De maggiplant word ook wel Lavas genoemd en in het Latijns Levisticum officinale. Het is een kruid dat behoort tot de familie Apiaceae, ook wel de peterseliefamilie genoemd. De plant kan tot 1,80 meter hoog worden en komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. Hij heeft glanzende en getande bladeren en groenachtig gele bloemen met kleine ovale zaden.
De maggiplant is winterhard en relatief eenvoudig in zelf te kweken. Hij geeft de voorkeur aan rijke en vochtige grond en doet het goed in de Nederlandse tuin. Je kan de plant makkelijk kan vermeerderen uit zaden of door bestaande planten in de lente of herfst te delen en opnieuw te poten.
De bladeren en stengels worden veel gebruikt als groente, als smaakmaker voor verschillende gerechten of voor in de thee. De wortel en de wortelstok worden ook gebruikt om medicijnen van te maken.
De maggiplant word het meest gebruikt in de soep maar ook in stoofschotels, bouillons, salades en als garnering.
De bladeren van de maggiplant lijken erg op selderijbladeren of Italiaanse peterseliebladeren. De stengels lijken op selderijstengels en de plant ruikt ook behoorlijk naar selderij. Er wordt gezegd dat de smaak van de maggiplant zoeter, peperiger en over het algemeen intenser is dan die van selderij.
Verse maggibladeren bevatten tot 1 procent essentiële olie en het gedroogde blad bevat ongeveer de helft van deze hoeveelheid. Wat de chemische componenten betreft bestaat de etherische olie voornamelijk uit de ftaliden ligustilide, butylftalide en sedanolide. Het bevat ook kleine hoeveelheden carvacrol, eugenol en α-terpineol.
In de traditionele geneeskunde wordt de maggiplant gebruikt vanwege zijn potentiële geneeskrachtige eigenschappen. Het kan worden gebruikt als diureticum, stimulering van de spijsvertering en om verschillende aandoeningen te verlichten. Het medicinale gebruik ervan is tegenwoordig steeds minder gebruikelijk.
”Blaasontsteking, menstruatiekramp, spijsvertering en ademhalingsproblemen”