magnesium ontspanning

Magnesium ontspanning voor de ogen

Heb je vaak geïrriteerde of vermoeide ogen? Moet je voor je werk vaak en lang naar een beeldscherm turen? Het is belangrijk je ogen rust te geven en te ontspannen. In deze nieuwe blog ‘magnesium ontspanning voor de ogen’ leggen we je uit hoe magnesium positief kan bijdragen aan het ontspannen van je ogen en oogspieren. Lees je mee?!

Magnesium ontspanning voor de ogen

Magnesium is een mineraal wat essentieel is voor de ontspanning van je lichaam en geest en daarmee ook voor je ogen. Met steeds meer schermtijd op het werk en op je mobiel is het belangrijk om je ogen voldoende rust te geven en ze af en toe te laten ontspannen.

Computer Vision Syndrome

De meeste mensen kijken dagelijks naar een scherm. Of dit nou een tablet, computer, tv of mobiel is, men is er uren zoet mee op een dag. Je ogen zijn hier niet voor gemaakt en er is hier zelfs al een term voor, Computer Vision Syndrome. Ruim 44% van alle kantoormedewerkers heeft hier last van.

Er zijn drie oorzaken van computerogen: Te dichtbij en te statisch, teveel uren per dag kijken naar schermen. Je knippert maar half zo vaak achter een scherm, wat voor droge ogen zorgt. En het blauwe licht uit je scherm is rechtstreeks schadelijk voor je ogen. Probeer daarom de tijd te verkorten en iedere 20 minuten pauze te houden of even ergens anders naar te kijken. 

Te hoge spanning oogspieren

Te hoge spanning van je oogspieren wordt met een duur woord Blefarospasmen genoemd. Als je stress ervaart dan spannen veel spieren zich aan, ook die in je ogen. Dit zorgt ervoor dat je minder scherp kunt zien. In de meeste gevallen verbetert je zicht op het moment dat je minder stress hebt. 

magnesium ontspanning

Tranende ogen

Bij een te hoge spierspanning rond een of beide ogen kunnen de volgende symptomen voorkomen:

 • Geïrriteerde ogen
 • Tranende ogen
 • Spiertrekkingen bij je oog
 • Sterke oogkramp
 • Flikkering aan de zijkant van je ogen
 • Snel en vaak knipperende ogen
 • Pijnlijke ogen

Tip: Soms kan de duur van een spasme verkort worden door even iets anders met je gezicht te doen. Hoesten kan werken, of je mond een paar keer wijd opendoen. 

Vermoeide ogen

Als je je ogen lang en intensief gebruikt dan kan je vermoeide ogen krijgen. Denk aan te lang achter je laptop zitten, mobiel  gebruik of lezen. Hoewel vermoeide ogen geen ernstige aandoening is, kunnen mensen er soms toch onrustig van worden. De klachten bij vermoeide ogen zijn uiteenlopend en kunnen ook op andere problemen duiden. Je kunt ook wazig zien als je je moe voelt. Je ogen zijn dan moe en dit noemen we visuele vermoeidheid. 

Symptomen van vermoeide ogen

Soms gaan vermoeide ogen samen met wallen onder je ogen, maar dat hoeft niet. Als je wallen onder je ogen hebt dan maak je al sneller een vermoeide indruk wat niet hoeft te betekenen dat je vermoeide ogen hebt.

Enkele symptomen van vermoeide ogen zijn:  

 • Branderige ogen
 • Tranenende ogen
 • Droge ogen
 • Wazig zien
 • Druk achter de ogen
 • Prikkende ogen
 • Vlekjes voor de ogen
 • Hoofdpijn achter de ogen
 • Gevoeligheid voor licht
 • Dubbelzien

Behandeling vermoeide ogen

Meestal verdwijnen de klachten met voldoende rust. Wanneer dit niet gebeurt dan is het goed om naar de oogarts te gaan. Deze kan onderzoeken of er geen lichamelijke oorzaak is voor de vermoeide ogen.

Droge ogen

Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in je ogen of het traanvocht werkt minder goed. Je hoornvlies en het bindvlies kunnen hierdoor beschadigd raken. Droge ogen komen bij ongeveer 1 op de 10 mensen voor, voornamelijk bij vrouwen en ouderen. Bij droge ogen kun je één of meerdere van de volgende klachten hebben: geïrriteerde ogen, jeukende ogen, prikkende ogen, branderige ogen, tranende ogen, wazig zien of je ogen kunnen vastgeplakt zitten met korstjes erop. 

Zijn droge ogen gevaarlijk?

Als je last hebt van droge ogen dan heb je een grotere kans op oogontstekingen. Je huisarts kan hier een zalf voor voorschrijven en je kan zelf ook proberen om vaker te knipperen met je ogen en ruimtes met rook en airco te vermijden. In huis kan je de luchtvochtigheid omhoog brengen door bakjes water op de verwarming te hangen.

magnesium ontspanning

Ontstoken ogen

Als je last hebt van onstoken ogen dan is het slijmvlies, dat het buitenste laagje van je oogbol en de binnenkant van je ooglid vormt, ontstoken. De meest voorkomende oorzaak van een oogonsteking is een virus of bacterie. Oogontstekingen komen vaak voor. In de meeste gevallen zijn beide ogen ontstoken en gaat het om milde, kortdurende klachten.  

Rode ogen

Denk hierbij aan rode ogen, opgezwollen ogen, tranende ogen en jeukende ogen. Soms voelt het alsof je zand in je ogen hebt en licht en wind voelt niet prettig aan. Deze klachten gaan vaak na een paar dagen weer over. Als je heftige klachten hebt zoals hevige pijn of snelle gezichtsvermindering, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Doe je dit niet dan kun je blijvende schade aan je oog houden. Je huisarts zal je in de meeste gevallen antibiotica voorschrijven.

Voeding voor je ogen

Er zijn vier voedingstoffen die goed zijn voor je ogen omdat ze je ogen in een goede conditie houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega 3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E en ze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan netvliesveroudering en netvliesslijtage tegen.

Carotenoïden is een antioxidant wat het risico op netvliesveroudering, netvliesslijtage en andere chronische oogaandoeningen tegengaat.

Omega 3 zijn essentiële vetzuren welke een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de ogen van baby’s en kinderen. Te weinig omega 3 kan leiden tot het droge ogensyndroom en ook weer tot netvliesveroudering en netvliesslijtage.

Mineralen zijn van essentieel belang omdat ze je helpen met het opnemen van voedingstoffen en vitamines. Mineralen die belangrijk zijn:

Het is belangrijk dat je voeding neemt die veel van bovengenoemde voedingstoffen bevatten. Welke dat zijn sommen we hieronder voor je op:

 • Bladgroenten: spinazie en boerenkool zitten bomvol luteïne en antioxidanten
 • Gekleurd voedsel: paprika, mais, kiwi, courgette en rode druiven zitten vol met caretoïden
 • Vette vis: zalm, tonijn en makreel zitten boordevol met omega-3 vetzuren
 • Eieren: eieren zijn rijk aan luteïne en zeaxantine en eierdooiers zitten vol met carotenoïden
 • Schelpdieren: oesters zitten boordevol zink maar ook in rundvlees, melk en kaas zit zink
magnesium ontspanning

Magnesiumtekort ogen

Onderzoek met gezonde ratten heeft aangetoond dat een magnesiumtekort je netvlies en visuele cortex kan aantasten. Magnesium is erg belangrijk voor het goed functioneren van je parasympatisch zenuwstelsel. Dit deel van je zenuwstelsel zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning en reparatieprocessen. Met andere woorden het reguleert het herstel van je lichaam.

Ruim zestig procent van alle Nederlanders heeft een magnesiumtekort en dit zorgt voor allerlei kwalen en ziektes. Omdat magnesium voor ontspanning van je spieren zorgt kan je met een tekort last krijgen van je ogen. 

Magnesium voetenbad

Als je last hebt van vermoeide of gespannen ogen waardoor je moelijker kunt zien of andere klachten ervaart dan raad ik je een voetenbad met magnesium aan. Je zou ook een ligbad kunnen nemen dit is enorm ontspannend en zorgt voor een helende werking. Een voetenbad zorgt niet alleen voor magnesium ontspanning, je lichaam kan ook beter energie vrijmaken als de magnesium status in goede balans is.

Bij vermoeide ogen, computerogen of te hoge spanning van je oogspieren raad ik je aan om minimaal 3 maanden lang 2 a 3 keer per week een voet- of ligbad te nemen.

Tot slot

In dit artikel stond magnesium ontspanning voor de ogen centraal. Heb jij een baan waardoor je uren achter een scherm doorbrengt? Heb je weleens last van vermoeide ogen? En wat doe jij om je ogen te ontspannen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

ALs je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit de verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *