Magnesium en antibiotica

Er zijn pakweg twee soorten antibiotica; bacterie-dodende en bacterie-remmende antibiotica. Hoewel ze anders werken, kunnen beide soorten afrekenen met bacteriële infecties door te knoeien met belangrijke interne mechanismen. Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van minocycline. Minocycline is een antibioticum dat onder meer gebruikt bij infecties van je huid, luchtwegen, ogen en geslachtsorganen. 
Neem minocycline daarom minimaal 2 uur voor of 4 uur na het andere middel. De opname uit de darm van antibiotica die behoren tot de chinolonen (bijv ciprofloxacine) en de tetracyclinen (bijv doxycycline)wordt ook geremd als deze tegelijk met bepaalde mineralen worden ingenomen, zoals aluminium- , calcium-, zink-, ijzer- of magnesium-bevattende supplementen. Hierdoor kan de werkzaamheid verminderen.

Magnesium wanneer innemen?

Als je ondanks je antibiotica (kuur) toch je magnesium tekort wilt aanvullen raden wij je aan om dit transdermaal (via je huid) te doen. Magnesium en antibiotica gaan op deze manier prima samen. 
Neem 2 a 3 keer per week een voetenbad met 150 gram magnesium vlokken en een watertemperatuur van 37 graden Celcius. Doe dit minimaal 20 minuten, optimaal 40 minuten. Voor een ligbad neem je 500 tot 1000 gram magnesium vlokken en een watertemperatuur van 37 graden Celsius. Tijdsduur minimaal 20 minuten, optimaal 40 minuten. 
magnesium en antibiotica
Voor de juiste dosering bij kinderen raadpleeg je onze gebruiksaanwijzing voor magnesium badkristallen. 

Cytostatica

Cytostatica zijn medicijnen die gebruikt worden in de behandeling van kanker en ingrijpen in de biochemische processen van organismen en cellen. Zij hebben daar een celdodend effect. Door deze toxische effecten kunnen bij patiënten resultaten bereikt worden in de behandeling van hun ziekte.

Magnesium tekort en Cytostatica

Als gevolg van een antitumorbehandeling kunnen lage magnesiumspiegels ontstaan. Tijdens een behandeling met cisplatine is er kans op nierbeschadiging, waardoor verhoogd verlies van magnesium kan optreden. Cisplatine is een veelgebruikt geneesmiddel tegen tumoren in onder andere de baarmoeder, eierstokken, testis, hoofd, hals en longen. 
Bij een behandeling met cetuximab is de magnesiumreabsorptie in de distale niertubuli verstoord. Dit betekent dat je nieren de magnesium niet goed kunnen verwerken en herdistribueren in je lichaam. Cetuximab is een doelgerichte kankerremmende stof. Deze stof kan aan een kankercel vast gaan zitten en deze daardoor onschadelijk maken. 
Zowel bij behandeling met cisplatine als met cetuximab wort geadviseerd om de magnesiumspiegels te bewaken en zo nodig te suppleren.

Magnesium onderzoek TRPM6

In een onderzoek van het Radboudumc ontdekte Annelies van Angelen dat cisplatine leidt tot een afname van transportkanalen in je nieren die de magnesiumopname uit de voorurine regelen. Een magnesiumtekort leidt dan tot pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen. 
Het magnesiumkanaal TRPM6 zorgt ervoor dat magnesium de darmcellen binnen dringt en naar het bloed wordt getransporteerd. Cisplatine blokkeert TRPM6. Van Angelen ontdekte bij muizen dat cisplatine vooral schade aanbrengt in cellen in het achterste gedeelte van de nierbuisjes, waar de TRPM6 transportkanalen actief zijn. 
Waarschijnlijk verstoort cisplatine de energiehuishouding van deze cellen waardoor deze minder transportkanalen aanmaken en er teveel magnesium in de urine achterblijft en wordt uitgeplast.

Magnesium tekort test

Bij een serummagnesiumspiegel lager dan 0,75 mmol/l is sprake van (ernstige) magnesiumdeficiëntie. Bij een serummagnesiumspiegel tussen 0,75 en 0,85 mmol/l is het goed een magnesium belastingtest te doen om te zien of er sprake is van magnesiumtekort. Contra-indicaties voor de magnesium belastingtest zijn een verminderde nierfunctie, gebruik van medicijnen die de nierfunctie beïnvloeden (zoals diuretica, cyclosporine, cisplatine).

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen