magnesium en calcium
Expert: Jaap Gerrijts | 22 september 2022 | Bijgewerkt: 29 december 2022 | Leestijd: 6 minuten

Magnesium en calcium

Magnesium en calcium werken nauw samen in je lichaam. Zo is het bekent dat calcium van belang is voor de samenstelling van de botten en magnesium voor de spieren. Andersom geldt dit ook! Magnesium en calcium hebben elkaar nodig om goed te kunnen werken. Een goede balans is daarom essentieel!

Magnesium en calcium zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom een goede balans van groot belang is. Lees je mee?!

Magnesium en calcium

 

Wist je dat calcium je spieren aanspant en magnesium deze weer ontspant? Een gebrek aan calcium zul je in een zuivelrijk land als Nederland niet snel krijgen. Toch zijn er allerlei ziektes en kwaaltjes die hier mee te maken kunnen hebben. Het gaat hier vaak niet om een gebrek aan calcium, maar om een gebrek aan magnesium. Extra calcium tot je nemen is niet erg, zolang je ook maar genoeg magnesium binnen krijgt. 
 

Calcium te hoog

Een te hoog calciumgehalte in je bloed wordt hypercalciëmie genoemd. Dit wordt meestal veroorzaakt door een te snel werkende bijschildklier. 
Ook bijwerkingen van bepaalde vochtafdrijvende medicatie (thiaziden) en litium, systeemziekten, een overdosis vitamine D of A en een verminderde nierwerking kan hypercalciëmie veroorzaken. 
Botontkalking is een probleem wat er voor zorgt dat je lichaam meer bot afbreekt dan wordt aangemaakt. Vaak komt dit niet door te weinig calcium, maar omdat de calcium/magnesium verhouding uit balans is.
magnesium en calcium

Calcium voeding

Calcium is een mineraal dat te vinden is in voedingsmiddelen. Calcium zet verschillende orgaansystemen aan het werk en het houdt je skelet gezond. Het meeste calcium wordt opgeslagen in je botten. Daarnaast ondersteunt calcium de pompfunctie van je hart, en de werking van je zenuwstelsel dat er onder andere voor zorgt dat je spieren kunnen samentrekken.

Magnesium goed voor

Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. Magnesium reguleert o.a. je hartritme en je bloeddruk. Magnesium is een calciumantagonist (tegenpool) wat er voor zorgt dat verscheidene enzymen die geactiveerd worden door magnesium, juist geremd worden door calcium. 
Het zorgt voor ontspanning van je spieren, maar ook van je hersenen waardoor je bijvoorbeeld significant beter en ononderbroken kunt slapen. Daarnaast helpt magnesium je te beschermen tegen zware metalen en chemische stoffen in je lichaam.

Wat is een goede magnesium en calcium balans?

Als je gemiddeld 900 mg calcium per dag binnen krijgt dan is dit ruim voldoende. Zorg er daarnaast ook voor dat je minimaal 350/400mg magnesium binnen krijgt als man en 300/350mg als vrouw zodat je lichaam het calcium op een goede manier kan blijven verwerken. Door regelmatig een voetenbad te nemen kun je ervoor zorgen dat je lichaam genoeg magnesium binnen krijgt om op de juiste manier samen te werken met calcium.

 

 

Calcium en magnesium

Wist je dat calcium je spieren aanspant en magnesium deze weer ontspant? Een gebrek aan calcium zul je in een zuivelrijk land als Nederland niet snel krijgen. Toch zijn er allerlei ziektes en kwaaltjes die hier mee te maken kunnen hebben. Het gaat hier vaak niet om een gebrek aan calcium, maar om een gebrek aan magnesium. Extra calcium tot je nemen is niet erg, zolang je ook maar genoeg magnesium binnen krijgt. 

Calcium opname problemen

Mensen die problemen met hun botten hebben of in de overgang zijn slikken vaak extra calcium supplementen omdat gedacht wordt dat calcium een eventueel probleem zal verhelpen. Wat veel mensen niet weten is dat calcium niet goed wordt opgenomen als je te weinig magnesium in je lichaam hebt. Deze verhouding is heel belangrijk omdat calcium samenwerkt met magnesium. Als je last hebt van bijvoorbeeld botontkalking en je slikt er extra calcium bij maar geen magnesium, dan is de kans heel groot dat je botontkalking alleen maar verergerd. Door het gebrek aan deze kennis is het voor veel mensen dweilen met de kraan open.

Onderzoek van Louise Dalderup

Binnen de Nederlandse onderzoekswereld is al in 1960 een studie verschenen van Louise Dalderup die waarschuwde voor verkalking van de weke delen (soft tissue calcification) als gevolg van hoge doses calcium en vitamine D. Ook wees Dalderup op een mogelijke rol voor magnesium bij osteoporosetherapie (Dalderup4 1960, geciteerd door Abraham5 1990). De afgelopen jaren is dit in vele onderzoeken onderzocht en bewezen. Sterker nog, mensen die nog nooit melk hebben gedronken blijken sterkere botten te hebben dan mensen die hun hele leven dagelijks melk drinken. 

Samenwerking van calcium en magnesium

Een teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook kunnen er nierstenen ontstaan en kan je botopbouw in het gedrang komen, waardoor je botten zwakker worden. Magnesium voorkomt dat er een calciumophoping kan ontstaan in de cel. Als er een teveel aan calcium in de cel komt als gevolg van onvoldoende magnesium, dan ontstaat er een te lang aanhoudende spiersamentrekking. Als magnesium tekort chronisch is, kunnen symptomen ontstaan als: hart en vaatziekten, migraine, hoofdpijn, pijnlijke menstruatieklachten, spasmen en contracties (kenmerken van astma). 

Wat is een gezond calcium niveau?

Een te hoog calciumgehalte in je bloed wordt hypercalciëmie genoemd. Dit wordt meestal veroorzaakt door een te snel werkende bijschildklier. Ook bijwerkingen van bepaalde vochtafdrijvende medicatie (thiaziden) en litium, systeemziekten, een overdosis vitamine D of A en een verminderde nierwerking kan hypercalciëmie veroorzaken. Te weinig calcium zal je niet snel last van hebben omdat in heel veel voeding genoeg calcium zit om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Als je gemiddeld 900 mg calcium per dag binnen krijgt dan is dit ruim voldoende. Zorg er ook voor dat je minimaal 350 mg magnesium binnen krijgt als man en 300 als vrouw zodat je lichaam het calcium op een goede manier kan blijven verwerken.

 

Tot slot

Magnesium en calcium stonden centraal in dit artikel. Wist jij dat calcium en magnesium onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? En denk je dat jij een goede balans tussen deze 2 mineralen hebt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Magnesium citraat

Waar zit magnesium in?

Magnesium tekort

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *