Magnesium en Alendronaat

Bij osteoporose denkt men vaak aan een calciumgebrek. In de meeste gevallen hebben mensen in een zuivelrijk land als Nederland geen calciumgebrek. Ze hebben veel eerder een magnesiumtekort. Door dit tekort kun je problemen krijgen met je botten en sneller botontkalking krijgen. Het is dus vaak geen calciumgebrek, maar een magnesiumgebrek wat men over het hoofd ziet. 
Het is enorm belangrijk om te samen met je calcium en vitamine D ook extra magnesium tot je te nemen. Op deze manier kan je lichaam de calcium en vitamine D beter opnemen en verwerken. Het nemen van bisfosfonaten zoals alendronaat zorgt ervoor dat je lichaam minder goed magnesium uit voeding kan opnemen. Zorg er daarom voor dat je extra magnesium tot je neemt wanneer je dit medicijn gebruikt.

Wat is Alendronaat?

Alendronaat is een medicijn wat voornamelijk wordt voorgeschreven aan mensen met osteoporose (botontkalking). Alendronaat behoort tot de bisfosfonaten. Alendronaat is ook wel bekend onder de naam alendroninezuur. Alendroninezuur remt de afbraak van botten en maakt ze steviger. Ze verstoren echter ook de aanmaak van nieuw bot.  Het medicijn wordt het meeste voorgeschreven bij vrouwen met osteoporose na de menopauze en bij mensen die lang bijnierschorshormonen gebruiken. 
soorten magnesium zijn er

Wanneer schrijft je arts alendronaat voor?

Een arts schrijft alendronaat voor bij botontkalking (osteoporose), Mensen die lang bijnierschorshormonen gebruiken, beenmergkanker, botkanker, een door corticosteroïden geïnduceerde osteoporose en  wordt soms gebruikt bij de aangeboren botziekte osteogenesis imperfecta (broze bottenziekte) bij kinderen. Alendronaat wordt verkocht onder verschillende merken zoals Fosamax, alendroninezuur, Bonasol en Vantavo. Een bisfosfonaat, zoals alendroninezuur wordt meestal niet langer dan 10 jaar gebruikt. Bij osteogenesis imperfecta is het nog niet duidelijk hoe lang een behandeling met dit medicijn nodig is.

Bij welke ziektes is alendronaat onmisbaar?

Dit middel is effectief om de bijwerking van corticosteroïden tegen te gaan en bij osteoporose. Bij botontkalking zal je arts iedere vijf jaar bepalen of het nogzinvol is om de behandeling voort te zetten. Om de bijwerking van corticosteroïden tegen te gaan zul je dit medicijn net zo lang moeten gebruiken als het corticosteroïd.

Wanneer is alendronaat niet nodig?

Een lange termijn studie heeft aangetoond dat bisfosfonaten zoals alendronaat en alendroninezuur een averechts effect kunnen hebben. De studie toonde dat bij personen die bisfosfonaten gebruikten en een fractuur hadden er weliswaar sprake was van minder perforaties, maar dat er significant meer en grote microscheurtjes aanwezig waren in het bot ten opzichte van controlepersonen met en zonder een fractuur. 
Ook bleek het bot van met bisfosfonaten behandelde personen minder veerkrachtig. Bisfosfonaten worden gelinkt aan een verhoogd risico op bepaalde botbreuken, kaakbeennecrose en een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Neem daarom voor jezelf de keuze of je deze medicijnen echt nodig bent en wilt gebruiken.

Wanneer mag alendronaat niet gebruikt worden?

Je mag geen alendronaat gebruiken wanneer je zwanger wilt worden of dat al bent. Ook als je borstvoeding geeft dan mag je dit middel niet gebruiken. Overleg met je arts als je een kinderwens hebt of zwanger bent. Dit geldt ook voor mannen.

Alendronaat bijwerkingen?

De belangrijkste bijwerkingen van alendronaat zijn in sommige gevallen, pijn in botten, spieren en gewrichten, gevoel van zwakte. Zelden hebben mensen last van maagdarmklachten, hoofdpijn, draaierigheid en duizeligheid, haaruitval, jeuk, oedeem. Zeer zelden kun je last krijgen van griepachtige verschijnselen en koorts, geïrriteerde slokdarm, oogontsteking, pijn in je kaak, pijn in je liesstreek, dijbeen of heup, smaakstoornissen, calciumtekort, overgevoeligheid, huid gevoelig voor UV-licht. Als je last krijgt van deze bijwerkingen dan kun je het beste contact opnemen met je arts. Het is belangrijk om na het innemen van alendronaat tenminste dertig minuten rechtop te zitten (of staan), om beschadiging van je slokdarm te voorkomen.

Vitamines, mineralen en alendronaat

Voor een juiste werking van alendronaat is het belangrijk dat je voldoende calcium en vitamine D inneemt. Je hebt namelijk extra calcium nodig om je botten sterk te houden en vitamine D om ervoor te zorgen dat je lichaam de calcium in je dunne darm kan opnemen. Ook magnesium, en eiwitten spelen hier een belangrijke rol in en moet je niet vergeten. De juiste distributie van calcium is mede afhankelijk van voldoende vitamine K2. Zink en mangaan zijn daarnaast ook belangrijk voor een goede bot-opbouw.  
Als je twijfelt dan kun je bij je huisarts je waarden laten nakijken op een eventueel tekort op deze vitamines en mineralen. Als je extra calcium supplementen slikt doe dit dan niet tegelijk met alendronaat (bisfosfonaten) omdat calcium de opname van dit medicijn verlaagt.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen