Magnesium > magnesium het anti-stress mineraal 

magnesium het anti-stress mineraal
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 7 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Magnesium het anti-stress mineraal

Magnesium het anti-stress mineraal. Magnesium zorgt voor ontspanning in je lichaam en wordt daarom vaak het anti-stress mineraal genoemd omdat het een ontspannende en kalmerende werking heeft. Het geeft je lichaam meer rust en ontspant je spieren en je hersenen. 

Waarom is magnesium het anti-stress mineraal? Wat zijn de symptomen van stress? Wat zijn de oorzaken? En waarom je extra magnesium moet nemen bij stress? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Hoe meer fysieke of mentale stress, hoe meer magnesium je verbruikt.

Magnesium het anti-stress mineraal

Stress is één van de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort. Hoe meer fysieke of mentale stress, des te meer magnesium je lichaam verbruikt.

Je plast tot wel vier keer zoveel magnesium uit als je last hebt van stress! Dit werkt als een vicieuze cirkel want hoe meer stress des te meer je magnesium te telkens uit plast. Hoe lager je magnesiumniveau des te gevoeliger word je lichaam voor stress. Het wordt steeds moeilijker om hier uit te komen. 

Juist daarom is het heel erg belangrijk je magnesiumniveau aan te vullen en op peil te houden. Het is niet voor niets dat magnesium het anti-stress mineraal wordt genoemd. 

Stress feiten

Ruim de helft van alle Nederlanders heeft wel eens te maken met (langdurige) stress. De belangrijkste veroorzakers van stress zijn: gezondheid, zorgen om de kinderen, werk, financieel en naasten.

Vrouwen ervaren meer stress dan mannen. Jongeren ervaren steeds meer stress als gevolg van ‘moeten presteren’ en sociale druk door social media.

Stress symptomen

We kunnen stress symptomen onderverdelen in geestelijke stress en lichamelijke stress. 

Geestelijke stress symptomen zijn: chronische angst, paniekaanvallen, concentratieproblemen, geheugenstoornissen, neiging tot verslaving, onzekerheid, stemmingswisselingen en depressie.

Lichamelijke stress symptomen zijn: slapeloosheid, hartkloppingen, eetstoornissen, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen, allergie, herpesblaasjes, vermoeidheid, slapeloosheid en pijn of spanning in nek, schouders, buik en hoofd. 

Stress oorzaken

Oorzaken van stress noemen we stressoren. Je kunt deze stressoren onderverdelen in twee verschillende categorieën: psychologische stressoren en fysiologische stressoren. 

Psychologische stressoren zijn situaties, opmerkingen of gebeurtenissen die je negatief of bedreigend opvat. Hierbij kun je denken aan: een scheiding, werkdruk of studiedruk.

 Fysiologische stressoren zijn vooral belastend voor je lichaam. Enkele voorbeelden zijn: pijn, ziekte en verwondingen. 

Extra magnesium slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Tot slot

In dit artikel hebben we je uitgelegd waarom magnesium het anti-stress mineraal is. Heb jij wel eens last van stress? Of sta je bloot aan langdurige stress? Wat doe jij om je minder gestresst te voelen, en gebruik je weleens supplementen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Magnesium tauraat

Magnesium tekort

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *