Kruiden > maca

maca
Expert: Jaap Gerrijts | 4 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Maca

Maca wordt al duizenden jaren gebruikt als voeding en staat bekent als ‘superfood’.  Maca verdient deze naam omdat het een hoge voedingswaarde heeft. Het is rijk aan mineralen, aminozuren en voedingsvezels. Maca heeft onder andere een positief effect op het libido en de vruchtbaarheid.

 

Maca kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn, wat de bijwerkingen zijn en waar je het kunt kopen. Lees je mee?!

Maca is een goede bron van alle 8 essentiële aminozuren

Maca

Maca kom je steeds vaker tegen maar wat is maca precies? Maca is een kruisbloemige groente die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Peru komt. Het is een knolsoort dat in het Latijns Lepidium meyenii word genoemd en groeit in de centrale Andes regio op ruim 4000 meter hoogte. Het ziet eruit als rapen of radijs met groene toppen en wortels die in kleur variëren van geel tot paars en zwart. 

Men gebruikt maca in Peru net zoals wij aardappels koken en eten. Het is niet alleen een natuurlijke bron van genezende voeding, maar het heeft ook een lange geschiedenis als veilig superfood dat al duizenden jaren wordt geconsumeerd.

Maca word al ruim 3000 jaar gegeten en werd ook door de Peruanen gebruikt als een vorm van handelsvaluta. In deze periode werd de wortel gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals:

Vermoeidheid

Stress

Menstruatieproblemen

Menopauze

Bloedarmoede

Maca werd in deze periode beschouwd als enorm waardevol en werd later geëxporteerd naar Spanje en gebruikt door Spaanse royalty’s om het energieniveau te verhogen en extra voedingsstoffen te leveren.

Tegenwoordig wordt maca voornamelijk in poeder- of capsulevorm geconsumeerd nadat ze is geoogst en vermalen. Macapoeder kan ook aan recepten worden toegevoegd om een nootachtige en lichtzoete smaak te geven en om de voedingswaarde van het gerecht te verhogen. Het word gebruikt als ingrediënt in een verscheidenheid aan gerechten zoals smoothies, gebak en soepen. 

 

 

”Maca wordt ook ook wel Peruaanse ginseng genoemd”

Wat is de voedingswaarde van maca?

Maca behoort tot het rijtje van superfoods vanwege de vele mineralen, aminozuren en voedingsvezels. Het heeft de werking van een adaptogeen waardoor het je lichaam kan helpen tot een betere balans bij allerlei processen en stofjes. Zo word het veel gebruikt om een onbalans van hormonen in het lichaam te verbeteren.

Wat is de voedingswaarde van maca?

De poeder van de wortel van maca is een goede bron van alle acht essentiële aminozuren, fytonutriënten, polyfenolen en glucosinolaten. 

100 gram macapoeder bevat ongeveer:

320 calorieën

7 gram voedingsvezels

3,6 gram vetzuren

14 gram eiwit

70 gram koolhydraten

Riboflavine                               0,35 milligram 

Vitamine B1                              1 milligram 

Niacine                                      5,6 milligram 

Vitamine B6                             1,05 milligram 

Vitamine C                                280 milligram 

Kalium                                       1960 milligram 

Magnesium                               0,8 milligram 

Calcium                                      445 milligram 

Natrium                                       18 milligram

IJzer                                             14,35 milligram 

Fosfor                                          220 milligram

Koper                                           6 milligram  

Mangaan                                     0,7 milligram 

Zink                                               12 milligram 

Jodium                                         520 microgram 

 

Maca poeder bevat ruim 20 verschillende soorten vetzuren in kleine hoeveelheden. Enkele van deze vetzuren zijn:

Vetzuren per 100 gram macapoeder

Palmitinezuur                    0,8 gram 

Stearinezuur                       0,25 gram 

Linolzuur                             1,2 gram 

Oliezuur                               0,4 gram 

Het bevat ook 18 verschillende aminozuren en word daarom beschouwd als een goede plantaardige eiwitbron. 

Aminozuren maca poeder Per 100 gram

Arginine                                          1,42 gram

Asparaginezuur                             1,38 gram

Alanine                                            900 milligram

Glutaminezuur                               2,23 gram

Glycine                                             970 milligram

Fenylalanine                                   780 milligram

Leucine                                            1,3 gram

Isoleucine                                        670 milligram

Lysine                                               790 milligram

Hydroxyproline                               370 milligram

Proline                                             7 milligram

Serine                                             710 milligram

Histidine                                         310 milligram

Methionine                                    400 milligram

Threonine                                      470 milligram

Tyrosine                                         440 milligram

Sarcosine                                       10 milligram

Valine                                               1,13 gram

 

 

”Word al duizenden jaren gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen”

5 gezondheidsvoordelen van maca

Maca wordt vaak gebruikt als voedingssupplement om energie, uithoudingsvermogen, de hormonale balans en seksuele gezondheid te ondersteunen. Sommige mensen gebruiken het ook om stress te beheersen en de stemming te verbeteren.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die in sommige gevallen hebben bewezen dat het een positieve werking heeft op het lichaam. Enkele voorbeelden hiervan hebben we voor je uitgelicht.

 

Geheugen, stemming en energie

Als je maca regelmatig gebruikt dan zal je er meer energie door kunnen krijgen. Het kan je zelfs een beverig gevoel geven net zoals een hoge dosis cafeïne dit ook kan doen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het een positieve invloed kan hebben op je uithoudingsvermogen en energielevel. Meer energie kan ook betekenen dat je je beter voelt waardoor de stemming ook kan verbeteren. In andere onderzoeken bleek dit effect zelfs de symptomen van depressie te verminderen.

Men weet nog steeds niet welke stof in maca verantwoordelijk is voor de verhoging van energie in het lichaam.  Men denkt dat dit kan komen doordat het helpt bij het voorkomen van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Daarnaast helpt het de bijnieren gezond houden die mede betrokken is bij het reguleren van de stemming en energie.

In andere onderzoeken kwam naar voren dat het kon helpen bij de concentratie en het geheugen. In een onderzoek bij muizen bleek dat zwarte maca de geheugenstoornis kon verbeteren waarvan men denkt dat dit komt door het hoge gehalte aan antioxidanten.

 

Natuurlijke antioxidanten

Macawortel bevat natuurlijke antioxidanten en verhoogt het gehalte aan antioxidanten zoals glutathion en superoxide-dismutase in het lichaam. Antioxidanten zijn belangrijk om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, chronische ziekten te bestrijden en schade aan cellen te voorkomen.

Een studie liet zien dat polysacchariden uit maca een hoge antioxiderende werking hadden en effectief waren in het bestrijden van schade door vrije radicalen.

In een andere studie waarbij ratten werden gebruikt verbeterde de antioxidantstatus en ook de niveaus van triglyceriden en cholesterol in de lever verlaagde aanzienlijk. Ook de bloedsuikerspiegel verlaagde waardoor de ontwikkeling van chronische ziekten kon worden voorkomen. Een studie liet zien dat het gehalte aan antioxidanten van maca-bladextract zelfs zou kunnen beschermen tegen neurologische schade.

Er zijn nog meer studies nodig om de werking van maca op het gebied van antioxidanten beter te begrijpen.

 

Kan helpen de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren

Er wordt gezegd dat maca de mannelijke seksuele gezondheid en vruchtbaarheid ten goede komt. Desondanks is er in onderzoeken nooit aangetoond dat het testosteronniveaus bij mannen kan verhogen. 

In een studie in Peru bleek dat het gedurende acht weken het seksuele verlangen bij mannen verhoogde. Een andere studie liet zien dat maca de spermakwaliteit en beweeglijkheid hielp verbeteren. Dit zijn belangrijke punten die betrokken zijn bij het verhogen van mannelijke vruchtbaarheid. Er zal in de toekomst meer onderzoek gedaan moeten worden om te kijken hoe het effectief kan worden toegepast bij deze problemen.

 

Verbetering van de seksuele gezondheid

Verschillende onderzoeken hebben bevestigd dat maca de seksuele gezondheid van vrouwen ten goede komt via verschillende processen.

De wortel van maca kan mogelijk stoornissen in het seksuele leven en de zin in seks bij vrouwen stimuleren. In een studie bij postmenopauzale vrouwen met seksuele disfunctie veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva bleek dat het de seksuele functie aanzienlijk kon verbeteren. In een andere studie bleek dat vrouwen maca goed konden verdragen en het in staat was om het libido en de seksuele functie te verbeteren.

Een studie bij postmenopauzale vrouwen bleek dat het zowel psychologische symptomen als seksuele functie kon helpen verbeteren. Ook bij symptomen zoals depressie kon maca deze klachten helpen te verbeteren.

 

Oestrogeenspiegels

Vrouwen in de menopauze hebben vaak last van hormonen die uit balans zijn. Het gebruik van maca kon in verschillende onderzoeken helpen om de hormoonspiegels in balans te houden. Dit is heel belangrijk want het kan symptomen zoals gewichtstoename, opgeblazen gevoel en onvruchtbaarheid helpen verminderen.

Voornamelijk het vrouwelijk hormoon oestrogeen waar vaak een onbalans is bij vrouwen in de menopauze. Wanneer oestrogeenspiegels te hoog of te laag zijn dan kan het voor een vrouw moeilijk zijn om te ovuleren en zwanger te worden.

De wortel van maca kan helpen helpen de hormoonspiegels in evenwicht te brengen en de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam onder controle te houden. In een studie waar ruim 30 vrouwen aan meededen bleek dat het niet alleen de hormoonspiegels in balans hield maar ook opvliegers en nachtelijk zweten verbeterde en de botdichtheid verhoogde.

Een belangrijk punt is dat het ook kan helpen bij het verbeteren van de reproductieve gezondheid en vruchtbaarheid en het verminderen van symptomen die verband houden met polycysteus ovariumsyndroom zoals:

Acne

Gewichtstoename

Overmatige haargroei

 

 

”Neem geen maca als je schildklierproblemen hebt”

Is maca veilig om te gebruiken?

Maca is als supplement veilig te gebruiken mits je je aan de gebruiksaanwijzing houd. In Peru word de wortel al jaren gegeten. Men kookt de wortel wel eerst voor men het gebruikt om problemen met de spijsvertering te vermijden. Je kunt ook de bladeren van maca eten. Deze kunnen rauw en gekookt bereid en geconsumeerd worden. 

Schildklier

Als je last hebt van schildklierproblemen dan is het belangrijk om maca te vermijden. Er zitten namelijk mosterdglycosiden in en dit zijn natuurlijke gifstoffen die ook in andere kruisbloemige groente voorkomt. Als je hier teveel van binnen krijgt dan kan je schildklier minder goed gaan werken wat je ten alle tijde moet voorkomen. 

Voor mensen die geen last hebben van schildklierproblemen kunnen deze glucosinolaten juist een gezonde uitwerking hebben omdat ze een beschermende functie hebben.

Zwangerschap en borstvoeding

Er zijn geen onderzoeken gedaan naar de werking van maca bij zwangere vrouwen of tijdens het geven van borstvoeding. Het is daarom belangrijk om in deze periode geen maca of producten met maca te consumeren. In Peru gebruiken de vrouwen de wortel wel gewoon tijdens de zwangerschap en daar is geen bewijs dat het een negatief effect heeft op de zwangerschap.

 

 

”Maca geeft vrijwel nooit bijwerkingen bij lage doseringen”

Heeft maca bijwerkingen?

Maca kan in sommige zeldzame gevallen bijwerkingen geven. Het komt niet vaak voor maar mocht je er last van hebben dan kun je beter stoppen met het gebruik.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Slapeloosheid

Gewichtstoename

Opvliegers

Huidproblemen

Diarree

Buikpijn

Hoofdpijn

Toename menstruatieklachten

Afname van het libido

Duizelig

Zorg dat je maca niet op lege maag eet om bijwerkingen aan de maag te verminderen. Bouw het gebruik langzaam op zodat het lichaam kan wennen aan de stof.

 

 

 

”Maca is prima te combineren met andere superfoods”

Maca combineren met voeding

Maca heeft een uitgesproken smaak waar je van moet houden. Het heeft een nootachtige aardse smaak met een hint van karamel. Veel mensen vinden maca niet echt lekker en mengen het vaak door de yoghurt of een smoothie. De combinatie met cacao en kokosolie maakt het een superfood wat barst van de gezonde vetten, antioxidanten, mineralen en nog veel meer!

Maca is ook prima te combineren met:

Havermout

Dessert

Fruit

Soep

Taart

Zelfgemaakte reep

 

 

”Maca is in de supermarkt, natuurwinkels en online te koop”

Maca kopen

Maca is als verse groente moeilijk te verkrijgen in Nederland. De enige plekken waar het soms te koop is zijn Aziatische supermarkten. Het komt voor in rode, gele en een zwarte variant. Zwarte en rode maca is vaak duurder dan de gele variant.

Het is meestal te koop in de volgende vormen:

Maca capsules

Geconcentreerde capsules bevatten extra veel maca omdat hier het zetmeel uit is gefilterd

Maca poeder

Men neemt vaak 1 tot 2 eetlepels maca poeder per dag

Vloeibaar maca extract

Je kunt maca kopen in verschillende supermarkten, natuurwinkels en online.

Tips:

1) Combineer maca met andere superfoods om je dag te starten met energie en de juiste voedingsstoffen

2) Volg altijd de gebruiksaanwijzing en stop met het gebruik als je last hebt van bijwerkingen

3) Overleg bij ziekte of het gebruik van medicatie met de arts of apotheker of het combineren met maca mogelijk is

4) Bouw de dosering op en neem het niet op lege maag in

Maca wordt al eeuwen gebruikt tegen vermoeidheid en stress

Tot slot

Maca stond centraal in dit artikel. Eet jij graag superfoods? En welke superfoods eet je dan graag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina! 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bachbloesem

Ginkgo Biloba

Teunisbloem

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *