magnesium tauraat
Expert: Jaap Gerrijts | 1 oktober 2022 | Bijgewerkt: 10 januari 2023Leestijd: 7 minuten 

Magnesium tauraat

Magnesium tauraat. Als je opzoek bent naar een magnesiumsupplement dan kom je er al snel achter dat deze in vele vormen te verkrijgen is. Je hebt magnesiumvormen die goed opneembaar zijn en helaas zijn er ook vormen die minder goed worden opgenomen of zelfs tot klachten als diarree kunnen leiden. 

Magnesium tauraat is een populair supplement omdat deze vorm van magnesium goed wordt opgenomen door het lichaam.

Wat is magnesium tauraat en wat doet het voor je lichaam? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Magnesium tauraat

Magnesium is een essentieel mineraal die je lichaam nodig heeft bij enorm veel verschillende lichaamsfuncties. We hebben er een paar voor je uitgelicht.

Magnesium:

 – Speelt een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten en sterke tanden

 – Is goed voor je gemoedstoestand, geheugen, leerprestatie en je concentratievermogen

 – Helpt de normale eiwitsynthese en een normaal energieleverend metabolisme te behouden

 – Is goed voor je spieren en ondersteunt je zenuwstelsel

 – Heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid

 – Is goed voor het celdelingsproces

 – Helpt bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans

 – Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels

Magnesiumverbinding

Als je magnesium via je voeding binnen krijgt dan is het gebonden aan andere stoffen zodat je het op kunt nemen. Je lichaam kan pure magnesium niet opnemen en daarom is het in de vorm van een supplement altijd gebonden aan een andere stof. Zo heb je citraat, malaat, bisglycinaat en nog veel meer vormen waar magnesium aan gebonden wordt zodat je lichaam het mineraal goed kan opnemen.

Je lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en als je niet voldoende uit je voeding kunt halen dan is een supplement met magnesiumtauraat heel geschikt om dit aan te vullen.

Magnesium tauraat heeft een goede uitwerking op je lichaam en de combinatie heeft deze specifieke voordelen:

1) Verbetert de trainingsprestaties, energie en herstel

– Magnesium is nodig voor een goede spierfunctie

– Taurine helpt afvalstoffen uit je spieren te verwijderen

– Helpt je zenuwstelsel te kalmeren en het herstel te verbeteren

2) Verbetert je cardiovasculaire gezondheid

– Magnesium verbetert de bloeddruk en beschermt tegen onregelmatige hartslag

– Taurine helpt je hart door het bloed goed door je lichaam te pompen

– Gecombineerd hebben ze een gunstig synergetisch effect op het cardiovasculaire systeem

3) Verbetert de hersenfunctie en je geheugen

– Magnesium verbetert de synaptische dichtheid en komt ten goede aan geheugen, leren en cognitie

– Taurine helpt magnesium de bloed-hersenbarrière te passeren

– Magnesium vermindert stress, angst en depressie

4) Verbetert de insulinegevoeligheid

– Magnesium speelt een rol bij de insulineregulatie

– Helpt de opname van glucose in de cel te verbeteren

– Verbetert de bloedsuikerspiegel

– Kan diabetes en insulineresistentie ten goede komen

 

De combinatie van magnesium en l-taurine zorgt ervoor dat magnesium je maag kan passeren zonder dat er concurrentie met andere mineralen en stoffen plaatsvind. Hierdoor bereikt het magnesium je darmen op de juiste manier waardoor het goed opgenomen kan worden. Doordat je er veel van kunt opnemen heb je in verhouding minder nodig dan een supplement wat minder goed wordt opgenomen. 

 

 

”Taurine is een lichaamseigen stof”

Wat is L-taurine?

L-taurine wordt gezien als een aminozuur maar is in feite een organisch zuur dat behoort tot één van de natuurlijk voorkomende aminosulfonzuren. Je lichaam kan taurine zelf aanmaken echter deze productie is heel beperkt. 

Taurine komt veel voor in verschillende lichaamsweefsels en is onmisbaar voor mensen met diabetes die er meer van verbruiken dan andere mensen.

Opname

Doordat het een lichaamseigen stof is wordt het beter opgenomen in je darmen en dit is een enorm voordeel in vergelijking met andere stoffen die gebonden worden aan magnesium. Het blijft namelijk intact in je maag zodat het magnesium eraan gebonden blijft en niet de kans krijgt om aan andere stoffen te binden waardoor de opname verstoort wordt. 

Je hebt speciale aminozuurreceptoren in je darmen die het opnemen nog eens extra makkelijk maakt. Hierdoor ontstaat er geen concurrentie met bijvoorbeeld fytaten afkomstig uit voeding wat graan bevat. Deze fytaten verminderen de opname van magnesium en dit is ook een grote reden waarom sommige supplementen niet zo goed werken als wordt beweert. 

Hersenen

Nog een voordeel van taurine is dat de opname van magnesium in je hersenweefsel beter verloopt dan bij andere magnesiumsupplementen. Samen met magnesiumbisglycinaat is taurine in staat om je bloed-hersenbarrière te passeren. Hierdoor geeft het een extra goede uitwerking op je hersenen en dit is dan ook een grote reden waarom mensen dit supplement zo graag gebruiken.

 

Voordelen taurine

Taurine is enorm belangrijk voor het goed werken van je spieren en zenuwstelsel. Ook je hart, hersenen, lever en ogen verbruiken extra veel taurine.

De stof kan je helpen beter te slapen en het helpt de neurotransmitters in je hersenen beschermen. Daarnaast kan het je lichaam helpen bij het remmen van ontstekingen en je stofwisseling reguleren.

– Taurine helpt afval uit je spieren te spoelen en hierdoor herstellen je spieren sneller

– Taurine helpt je hart beter bloed rond te pompen

– Taurine helpt een afgeleide neurotrope factor ook wel BDFN genoemd wat een proteïne is dat de groei stimuleert van nieuwe hersencellen in je hypocampus

– Taurine werkt als GABA en vermindert stress en angst

– Taurine werkt als signaalmolecuul voor GABA zodat het GABA-pad actief wordt

 

 

”Een organisch gebonden stof is makkelijker opneembaar”

Organisch gebonden

Je hebt twee soorten verbindingen namelijk organisch gebonden en anorganisch gebonden. Het verschil tussen deze twee is dat organisch gebonden levend in de natuur voorkomt en anorganisch komt voor in dood materiaal.

 – Organisch gebonden: aminozuur-chelaten, citraten, glycinaten en gluconaten

 – Anorganisch gebonden: zouten, chloriden, oxiden, carbonaten

Een goed opneembaar magnesium supplement heeft een hoge biologische beschikbaarheid zodat het goed wordt opgenomen door je darmen. Magnesium tauraat is een goed voorbeeld van een supplement met een hoog biologische beschikbaarheid. 

Aminozuur-chelaten zijn organische verbindingen waardoor magnesium beter wordt opgenomen. Taurine vervult hier als het ware de transportfunctie waardoor het magnesium makkelijk via je bloed door je lichaam kan worden getransporteerd.

Er is weinig concurrentie bij het opnemen van magnesium tauraat en hierdoor hoeft je spijsvertering minder werk te verrichten. Dit is bij ouderen, medicijngebruikers en mensen die een verminderde opname van voedingsstoffen via de maag en darmen hebben een extra voordeel.

 

”Magnesium is onmisbaar voor een gezond lichaam”

Magnesium tauraat supplement

Een magnesium tauraat supplement is één van de beste manieren om magnesium aan te vullen. De combinatie zorgt er voor dat het snel je cellen bereikt en dat is wat je wil. Er zijn ook supplementen te koop met extra vitamine D of vitamine B6 erin. Deze stoffen hebben elkaar nodig en samen vergroten ze de opneembaarheid. 

Als je een goed supplement wilt kopen kijk dan altijd op de verpakking wat er in zit en welke extra stoffen eraan zijn toegevoegd. Hoe meer onnodige vulmiddelen hoe slechter het supplement vaak is.

Een goed supplement kost vaak ook veel meer dan een goedkopere variant met een slecht opneembare vorm erin. Soms zie je dat er meerdere vormen magnesium aan een product zijn toegevoegd en dit hoeft niet altijd goed te zijn. Stel ze voegen er de veel mindere magnesiumoxide aan toe dan heeft dit totaal geen meerwaarde.

Zorg er daarom voor dat je altijd goed op de verpakking kijkt welke stoffen er in een supplement zitten voor je het koopt.

Een magnesium tauraat supplement behoort tot de drie best mogelijke manieren om je magnesiumtekort aan te vullen en deze vorm raden wij daarom van harte aan!

Tot slot

Magnesium tauraat stond centraal in dit artikel. Denk je dat jij voldoende magnesium binnenkrijgt via je voeding? Vul je je magnesium wel eens aan met een supplement? En welke magnesium vorm koop je dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *