maggiplant
Expert: Jaap Gerrijts | 11 oktober 2023 | Leestijd: 8 minuten

Maggiplant

De maggiplant is een kruid dat veel wordt gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. Het heeft een sterke, aromatische smaak die doet denken aan selderij en bouillonblokjes. De maggiplant is een goede bron van mineralen en vitamine C en makkelijk te kweken in de tuin of in een pot. Je kunt de bladeren, stengels en zaden gebruiken om je gerechten meer smaak te geven.

De maggiplant heeft verschillende gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke dat zijn en vertellen we waar je de maggiplant allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Maggi bladeren zijn niet alleen lekker om te eten, het is ook erg gezond

Maggiplant

De maggiplant word ook wel Lavas genoemd en in het Latijns Levisticum officinale. Het is een kruid dat behoort tot de familie Apiaceae, ook wel de peterseliefamilie genoemd. De plant kan tot 1,80 meter hoog worden en komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. Hij heeft glanzende en getande bladeren en groenachtig gele bloemen met kleine ovale zaden. 

De maggiplant is winterhard en relatief eenvoudig in zelf te kweken. Hij geeft de voorkeur aan rijke en vochtige grond en doet het goed in de Nederlandse tuin. Je kan de plant makkelijk kan vermeerderen uit zaden of door bestaande planten in de lente of herfst te delen en opnieuw te poten.

De bladeren en stengels worden veel gebruikt als groente, als smaakmaker voor verschillende gerechten of voor in de thee. De wortel en de wortelstok worden ook gebruikt om medicijnen van te maken. 

De maggiplant word het meest gebruikt in de soep maar ook in stoofschotels, bouillons, salades en als garnering.

De bladeren van de maggiplant lijken erg op selderijbladeren of Italiaanse peterseliebladeren. De stengels lijken op selderijstengels en de plant ruikt ook behoorlijk naar selderij. Er wordt gezegd dat de smaak van de maggiplant zoeter, peperiger en over het algemeen intenser is dan die van selderij.

Verse maggibladeren bevatten tot 1 procent essentiële olie en het gedroogde blad bevat ongeveer de helft van deze hoeveelheid. Wat de chemische componenten betreft bestaat de etherische olie voornamelijk uit de ftaliden ligustilide, butylftalide en sedanolide. Het bevat ook kleine hoeveelheden carvacrol, eugenol en α-terpineol. 

In de traditionele geneeskunde wordt de maggiplant gebruikt vanwege zijn potentiële geneeskrachtige eigenschappen. Het kan worden gebruikt als diureticum, stimulering van de spijsvertering en om verschillende aandoeningen te verlichten. Het medicinale gebruik ervan is tegenwoordig steeds minder gebruikelijk.

 

 

”Blaasontsteking, menstruatiekramp, spijsvertering en ademhalingsproblemen”

Wat zijn de mogelijke voordelen van de maggiplant?

Naast het culinaire gebruik van de plant zijn er vele medicinale toepassingen die inmiddels veelvuldig onderzocht zijn. Voor medicinale doeleinden wordt deze kruid voornamelijk gebruikt als thee of tinctuur.

Wij hebben er een kort overzicht van gemaakt.

Urineweginfecties

Een urineweginfectie is een infectie in elk deel van het urinestelsel zoals je nieren, urineleiders, blaas en plasbuis.

Tijdens een wetenschappelijk overzicht van 17 klinische onderzoeken naar een fytotherapeutisch medicijn dat maggiplant en rozemarijn bevat wijst erop dat de maggiplant kan helpen bacteriën te bestrijden en ontstekingen in de urinewegen te verminderen. 

In een wetenschappelijk artikel staat de maggiplant op de lijst van botanische geneesmiddelen voor de urinewegen. Het artikel noemt terpernoïden en coumarinen als de belangrijkste actieve stoffen in de wortel van Levisticum officinale. Er wordt ook gezegd dat het klinisch werkt als een krachtiger diureticum dan peterselie en dat het door de Duitse Commissie E is goedgekeurd voor gebruik bij lagere urineweginfecties en urineafzettingen of nierstenen.

Voor urineproblemen wordt driemaal daags een thee aanbevolen die is gemaakt met twee tot drie gram maggiplant wortel in een kopje heet water. Een andere optie is een tinctuur waarvan men driemaal daags 0,5 tot 2 ml inneemt.

 

Menstruatiekramp en onregelmatige menstruatie

Voor vrouwen kan de maggiplant mogelijk helpen bij menstruatiekramp en onregelmatige menstruaties. Volgens traditioneel gebruik van het kruid kan het dienen als een hulpmiddel voor vrouwen in de vorm van een emmenagoog, oftewel een middel dat de menstruatie opwekt en de menstruatie regelt. Dit kan zeer nuttig zijn in een situatie waarin de menstruatiecyclus vertraagd en onregelmatig is. De maggiplant kan ook de pijn verminderen die gepaard gaat bij menstruatiekramp.

 

Maagklachten

Heb je wel eens last van indigestie? Maagklachten zijn onaangenaam en een zeer vaak voorkomend gezondheidsprobleem. In de traditionele geneeskunde wordt de maggiplant al vele honderden jaren gebruikt om het spijsverteringskanaal te kalmeren. Het word daarnaast gebruikt bij:

Pijn

Opgeblazen gevoel en 

Verminderen van winderigheid

Sommige bronnen zeggen dat de plant traditioneel ook wordt gebruikt om kolieken en winderigheid bij kinderen te behandelen. 

 

Bronchitis

Als natuurlijk slijmoplossend middel is de maggiplant een geneeskrachtig kruid dat kan helpen slijm los te maken en uit de luchtwegen te verdrijven. Als iemand bronchitis heeft dan is er sprake van een opeenhoping van slijm en men moet veel hoesten om dit weg te werken. 

Een andere reden dat de maggiplant mogelijk kan helpen bij ademhalingsproblemen zoals bronchitis is te wijten aan het feit dat extracten van de plant van nature actieve componenten bevatten die bacteriën kunnen bestrijden en met name gram negatieve bacteriën. Gram negatieve bacteriën kunnen luchtweginfecties veroorzaken zoals longontsteking.

 

Verlies van eetlust

Bij verlies van eetlust dan heb je geen trek in eten en is het verlangen om te eten er niet meer. Als je eetlust niet op het gebruikelijke niveau is dan kan de maggiplant helpen om weer trek te krijgen. Als bitter kruid kan de maggiplant de eetlust stimuleren en tegelijkertijd de spijsvertering bevorderen. Deskundigen hebben de plant zelfs opgenomen in een lijst met kruiden die zijn gebruikt om de eetlust te stimuleren en maagaandoeningen te behandelen. 

 

 

”De maggiplant was al populair in de tijd van de oude Grieken en Romeinen”

Weetjes van de maggiplant

De oude Grieken en Romeinen waren grote liefhebbers van de maggiplant. Het kruid werd genoemd in de werken van Plinius, Galenus, Dioscorides en Apicius. Het wordt ook in de traditionele geneeskunde gebruikt als behandeling voor steenpuisten, migraine en keelpijn. 

De maggiplant groeit het beste op een zonnige plek. De plant bloeit doorgaans in de zomer en heeft een geelgroene bloesem. De bladeren worden meestal in de lente of vroege zomer geplukt, terwijl de zaden in de nazomer worden verzameld en de wortels in de herfst worden geoogst. 

In voedingsmiddelen en dranken wordt de maggiplant gebruikt als smaakversterker. Bij de productie van zeep en cosmetica wordt de plant ook gebruikt als geurstof. Het kan ook worden toegevoegd aan zelfgemaakte huidreinigers en badwater. 

 

 

”Heerlijk in de soep, stoofschotel of een vleesgerecht”

Waar kan je de maggiplant voor gebruiken?

Je kunt de maggiplant gemakkelijk in je tuin zetten waar het snel groeit zodat je de bladeren en stengels kunt gebruiken. Als je geen tuin hebt of geen groene vingers dan kun je het vers of gedroogd in de supermarkt kopen. 

Je kan de plant gekookt of rauw eten en vanwege de intense smaak raad men aan pm het in kleinere hoeveelheden te gebruiken.

De plant word enorm veel in Europese keukens gebruikt als kruid of garnering. De lijst van toepassingen is enorm lang! Het omvat kipgerechten, visgerechten, eieren, soepen en salades. Het is ook geweldig in pastasauzen, marinades en stoofschotels. Als je wilt dat de smaak van de maggiplant nog uitgesprokener wordt, wacht dan met toevoegen aan het gerecht tot het einde van de kooktijd. 

De smaak van de maggiplant is vrij uniek, maar wordt soms vergeleken met selderij en peterselie. Om die reden is het een kruid dat goed past bij voedingsmiddelen die goed samengaan met selderij en/of peterselie zoals eieren, wortels, vis, knoflook, tomaten, aardappelen en groenten zoals spinazie en rucola. Je kunt ook proberen de verse blaadjes te gebruiken waar je normaal gesproken een topping van verse peterselie zou gebruiken.

De wortels kun je het beste schillen om zo de bittere schil te verwijderen en vervolgens als groente gebruiken. Als je maggiblaadjes rauw gaat gebruiken dan is het het beste als ze jong en vers zijn. Als je oude hardere bladeren hebt dan kun je deze het beste in een gekookt recept zoals soep of een stoofschotel gebruiken.

 

 

”Je kunt verse maggibladeren het beste in de koelkast bewaren”

Hoe bewaar je de maggiplant?

Verse maggiplant is gemiddeld maximaal een week houdbaar als je deze in een plastic zak of bak in de koelkast bewaart. Als je het voor een langere tijd wilt bewaren dan kun je het drogen of in stukjes snijden en een beetje water toevoegen en vervolgens invriezen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de maggiplant?

Het eten van de maggiplant wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd, vooral als het in normale hoeveelheden wordt gebruikt. Het kan bij sommige mensen de gevoeligheid voor zonlicht vergroten en vooral bij langdurig gebruik. Het wordt tevens niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Mensen die problemen met de nieren hebben word ook aangeraden om de plant niet te nuttigen.

Het kan ook mogelijk zijn dat de maggiplant de hoeveelheid natrium in het lichaam verhoogt, wat resulteert in een stijging van de bloeddruk. Het is bekend dat het een wisselwerking heeft met diuretica ook wel plaspillen genoemd. Het gelijktijdig innemen van de maggiplant en diuretica kan ertoe leiden dat je lichaam te veel vocht verliest. Om deze reden kan je het beste deze twee niet combineren. 

Als je medicatie gebruikt of een onderliggende aandoening hebt en twijfelt over het gebruik van de plant neem dan contact op met je huisarts of apotheker.

Tips:

1) Meng fijngehakte maggiblaadjes in zachte roomboter om kruidenboter te maken. Gebruik het vervolgens om groenten op smaak te brengen of op je brood te smeren

2) Maak verse maggithee door verse of gedroogde bladeren in heet water te weken. Het kan helpen de spijsvertering te bevorderen

3) De maggiplant geeft de voorkeur aan de volle zon maar kan gedeeltelijke schaduw verdragen. Plant hem in een goed doorlatende en vruchtbare grond voor een optimale groei en bloei

4) Snoei de plant regelmatig om nieuwe groei te bevorderen en te voorkomen dat hij te bossig wordt

5) Snijd bij het oogsten de bladeren en stengels dicht af bij de basis van de plant. Verwijder niet meer dan een derde van de plant in één keer om groei te stimuleren

De maggiplant is goed tegen een opgeblazen gevoel en werkt urineafdrijvend

Tot slot

De maggiplant stond centraal in dit artikel. Maak jij weleens een kruidige groentesoep? En wat voor kruiden voeg je dan zoal toe aan de soep? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Basilicum

Peterselie

Marjolein

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *