luieruitslag
Expert: Jaap Gerrijts | 12 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Luieruitslag

Luieruitslag is een veelvoorkomend probleem bij baby’s en peuters. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van de huid in het luiergebied, die meestal het gevolg is van vocht, wrijving, urine of ontlasting. Luieruitslag kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor je kind, maar gelukkig zijn er manieren om het te voorkomen en te behandelen.

Wat is luieruitslag? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je luieruitslag kunt voorkomen. Lees je mee?!

Doe de luier niet te strak om, zodat er wat lucht bij de billen kan komen

Luieruitslag

Luieruitslag komt voor op de huid onder de luier en gebeurt meestal op de leeftijd van 2 jaar en jonger, of zolang ze luiers dragen. Als het niet wordt behandeld dan kan het resultaat ernstig worden en soms zelfs leiden tot een schimmelinfectie.

Luierdermatitis verwijst naar de ontsteking in de buitenste lagen van de huid in het perineale gebied, de onderbuik en de binnenkant van de dijen. De laesies zijn platte, verkleurde plekken op de huid en jeuken meestal wat een bacteriële of candida-infectie kan veroorzaken. Dit kan ook de penis of het vaginale gebied aantasten en weer kan leiden tot een urineweginfectie en verder ongemak, prikkelbaarheid en rusteloosheid voor de baby.

Hoewel luieruitslag het meest voorkomt bij baby’s, kunnen volwassenen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en luiers voor volwassenen dragen, ook luieruitslag krijgen. Hoe vervelend luieruitslag ook kan zijn, het kan in de meeste gevallen gemakkelijk worden behandeld en zelfs worden voorkomen.

 

 

”Luieruitslag word ook wel luierdermatitis genoemd”

Wat is de oorzaak van luieruitslag?

Luieruitslag kan worden veroorzaakt door onregelmatige luierwisselingen, diarree en plotselinge veranderingen in het dieet zoals vast voedsel en het voedsel dat de moeder eet vooral als ze borstvoeding geeft. 

Andere veel voorkomende oorzaken van luieruitslag zijn:

Antibiotica

Ziekte

Wrijving veroorzaakt door een luier die te strak zit of constant wrijven wat vaak voorkomt wanneer een baby tussen twee maten in zit

Wasmiddelen

Bacteriële of schimmelinfecties

Allergieën 

Andere gevoeligheden voor wegwerpluiers 

Met name wanneer urine en ontlasting tegen de huid worden gedrukt kunnen de bacteriën de beschermende barrière van de huid afbreken en dit is waar de uitslag vaak begint. 

De uitslag kan optreden als gevolg van veel zitten of liggen in bed, vooral als een luier vuil is en lange tijd niet verwisseld word. Luieruitslag komt ook vaak voor als gevolg van de zuurgraadveranderingen in de stoelgang wanneer baby’s vast voedsel beginnen te eten. Dit is rond de leeftijd van 9 tot 12 maanden en wanneer baby’s de meeste tijd van de dag zitten.

Een andere naam voor luieruitslag is luierdermatitis en het is één van de meest voorkomende dermatologische aandoeningen bij zuigelingen en kinderen. In het verleden werd gedacht dat luieruitslag en luierirritaties veroorzaakt werden door ammoniak, maar studies hebben aangetoond dat er vele redenen zijn waarom luieruitslag kan optreden.

Als je de luieruitslag onbehandeld laat dan kan deze zich ontwikkelen tot een schimmelinfectie omdat gist houdt van de warme, vochtige en donkere omgeving. Er is een onderzoek uitgevoerd bij meer dan 1.200 baby’s waaruit bleek dat de hoogste incidentie van luieruitslag werd gevonden bij degenen die katoenen luiers droegen. Als je wasbare luiers gebruikt dan moet je de luiers mogelijk vaker vervangen en moet je ervoor zorgen dat je een zeer mild reinigingsmiddel gebruikt.

 

 

”Verschoon de luier wat vaker en zorg dat de billen droog zijn na het verschonen”

Hoe kan je luieruitslag voorkomen?

Voorkomen is nog beter dan genezen en daarom hebben we enkele tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het voorkomen van luieruitslag.

 

Verwissel de luier vaker

De grootste oorzaak van luieruitslag is het te lang laten zitten van een vieze luier wanneer deze nat is en/of vol gepoept. Het is normaal dat je soms zelfs 8 tot 10 keer per dag een luier moet verschonen maar je hoeft niet te tellen. Doe het gewoon zo vaak als nodig is door goed op te letten.

Als Candida en bacteriële infecties onbehandeld blijven dan kunnen ze de zaken erger maken en zelfs psoriasis en andere ziekten veroorzaken. Het is daarom van cruciaal belang dat je baby schoon wordt gehouden door het luiergebied droog te houden met frequente luierwisselingen.

 

Vermijd de meeste babydoekjes

Hoewel het erop lijkt dat het babydoekje de perfecte tool is voor zo ongeveer alles, bevatten babydoekjes vaak enkele ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Het typische babydoekje bevat ingrediënten zoals parabenen die bekend staan als:

Hormoon ontregelaars

Propyleenglycol

Fenoxyethanol

Ftalaten voor geurstoffen 

Formaldehyde

Andere chemicaliën, evenals mogelijke kankerverwekkende stoffen

Daarnaast wordt het milieu negatief beïnvloed door het gebruik van deze met chemicaliën beladen doekjes. Gebruik daarvoor in plaats geurvrije babydoekjes of gewoon een vochtig washandje. Als je zeep gebruikt, zorg er dan voor dat deze ook geurvrij is.

 

Zorg ervoor dat de billen van je baby droog zijn

In plaats van een handdoek te gebruiken laat je baby’s billen door de lucht drogen voordat je hem of haar een andere luier omdoet. Dit kan helpen voorkomen dat vocht bacteriën veroorzaken en daarmee luieruitslag.

 

Zorg voor de juiste maat luier

Een luier die te strak zit kan voorkomen dat er voldoende lucht in de luier kan komen. Dit kan een vochtige omgeving creëren die luieruitslag veroorzaakt.

 

Gebruik geen babypoeder

Vaak is de aanbeveling om wat babypoeder op de billen van een baby te strooien voordat je een schone luier omdoet. Maar babypoeder is een andere naam voor talkpoeder dat is gemaakt van talk. Talk is een kleimineraal dat magnesium, silicium en zuurstof bevat.

Talk wordt gedolven in de nabijheid van asbest wat een ander natuurlijk voorkomend mineraal is waarvan bekend is dat het kankerverwekkende effecten heeft.

Veel studies bij vrouwen, baby’s, kinderen en mannelijke mijnwerkers suggereren dat het inademen van talk of het aanbrengen van producten die talk bevatten op de huid gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Wist je dat er meer dan 5.000 aan babypoeder gerelateerde zaken tegen een fabrikant zijn geweest? Het gaat hier om rechtszaken waarin kankerverwekkende effecten werden beweerd. De schade aan het Amerikaanse bedrijf bedroeg in slechts twee jaar tijd meer dan $700 miljoen dollar.

 

Geef je baby het juiste voedsel

Diarree is vaak de oorzaak van luieruitslag en irritaties. Als dat het geval is moet je de diarree zo snel mogelijk stoppen. Heb je wel eens gehoord van het BRAT-dieet? Brood, rijst, appelmoes en toast zijn veelvoorkomende voedingsmiddelen die kunnen helpen de ongemakkelijke luieruitslag die diarree veroorzaakt bij je baby kwijt te raken.

Het hangt natuurlijk af van de leeftijd van de baby wat ze kunnen eten en het kan zijn dat je het voedsel wat zachter moet maken zodat het veilig en gemakkelijk te eten is. Peuters kunnen meer vast voedsel eten zoals pasta, fijngehakte zachtgekookte eieren, gewone yoghurt met pro-biotica en gefermenteerde volle granen. Omdat zetmeel massa toevoegt aan de ontlasting kan het een goede en licht verteerbare keuze zijn. Houd er rekening mee dat vetten en suikers zoals die van vruchtensappen het probleem kunnen verergeren.

 

 

”Magnesium heeft ontstekingsremmende en wond genezende eigenschappen”

Wat zijn natuurlijke remedies tegen luieruitslag?

Naast het voorkomen van luieruitslag kan je wanneer het voorkomt ook natuurlijke remedies gebruiken die kunnen helpen de klachten te verhelpen of op zijn minst te verminderen. Wij hebben de meest krachtige remedies voor je op een rij gezet!

Magnesiumolie

Het is gebruikelijk om zalf met steroïden aan te brengen maar deze kunnen problemen veroorzaken bij een ultragevoelige huid. Magnesiumolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende en wond genezende eigenschappen en kan mogelijk helpen bij het snel genezen van luieruitslag.

In een klinisch onderzoek op een kinderafdeling van een ziekenhuis werden 64 kinderen jonger dan twee jaar met luierdermatitis behandeld met een gecombineerde crème van magnesium 2% en calendula of met alleen calendula crème. Uit de studie bleek dat de crème met magnesium zeer effectief was voor de behandeling van luierdermatitis.

 

Bentonietklei

Bentonietklei staat erom bekend de huid te reinigen van acne vanwege het vermogen om gifstoffen en onzuiverheden te verwijderen. De klei kan echter ook helpen bij het genezen van de luieruitslag van een baby of volwassene. Volgens een studie bleek een shampoo gemaakt van klei 93,3 procent van de laesies van luieruitslag binnen de eerste zes uur te genezen.

Wat is bentonietklei?

Bentonietklei is een soort gesteente gevormd uit vulkanische as. Het is zeer absorberend en als het verzadigd raakt met vloeistof dan ontwikkelt het een milde elektrische lading die kan helpen om gifstoffen, zware metalen en andere onzuiverheden uit het huidweefsel te verwijderen. Dit kan uiteindelijk helpen om vocht onder controle te houden en bacteriën te bestrijden die de luieruitslag erger kunnen maken.

Hoe te gebruiken?

Meng een kleine hoeveelheid bentonietklei met water tot het een pasta vormt. Spreid het vervolgens uit op de billen en laat het drogen. Dit kan je grootste uitdaging zijn aangezien baby’s meestal niet lang stilzitten. Het droogt meestal binnen 10 tot 15 minuten. Eenmaal droog kun je het weer verwijderen met warm water.

 

 

Kokosolie

Kokosolie werkt voor bijna alles, maar werkt het ook voor luieruitslag? Zeker weten! Het bevat drie belangrijke vetzuren:

Caprinezuur

Caprylzuur 

Laurinezuur  

Deze zuren hebben zowel desinfecterende als antimicrobiële eigenschappen en helpen beschermen tegen en genezen van microbiële infecties. Onderzoeken laten zien dat het effectief is tegen bacterie gerelateerde problemen zoals huidinfecties.

Dit is de reden waarom biologische kokosolie tegen luieruitslag zo populair is. Het houdt bacteriën op afstand en kan helpen bij het bestrijden van infecties die in de eerste plaats huiduitslag veroorzaken.

 

 

 

”De beste luiercrème maak je gemakkelijk zelf”

Maak je eigen luiercrème

Je eigen luieruitslagcrème maken is gemakkelijk en kan ook erg belangrijk zijn voor de gezondheid van je baby! Hoewel het gemakkelijk is om luieruitslagcrème in de winkel te kopen, bevatten veel van deze crèmes en zalven chemische emulgatoren die het lichaam via de huid kunnen binnendringen.

 

Maak in plaats daarvan je eigen luiercrème gevuld met sheaboter, kokosolie, bijenwas en calendula naast andere huid verbeterende ingrediënten. Sheaboter is het perfecte ingrediënt voor deze crème omdat het schimmelwerend en ontstekingsremmend is en daarom kan helpen bij het bestrijden van gist. Natuurlijke vocht inbrengende bijenwas bevat ook antibacteriële eigenschappen en is ideaal voor een luieruitslag.

Toverhazelaar bevat sterke antioxiderende en adstringerende eigenschappen die de huid kan helpen genezen. En calendula bevat ontstekingsremmend linolzuur dat verdere irritatie door luieruitslag helpt verminderen.

Hoe maak je je eigen luiercrème?

Een zelf gemaakte luieruitslagcrème is zo eenvoudig te maken en kan natuurlijke huid verzorgings ingrediënten van de hoogste kwaliteit bieden terwijl het de huid  kalmeert.

Wat heb je nodig?

½ kopje extra vierge kokosolie

¼ kopje sheaboter

2 eetlepels zinkoxidepoeder

2 theelepels bijenwaspastilles

½ theelepel toverhazelaar / alcoholvrij

5 druppels calendula olie

Bereidingswijze:

1) Meng met een houten lepel de sheaboter, kokosolie en bijenwas in een glazen kom. Zet de kom in een pan met warm water om de ingrediënten zacht te maken

2) Voeg de zinkoxide, toverhazelaar en calendula toe en meng het goed door

3) Schraap het mengsel in een glazen pot met een goed sluitend deksel

Je kunt het 2 tot 3 maanden bewaren en naar behoefte gebruiken

 

 

”Vermijd babypoeder en vraag om hulp als hetgeen wat je doet niet helpt”

Waar moet je op letten bij luieruitslag?

Hoewel er enkele eenvoudige manieren zijn om je baby te beschermen en snel te laten genezen, moet je tegelijkertijd goed opletten wat het met je baby doet. Als het probleem op enigerlei wijze lijkt te verergeren, stop dan met wat je doet en raadpleeg een arts.

Het is gebruikelijk dat veel ouders graag babypoeder gebruiken om vocht in het luiergebied van de baby te verminderen, maar we raden je aan om geen poeder te gebruiken. Het is belangrijk om te weten dat zelfs maïzena het probleem kan verergeren als het een gistluieruitslag is. En vermijd koste wat het kost talk vanwege de mogelijke kanker verwekkende effecten.

Als je je geen raad weet schakel dan de hulp in van een arts of specialist!

Tips:

1) Je kunt ook zinkzalf of zinkolie gebruiken tegen luieruitslag

2) DHA is de belangrijkste voedingsstof voor baby’s en zuigelingen en je kunt dit vinden in moedermelk, levertraan en eigeel

3) Wees voorzichtig met voeding als citrusvruchten, kiwi, bruine bonen, kool, ui soorten en fruitsappen als je kind erg last heeft van luieruitslag

4) Vermijd Sudocreme waar BHA in zit. Dit is namelijk een synthetische antioxidant die waarschijnlijk kanker verwekkend kan zijn voor mensen

Gebruik zo min mogelijk producten bij het verschonen

Tot slot

Luieruitslag stond centraal in dit artikel. Heeft jouw kindje last van luieruitslag? En wat heb je gedaan om het te behandelen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Futloos

Kalknagels

Gehoorschade

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *