magnesium tekort oorzaak

Magnesium tekort oorzaak

Magnesium tekort oorzaak. Magnesium is een essentieel mineraal dat zorgt voor de energiehuishouding in je lichaam. Magnesium is betrokken bij ruim 300 lichaamsprocessen zoals spieraanspanning en ontspanning. Het ondersteunt de hartspier en zorgt voor de vorming van je botten. 

Als je niet voldoende magnesium binnenkrijgt neemt het risico op een magnesium tekort toe. Dit gebeurt wanneer je veel sport, zwanger bent of borstvoeding geeft, gestrest bent, door medicatie of ouderdom. 

In dit artikel lichten we een magnesium tekort oorzaak en gevolg toe. Wat zijn de oorzaken van een magnesium tekort? Zit er voldoende magnesium in onze voeding? En hoe vul je een magnesium tekort aan? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Magnesium tekort oorzaak

De vraag naar magnesium neemt toe tijdens de zwangerschap, het geven van borstvoeding de overgang, ouderdom, medicijngebruik, sport, stress en bij (chronische) ziekte. Voeding speelt heden ten dage een rol in het tekort aan magnesium. 

Intensieve landbouw en uitputting van de landbouwgrond heeft ervoor gezorgd dat de gewassen die er op verbouwd worden veel minder magnesium bevatten. Er zijn cijfers bekent dat broccoli tot wel 75% minder essentiële voedingsstoffen bevat. 

Wanneer heb je een magnesium tekort?

Een volwassen man heeft dagelijks 350 mg magnesium nodig en een vrouw gemiddeld 300mg. Als je sport, zwanger bent of borstvoeding geeft, medicatie gebruikt, in de overgang zit, 50-plusser bent, veel stress ervaart of een (chronische) ziekte hebt dan heb je sneller kans op een magnesium tekort. 

Dit komt omdat je lichaam meer magnesium verbruikt of het juist minder goed kan opnemen door bijvoorbeeld een ziekte. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken moet je lichaam dit dus ook echt uit je voeding halen. 

Magnesium zit in groene bladgroenten, fruit, kokos, cacaopoeder, pure chocolade, vis, zeewier, algen, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaden, volkoren granen, avocado, noten en peulvruchten. 

Normaal gesproken zou je voldoende magnesium via je voedsel binnen moeten krijgen maar door de manier van groente en fruit telen is het magnesiumgehalte in ons voedsel de afgelopen 50 jaar aanzienlijk verlaagd tot wel 75%. Dit komt door de bodembewerking, kunstmest en raffinagetechnieken. 

Dit houdt in dat je sneller een tekort aan magnesium oploopt ook al eet je voor je gevoel gezond en gevarieerd.

Magnesium cijfers

Volgens onderzoekers in de VS krijgt ruim 60% van de Amerikanen te weinig magnesium binnen. Geschat wordt dat het percentage in Nederland hieraan gelijk staat.

Intensieve landbouw heeft ervoor gezorgd dat de voedingswaarden van gewassen wel tot 75% minder mineralen bevatten. Dit is één van de belangrijkste oorzaken van een magnesium tekort.

Wie bloot staat aan veel stress, bijvoorbeeld door Covid-19 is ook grootverbruiker van het mineraal.

magnesium tekort oorzaak

Meer magnesium verbruik

Zwangerschap – Je hebt tijdens je zwangerschap meer behoefte aan magnesium dan normaal. Je lichaam heeft voor de groei van de baby 20 tot 40% extra magnesium nodig. Als je een tekort aan magnesium hebt tijdens je zwangerschap dan is er een duidelijk verhoogde kans op complicaties voor jezelf en je baby. 

Overgang – Magnesium speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen, energiestofwisseling en de botopbouw. Hierdoor kan magnesium bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen zoals vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid. 

Sporters – Een tekort aan magnesium kan bij sporten kramp in je spieren veroorzaken. Ook een tekort aan energie is een veelvoorkomende klacht bij sporters die te weinig magnesium binnen krijgen. Als je sport dan heeft je lichaam gemiddeld 10 tot 20% meer magnesium nodig. Bij duursport zoals hardlopen, schaatsen en wielrennen kan dit verbruik oplopen tot wel 60% meer dan een normaal persoon. 

Stress – Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van een magnesium tekort. Bij stress plas je tot wel vier keer zoveel magnesium uit. Hoe meer je uit plast des te meer stress je ervaart, hierdoor plas je wederom meer magnesium uit. Deze vicieuze cirkel is soms lastig te doorbreken. Magnesium wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd.

Medicijngebruik – Medicijnen leiden vaak tot een verminderde opname van een voedingsstof, een verhoogde uitscheiding van voedingsstoffen of een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Veel van deze medicijnen hebben bijwerkingen of creëren klachten die te herleiden zijn tot een tekort aan magnesium. Denk hierbij aan maagzuurremmers, diabetesmedicatie, cholesterolverlagers en bloeddrukmedicijnen. 

50-plussers /senioren – Wanneer je ouder wordt eet je steeds minder. Toch heeft je lichaam wel voldoende magnesium nodig. Ook het slikken van medicatie kan al snel voor een magnesium tekort zorgen. 

(Chronische) ziekte – Als je een ziekte of aandoening hebt kan deze er ook voor zorgen dat je een magnesium tekort kunt oplopen door bijvoorbeeld een verminderde opname of juist extra uitscheiding van magnesium. Denk hierbij aan maag- en darm ziektes en nierziektes.

Magnesium speelt en belangrijke rol bij de gezondheid van vrouwen

Een magnesium voetenbad vult je tekort aan!

Een magnesium tekort vul je eenvoudig aan met een magnesium voeten- of ligbad. Het grote voordeel van een magnesium bad is dat de magnesium eenvoudig via je huid wordt opgenomen. Je belast hiermee je maagdarmkanaal niet waardoor je geen last krijgt van je darmen of erger nog, diarree.

Magnesium ontspant je lichaam en geest. Bovendien slaap je er heerlijk op. 

Tot slot

In dit artikel staat de vraag centraal: Wat is de oorzaak van een magnesiumtekort? Heb jij last van een magnesium tekort of ken je iemand die dat heeft? `neem je extra magnesium tot je? En badder jij al?  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen bekeken ook