magnesium en vitamine d

Magnesium en Vitamine D

Magnesium en vitamine D. Samenwerken loont! Dat geldt zeker voor vitamines, mineralen en spoorelementen. Ze zijn onmisbaar voor een goede werking van je lichaam. Het is belangrijk dat je er voldoende van binnen krijgt voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van chronische ziektes.

Magnesium en vitamine D. In dit artikel leggen we je uit waarom deze hand in hand gaan. Lees je mee?!

Magnesium en vitamine D

Magnesium en vitamine D spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van je botten en het behoud van een sterk skelet. Ze verhogen ook de opname van kalk in je botten en heeft een gunstige invloed op je spieren, waaronder je hartspier. 

Essentiële mineralen en vitamines worden worden niet of vaak onvoldoende aangemaakt door je lichaam en moet je dus via je voeding binnenkrijgen of via een supplement.

Samenwerking magnesium en vitamine D

Een belangrijke co-factor voor magnesium is vitamine D. Ze hebben een synergetische werking op het gebied van de stofwisseling van botten en tanden. Daarnaast is de opname van magnesium in je darm afhankelijk van vitamine D. Een magnesiumtekort kan gepaard gaan met een lage productie van de actieve metabolieten van vitamine D. 

Magnesium is noodzakelijk om alle enzymen te activeren die vitamine D omzetten. Ook is Magnesium noodzakelijk voor de synthese van je DNA.  Ook voor de werking van vitamine D bij de communicatie en het activeren of de-activeren van bepaalde genen. 

Vitamine D onderzoek

Onderzoek door het KWF naar het risico op darmkanker, borstkanker en prostaatkanker wordt met 30 tot 50% verhoogd bij een lage vitamine D spiegel. 

De overlevingskansen hierbij worden ook lager met een vitamine D tekort.

Ook auto-immuunziekten worden geassocieerd met een lage vitamine D waarde. 

Zoals je ziet is vitamine D essentieel voor een goede gezondheid. 

magnesium en vitamine d
Wat is een gezond magnesium en vitamine D niveau?

Wist je dat meer dan de helft van de wereldbevolking een ontoereikend magnesium en vitamine D niveau heeft. Voeding speelt bij magnesium en vitamine D een belangrijke rol.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een man is 350 milligram en voor een vrouw 300 milligram. Voor vitamine D geldt een gezonde onder- en bovengrens van 100-150 nmol/ltr in je bloedserum.

Voorbeelden van voeding boordevol magnesium zijn: avocado’s, spinazie, paranoten, quinoa, pompoenpitten, broccoli en zwarte bonen. Voeding met vitamine D erin zijn: paling, zalm, makreel en haring. 

Badderen en slikken

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid magnesium aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de magnesiumchloride in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Wanneer je een vitamine supplement koopt kies dan altijd voor D3, de cholecalciferol vorm want deze wordt veel beter door je lichaam opgenomen en omgezet naar de actieve vorm. 

Tot slot

Magnesium en vitamine D gaan hand in hand. Neem jij extra magnesium en vitamine D? Was je op de hoogte dat deze macromineralen elkaar nodig hebben? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *