Magnesium > magnesium bijwerkingen 

magnesium bijwerkingen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 8 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Magnesium bijwerkingen

Magnesium bijwerkingen. Magnesium haal je uit voeding die je dagelijks eet. En we hebben aardig wat magnesium nodig per dag, dit omdat het lichaam de magnesium in je voeding maar voor een deel opneemt. Teveel magnesium via je voeding binnen krijgen is dan ook vrijwel onmogelijk.

Heeft magnesium bijwerkingen als je teveel inneemt? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat de juiste dosering is. Lees je mee?!

Magnesium bijwerkingen

Een te grote opname van magnesium in je lichaam is iets dat maar zelden voorkomt. Wanneer je teveel magnesium binnenkrijgt wordt dit via je nieren op een natuurlijke manier afgescheiden. Je lichaam heeft dus een eigen proces om de magnesium die het niet gebruikt af te voeren via zweet, urine en je ontlasting. 

Een magnesium overschot noemen we hypermagnesiëmie. Je hebt dan teveel magnesium in je bloed en dat kan leiden tot de volgende klachten:

 – Diarree

 – Misselijkheid

 – Buikkrampen

 – Lage bloeddruk

 – Dorst

 

Bijwerkingen zoals hierboven beschreven komen vrijwel alleen voor bij langdurig en overmatig gebruik van magnesium. Indien je klachten hebt van bovenstaande aard en deze houden aan is het verstandig om tijdelijk te stoppen met het supplement of een lagere dosering te gebruiken. 

Magnesium overdosis

Wanneer je meer dan 2500 milligram magnesium op één dag binnenkrijgt kun je last krijgen van ernstige hypermagnesiëmie. Dit is de medische term voor een verhoogd magnesiumgehalte in je bloed. 

Veelal krijgen patiënten met acuut of chronisch nierfalen te maken met hypermagnesiëmie. 

Je kunt last krijgen van hartkloppingen, een verstoorde ademhaling, lage bloeddruk, opvliegers, zweten en overgeven. 

Bij ernstige hypermagnesiëmie kun je zelfs overlijden door een hartstilstand. Gelukkig komt dit zelden voor en is magnesium bij een normale dosering een veilig middel om te nemen.

magnesium bijwerkingen

Wanneer je bepaalde aandoeningen of ziektes hebt dan kunnen deze hypermagnesiëmie veroorzaken. Dit kunnen nierfalen, nierinsuffiëntie, een slecht werkende schildklier, een overactieve bijschildklier, verzuring van je bloed bij diabetes of de ziekte van Addison zijn. 

Je nieren kunnen in dit geval  het mineraal niet goed filteren en je zult naar het ziekenhuis moeten om een dialyse te krijgen. Zo wordt het overtollige magnesium uit je bloed gefilterd. 

Als je gebruik maakt van laxeermiddelen met magnesium erin kan dit ook hypermagnesiëmie veroorzaken. Gelukkig komt dit slechts zelden voor. 

Magnesium helpt bij ouderen tegen klassieke ouderdomskwalen

Magnesium werking

Bij de meeste mensen van ons staat er vast wel een magnesiumsupplement in de kast en dat is niet zonder reden. Magnesium is een essentieel mineraal en betrokken bij meer dan 300 biochemische lichaamsprocessen. Niemand kan zonder magnesium want onze organen hebben het nodig. Je hart, spieren en nieren nog het meeste. 

Wat magnesium nog meer doet voor je organen en gezondheid hebben we hieronder voor je opgesomd:

 

 – Het zorgt voor een goede en juiste werking van je spieren

 – Het zorgt van de overdracht van zenuwprikkels

 – Het zorgt voor een goede energiestofwisseling

 – Het zorgt dat je botten sterk blijven

 – Het draagt bij aan je fitheid 

 – Het verminderd stress 

 

Zoals je ziet: iedereen heeft magnesium nodig! Er zijn zelfs groepen bij wie de behoefte aan magnesium hoger is dan gemiddeld. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, sporters, ouderen, mensen met een chronische darmaandoening en mensen die veel stress ervaren.

Magnesium is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem

Magnesium dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een gemiddelde volwassen man is 350 milligram.  

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een gemiddelde volwassen vrouw is 300 milligram. 

Deze aanbeveling is voor 97-98% van alle volwassenen voldoende. 

Als je medicijnen slikt, ouder dan 50 bent, last van stress hebt of zwanger bent of borstvoeding geeft is de behoefte aan magnesium groter. 

magnesium bijwerkingen

Dat geldt ook voor vrouwen in de overgang, mensen met chronische ziektes en mensen met ziektes die de opname van voedingsstoffen verhinderen. Ruim 60% van alle Nederlanders loopt rond met een tekort aan magnesium zonder dat ze dit weten. 

Vermoeidheid, weinig energie hebben, hoofdpijn en spierpijn of spierkrampen zijn zulke algemene klachten dat je niet gelijk aan een magnesiumtekort denkt.

Magnesium helpt om lekker in te slapen en voorkomt slaapproblemen

Magnesium: welke supplementen zijn er?

Er zijn verschillende magnesiumsupplementen verkrijgbaar in verschillend vormen. Hieronder zie je welke dat zijn:

 – Magnesiumcitraat

 – Magnesiumlactaat

 – Magnesiumaspartaat

 – Magnesiumgluconaat

 – Magnesiumoxide

 – Magnesiumsulfaat

 – Magnesiumchloride 

 

Er zijn vormen die goed oplossen in vloeistof zoals water, maar er zijn ook tabletten, capsules en pillen die je met water in kunt nemen.

Het beste magnesiumsupplement!

Studies hebben aangetoond dat bepaalde magnesium vormen beter door je lichaam worden opgenomen dan andere vormen.

 De beste magnesium vormen zijn:

 – Magnesiumcitraat 

 – Magnesiumlactaat

 – Magnesiumaspartaat

 – Magnesiumchloride 

 

Dit omdat ze biologisch gezien meer beschikbaar zijn dan andere vormen zoals magnesiumoxide of magnesiumsulfaat. 

Magnesiumchloride is onze persoonlijke favoriet. Je voegt het eenvoudig toe aan een voet- of ligbad. Het wordt opgenomen via je huid, wat ook wel ‘transdermale’ toediening wordt genoemd.

Op deze manier vergroot je de hoeveelheid magnesium in je lichaam via je huid.

magnesium bijwerkingen

Magnesium citraat bijwerkingen

Magnesiumcitraat is één van de meest verkochte magnesiumsupplementen. Vaak wordt dit in capsule of poedervorm verkocht en het voordeel daarvan is dat het goed door je lichaam kan worden opgenomen. Het is een supplement dat veel wordt gebruikt door sporters. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is vastgesteld op een veilige 250 milligram per dag. Bijwerkingen komen niet voor als je je aan deze dosering houdt. Als je veel sport of langdurig sport kan het zijn dat je behoefte veel hoger is omdat je veel meer magnesium verbruikt. Hierbij moet je denken aan duursporten als een marathon of een triatlon. 

Heb je een tekort aan magnesium dan krijg je sneller last van kramp, vermoeidheid en presteer je dus minder goed.

Magnesium chloride bijwerkingen

Magnesiumchloride is een lichaamseigen stof en en wordt daarom goed door je lichaam verdragen en opgenomen via een voet- of ligbad. Bijwerkingen zul je niet hebben omdat je je maagdarmkanaal niet belast. Mede daardoor is magnesiumchloride onze favoriet! 

Twee keer per week preventief een voet- of ligbad is voldoende om je magnesium op peil te houden of zonodig aan te vullen. Heb je chronische aandoeningen dan adviseren wij  je om de dag een voet- of ligbad met magnesiumchloride, ook wel badkristallen genoemd, te nemen. 

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van vrouwen

Magnesium via de huid

De meest snelle en effectieve manier om je magnesiumbalans aan te vullen is via de huid. De huid is immers ons grootste opname orgaan. Het magnesium in badkristallen wordt zo uitstekend opgenomen en gaat via het intersitium rechtstreeks naar de cellen waar het moet zijn. 

Magnesium voetenbad

Voor totale ontspanning, beter slapen, kramp of huidaandoeningen neem je een voetenbad met magnesium badkristallen. Voeg 150 gram badkristallen toe aan 4 liter warm water van ongeveer 37 graden Celsius.  Twee keer per week is een goede basis en bij chronische klachten is ons advies om de dag een voetenbad te nemen van minimaal 30 tot 40 minuten. 

Magnesium bad

Neem een halve tot één kilo magnesium badkristallen voor een ligbad bij een temperatuur van 37 graden Celsius. Het is een fijne en milde manier om magnesium op te nemen voor een totale ontspanning. Het werkt ook erg goed als magnesiumkuur bij psoriasis, eczeem of andere huidklachten. Voor een optimaal resultaat neem je 30 tot 40 minuten de tijd.

 
Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium
Tot slot

Magnesium bijwerkingen stond centraal in dit artikel. Gebruik jij een magnesium supplement? En welke vorm gebruik je? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Magnesium malaat

Magnesium tauraat

Welke magnesium is het beste?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *