magnesium overdosis

Magnesium overdosis

Magnesium overdosis. Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische processen zoals je stofwisseling, bloeddruk en spierfunctie waaronder je hartspier. Er zijn veel mensen die een tekort aan dit belangrijke mineraal hebben en nemen daarom een supplement.  

Een magnesium overdosis kan dat eigenlijk? In dit artikel praten we je helemaal bij. Lees je mee?!

Magnesium overdosis

Een overdosis magnesium is iets wat maar heel weinig voorkomt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 300 milligram voor volwassen vrouwen en 350 milligram voor volwassen mannen. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het uit je voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. 

Men spreekt van een overdosis als je tot wel het achtvoudige van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium tot je neemt. Dat is ongeveer 2500 milligram per dag en dat is zeer onwaarschijnlijk. 

Een teveel aan magnesium verlaat normaal gesproken het lichaam via je  urine, ontlasting en zweet.

Als je last hebt van een magnesium overdosis werken je nieren niet goed. Deze kunnen het magnesium niet snel genoeg gefilterd krijgen om het af te voeren. 

Andere factoren die kunnen leiden tot een magnesium overdosis zijn de ziekte van Addison, een slecht werkende schildklier, overactieve bijschildklier en een verzuring van het bloed bij diabetes

Een teveel aan magnesium komt meestal door een te hoge inname via supplementen, mineraalwater met magnesium of magnesiumzouten. 

Het komt eigenlijk bijna nooit voor dat men de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium overschrijdt. Voor een overdosis zou je tot wel het achtvoudige moeten innemen. Dat is eigenlijk niet denkbaar. 

magnesium overdosis
Magnesium draagt bij aan een normale psychologische functie

Wat zijn de symptomen?

Een magnesium overdosis kan vervelende klachten veroorzaken. Je krijgt deze klachten wanneer je tien keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid inneemt. Klachten die je kunt krijgen zijn:

 – Misselijkheid

 – Overgeven

 – Ademhalingsproblemen

 – Roodheid in je gezicht

 – Lage bloeddruk

 – Onregelmatige hartslag

 – Vermoeidheid

 – Urinetentine

 – Diarree

 – Spierzwakte

 – Verlies van spierreflexen en coma 

Wanneer je lijdt aan een nierziekte of last hebt van een stoornis in de prikkelgeleiding van je hart dan moet je goed oppassen met het gebruik van magnesium. Neem daarom eerst contact op met je huisarts voordat je magnesium gaat gebruiken. 

Slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Twee tot drie keer per week een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen vult je tekorten aan en ontspant je spieren en je slaapt er heerlijk op! 

Als je problemen hebt met je nieren is het verstanding om eerst contact op te nemen met je huisarts voordat je extra magnesium gaat gebruiken. 

Voeg je koptekst hier toe
Tot slot

Een magnesium overdosis is iets wat zelden of niet voorkomt. Gebruik jij een magnesiumsupplement? Voor welke klachten gebruik je hetEn welke vorm van magnesium gebruik je? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.