Appelzuur is een stof die je lichaam zelf aanmaakt en betrokken is bij het produceren van energie in lichaamscellen. De stof is in het jaar 1785 ontdekt door een Zweedse apotheker genaamd Carl Wilhelm Scheele. Het is een zwak organisch zuur dat deel uitmaakt van de tweewaardige hydroxycarbonzuren.
De zouten van appelzuur worden malaten genoemd en via een biochemisch proces gemaakt door schimmels en bacteriën. Je hebt niet alleen magnesium malaat maar ook andere vormen zoals kalium malaat, calcium malaat en natrium malaat.
Appelzuur en citroenzuur?
Appelzuur is een stofwisselingsproduct in de citroenzuurcyclus. De citroenzuurcyclus word ook wel krebscyclus genoemd en is een reeks van chemische reacties die bij elkaar verantwoordelijk zijn voor de laatste stap in de afbraak van eiwitten, vetzuren, aminozuren en glucose moleculen tot de vorming van koolstofdioxide en water. Deze cyclus is verantwoordelijk voor de aanmaak van cellulaire energie.
Appelzuur komt voornamelijk in appels voor en ook andere fruitsoorten. De zure smaak in groene appels is typisch voor het appelzuur wat je proeft. Niet voor niets zegt men ” An apple a day keeps the doctor away!”
Om je een idee te geven waarom appelzuur zo’n uniek onderdeel is van magnesium malaat hebben we hier enkele voordelen van de stof op een rijtje gezet.
Appelzuur:
* Helpt bij het aanmaken van energie in je cellen
* Is goed voor je spijsvertering
* Vergroot je uithoudingsvermogen
* Gaat spiervermoeidheid tegen
* Helpt je huid gezond houden
* Helpt pijn te verminderen
* Vermindert bacteriën en helpt bij het wit houden van je tanden
* Bind giftige stoffen uit de lever en neutraliseert ze
* Kan helpen bij leververvetting
* Kan helpen bij jicht vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen
* Helpt overtollig vet in je spieren afbreken
* Kan de opname van ijzer tijdens de zwangerschap bevorderen
* Kan helpen bij acne
* Vermindert de symptomen van eczeem door stress
* Stimuleert de productie van collageen
Appelzuur word in je lichaam aangemaakt op het moment dat koolhydraten worden omgezet in energie. Omdat het een lichaamseigen stof is neemt je lichaam appelzuur enorm goed op en dit is wat je wil.
Verschillende studies hebben laten zien dat appelzuur in combinatie met malaat enorm goed kan helpen bij klachten die voorkomen bij fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. Mensen met fibromyalgie hebben last van de spieren en energie. Magnesium samen met appelzuur is hierbij de ideale combinatie!
Waar zit appelzuur in?
Appelzuur komt het meeste voor in appels en fruit. Daarnaast zit het ook in groente zoals tomaten, olijven, wortels, broccoli, erwten en aardappelen.
Appelzuur is een veilige stof omdat je lichaam het van nature ook zelf aan maakt. Als je er teveel van binnen krijgt dan kun je maagkramp, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree en hoofpijn van krijgen. Neem altijd voldoende water bij het gebruik van appelzuur.
Ben je zwanger of geef je borstvoeding dan word het gebruik van appelzuur afgeraden. Wanneer je last hebt van een lage bloeddruk dan kan appelzuur het alleen maar meer verlagen daarom raad men het gebruik in dit geval af.
”Magnesium is het anti-stress mineraal”