magnesium olie
Expert: Jaap Gerrijts | 15 november 2022 | Leestijd: 7 minuten 

Magnesium olie

Magnesium olie is ideaal om jouw spieren na een stevige wandeling verlichting te bieden. Het wordt daarom veel gebruikt door sporters, zwangere vrouwen en ouderen. Het voordeel van magnesium olie is dat het via de huid wordt opgenomen en zo snel kan inwerken.

In dit uitgebreide artikel vertellen we je alles wat je moet weten over magnesium olie. Lees je mee?!

Magnesium olie

Magnesium olie bestaat uit ongeveer 30% magnesiumchloride en het is gemengd met water. Het is dan ook geen echte olie maar word zo genoemd omdat het olieachtig aanvoelt. Magnesium olie is populair onder ouderen, sporters en zwangere vrouwen vanwege de snelheid dat het in de huid trekt en hierdoor erg effectief is bij problemen met de spieren.

Veel mensen gebruiken transdermale magnesium olie voor:

 Gewrichtspijn verlichting

 Spierpijn

 Beenkrampen

 Fibromyalgie

Al deze klachten kunnen met behulp van magnesium olie verzacht worden. Het is een kwestie van insmeren en in laten trekken. In de meeste gevallen voel je een verschil binnen 15 tot 30 minuten na het insmeren.

Transdermaal magnesium is goed voor mensen die sporten of zich fysiek zwaar belasten. Toch zou het nuttig zijn om een diepere oorzaak te zoeken als deze problemen aanhouden.

Waarom magnesium?

Het doel van magnesium olie is om een mineraal te leveren voor meer dan 400 verschillende enzymen. Deze enzymen zijn betrokken bij allerlei processen in het lichaam zoals:

Energie genereren 

DNA en RNA repareren

Spierontspanning 

Zenuwgeleiding bevorderen  

Helpen bij de productie van spiereiwit

Je hebt ook magnesium nodig om vitamine D goed te laten werken. Zonder voldoende magnesium kan je lichaam vitamine D niet omzetten in de actieve vorm. Vaak zie je dat mensen die een tekort hebben aan magnesium ook een tekort hebben aan vitamine D. Andersom geld precies hetzelfde.  

Er word geschat dat ongeveer 60% van alle mensen een milde tot ernstig magnesium tekort hebben en dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Enkele symptomen van laag magnesium in het lichaam:

 Prikkelbaarheid

 Aritmie

 Vermoeidheid

 Zwak

 Tremor

 Spierkrampen

 Hoge bloeddruk

Een bloedtest kan uitwijzen of je genoeg magnesium in het bloed hebt zitten. Dit kan vaak een vertekend beeld geven want in andere delen van het lichaam kan er een tekort zijn en dit geeft een bloedtest niet aan. Een urine of haartest kost meer tijd en geld maar is veel nauwkeuriger dan een gewone bloedtest.

Insmeren met magnesium olie is een goede manier om de klachten te verminderen. Als je weet wat de oorzaak is van de klachten pak deze dan aan. Eet gezond en gevarieerd en beweeg dagelijks minimaal een uur. Vermijd stress zoveel mogelijk en geniet elke dag van wat zonnestralen.

”De huid is het grootste orgaan”

Wat is transdermaal gebruik?

Je hebt het woord al een paar keer voorbij zien komen, maar wat is transdermaal gebruik? Transdermaal betekent dat de stof die men op de huid aanbrengt geen werking heeft op of in de huid. De huid werkt namelijk als transportmiddel om de stof in het lichaam te vervoeren. Eenmaal in het lichaam kan magnesium in het bloed terecht komen en vervoerd worden naar andere delen van het lichaam. 

Omdat de huid de grootste barrière is in het lichaam word er wel eens beweert dat opname van magnesium via de huid niet mogelijk is. Dit standpunt is heel makkelijk te weerleggen want als de huid geen stof op kan nemen waarom zijn er dan pijnstillers, hormoonzalf en nicotinepleisters die wel werken?

De huid kan magnesium wel degelijk opnemen en daarom hebben mensen met spierpijn ook snel verlichting na het insmeren van de huid met magnesium olie.

”Magnesiumchloride ontziet de maag en darmen door opname via de huid”

Wat is magnesiumchloride?

Magnesiumchloride is de actieve stof die in magnesium olie zit. Het is een mineraal wat ongeveer 250 miljoen jaar oud is en word gewonnen uit de grond waar het zich op ongeveer 1600 meter diepte bevind. 

Magnesiumchloride is niet door de mens aan een andere stof gebonden zodat het menselijk lichaam het goed op kan nemen. Het is een puur natuurlijk product die naast magnesium ook en kleine hoeveelheid spoorelementen bevat. 

Het bijzondere van magnesiumchloride is dat het bijna altijd gebruikt word om via de huid op te worden opgenomen. En juist deze opname via de huid kan voor mensen een groot verschil maken!

Veel mensen hebben namelijk een verminderde opname van voedingsstoffen via de maag en darmen door verschillende redenen. Enkele van deze redenen zijn:

Ouderdom

Medicijngebruik

Sclerodermie

Ziekte van Whipple

Amyloïdose

Prikkelbaar darm syndroom

Colitus Ulcerosa

Ziekte van Crohn

Syndroom van de korte darm

Bacteriële woekering

Andere problemen met de maag of darmen

Nou kan juist deze verminderde opname via de darmen een tekort aan allerlei vitamines en mineralen veroorzaken waar magnesium er slechts één van is. Wanneer men magnesiumchloride inzet als olie of via een voet- of ligbad dan kan de huid de stof wel opnemen en passeert men de maag en darmen zodat deze ook niet belast worden.

Magnesiumchloride word onder andere ingezet voor de volgende punten: Vermoeidheid, slaap, stress, zenuwstelsel, hormonen, botten, spieren, bloeddruk, insuline, hersenen, cholesterol en de hart en bloedvaten.

”Magnesium is het anti-stress mineraal”

Hoe gebruik je magnesium olie?

Magnesium olie kan je op de handen smeren en vervolgens op de gewenste plek aanbrengen. Je kan het ook op de plake aanbrengen en op deze manier uitsmeren. Plaatsten waarvan men denkt dat de olie extra goed worden opgenomen zijn:

Voeten

Benen

Oksel

Buikstreek

Wanneer je last hebt van kramp of spierpijn in de nek, schouder of andere plek dan kun je het beste hier de magnesium olie op aanbrengen. De olie kan soms plakkerig aanvoelen. Als je het wilt afspoelen wacht dan minimaal 15 minuten zodat het genoeg tijd heeft om in te trekken.

Hoeveel olie kan je gebruiken?

Men raad aan om 10 tot 20 sprays op een dag aan te brengen. Dit is afhankelijk van de klachten waar voor het gebruikt word. Wanneer je het verdeeld over de dag dan krijgt de huid en lichaam meer tijd om het goed op te nemen. Wanneer je een warm en tintelend gevoel ervaart dan komt dit doordat de huid het mineraal aan het opnemen is. Meestal gaat dit gevoel na een paar keer gebruiken weg wanneer het lichaam er aan gewend is geraakt.

Een goed tijdstip om de olie op te sprayen is na het douchen want dan staan de poriën open en is de huid warm. Ook na het sporten wanneer er spraken is van spierpijn dan is het raadzaam om gelijk de olie in te smeren. Gebruik de olie niet voor het sporten want het kan de spieren helpen ontspannen en dit werkt niet goed tijdens het sporten.

Vermijd contact met de ogen en gebruik het niet inwendig want dit kan klachten zoals diarree geven. Wees er van bewust dat de olie kan vlekken op kleding. Laat het dus eerst goed intrekken of trek oude kleren aan.

Je kunt de olie het beste op kamertemperatuur bewaren want dit voorkomt kristallisatie.

 

”Voeding is de nummer 1 bron van magnesium”

Wat zijn andere bronnen van magnesium?

Magnesium olie is een goede aanvulling maar het blijft belangrijk om gezond te eten en op deze manier er voor te zorgen dat je genoeg magnesium binnen krijgt. Het mineraal zit in veel verschillende soorten voeding en de opname verschilt nogal per product. 

Je lijf is namelijk continu in strijd met andere stoffen en ze hebben onderling ook concurrentie qua opname. Eet daarom voeding wat vol magnesium zit zodat je zeker weet dat je voldoende binnen krijgt.

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium: 

 Groene bladgroenten

 Zaden

 Noten

 Cacao

 Vis

 Peulvruchten

 Fruit

Naast voeding kun je ook extra magnesium halen uit capsules, poeder, gel, crème, floating en inhalatie

Bijwerkingen magnesium olie?

Magnesium olie is een veilig product om te gebruiken en er zijn bijna geen bijwerkingen. De huid kan wel gevoelig reageren op de stof en dit kan de volgende klachten veroorzaken.

Prikkelende huid

Plakkerige huid

Rode bultjes

Vervellen van de huid

Meestal zijn deze klachten in het begin aanwezig en deze verdwijnen vaak snel. Men denkt dat deze klachten kunnen komen door de pH waarde van de huid. Een dunne gevoelige huid kan ook de oorzaak van deze klachten zijn. Als de huid eenmaal gewend is aan de magnesiumolie dan komen deze klachten daarna minder vaak voor.

Het kan ook voorkomen dat het lichaam bij een ernstig tekort aan magnesium reageert op de toevoer van magnesium. Er kunnen dan klachten ontstaan zoals hoofdpijn, zenuwpijn en andere mankementen. Wanneer het tekort is aangevuld dan moeten deze klachten verdwijnen. Geef het lichaam de tijd om te herstellen. Bij de één duurt dit 2 a 3 dagen en bij ernstige gezondheidsproblemen kan het langer duren. Wanneer er geen verandering is neem dan contact op met de huisarts.

Als je last hebt van een lage bloeddruk dan kan het voorkomen dat je na het gebruik van magnesiumolie duizelig, misselijk of ander klachten ervaart. Pas de dosering dan aan door iets minder te gaan gebruiken. Ook deze bijwerkingen zullen als het goed is na enkele dagen tot weken verminderen en over gaan.

Wees voorzichtig met magnesiumolie bij de volgende punten:

Medicijngebruik

Lage bloeddruk

Ernstige nierproblemen

Neem voor de zekerheid contact op met de huisarts en overleg het gebruik van magnesium olie. Op deze manier kun je uitsluiten dat magnesium een slechte interactie zal krijgen met medicijnen of problemen met het hart en nieren krijgt.

Tips:

1) Bewaar magnesium olie op kamertemperatuur

2) Smeer het in na het sporten en/of na het douchen

3) Zorg dat je gezond eet zodat je de basis aan vitamines en mineralen binnen krijgt

4) Twijfel je door ziekte of medicatie of het gebruik van magnesium olie mogelijk is? Neem contact op met de huisarts en overleg voor gebruik

Tot slot

Magnesium olie stond centraal in dit artikel. Heb jij s’ nachts vaak last van kramp in de benen, tenen of kuiten? Wat doe je om de gespannen spier te verlichten? Heb je weleens magnesium gebruikt? Zo ja, voor welke vorm heb je toen gekozen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Magnesium bijwerkingen

Magnesium citraat

Teveel magnesium

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *