Calcium en magnesium
Wist je dat calcium je spieren aanspant en magnesium deze weer ontspant? Een gebrek aan calcium zul je in een zuivelrijk land als Nederland niet snel krijgen. Toch zijn er allerlei ziektes en kwaaltjes die hier mee te maken kunnen hebben. Het gaat hier vaak niet om een gebrek aan calcium, maar om een gebrek aan magnesium. Extra calcium tot je nemen is niet erg, zolang je ook maar genoeg magnesium binnen krijgt.
Calcium opname problemen
Mensen die problemen met hun botten hebben of in de overgang zijn slikken vaak extra calcium supplementen omdat gedacht wordt dat calcium een eventueel probleem zal verhelpen. Wat veel mensen niet weten is dat calcium niet goed wordt opgenomen als je te weinig magnesium in je lichaam hebt. Deze verhouding is heel belangrijk omdat calcium samenwerkt met magnesium. Als je last hebt van bijvoorbeeld botontkalking en je slikt er extra calcium bij maar geen magnesium, dan is de kans heel groot dat je botontkalking alleen maar verergerd. Door het gebrek aan deze kennis is het voor veel mensen dweilen met de kraan open.
Onderzoek van Louise Dalderup
Binnen de Nederlandse onderzoekswereld is al in 1960 een studie verschenen van Louise Dalderup die waarschuwde voor verkalking van de weke delen (soft tissue calcification) als gevolg van hoge doses calcium en vitamine D. Ook wees Dalderup op een mogelijke rol voor magnesium bij osteoporosetherapie (Dalderup4 1960, geciteerd door Abraham5 1990). De afgelopen jaren is dit in vele onderzoeken onderzocht en bewezen. Sterker nog, mensen die nog nooit melk hebben gedronken blijken sterkere botten te hebben dan mensen die hun hele leven dagelijks melk drinken.
Samenwerking van calcium en magnesium
Een teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook kunnen er nierstenen ontstaan en kan je botopbouw in het gedrang komen, waardoor je botten zwakker worden. Magnesium voorkomt dat er een calciumophoping kan ontstaan in de cel. Als er een teveel aan calcium in de cel komt als gevolg van onvoldoende magnesium, dan ontstaat er een te lang aanhoudende spiersamentrekking. Als magnesium tekort chronisch is, kunnen symptomen ontstaan als: hart en vaatziekten, migraine, hoofdpijn, pijnlijke menstruatieklachten, spasmen en contracties (kenmerken van astma).
Wat is een gezond calcium niveau?
Een te hoog calciumgehalte in je bloed wordt hypercalciëmie genoemd. Dit wordt meestal veroorzaakt door een te snel werkende bijschildklier. Ook bijwerkingen van bepaalde vochtafdrijvende medicatie (thiaziden) en litium, systeemziekten, een overdosis vitamine D of A en een verminderde nierwerking kan hypercalciëmie veroorzaken. Te weinig calcium zal je niet snel last van hebben omdat in heel veel voeding genoeg calcium zit om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Als je gemiddeld 900 mg calcium per dag binnen krijgt dan is dit ruim voldoende. Zorg er ook voor dat je minimaal 350 mg magnesium binnen krijgt als man en 300 als vrouw zodat je lichaam het calcium op een goede manier kan blijven verwerken.