Magnesium en nieren

Je nieren zitten aan de rugzijde van je lichaam, achter de onderste ribben. Ze verwijderen afvalstoffen uit je bloed, helpen je bloeddruk goed te houden en dragen bij aan sterke botten. Als je nieren niet goed werken dan kan je snel een magnesium tekort oplopen. Magnesium en nieren zijn dus met elkaar verbonden als het gaat om het goed functioneren van je lichaam. 

Magnesium tekort

Je nieren voorkomen een magnesium tekort door de uitscheiding ervan in je urine te verminderen. Wanneer je nierfunctie niet goed is, kunnen je nieren te veel magnesium uitscheiden. 
Een nierziekte waarbij de nierfunctie ernstig verstoord is kan een magnesiumtekort veroorzaken. Andersom kan een grote hoeveelheid magnesium bij een nierziekte gevaarlijk zijn voor je gezondheid. 
Je nieren kunnen dan de magnesium niet goed verwerken wat een overschot kan veroorzaken.
nierschade

Onderzoek Radboud UMC vaatverkalking bij nierfalen

Eén op de tien mensen in Nederland heeft last van chronische nierschade. In deze groep komt verkalking van bloedvaten vaak voor. Dit kan hart- en vaatziekten veroorzaken waardoor nierpatiënten vroegtijdig kunnen overlijden. Momenteel is er geen effectief middel dat vaatverkalking voorkomt of vertraagt. 
In een onderzoek van het Radboud UMC heeft Anique ter Braake muizen onderzocht met ernstige vaatverkalking en kwam tot de conclusie dat het met magnesium verrijkte dieet verkalking van de vaten volledig voorkwam. Dit onderzoek moet nog beter op mensen worden getest maar de vooruitzichten zijn vooralsnog positief.

Nieren en magnesium opname

Om opgenomen te worden gaat magnesium de concurrentie aan met andere mineralen.  Een relatief hogere inname van calcium dan magnesium kan de opname van magnesium verminderen. Een juiste verhouding tussen magnesium en calcium in voeding is dus van belang voor een goede magnesium- en calciumstatus in je lichaam. 
Ongeveer 80% van het plasmamagnesium wordt door je nieren gefilterd, waarvan 95% opnieuw wordt geabsorbeerd door je lichaam, de rest wordt uitgescheiden via je urine. Bij stress en angst plas je gemiddeld vier keer zoveel magnesium uit als normaal.

Magnesium tekort test

Als je een nierziekte hebt dan kan je arts een bloed of urine test aanvragen om je nierfunctie te controleren. Ook kan daarmee wordt gecontroleerd of je te veel magnesium uitscheidt of vasthoudt. Heb je een nierziekte raadpleeg dan altijd je arts bij het extra innemen van magnesium.

Delen