maagzuurremmers

Maagzuurremmers

Maagzuurremmers! Het lijkt wel of heel Nederland ze slik. Nieuwe cijfers vertellen ons dat bijna 3 miljoen Nederlanders dagelijks maagzuurremmers slikken. Dat zijn heel veel mensen en misschien ben jij wel één van hen? Wist je dat bij een groot deel van deze groep de maagzuurremmers vaak onterecht worden voorgeschreven? En dan hebben we het nog niet eens over de vele bijwerkingen!  

Maagzuurremmers, moet je ze eigenlijk wel slikken? In dit artikel doen we dat uit de doeken. Lees je mee?!

Maagzuurremmers

Een maagprobleem kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt oprispingen krijgen of pijn in de bovenbuik. Je kunt last hebben een opgeblazen of brandend maagzuur. Deze klachten ontstaan meestal door een onderliggende aandoening zoals een ontsteking van de maag. 

Er zijn echter tal van risicofactoren die maagproblemen kunnen veroorzaken zoals roken, alcohol. Ook het slikken van pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac kunnen deze problemen veroorzaken. Door je voeding en leefstijl aan te passen kunnen de klachten van brandend maagzuur minder worden. 

Als dit onvoldoende helpt zijn er verschillende soorten medicijnen tegen je maagklachten. Daarvan zijn maagzuurbinders en maagzuurremmers het meest bekend. Je kunt ze vaak zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Wat doen maagzuurremmers?

De werking van maagzuurremmers is eenvoudig. Het zorgt ervoor dat de maagzuurproductie in de maagzuurwand wordt geremd. Na het innemen worden deze protonpompremmers of H2-blokkers in je bloedbaan opgenomen.

De werking vind vaak plaats binnen een aantal uren. De middelen worden gebruikt bij maagzweren, darmzweren, overtollig maagzuur en als maagbeschermer tegen medicijnen die je maagwand kunnen aantasten.

Wat doen maagzuurbinders?

Maagzuurbinders maken je maagzuur minder zuur door het maagzuur te binden. Ze werken echter maar voor een korte duur, meestal een paar uurtjes.

Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur en zure oprispingen zou je kunnen overwegen een maagzuurbinder te gebruiken.

Maagzuurbinders die je zelf koopt mag je maximaal twee werken gebruiken.

maagzuurremmers

Soorten maagzuurremmers

Maagzuurremmers remmen het zuurgehalte in je maag en je hebt ze in twee verschillende varianten: H2-blokkers, ook wel H2-antagonisten genoemd en protonpompremmers. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je maag minder zuur aanmaakt en ze werken langer dan maagzuurbinders. 

Het risico op een wisselwerking met andere geneesmiddelen is gering tot aanzienlijk bij H2-blokkers. Anders is het bij prontonpompremmers. Dit is namelijk de zware variant van maagzuurremmers en de wisselwerking met andere medicijnen is vele malen groter.

H2-blokkers

H2-blokkers worden vaak gebruikt bij maagklachten, maagzuurproblemen of nachtelijke zuurbranden. Het is de minst sterke variant en ze werken ongeveer 12 uur lang. Voorbeelden van H2-blokkers zijn:

 – Cimetidine 

 – Famotidine

 – Nizatidine 

 – Ranitidine 

Lage sterktes kun je gewoon kopen bij de drogist of apotheek. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door een arts. De wisselwerking met andere geneesmiddelen is gering tot aanzienlijk.   

Protonpompremmers

Protonpompremmers worden ook ingezet bij maagklachten of bij het remmen van je maagzuur. Ze verminderen ernstige klachten van zuurbranden en worden vaak gebruikt als je een langere werking wenst. Dit is een sterke variant die tot 24 uur werkzaam kan zijn. Voorbeelden van prontonpompremmers zijn:

 – Omeprazol

 – Esomeprazol

 – Lansoprazol

 – Pantoprazol

 – Rabeprazol 

Je krijgt deze maagzuurremmers veelal op recept van je huisarts voorgeschreven. Bij deze ‘zware’ variant is de wisselwerking met andere medicijnen is aanzienlijk.

Welke merken maagzuurremmers zijn er?

Er zijn vele soorten maagzuurremmers die je kunt gebruiken. Slik je ook medicijnen dan is het belangrijk om het juiste merk te kiezen die bij jou past. Maagzuurremmers kunnen namelijk de werking van medicijnen beïnvloeden. 

De meest milde variant die je zonder recept kunt kopen zijn Rennies. Dit zijn maagzuurbinders die hun werk doen in je maag. Ze worden dus niet opgenomen in het bloed. Een maagzuurbinder zet overtollig maagzuur om in water met de werkzame stoffen magnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat.

Een andere milde variant maagzuurremmers zijn H2-blokkers.   

Lage sterktes kun je bij de drogist of apotheek kopen. 

Bekende H2-blokkers zijn:

 – Ranitidine: Docraniti/Gastran

 – Niatidine: Axid

 – Cimetidine: Tagamet

 – Famotidine: Pepcidin/Pepcid 

maagzuurremmers

Protonpompremmers zijn de meest zware variant maagzuurremmers die je kunt krijgen. 

Het is de meest gebruikte maagzuurremmer in Nederland.  

Ze worden uitsluitend op recept voorgeschreven op door een arts. 

Bekende protonpompremmers zijn:

 – Omeprazol: Locecosan/Losec/Omecat/Prilosec

 – Esomeprazol: Nexium

 – Lansoprazol: Prevacid/Solutab

 – Pantoprazol: Protonix

 – Rabeprazol: Aciphex

Langdurig maagzuurremmers slikken kan winderigheid veroorzaken

Maagzuurremmers kopen

Wanneer je maagzuurremmers wilt kopen, doe je dat bij je lokale drogist. Het is wettelijk vastgesteld dat je alleen ‘zwakkere’ soorten kunt kopen, dit omwille van de veiligheid. Het meest bekende merk dat je er vind is Rennie en je kunt ze zonder doktersrecept kopen.

Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te lezen en je daar ook aan te houden. Je mag ze niet langer dan 14 dagen achter elkaar te gebruiken! 

Sterkere maagzuurremmers kan je alleen kopen als ze op recept zijn voorgeschreven door je arts. Vaak worden deze gehaald bij de apotheek. Het voordeel hiervan is dat de apotheker de wisselwerking met eventuele andere medicatie die je krijgt voorgeschreven kan zien. Maagzuurremmers kunnen namelijk andere medicatie beïnvloeden.

Tot slot worden maagzuurremmers alleen vergoed als je ze langer dan 6 maanden gaat gebruiken. Het is gebruikelijk dat je de eerste 14 dagen zelf moet betalen.

Maagzuurremmers en medicijnen

Als je meerdere medicijnen slikt dan kan een arts in sommige gevallen maagzuurremmers voorschrijven om je maag te beschermen. Dit kan leiden tot vervelende klachten omdat er een wisselwerking bestaat tussen maagzuurremmers en andere medicatie. 

Het is daarom van groot belang voor je arts en de apotheek om na te gaan welke medicijnen met elkaar gecombineerd kunnen worden. En welke niet! 

Maagzuurremmers kunnen de werking van medicijnen verminderen of juist versterken. Dit geldt voor medicijnen die worden voorgeschreven voor:

 – Kanker

 – Reuma

 – Psoriasis 

 – HIV/AIDS

 – Botontkalking

 – Epilepsie

 – Psychoses 

 – Antibiotica

 – Bloedverdunners 

 – Anti-schimmelmiddelen

Hoe lang maagzuurremmers slikken?

Wanneer je een maagzweer hebt of een lichte ontsteking is het niet nodig om langer dan 8 weken maagzuurremmers te slikken. 

Koop je deze bij de drogist dan krijg je het advies mee om ze niet langer dan 2 weken te gebruiken.

Ben je toch voornemens om ze langer te gebruiken overleg dit dan altijd samen met je huisarts. 

Bij refluxziekte is het meestal noodzakelijk om ze langer te gebruiken ter bescherming van je slokdarm.  

Bij ernstige ontstekingen van de slokdarm of medicijnen om je maag te beschermen moet je ze blijven gebruiken.

maagzuurremmers

Maagzuurremmers bijwerkingen

Zeg je maagzuurremmers dan denk je aan bijwerkingen. Met name wanneer je langdurig maagzuurremmers slikt is de kans erg groot dat je last krijgt van bijwerkingen. Slik je ze voor een korte periode dan zul je ‘weinig’  last hebben van bijwerkingen. Anders wordt het wanneer je ze maanden of zelfs jaren slikt.  

Het proces verloopt vaak ongemerkt en je hebt niet door dat de klachten door het gebruik van de maagzuurremmers komen. Daarom is het belangrijk te weten welke bijwerkingen het kan veroorzaken. 

Bekende bijwerkingen van maagzuurremmers zijn:

 – Hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid

 – Winderigheid, diarree, verstoppingen

 – Buikpijn, misselijkheid, huiduitslag

 – Vitamine B12 tekort

 – Magnesium tekort

 – Meer risico op besmetting door ziektekiemen in je maag en darmen

 – Bepaalde nierproblemen komen meer voor bij gebruikers van maagzuurremmers

 – Mogelijk loop je een hoger risico op botbreuken of botontkalking

 – Verzwakte of oudere mensen zijn gevoeliger voor ongewenste effecten.

 – Maagzuurremmers kunnen de werking van andere medicijnen verstoren 

Een groot onderzoek heeft aangetoond dat langdurig gebruik van prontonpompremmers de samenstelling van je darmflora behoorlijk kan veranderen. En omdat de meeste Nederlanders deze ‘vorm’ slikken omdat ze het meest effectief zijn, is de keerzijde dat ze voor de meeste bijwerkingen zorgen.   

Zijn maagzuurremmers gevaarlijk?

Het gebruik van maagzuurremmers kan voor verschillende bijwerkingen zorgen en is daarom niet geheel ongevaarlijk. Wanneer je langdurig maagzuurremmers slikt kan dit de opname van belangrijke vitamines en mineralen verstoren. Hierdoor kun je tekorten oplopen die schadelijk zijn voor je gezondheid.  

Je kunt zo problemen krijgen met de opname van kalk, waardoor je botten minder sterk worden en de kans op botbreuken toeneemt. Ook kun je gewichtstoename ervaren of juist gewichtsverlies. 

Depressies, verwardheid, hallucinaties, ontstekingen in de lever, nieren of alvleesklier, bloedafwijkingen en hartritmestoornissen zijn de gevaren van het langdurig gebruik van maagzuurremmers. 

Slik dit middel alleen als het echt noodzakelijk is en op dringend advies van je huisarts wordt voorgeschreven.

Stoppen met maagzuurremmers

Als je overweegt om te stoppen met het gebruik van maagzuurremmers neem dan altijd eerst contact op met je huisarts. Die kan je informeren en begeleiden in dit proces. 

Maagzuurremmers afbouwen doe je namelijk in stappen. Van de ene op de andere dag stoppen is niet verstandig. 

Je maag kan reageren door extra veel maagzuur aan te maken als je in één keer zou stoppen. Ons advies: schakel je huisarts in! 

maagzuurremmers

Refluxziekte

Wist je dat refluxziekte best vaak voorkomt? Gemiddeld heeft 10 tot 20% van de Nederlanders last van deze ziekte. Maagzuurremmers worden vaak gebruikt om de symptomen van deze ziekte te bestrijden. Bij refluxziekte stroomt het maagzuur vanuit de maag terug de slokdarm in. 

Hierdoor kan er schade ontstaan aan het slijmvlies in de slokdarm. De oorzaak moet gezocht worden in het ‘openstaan’ van het sluitspiertje tussen je slokdarm en maag. 

Veel voorkomende klachtenbij reflux zijn: een branderig en pijnlijk gevoel achter het borstbeen, opboeren, een maaginhoud die omhoog komt tot in de mondholte, een pijnlijke keel, hoesten, heesheid, moeite met slikken of een gevoel dat er een brok in je keel zit. 

Heb je reflux dan kan je overwegen om een refluxoperatie te ondergaan. Wanneer je dit namelijk niet doet is de kans erg groot dat je je slokdarm beschadigd en je kunt er zelfs slokdarmkanker van krijgen.  

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het ‘klepje’ in je maag open blijft staan omdat het maagzuur niet zuur genoeg is. Dit zorgt ervoor dat je autonome zenuwstelsel niet goed werkt en daarmee het ‘klepje’ ook niet. Blijf je maagzuurremmers slikken dan houd je dit ‘probleem’ in stand.

Maagzuurremmers tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is de kans aanwezig dat je last krijgt van brandend maagzuur. Hierin ben je zeker niet de enige want maar liefst 70% van alle vrouwen heeft hier last van. Dit komt omdat de ruimte in je buikholte steeds kleiner wordt omdat de baby tegen je maag drukt. Hierdoor kan er maagzuur omhoog komen. 

Dit kan erg vervelend zijn omdat ook zorgt voor buikpijn, boeren en oprispingen waardoor er zuur eten en drinken omhoog komt vanuit je maag. 

Artsen schrijven vaak omeprazol of lansoprazol voor. Deze zijn het meest onderzocht en worden het meest veilig geacht voor je baby.

Maagzuur kan je voorkomen door het eten van goede voeding. Vermijd koffie, zuivel, pittig en vette voeding. 

Goed kauwen, kleine maaltijden, geen strakke kleding dragen en voldoende bewegen zorgt ervoor dat je minder last hebt van brandend maagzuur.

pregnancy g63390ff55 1280

Natuurlijke maagzuurremmers

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om geen maagzuurremmers meer te gebruiken. De reden moet  gezocht worden in de vele bijwerkingen van dit middel. Dagelijks maagzuurremmers slikken heeft invloed op je spijsvertering en de opname van verschillende belangrijke vitamines en mineralen.

Maagzuur zorgt er namelijk voor dat micro-organismen onschadelijk worden gemaakt. Het splits eiwitten uit je voeding en zorgt voor de opname van vitamine B12 en magnesium.

Wanneer je maag en darmen hun werk niet goed kunnen doen doordat de maagzuurproductie onvoldoende is, kan dit op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Naarmate je ouder wordt neemt de maagzuurproductie ook nog eens af, waardoor je je af moet vragen of je ze echt ‘moet’ slikken. 

Slik je maagzuurremmers dan remt de zuurproductie af waardoor je voeding langer in je maag blijft. Je kunt hierdoor sneller last krijgen van reflux waardoor je eten omhoog komt. 

Werkt je maag traag en is je maaginhoud niet te zuur, dan kun je gebruik maken van basische mineralen zoals Basentabs, Alkala, Nemanas, maagzout en tijdelijk natrium bicarbonaat. Deze stofjes binden het teveel aan maagzuur zodat het geneutraliseerd wordt. Bij een tekort stimuleren basen de productie van maagzuur. 

Heb je last van reflux en slik je liever geen maagzuurremmers dan het slikken van Schüssler celzout nr. 9 een optie. Het is een goed alternatief voor maagzuurremmers en wordt vaak gebruikt bij refluxziekte.

Maagzuurremmers en vitamine B12 tekort

Één van de grootste bijwerkingen van het gebruik van maagzuurremmers is een vitamine B12 tekort. Bij de vorming van je rode bloedcellen speelt vitamine B12 een belangrijke rol. Het zorgt tevens voor een goede werking van je zenuwstelsel en is een essentiële factor voor groei. 

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals:

 – Vlees

 – Vis

 – Eieren 

 – Melk 

Vitamine B12 komt ook voor in plantaardige producten zoals:

 – Algen

 – Gedroogd zeewier

 

Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan omdat vitamine B12 in het laatste deel van je dunne darm wordt opgenomen. 

Om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten zijn maagzuur en het enzym pepsine nodig.

Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur en pepsine waardoor vitamine B12 minder goed vrijgemaakt kan worden uit voedingseiwitten. 

Een tekort aan vitamine B12 treedt  vaak pas na jaren op, omdat je lichaam een voorraad aanlegt van deze vitamine. 

maagzuurremmers

Een langdurig vitamine B12 tekort kan leiden tot een tekort aan foliumzuur. Het gevolg kan bloedarmoede zijn met als symptomen vermoeidheid, pijn op je borst, ademnood en een gebrek aan eetlust. 

Op lange termijn kan een vitamine B12 tekort je zenuwstelsel aantasten en als je ouder bent kun je problemen krijgen met je geheugen

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

We schreven al eerder dat gebruik van maagzuurremmers op de korte termijn maar zeker op de lange termijn allerlei vervelende bijwerkingen met zich mee kan brengen. Één van die bijwerkingen is een tekort aan magnesium. 

Maagzuurremmers helpen tegen brandend maagzuur maar je lichaam heeft dit maagzuur juist nodig om het verteteringsenzym in de dunne darm te activeren. Dit om belangrijke nutriënten te kunnen absorberen zoals calcium, vitamine B12 en magnesium. 

Als je maagzuurremmers slikt kan er een tekort aan magnesium ontstaan en dat sluipt er heel langzaam in. Je merkt het dus niet gelijk en daar schuilt gelijk het gevaar. De eerste problemen ontstaan in je darmen, vanuit daar wordt samen met je nieren en botten de concentratie magnesium in je bloed geregeld.  

Maagzuurremmers hebben de negatieve bijwerking dat je darmen gedeeltelijk of helemaal blokkeert met als gevolg dat je lichaam helemaal geen magnesium meer op kan nemen. Het is een proces wat ongemerkt plaatsvind en daardoor merk je de klachten pas in een later stadium op.

Klachten die voor kunnen komen bij een tekort aan magnesium zijn: 

 – Spierkramp

 – Hoofdpijn 

 – Vermoeidheid

 – Slaapproblemen

 – Hoge bloeddruk

 – Angst of een onrustig gevoel

Depressieve gevoelens 

maagzuurremmers

In het ergste geval kan een magnesiumtekort op lange termijn zelfs leiden tot hartritmestoornissen. Het is mede daarom erg belangrijk om voldoende magnesium te nemen. Bijvoorbeeld door het nemen van een supplement. 

Welke supplement moet je kiezen? Wat is goed en wat niet? Er is immers zoveel keuze. Daar geven we je nu een antwoord op.

Magnesium aanvullen

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed of helemaal niet wordt opgenomen door het lichaam als je maagzuurremmers slikt. 

Het slikken van deze ‘goedkope’ vorm van supplementen heeft dan geen enkele zin. Want zo wordt goedkoop duurkoop omdat ze niet helpen, en je gezondheid er niet mee geholpen wordt. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Neem een voet- of ligbad met magnesium badkristallen. Het is een heerlijke ontspannen manier en je belast je maag- darmkanaal niet. 

Neem bijvoorbeeld 3 keer per week een voetbad met 150 gram badkristallen en 4 liter warm water. De optimale tijd is 30 tot 40 minuten. Het wekt heerlijk ontspannen. Probeer het maar eens! 

Je kunt de badkristallen ook toevoegen aan een ligbad. Neem minimaal 500 gram bij een ligbad en badder 30 tot 40 minuten in weelde. 

Tips:

Heb je het vermoeden dat je net zoals veel Nederlanders onnodig maagzuurremmers slikt. Of ervaar je vervelende bijwerkingen door maagzuurremmers? We hebben een aantal tips voor je hoe je de inname van nutriënten kan vergroten en de bijwerkingen kunt verminderen. 

 – Eet gezond, gevarieerd en drink voldoende water

 – Ga niet meteen na het eten liggen op de bank of een bed

 – Beweeg minimaal 30 minuten per dag

 – Verhoog je hoofdkussenkant op je bed

 – Stop met roken en wees matig met alcohol

 – Ga afvallen als je overgewicht hebt en vraag daar zonodig hulp bij

 – Neem extra supplementen vitamine B12 en magnesium

 – Vraag je huisarts om advies of je veilig kunt stoppen met maagzuurremmers

 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Stuur ons een bericht in de chat of stuur een e-mail naar info@magnesiumonly.nl Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Nuttige links:
Tot slot

Maagzuurremmers, slik jij ze ook, net zoals bijna 3 miljoen andere Nederlanders? Waarom slik je maagzuurremmers? Hoe lang slik je al maagzuurremmers? En ervaar je bijwerkingen of vermoed je een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

2 gedachten over “Maagzuurremmers”

  1. Hallo. Ik slik famotidine…heb alles geprobeerd om dit niet te slikken.zelfs klei..famotidine is licht. Toch….weet u een oplossing natuurlijk middel .ik heb een reflux

    1. Hallo Lilian,

      Dankjewel voor je vraag aan ons.

      Famotidine is een maagzuurremmer die je het liefste niet te lang wilt gebruiken. Als het echt niet anders kan door een medische aandoening dan raadt een arts aan om deze langer te gebruiken. Als je wilt stoppen met Famotidine doe dit dan ook altijd in overleg met je arts. Stoppen met dit middel wordt vaak in stapjes gedaan waarbij de dosering beetje bij beetje wordt vermindert zodat je lichaam hier weer op kan instellen.

      Extra magnesium via voedsel en eventueel met voetbaden of supplementen kan dit proces ondersteunen omdat het mineraal helpt voorkomen dat maagzuur en voedsel omhoog komt in je slokdarm. Verder zijn het nuttigen van bananen, havervlokken, citroenmelisse en gemberthee middelen om je maag te verlichten maar dit verschilt per persoon. Slapen kun je het beste op je linkerzij doen zodat het maagzuur zo minder snel omhoog komt tijdens je slaap.

      Met vriendelijke groet,

      Team MagnesiumOnly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *