loopneus
Expert: Jaap Gerrijts | 10 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Loopneus

Een loopneus is vervelend maar meestal onschuldig. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkoudheid of een allergie. Een opgelopen virus kan een infectie aan de slijmvliezen veroorzaken wat zorgt voor een loopneus. In de meeste gevallen gaat een loopneus na een aantal dagen vanzelf over. 

Een loopneus is vervelend. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de oorzaak is en welke 6 voedingstoffen helpen tegen die vervelende loopneus. Lees je mee?!

Loopneus

Een loopneus kan vervelend zijn en wanneer je hier voor een langere periode last van hebt dan spreken we van chronische neusklachten. Een loopneus komt meestal voor bij een allergische reactie, verkoudheid, neusbijholteontsteking, scheef neustussenschot of door het gevolg van roken. 

Het hebben van een loopneus kan seizoensgebonden zijn of het hele jaar door voorkomen.

Als de oorzaak een chronische ontsteking is dan is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om nog meer irritatie te voorkomen.

De meest voorkomende klachten bij een loopneus zijn:

Verstopte sinussen

Allergie-achtige symptomen

Moeite met ademhalen

Slecht slapen

 

Wij gaan je in dit artikel zoveel mogelijk tips meegeven die je kunt gaan toepassen om van je loopneus af te komen.

Anderen klachten die bij een loopneus voor kunnen komen.

Als je last hebt van een loopneus dan zijn er ook vaak andere klachten die je kunt ervaren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Verstopte neus

Ophoping van slijm in de luchtwegen

Dikke gele of groene afscheiding uit de neus

Sinusdruk of pijn rond het gezicht en ogen

Hoofdpijn 

Een verkoudheid die niet overgaat of erger wordt

Vermoeidheid

Hoest

Jeukende ogen

Koorts

Oorpijn

Het is belangrijk op te merken dat dit allemaal symptomen zijn die kunnen optreden bij verkoudheid, allergie of een bijholteontsteking. Wanneer deze symptomen langer dan 10 dagen aanhouden kun je een bijholteontsteking krijgen. Als je twee of meer symptomen hebt en/of dikke groene of gele loopneus heeft dan kan dit acute sinusitis zijn.

 

 

”Een loopneus word vaak veroorzaakt door een sinusinfectie”

Wat is een sinusinfectie?

Een sinusinfectie word ook wel bijholteontsteking genoemd. De sinussen zijn holle ruimtes rond de neus waar lucht doorheen stroomt. Een sinusinfectie treedt op wanneer de neusholten opgezwollen en ontstoken raken. Normaal gesproken zijn de sinussen gevuld met lucht. 

Wanneer sinussen verstopt raken en gevuld worden met vocht dan kunnen ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en schimmels vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

 

”Als een sinusinfectie langer duurt dan 3 maanden dan is het chronisch”

Hoe lang duurt een sinusinfectie?

Dit ligt eraan wat voor soort bijholteontsteking je hebt. Acute bijholteontsteking kan langer dan twee weken duren. Als het langer duurt dan heb je meer kans op bacteriële sinusitis. Wanneer het langer dan 3 maanden aanhoud spreekt men van chronische sinusitis. 

Chronische sinusitis met poliepen is een ontsteking van de sinussen die 12 weken of langer aanhoudt en wordt geassocieerd met neuspoliepen. Andere vormen van chronische sinusitis gaan gepaard met allergieën of een afwijkend tussenschot in de neus.

 

 

”Een bijholteontsteking kan besmettelijk zijn”

Is een bijholteontsteking besmettelijk?

Dit hangt helemaal van de oorzaak af. Als een virus de bijholteontsteking veroorzaakt dan kun je dat virus verspreiden aan anderen. Dit betekent dat een persoon die het virus oploopt waarschijnlijk verkouden wordt en dit kan overgaan in een bijholteontsteking, maar ook gewoon bij een verkoudheid blijven. 

In sommige gevallen veroorzaakt de griep ook een bijholteontsteking. Als je een op virus gebaseerde bijholteontsteking hebt dan zou je besmettelijk kunnen zijn dagen voordat je de daadwerkelijke sinusinfectie kreeg. Bacteriën kunnen ook een bijholteontsteking veroorzaken en dit betekent dat de infectie niet naar anderen kan worden verspreid. 

Een bacteriële bijholteontsteking is echter doorgaans intenser en duurt langer dan een virale bijholteontsteking. 

Hoe weet je welke type bijholteontsteking je hebt?

Een arts kan niet vertellen of de bijholteontsteking bacterieel of viraal is op basis van symptomen of alleen een onderzoek. De beste manier om de oorzaak van een bijholteontsteking te bepalen is de duur van de symptomen. 

Als het een virale bijholteontsteking is dan zou het na vijf tot zeven dagen moeten verbeteren. Daarentegen duurt een bacteriële infectie vaak zeven tot tien dagen of zelfs langer en kan de infectie na zeven dagen zelfs erger worden.

 

 

”Verschillende vitamines kunnen helpen bij een loopneus”

Wat zijn de beste voedingsstoffen voor de sinussen?

Sinussen zijn luchtholtes die je neus omringen. Ze hebben lymfeweefsel wat eigenlijk immuunweefsel is. Je sinussen helpen je voorkomen dat bepaalde microben en schadelijke dingen het ademhalingscentrum binnendringen en als infectie in de longen terechtkomen. De sinussen fungeren ook als een luchtbevochtiger en filter voor vervuiling.

Wat zijn de beste voedingsstoffen voor de sinussen?

 

Vitamine A

 • Ondersteunt de huid

 • Ondersteunt slijmvliesbekleding

Bronnen van vitamine A:

 • Levertraan

 • Lever

 • Groenten – pre-vitamine A

 

Zink

 • Helpt virussen en schimmels uit te schakelen

 • Verhoogt de weerstand

Bronnen van zink:

 • Schaaldieren

 

Vitamine C

 • Verhoogde immuunfunctie

Bronnen van vitamine C:

 • Bladgroenten, groenten en fruit

 

Vitamine D

 • Werkt als cortisol

Bronnen van vitamine D:

 • Champignons

 • Zuivel

 • Zon

 • Vitamine D3 supplement

 

Spaanse zwarte radijs

Je kunt deze de hele dag door consumeren of als supplement innemen. Als je het als supplement gebruikt dan kun je het beste acht uur lang elk uur drie nemen.

 

Zwarte zaadolie

Neem dit regelmatig. Overweeg om de reguliere dosering te verdrievoudigen.

 

 

”Met een netipot spoel je de neusholtes schoon” 

Helpt een neusspoeling tegen een loopneus?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de neusholte is bekleed met een delicaat membraan dat het slijmvlies wordt genoemd. Je hebt ook bacteriën in je sinussen die het slijmvlies helpen beschermen tegen ziekteverwekkers.

Wanneer er een onevenwichtigheid van bacteriën is dan kun je een overmatige groei van microben ontwikkelen, met name schimmels. 

Biofilms zijn als kleine calciumhuisjes die bacteriën of andere soorten microben beschermen tegen vernietiging door een antibioticum. Maar er zijn natuurlijke dingen die de vorming van biofilms kunnen remmen en de schimmel kunnen doden.

Neusirrigatie of een neusspoeling kan in deze situatie zeer nuttig zijn. Je kunt het zelf maken, maar het is misschien goedkoper om er één te kopen. Ze zijn vrij goedkoop op het internet en je vind ze onder de naam netipot. Dit is een handig kannetje die je met lauw water en zout vult en vervolgend de neusholtes kunt doorspoelen. Je kan er ook andere middelen in stoppen die je slijmvliezen in de neus helpen beschermen en repareren. 

Het word niet alleen gebruikt bij ontstekingen maar kan ook erg effectief zijn bij een allergie of andere klachten.

Hoe werkt een netipot?

Zorg ervoor dat het mengsel op kamertemperatuur is en kantel je hoofd naar beneden en opzij. Giet vervolgens het mengsel in het bovenste neusgat en laat het uit het onderste neusgat lopen. Je kunt dit meerdere dagen een paar keer per dag doen.

Kimchi-sap kan ook een geweldige natuurlijke remedie zijn tegen een sinusitis. Er zit een specifieke microbe in kimchi-sap, die zeer effectief is voor het verwijderen van slijm en infecties in de sinussen. Je kunt een kleine hoeveelheid verdund kimchi-sap op een wattenstaafje doen en het elke dag in je neusgat dippen om deze microbe opnieuw te bevolken.

 

Xylitol

 • Vermindert de vorming van biofilms

 • Onderdrukt de groei van schimmels

 

Grapefruitzaadextract

 • Schimmelwerend

 • Antibacterieel

 

Je kunt ook proberen ongeveer een druppel babyshampoo in een zoutoplossing te mengen en dat in de neusspoeling gebruiken om biofilms te remmen.

Tips:

1) Vermijd allergische prikkels als de oorzaak van de loopneus een allergische reactie is

2) Snuit je neus niet te vaak als je last hebt van een loopneus

3) Neem extra vitamine A, C, D en zink om je neusslijmvliezen te beschermen en je weerstand te ondersteunen

4) Gebruik regelmatig een netipot om de neus en holtes door te spoelen met een zoutoplossing

Tot slot

Een loopneus stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens last van een loopneus? Welke bijzondere tip die je toepast bij een loopneus wil jij met ons delen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A

Zwarte radijs

Zink tabletten

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *