magnesium overdosis

Magnesium overdosis

Magnesium overdosis. Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 biochemische processen in. je lichaam zoals je stofwisseling, bloeddruk en spierfunctie waaronder je hartspier. Het is daarom belangrijk dat je voldoende magnesium binnenkrijgt via je voeding of een supplement. 

Er zijn echter heel veel Nederlanders die een tekort aan dit belangrijke mineraal hebben en slikken daarom een magnesiumsupplement. Kan je daar ook teveel van innemen en is dat dan gevaarlijk?

Een magnesium overdosis kan dat eigenlijk? In dit artikel uitgebreide artikel praten we je helemaal bij en leggen we uit welke magnesium het beste is. Lees je mee?!

Magnesium overdosis

Een overdosis magnesium is iets wat maar heel weinig voorkomt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 300 milligram voor volwassen vrouwen en 350 milligram voor volwassen mannen. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het uit je voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. 

Men spreekt van een overdosis als je tot wel het achtvoudige van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium tot je neemt. Dat is ongeveer 2500 milligram per dag en dat is zeer onwaarschijnlijk. 

Een teveel aan magnesium verlaat normaal gesproken het lichaam via je  urine, ontlasting en zweet.

Als je last hebt van een magnesium overdosis werken je nieren niet goed. Deze kunnen het magnesium niet snel genoeg gefilterd krijgen om het af te voeren. 

Andere factoren die kunnen leiden tot een magnesium overdosis zijn de ziekte van Addison, een slecht werkende schildklier, overactieve bijschildklier en een verzuring van het bloed bij diabetes

Een teveel aan magnesium komt meestal door een te hoge inname via supplementen, mineraalwater met magnesium of magnesiumzouten. 

Het komt eigenlijk bijna nooit voor dat men de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium overschrijdt. Voor een overdosis zou je tot wel het achtvoudige moeten innemen. Dat is eigenlijk niet denkbaar. 

magnesium overdosis
Magnesium draagt bij aan een normale psychologische functie

Teveel magnesium? Dit zijn de symptomen.

Een magnesium overdosis kan vervelende klachten veroorzaken. Je krijgt deze klachten wanneer je tien keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid inneemt. Klachten die je kunt krijgen zijn:

 – Misselijkheid

 – Overgeven

 – Ademhalingsproblemen

 – Roodheid in je gezicht

 – Lage bloeddruk

 – Onregelmatige hartslag

 – Vermoeidheid

 – Urinetentine

 – Diarree

 – Spierzwakte

 – Verlies van spierreflexen en coma 

Wanneer je lijdt aan een nierziekte of last hebt van een stoornis in de prikkelgeleiding van je hart dan moet je goed oppassen met het gebruik van magnesium. Neem daarom eerst contact op met je huisarts voordat je magnesium gaat gebruiken. 

Slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid magnesium aan te vullen. Veel van deze middelen werken met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. 

Deze supplementen, die volop verkrijgbaar zijn in winkels, zijn vaak het goedkoopst in de aanschaf maar hebben eigenlijk alleen maar een laxerende werking. Je kunt bij een overdosis vrij gemakkelijk darmklachten  als diarree krijgen. Goedkoop is duurkoop dus let daar goed op als je een supplement aanschaft! 

Supplementen die wel goed worden opgenomen door het lichaam zijn:

 – Magnesium bisglycinaat

 – Magnesium tauraat 

 – Magnesium malaat   

Deze supplementen zijn gebonden aan een aminozuur in chelaatvorm die om de magnesium gaat zitten. Hierdoor is het niet gevoelig voor je maagzuur en kan het beter worden opgenomen in je darmen dan andere vormen van magnesium. 

Je maag en darmen raken door deze vormen niet geïrriteerd en daarmee is de kan op diarree als bijwerking minimaal. 

In plaat van slikken kun je ook gaan badderen. Een voetenbad met magnesium badkristallen kan heel ontspannend werken. Als je problemen hebt met je nieren is het verstandig om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je extra magnesium wilt gaan gebruiken. 

 

Nuttige links:

Tot slot

Een magnesium overdosis is iets wat zelden of niet voorkomt. Gebruik jij een magnesiumsupplement? Voor welke klachten gebruik je het supplement? En welke vorm van magnesium gebruik je? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *