maagzuurremmers

Maagzuurremmers

Maagzuurremmers, het lijkt wel of heel Nederland ze slik.. Uit nieuwe cijfers blijkt dat bijna 3 miljoen Nederlanders dagelijks maagzuurremmers slikken. En misschien ben jij wel één van hen. Helemaal schokkend omdat ze vaak onterecht voorgeschreven worden en dan hebben we het nog niet eens over de bijwerkingen!  

Maagzuurremmers, moet je ze eigenlijk wel slikken? In dit artikel doen we dat uit de doeken. Lees je mee?!

Maagzuurremmers

Een maagprobleem kan zich op verschillende manieren uiten, namelijk door oprispingen, pijn in de bovenbuik, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur. Deze klachten kunnen ontstaan door een onderliggende aandoening, zoals een ontsteking van de maag. 

Ook zijn er tal van risicofactoren die maagproblemen kunnen veroorzaken. Roken, alcohol en het slikken van pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac. Door je voeding en leefstijl aan te passen kunnen de klachten van brandend maagzuur minder worden. Als dit onvoldoende helpt dan zijn er verschillende soorten medicijnen tegen je maagklachten. Zo zijn maagzuurbinders en maagzuurremmers het meest bekend. Je kunt ze vaak zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Veel medicijnen zijn magnesiumrovers en dit kan tot vervelende complicaties leiden

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Veel Nederlanders slikken maagzuurremmers

Wist je dat bijna 3 miljoen Nederlanders dagelijks maagzuurremmers slikken? Het Zorginstituut Nederland heeft aangegeven dat veel mensen deze medicijnen onnodig slikken. 

Wanneer je deze medicijnen dagelijks slikt dan vergroot dit namelijk het risico op allerlei bijwerkingen. Daarom pleit het instituut voor goede informatie en betere navolging van de behandelrichtlijnen om zo een betere zorg te bieden aan deze grote groep mensen.

De richtlijnen geven aan dat je bij maagklachten het beste kunt beginnen met milde maagzuurremmers in plaats de sterke varianten. Toch slikken ondanks het advies nu ruim 2,8 miljoen mensen deze sterkere variant. Door het chronisch gebruik hebben deze mensen meer kans op vitamine- en mineraaltekorten, chronische nierschade, maagkanker, botbreuken en allerlei vervelende bijwerkingen.

 

 

 

Wat doen maagzuurremmers? 

De werking van maagzuurremmers zorgt ervoor dat de maagzuurproductie in de maagzuurwand wordt geremd. Na het innemen worden deze protonpompremmers of H2-blokkers in je bloedbaan opgenomen en kan het na enkele uren gaan werken. 

De middelen worden gebruikt bij maagzweren, darmzweren, overtollig maagzuur en als maagbeschermer tegen medicijnen die je maagwand aan kunnen tasten. 

 

Maagzuurremmers soorten

Maagzuurremmers heb je in twee verschillende soorten. H2-blokkers of ook wel H2-antagonisten genoemd en protonpompremmers. Beide soorten worden gebruikt bij maagzuurproblemen. Het risico op wisselwerking met andere geneesmiddelen is gering tot aanzienlijk bij H2-blokkers. Bekende merken H2-blokkers zijn famotidine, cimetidine, ranitidine en nizatidine.

Protonpompremmers (omeprazol, lansoprazol, esomeprazol,pantoprazol en rabeprazol) worden ook ingezet bij maagzuur, maagzweren , darmzweren en om je maag te beschermen. Dit is de zwaardere variant van maagzuurremmers en de wisselwerking met andere medicijnen is veel groter. 

 

Maagzuurremmers merken

Er zijn vele soorten maagzuurremmers die je kunt gebruiken. Soms kunnen ze andere medicijnen beïnvloeden en daarom is het belangrijk om het juiste merk te hebben die bij jou past.

De meeste milde variant die je zonder recept kunt kopen zijn Rennies. Een Rennie is een maagzuurbinder wat alleen actief is in je maag en wordt niet opgenomen in je bloed. Het zet overtollig maagzuur om in water met de werkzame stof magnesiumsubcarbonaat en calciumcarbonaat.

Een andere mildere variant maagzuurremmers zijn H2-blokkers. Bekende H2-blokkers zijn ranitidine (Docraniti/Gastran/Merck), nizatidine (Axid), cimetidine (Tagamet) en famotidine (Pepcidin/Pepcid). 

Protonpompremmers zijn de zwaarste variant maagzuurremmers en worden het meeste gebruikt in Nederland. Bekende protonpompremmers zijn omeprazol (Losecosan/Losec/Omecat/Prilosec), esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid/Solutab), pantoprazol (Protonix), rabeprazol (Aciphex)

 

 

Maagzuurremmers kopen

Maagzuurremmers kopen doe je bij je lokale drogist. Er is wettelijk vastgesteld dat je alleen de zwakkere soorten kunt kopen. Het meest bekende merk zijn de maagzuurremmers Rennie. Deze kun je zonder een doktersrecept kopen bij je lokale drogist. Het is wel belangrijk om je aan de gebruiksaanwijzing te houden en ze niet langer dan 14 dagen achter elkaar te gebruiken.

Sterkere maagzuurremmers kun je alleen kopen als ze op recept zijn voorgeschreven door je arts. 

De meeste mensen halen deze medicijnen bij de apotheek die de combinatie met andere medicijnen in de gaten kan houden. Een apotheker kan namelijk goed nagaan of medicijnen elkaar beïnvloeden.

Een bekend voorbeeld zijn maagzuurremmers pantoprazol en omeprazol. Deze soorten behoren tot de sterkere protonpompremmers die alleen op recept verkrijgbaar zijn.  

Maagzuurremmers worden alleen vergoed als je er langer dan zes maanden gebruik van gaat maken. Het is gebruikelijk dat je ze de eerste 14 dagen zelf moet betalen.

 

 

Welke maagzuurremmer heeft de minste bijwerkingen?

Maagzuurremmers en bijwerkingen gaan helaas vaak hand in hand. Bij langdurig  maagzuurremmers slikken heb je de meeste kans dat je last krijgt van allerlei soorten bijwerkingen.

Vaak heb je in het begin niet gelijk door dat dit door het gebruik van deze medicijnen komt en daardoor kan het soms een lang proces zijn voor je vrij bent van bepaalde klachten.

Bekende bijwerkingen van maagzuurremmers zijn verschillende maagdarmklachten zoals misselijkheid, overgeven, diarree, buikpijn, winderigheid en verstopping. Ook vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid komt regelmatig voor bij het gebruik van deze middelen.

Het slikken van deze maagzuurremmers zorgt er op de lange termijn ook voor dat je lichaam moeilijker vitamines en mineralen kan opnemen uit voeding. Zo is een vitamine B12 tekort een vaak voorkomende bijwerking net zoals een tekort aan het belangrijke mineraal magnesium.

Je hebt ook meer risico op besmetting met ziektekiemen in je maag en darmen.

Maar welke maagzuurremmer heeft de minste bijwerkingen?

Als je geen last wilt hebben van bijwerkingen dan kun je het beste maximaal twee weken gebruik maken van deze middelen. Mocht je langer gebruik willen maken van maagzuurremmers dan is de kans het kleinst bij H2-blokkers.

De meeste mensen in Nederland maken gebruik van protonpompremmers zoals omeprazol, lansoprazol, esomeprazol,pantoprazol en rabeprazol. Deze middelen zijn het meest effectief tegen maagzuur problemen maar de keerzijde is dat ze ook voor de meeste bijwerkingen zorgen.

 

 

 

Maagzuurremmers medicijnen

Als je meerdere medicijnen gebruikt dan schrijft je arts soms ook maagzuurremmers voor die helpen je maag te beschermen. Er bestaat een wisselwerking tussen maagzuurremmers en andere medicijnen die soms voor vervelende klachten kan zorgen.

Het is daarom belangrijk om je arts en apotheek goed te laten kijken welke medicijnen met elkaar gecombineerd kunnen worden en welke niet.

Maagzuurremmers kunnen de werking verminderen of juist versterken van medicijnen die voorgeschreven worden voor onder andere kanker, reuma, psoriasis, epilepsie, psychoses, HIV/aids en botontkalking. Ook bepaalde antibiotica, bloedverdunners en antischimmelmiddelen kunnen dit effect hebben.

 

 

 

Hoe lang maagzuurremmers gebruiken?

Als je last hebt van een maagzweer of lichte ontsteking dan is het niet nodig om langer dan 8 weken maagzuurremmers te slikken. Wanneer je maagzuurremmers koopt bij de drogist dan wordt er geadviseerd om deze niet langer dan twee weken te gebruiken. Als je van plan bent om voor een langere periode maagzuurremmers te gebruiken overleg dit dan altijd met je huisarts.

Bij ziektes als refluxziekte is het helaas vaak noodzakelijk om deze medicijnen langer te gebruiken om zo je slokdarm te beschermen.

Ook bij ernstige ontsteking van de slokdarm, barrett-slokdarm, het syndroom van Zollinger-Ellison en bij het gebruik van verschillende medicijnen om je maag te beschermen is het noodzakelijk om maagzuurremmers te blijven gebruiken.

 

 

Maagzuurremmers gevaarlijk?

Het gebruik van dit medicijn kan voor verschillende bijwerkingen zorgen en is daarom niet ongevaarlijk. Langdurig maagzuurremmers slikken kan er voor zorgen dat je minder goed vitamines en mineralen op kunt nemen vanuit je voeding. 

Op de lange termijn kan dit nadelig zijn omdat je lichaam deze vitamines en mineralen hard nodig heeft om gezond te blijven en goed te functioneren.

Hierdoor kunnen problemen ontstaan met het opnemen van kalk waardoor je botten minder sterk worden en je sneller kans hebt op botbreuken.

Andere gevaren van langdurig gebruik van maagzuurremmers zijn: gewichtstoename, gewichtsverlies, depressies, verwardheid, hallucinaties, ontstekingen in de lever/nieren/alvleesklier, bloedafwijkingen en hartritmestoornissen.

Slik dit middel daarom alleen als het echt noodzakelijk is en overleg altijd met je arts.

 

 

Stoppen met maagzuurremmers

Als je wilt stoppen met maagzuurremmers neem dan altijd eerst contact op met je arts. Die kan je genoeg informatie geven en begeleiden. Maagzuurremmers afbouwen doe je namelijk in stappen. Wanneer je dit medicijn langer dan 8 weken gebruikt dan kun je hier beter niet in één keer mee stoppen. Je begint met het halveren van het gebruik zodat je maagzuur geleidelijk aan weer in sterkte en hoeveelheid kan toenemen. Als je een week lang het middel hebt gehalveerd dan kun jede week erop daar de helft van nemen (kwart). Vervolgens stop je na twee weken met het gebruik. Doe je dit niet en stop je in één keer dan kan je maag reageren door extra veel maagzuur aan te maken. 

 

 

Refluxziekte

Refluxziekte komt vaak voor in Nederland. Gemiddeld heeft 10 tot 20% last van deze ziekte en maagzuurremmers worden vaak gebruikt om de symptomen te bestrijden.

Wanneer je last hebt van refluxziekte dan stroomt het maagzuur vanuit de maag terug de slokdarm in waardoor er schade kan ontstaan aan het slijmvlies in de slokdarm. Dit komt omdat het sluitspiertje tussen je slokdarm en maag vaak open staat.

Klachten die veel voorkomen bij reflux zijn: branderig en pijnlijk gevoel achter je borstbeen net boven je maag, opboeren, maaginhoud komt omhoog tot in de mondholte, pijnlijke keel, hoesten, heesheid, moeite met slikken en het gevoel dat er een brok in je keel zit.

Als je voor een lange periode last hebt van reflux dan kan het worden verholpen door middel van een anti-refluxoperatie. Wanneer je dit niet doet dan is de kans aanwezig dat je slokdarm beschadigt raakt en je kunt er zelfs slokdarmkanker van krijgen. In de tussentijd is het belangrijk om je slokdarm te beschermen door het slikken van maagzuurremmers of maagzuurbinders.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het klepje in je maag juist open blijft staan omdat het maagzuur niet zuur genoeg is en dit zorgt ervoor dat je autonoom zenuwstelstel niet goed werkt en het klepje ook niet. Juist het door blijven slikken van maagzuurremmers houdt daarmee het probleem in stand. Belangrijk is om op de lange termijn je maagzuur op het juiste PH van 1-3 te krijgen zodat het zuur haar werk kan doen en het klepje weer vanzelf sluit.

 

 

Maagzuurremmers zwanger

Als je zwanger bent dan is de kans aanwezig dat je last krijgt van brandend maagzuur. Je bent niet de enige want gemiddeld heeft maar liefst 70% van alle vrouwen last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat je steeds minder ruimte in je buikholte krijgt en je baby tegen je maag drukt waardoor maagzuur omhoog kan komen. Dit kan erg vervelend zijn omdat het zorgt voor buikpijn, brandend maagzuur en je kunt er van boeren waardoor er zuur eten en drinken omhoog komt vanuit je maag.

De meeste artsen schrijven omeprazol of lansoprazol voor omdat deze soorten maagzuuremmers het meest onderzocht zijn en het veiligst worden geacht voor je baby. 

Het is ook belangrijk om goed te kkiezen wat je eet want ook dit kan voor extra maagzuur zorgen. Vermijdt daarom vet eten, koffie, zuivel, pittig eten en citrusvruchten.

Om te zorgen dat je minder last hebt van brandend maagzuur kun je het beste goed op je eten kauwen, kleinere maaltijden eten, niet te strakke kleding draagt en genoeg beweegt.

 

 

Maagzuurremmers natuurlijk

Maagzuurremmers staan erom bekend dat ze vervelende bijwerkingen kunnen hebben en daarom kiezen steeds meer mensen er bewust voor om ze niet te gebruiken. Soms zijn ze verwerkt in andere medicijnen en weet je niet eens dat je ze dagelijks inneemt!

Als je dagelijks maagzuurremmers slikt dan heeft dit invloed op je spijsvertering en de opname van verschillende belangrijke vitamines en mineralen komen hiermee in het gedrang. 

Maagzuur zorgt namelijk voor het onschadelijk maken van micro-organismen, het splitsen van eiwitten uit voeding, opname van vitamine B12, ijzer en magnesium.

Als je maag en darmen niet goed hun werk kunnen doen omdat de maagzuurproductie onvoldoende is dan kun je hier op de lange termijn ernstige gevolgen van hebben.

Juist als men ouder wordt dan vermindert de productie van maagzuur dus zal je op oudere leeftijd een goede afweging moeten maken of het gebruik van dit medicijn wel echt noodzakelijk is.

Als je namelijk de zuurproductie verder afremt door het slikken van maagzuurremmers dan blijft je eten langer in je maag en zal je sneller last hebben van reflux waardoor je eten omhoog komt.

Wanneer je maag te traag werkt en je maaginhoud niet te zuur is dan kun je gebruik maken van basische mineralen zoals Basentabs, Alkala, Nemanas, maagzout en tijdelijk natrium bicarbonaat. Deze stofjes zorgen ervoor dat bij een teveel het maagzuur gebonden en geneutraliseerd wordt en bij een tekort stimuleren de basen je maag om meer maagzuur aan te maken. 

Als je last hebt van reflux en liever geen maagzuurremmers slikt dan kan je Schüssler celzout nr. 9 gebruiken. Dit is een goed alternatief voor maagzuurremmers en wordt vaak gebruikt bij refluxziekte. Enkele tabletten na een zuurvormende maaltijd of 3 keer 1 tablet verdeeld over de dag.

 

 

Maagzuurremmers en vitamine B12 tekort

Vitamine B-12 tekort is één van de grootste bijwerkingen van het gebruik van maagzuurremmers. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het zorgt voor een goede werking van je zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vlees, vis, eieren en melk. 

Om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten, zijn maagzuur en het enzym pepsine nodig. Maagzuurremmers zoals omeprazol, lansoprazol, pantoprazol en rabeprazol remmen de aanmaak van maagzuur en pepsine, waardoor vitamine B12 minder goed wordt vrijgemaakt van het voedingseiwit. Een tekort aan vitamine B12 treedt vaak pas na jaren op, omdat je lichaam een voorraad aanlegt van deze vitamine. Een langdurig vitamine B12-tekort kan leiden tot een tekort aan foliumzuur, omdat deze twee vitamines samenwerken. Een gevolg daarvan kan bloedarmoede zijn, met symptomen als vermoeidheid, pijn op je borst, ademnood en een gebrek aan eetlust. Ook kan een vitamine B12-tekort je zenuwstelsel aantasten en ouderen kunnen problemen krijgen met hun geheugen.

 

 

Magnesium

Het gebruik van maagzuurremmers zorgt er voor dat je maag minder goed magnesium kan opnemen. Hierdoor ontstaan allerlei bijwerkingen waarbij je niet snel aan een magnesiumtekort denkt. Veel voorkomende bijwerkingen van een magnesiumtekort zijn vermoeidheid, kramp in je spieren, slapeloosheid, trillingen, hoge bloeddruk, gespannen zenuwen, depressie, osteoporose en zelfs hartritmestoornissen.

Ieder jaar belanden mensen met klachten zoals spierkrampen en hartritmestoornissen in het ziekenhuis wat veroorzaakt is door een magnesiumtekort.

Wanneer je maagzuurremmers gebruikt is het belangrijk om extra magnesium tot je te nemen om zo een tekort te voorkomen. 

Omdat je maag en darmen niet zo goed magnesium opnemen door het gebruik van dit medicijn is het aan te raden om magnesium via je huid aan te vullen. Het gaat heel gemakkelijk via een voet- of ligbad met magnesiumchloride. Twee a drie keer per week als onderhoud zorgt er voor dat je je tekorten aanvult en geen last hebt van bijwerkingen. Je ontziet je maag door het mineraal via je huid op te nemen en zult er ook nog eens heerlijk van kunnen slapen.

 

 

 

Algemene tips bij zuurbranden en reflux

Je kunt zelf ook kleine aanpassingen doen aan je eetpatroon en leefstijl. Dit kan extra last van maagzuur helpen voorkomen.

Probeer dagelijks op dezelfde tijdstippen te eten

Eet kleinere porties

Vermijdt te koud of te heet eten en drinken

Vermijdt pittig eten, vet eten, alcohol, vruchtensappen en frisdrank

Vermijdt eten tijdens stress

Buk niet na het eten

Eet niet kort voor of kort na lichamelijke inspanning

Stop met eten drie uur voor je gaat slapen 

Zorg dat je hoofd een stuk hoger ligt dan je maag zodat het minder snel omhoog komt tijdens het slapen

Probeer af te vallen als je last hebt van overgewicht

 

 

 

 

 

 

 

Maagzuurbinders

Maagzuurbinders maken je maagzuur minder zuur door het maagzuur te binden. Ze werken echter maar voor een korte periode, meestal een paar uur. Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur en zure oprispingen zou je kunnen overwegen een maagzuurbinder te gebruiken. 

Maagzuurbinders die je zelf koopt mag je maximaal twee weken gebruiken.

Maagzuurremmers soorten

Maagzuurremmers remmen het zuurgehalte in je maag en je hebt ze in twee verschillende varianten: H2-blokkers, ook wel H2-antagonisten genoemd en protonpompremmers. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je maag minder zuur aanmaakt en ze werken langer dan maagzuurbinders. 

H2-blokkers

Voorbeelden van H2-blokkers zijn:  

 – Cimetidine  

 – Famotidine

 – Nizatidine

 – Ranitidine   

 

H2- blokkers worden vaak gebruikt bij maagklachten of nachtelijke zuurbranden. Het is de minst sterke variant en ze werken ongeveer 12 uur. 

maagzuurremmers

Lage sterktes kun je kopen bij de drogist of apotheek. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door een arts. De wisselwerking met andere medicijnen is gering tot aanzienlijk.

Natuurlijke maagzuurremmers

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Maagzuurremmers staan erom bekend dat ze vervelende bijwerkingen kunnen hebben en daarom kiezen steeds meer mensen er bewust voor om ze niet te gebruiken. Soms zijn ze verwerkt in andere medicijnen en weet je niet eens dat je ze dagelijks inneemt!

Als je dagelijks maagzuurremmers slikt dan heeft dit invloed op je spijsvertering en de opname van verschillende belangrijke vitamines en mineralen komen hiermee in het gedrang. 

Maagzuur zorgt namelijk voor het onschadelijk maken van micro-organismen, het splitsen van eiwitten uit voeding, opname van vitamine B12, ijzer en magnesium.

Als je maag en darmen niet goed hun werk kunnen doen omdat de maagzuurproductie onvoldoende is dan kun je hier op de lange termijn ernstige gevolgen van hebben.

Juist als men ouder wordt dan vermindert de productie van maagzuur dus zal je op oudere leeftijd een goede afweging moeten maken of het gebruik van dit medicijn wel echt noodzakelijk is.

Als je namelijk de zuurproductie verder afremt door het slikken van maagzuurremmers dan blijft je eten langer in je maag en zal je sneller last hebben van reflux waardoor je eten omhoog komt.

Wanneer je maag te traag werkt en je maaginhoud niet te zuur is dan kun je gebruik maken van basische mineralen zoals Basentabs, Alkala, Nemanas, maagzout en tijdelijk natrium bicarbonaat. Deze stofjes zorgen ervoor dat bij een teveel het maagzuur gebonden en geneutraliseerd wordt en bij een tekort stimuleren de basen je maag om meer maagzuur aan te maken. 

Als je last hebt van reflux en liever geen maagzuurremmers slikt dan kan je Schüssler celzout nr. 9 gebruiken. Dit is een goed alternatief voor maagzuurremmers en wordt vaak gebruikt bij refluxziekte. Enkele tabletten na een zuurvormende maaltijd of 3 keer 1 tablet verdeeld over de dag.

 

protonpompremmers

Protonpompremmers worden ook gebruikt bij maagklachten of bij het remmen van je maagzuur. Ze verminderen ernstige klachten van zuurbranden en worden vaak gebruikt als je een langere werking wenst. Prontonpompremmers kunnen tot 24 uur werkzaam zijn en je krijgt ze vooral op recept van je huisarts voorgeschreven. Maagzuurremmers van dit type die vaak worden voorgeschreven zijn:

 – Esomeprazol

 – Lansoprazol 

 – Omeprazol

 – Pantoprazol

 – Rabeprazol 

 

Dit is de zwaarste variant en de  wisselwerking met andere medicijnen is aanzienlijk. 

Prontonpompremmers bijwerkingen

Protonpompremmers bijwerkingen

Langdurig maagzuurremmers slikken

Artsen schrijven maagzuurremmers voor bij maagklachten, maag- en darmzweer en het syndroom van Zollinger-Ellison.

Bij welke ziekten zijn maagzuurremmers onmisbaar?

Reflux ziekte, systemische sclerose, het syndroom van Zollinger-Ellison, maagklachten en maag- en darmzweren.

Wanneer zijn maagzuurremmers niet nodig?

Wist je dat er in Nederland twee miljoen mensen dagelijks maagzuurremmers slikken? Ongeveer 1 persoon op 2 die maagzuurremmers neemt, heeft deze waarschijnlijk niet (meer) nodig. Deze geneesmiddelen worden namelijk vaak langer gebruikt dan voorzien. Ook worden ze veel gebruikt bij klachten waarvoor ze eigenlijk niet bedoeld zijn, zoals een moeizame vertering of een opgeblazen gevoelOpgelet: stop nooit je maagzuurremmer zonder medisch advies! Overleg eerst met je arts. In bepaalde situaties is het nodig een maagzuurremmer te nemen, soms zelfs voor lange duur.
maagzuurremmers

Maagzuurremmers bijwerkingen

Osteoporose, darminfecties en nierfalen zijn aandoeningen die geassocieerd worden met maagzuurremmers.

 
dat osteoporose, darminfecties en nierfalen geassocieerd worden met maagzuurremmers. “Het risico per individu is klein maar als je het over 2 miljoen gebruikers hebt, waarvan een deel het onnodig gebruikt, dan zijn bijwerkingen substantieel.” Volgens hem worden protonpompremmers redelijk snel voorgeschreven of gebruikt door mensen die een beetje last hebben van maagzuur. “Als je een goede reden hebt om dit middel te gebruiken, bij bijvoorbeeld een maagzweer of chronische klachten, dan moet je die bijwerkingen voor lief nemen. Maar als je het medicijn zonder urgente reden gebruikt dan zijn de bijwerkingen van belang”.
Aan maagzuurremmers zijn nadelen verbonden, vooral bij langdurig gebruik:
 – Diarree, hoofdpijn, misselijkheid, huiduitslag… zijn veel voorkomende bijwerkingen.
 – Een tekort aan magnesium en/of vitamine B12 zou kunnen ontstaan.
 – Bepaalde infecties, vb. darminfecties zouden vaker optreden.
 – Bepaalde nierproblemen zouden meer voorkomen bij gebruikers van maagzuurremmers.
 – Mogelijk loop je ook een hoger risico op botbreuken (botontkalking).
 – Verzwakte of (hoog)bejaarde personen zijn gevoeliger voor deze ongewenste effecten.
 – Maagzuurremmers kunnen ook de werking van je andere geneesmiddelen verstoren. 
Uit een groot wetenschappelijk onderzoek bleek dat veelvuldig gebruik van protonpompremmers de samenstelling van je darmflora behoorlijk kan veranderen. 

Maagzuurremmers en vitamine B12 tekort

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen. Ook. zorgt het voor een goede werking van je zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst.

Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals:

 – Vlees

 – Vleeswaren

 – Melk

 – Melkproducten

 – Vis

 – Eieren 

Vitamine B12 komt ook voor in de volgende plantaardige producten:

 – Algen

 – Gedroogd zeewier

maagzuurremmers

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van je dunne darm opgenomen en om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten zijn maagzuur en het enzym pepsine nodig. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur en pepsine waardoor vitamine B12 minder goed wordt vrijgemaakt uit voedingseiwitten. 

Een tekort aan vitamine B12 treed vaak pas na jaren op omdat je lichaam een voorraad aanlegt van deze vitamine. Een langdurig vitamine B12 tekort kan leiden tot een tekort aan foliumzuur. Het gevolg kan bloedarmoede zijn met als symptomen vermoeidheid, pijn op je borst, ademnood en een gebrek aan eetlust. 

Op lange termijn kan een vitamine B12 tekort je zenuwstelsel aantasten en als je ouder bent kun je problemen krijgen met je geheugen

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

We schreven al eerder dat gebruik van maagzuurremmers op de korte maar zeker op de lange termijn allerlei bijwerkingen met zich mee brengt. Één van die bijwerkingen is een tekort aan magnesium

Maagzuurremmers helpen onder andere tegen brandend maagzuur maar je lichaam heeft dit maagzuur juist nodig om het verteringsenzym in de dunne darm te activeren en om belangrijke nutriënten te kunnen absorberen zoals calcium, vitamine B12 en magnesium. 

Door maagzuurremmers te slikken kan er een tekort aan magnesium ontstaan en dat sluipt er langzaam in en merk je niet gelijk. De eerste problemen ontstaan in je darmen, vanuit daar wordt samen met je nieren en botten de concentratie magnesium in je bloed geregeld. 

Maagzuurremmers hebben de negatieve bijwerking dat je darmen gedeeltelijk of helemaal blokkeert met als gevolg dat je lichaam helemaal geen magnesium meer op kan nemen. Het is een proces wat ongemerkt plaatsvind en daardoor ontstaan de klachten pas op lange termijn.

Klachten die voor kunnen komen bij een tekort aan magnesium zijn: 

 – Spierkramp

 – Hoofdpijn 

 – Vermoeidheid

 – Slaapproblemen

 – Hoge bloeddruk

 – Angst of een onrustig gevoel

Depressieve gevoelens 

maagzuurremmers

In het ergste geval kan een magnesiumtekort zelfs leiden tot hartritmestoornissen. Het is dus van harte aan te bevelen om extra magnesium te nemen om zo je magnesiumpeil op niveau te houden als je maagzuurremmers slikt. Maar moet je dan supplementen slikken als het magnesium niet wordt opgenomen in je darmen? Of is er misschien een andere mogelijkheid? Daar geven we straks het antwoord op. 

Magnesium aanvullen! Ga je slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed of helemaal niet wordt opgenomen in het lichaam als je maagzuurremmers slikt.

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. De meest snelle en effectieve manier om je magnesiumbalans aan te vullen is via de huid. De huid is immers ons grootste opname orgaan. Het magnesium in badkristallen wordt zo uitstekend opgenomen en gaat via het intersitium rechtstreeks naar de cellen waar het moet zijn. 

Magnesium voetenbad

Voor het aanvullen van je magnesiumpeil neem je een voetenbad met magnesium badkristallen. Voeg 150 gram badkristallen toe aan 4 liter warm water van ongeveer 37 graden Celsius. Als je al een langere periode maagzuurremmers slikt is ons advies om de dag een voetenbad te nemen van minimaal 30 tot 40 minuten. 

Slik je nog maar kort maagzuurremmers dan is twee keer per week is een goede basis om je magnesium op peil te houden en aan te vullen. 

Magnesium bad

Neem een halve tot één kilo magnesium badkristallen voor een ligbad bij een temperatuur van 37 graden Celsius. Het is een fijne en milde manier om magnesium op te nemen en aan te vullen. Voor een optimaal resultaat neem je 30 tot 40 minuten de tijd. 

Slik je maagzuurremmers voor een langere periode, neem dan om de dag een bad met magnesium badkristallen om je tekort aan te vullen. Slik je ze sinds kort, dan is twee keer per week een goede basis om je magnesium op peil te houden en aan te vullen. 

Maagzuurremmers staan er om bekend dat ze als bijwerking de opname van magnesium ernstig kunnen belemmeren. Op dit moment is er van 1 soort maagzuurremmer (Omeprazol) bekend dat hij deze bijwerking veroorzaakt. Toch is het oppassen met andere merken want deze hebben hoogstwaarschijnlijk hetzelfde effect.

Hoe werkt Omeprazol?

Je haalt magnesium via je darmen uit je voedsel. Het probleem van de maagzuurremmer omeprazol is dat het als bijwerking  bij sommige mensen de darmen gedeeltelijk of volledig blokkeert om magnesium goed op te kunnen nemen. Omeprazol is sinds enkele jaren zonder recept verkrijgbaar in lage doseringen. 
Ieder jaar belanden er tientallen mensen in het ziekenhuis met hartritmestoornissen en spierkrampen door een magnesiumtekort veroorzaakt door dit middel. Ook trillingen, hoge bloeddruk, gespannen zenuwen, vermoeidheid en slaapstoornissen zijn bijwerkingen van dit tekort. Enkele voorbeelden van merknamen waaronder omeprazol verkocht wordt: Losec, Axanum, Pantomed, Buscozol, Omeprazol 10 mg. 
Of, en in welke mate jij risico loopt op een magnesiumtekort door veelvuldig maagzuurremmers gebruik waarin omeprazol zit, is afhankelijk van jouw genetische aanleg. Dit is niet makkelijk te achterhalen, je kunt het dus beter voorkomen dan genezen.
Tot slot

Maagzuurremmers, slik jij ze en waarom slik je ze? Hoe lang slik je ze al? En heb je ook last van bijwerkingen of vermoed je een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen door het slikken van maagzuurremmers? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook
Bronnen:

2 reacties op “Maagzuurremmers”

 1. Hallo. Ik slik famotidine…heb alles geprobeerd om dit niet te slikken.zelfs klei..famotidine is licht. Toch….weet u een oplossing natuurlijk middel .ik heb een reflux

  1. Hallo Lilian,

   Dankjewel voor je vraag aan ons.

   Famotidine is een maagzuurremmer die je het liefste niet te lang wilt gebruiken. Als het echt niet anders kan door een medische aandoening dan raadt een arts aan om deze langer te gebruiken. Als je wilt stoppen met Famotidine doe dit dan ook altijd in overleg met je arts. Stoppen met dit middel wordt vaak in stapjes gedaan waarbij de dosering beetje bij beetje wordt vermindert zodat je lichaam hier weer op kan instellen.

   Extra magnesium via voedsel en eventueel met voetbaden of supplementen kan dit proces ondersteunen omdat het mineraal helpt voorkomen dat maagzuur en voedsel omhoog komt in je slokdarm. Verder zijn het nuttigen van bananen, havervlokken, citroenmelisse en gemberthee middelen om je maag te verlichten maar dit verschilt per persoon. Slapen kun je het beste op je linkerzij doen zodat het maagzuur zo minder snel omhoog komt tijdens je slaap.

   Met vriendelijke groet,

   Team MagnesiumOnly

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.