magnesium in voeding

Magnesium in voeding

Magnesium in voeding. Magnesium is uitermate belangrijk voor je gezondheid en speelt een cruciale rol bij tal van biochemische processen in je lichaam. Onvoldoende inname van magnesium via je voeding leidt tot gezondheidsklachten en vergroot de kans op een reeks chronische ziekten zoals osteoporose, diabetes type 2 en hart- en vaat ziekten.

Magnesium in voeding. In dit artikelen vertellen we je alles wat je daarover moet weten. Lees je mee?!

Magnesium in voeding

Magnesium valt onder de categorie minerale zouten die je lichaam niet zelf aanmaakt. Je zult het daarom uit je voeding moeten halen en zonodig aanvullen met een supplement. Zonder magnesium kan je lichaam geen energie produceren en zouden je spieren continue samentrekken. Ook heeft magnesium invloed op je cholesterol

Het is dus erg belangrijk dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Maar waar zit het in en hoeveel moet je binnen krijgen per dag?

Hoeveel magnesium heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen vrouw is 300 milligram magnesium per dag en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een volwassen man is 350 milligram. 

Onderzoek heeft uitgewezen dan een gemiddeld persoon ongeveer 250 milligram magnesium binnenkrijgt en dat is te weinig. Ook zijn er omstandigheden dat je meer magnesium nodig bent zoals wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. 

Stress is de nummer één ‘magnesiumslurper’. Je lichaam heeft meer behoefte aan vitamines en mineralen naarmate je ouder wordt. Tot slot zorgt medicijngebruik vaak voor een tekort aan magnesium. Onvoldoende inname van magnesium leidt tot gezondheidsproblemen. 

Oorzaak magnesium tekort

In Nederland dreigen landbouwgronden uitgeput te raken. Dit komt door bodembewerking, kunstmest en raffinage-technieken. 

De belangrijkste oorzaak ligt in het feit dat essentiële mineralen en sporenelementen niet meer worden aangevuld. Rivieren en zeeën voeren de stoffen niet meer aan, omdat de dijken de aanvoer hebben afgesneden.

Voedingstoffen en sporenelementen zoals zink, koper, seleen en magnesium verdwijnen uit de bodem en daarmee ook uit ons voedsel.

magnesium in voeding

Waar zit magnesium in?

Één van de belangrijke taken van magnesium is het vrijmaken van energie uit je voeding. Wanneer je te weinig magnesium binnen krijgt merk je dit aan je energieniveau. Voeding waar magnesium in zit zijn:

 – Groene bladgroenten, banaan, zwarte bonen, linzen en avocado

 – Makreel, tonijn, schelpdieren, walnoten en cashewnoten

 – Granen, zonnebloempitten, pompoenpitten

 – Pure chocolade 

Door deze voeding dagelijks op je menu te zetten zou je normaal gesproken voldoende magnesium binnen moeten krijgen. Echter eet men tegenwoordig vaak vooral makkelijk uit pakjes en zakjes of laat men eten thuisbezorgen. Een magnesiumtekort is dan zo opgelopen.   

Hoe vul je je magnesium tekort aan?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken.

Tot slot

Dit artikel ging over magnesium in voeding. Krijg jij voldoende magnesium binnen via je voeding denk je?Heb je weleens een magnesium supplement gebruikt? Zo ja, welke? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.