lichaam ontgiften
Expert: Jaap Gerrijts | 19 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Lichaam ontgiften

Het lichaam ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van je lichaam en steeds meer mensen zijn er enthousiast over. Het reinigen van je lichaam van afvalstoffen en gifstoffen kan onder andere met gezonde voeding, smoothies of door te vasten. 

Het lichaam ontgiften is een populaire trend! In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het is, wat de beste manieren zijn om je lichaam te ontgiften en we leggen uit wat goede voeding allemaal doet. Lees je mee?!

Lichaam ontgiften

Het lichaam ontgiften word ook wel detox genoemd en deze reiniging van het lichaam kan op verschillende manieren. Het doel is simpel, zoveel mogelijk giftige stoffen, bacteriën, gisten en virussen uit het lichaam spoelen. Sommige mensen gebruiken het om af te vallen of om van een specifieke klacht af te komen.

Een reiniging kan variëren in tijdsduur, het kan één dag duren, enkele dagen of soms enkele weken. Over het algemeen raad men niet aan om heel lang te detoxen want dit kan in sommige gevallen een averechts effect hebben op het lichaam.

Hoe weet je of je een reiniging nodig hebt? Elk persoon reageert anders op blootstelling aan gifstoffen en sommige mensen kunnen er aardig ziek van worden.

Enkele veel voorkomende tekenen dat je lichaam baat kan hebben bij ontgifting:

Onverklaarbare vermoeidheid

Traagheid

Zwakte 

Lusteloosheid

Hersenmist 

Moeite met concentreren

Stemmingswisselingen, angst of depressie

Opgeblazen gevoel 

Problemen met de spijsvertering

Pijn die bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door een ontsteking

Slechte weerstand

Huiduitslag, roodheid en gevoeligheid

De meeste mensen gaan hun lichaam ontgiften om weer op het goede spoor te komen en het lichaam te helpen precies te doen waarvoor het is ontworpen: gifstoffen verwijderen en je in topvorm houden.

Het lichaam heeft een ingebouwd ontgiftingssysteem en alle organen werken samen om je zo gezond mogelijk te houden. 

Huid duwt bacteriën door het zweet naar buiten 

Lever verwijdert gifstoffen uit het lichaam

Nieren filteren liters bloed en produceren urine 

Longen verdrijven koolstofdioxide 

Darmen halen voedingsstoffen uit voedsel om vervolgens afvalproducten uit te scheiden

Wat kan het natuurlijke ontgiftingsproces hinderen?

Als je last hebt van een aandoening, chronische stress, medicatiegebruik, slechte eetgewoontes, te weinig beweging of in regelmatig in contact komt met schimmels, bacteriën en giftige stoffen dan kan het voorkomen dat het natuurlijke ontgiftingssysteem niet goed genoeg werkt. Je zou het een handje kunnen helpen door bepaalde dingen te veranderen zoals eten, beweging en het vermijden van stress.

Je zult verderop allerlei tips krijgen die kunnen helpen bij het ontgiften van je lichaam!

 

 

”Helpt vermoeidheid te bestrijden” 

8 voordelen van het ontgiften van je lichaam!

Je lichaam ontgiften kan helpen om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen:

 

Helpt gifstoffen in het lichaam te verminderen

Het belangrijkste doel van ontgiften is om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen die schade kunnen aanrichten. Er is hier veel onderzoek naar gedaan en het blijkt dat de meeste reinigingen dit doel helaas niet bereiken. Er zijn veel soorten detox op de markt en het blijkt dat het vaak marketing trucjes zijn met als doel om iets te verkopen wat niet altijd werkt als dat het gepromoot word.

Het is daarom belangrijk om je lichaam de ontgifting te laten doen. Je kunt je lever, nieren en darmen helpen bij het proces van ontgiften en dit is vaak de beste manier!

 

Helpt vermoeidheid te bestrijden 

Wanneer je gezond eet en voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dit helpen om vermoeidheid te bestrijden. Wist je dat aanhoudende vermoeidheid één van de eerste tekenen zijn dat je essentiële voedingsstoffen mist en/of te maken hebt met een verzwakt immuunsysteem en een slechte darmfunctie? Daarnaast kan niet alleen goede voeding maar voldoende beweging er ook voor zorgen dat je meer energie krijgt!

 

Kan helpen bij het slapen

Giftige stoffen kunnen de hormoonhuishouding in de war schoppen en hiermee de aanmaak van hormonen zoals melatonine verstoren. Ontstekingen en een slechte darmgezondheid kunnen van invloed zijn op de productie van neurotransmitters en hormonen die je kalm en slaperig maken.

Goed slapen is lastig als je pijn hebt of je angstig voelt. Het verbeteren van je algehele gezondheid zou daarom kunnen helpen en resulteren in een betere nachtrust.

 

Ondersteunt een gezond gewicht

Het kan een uitdaging zijn om je eetlust en gewicht onder controle te houden als je je constant moe en geprikkeld voelt. Door een voedingsrijk eetpatroon te volgen en slechte voeding te vermijden heb je meer energie hebben voor lichamelijke activiteit en is de kans groter dat je op gewicht blijft.

 

Goed voor huid en haar

Breekt je huid uit als je slecht eet, gestrest bent of niet genoeg slaapt? Heb je last van dun, dof of uitvallend haar? Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je te maken hebt met een laag gehalte aan voedingsstoffen en/of hormonale problemen. Het ondersteunen van je darmen door je lichaam te ontgiften kan een onderdeel zijn bij het oplossen van deze problemen.

 

Ondersteuning van gezonde ontstekingsniveaus

Ontsteking is een natuurlijk proces en je lichaam verhoogt ontsteking wanneer het een bedreiging waarneemt. Dit kunnen vreemde chemicaliën, bacteriën of schimmels zijn om maar een voorbeeld te noemen.

Door je lichaam te helpen bij het verwijderen van deze schadelijke stoffen kan je immuunsysteem ontstekingen beter in de hand houden.

 

Ondersteuning van de hersenen

Een slecht werkend immuunsysteem, hoge ontstekingsniveaus en gebrek aan slaap kunnen de cognitieve functies en geestelijke gezondheid ernstig verstoren. Je kunt je humeur, motivatie en concentratievermogen weer op het goede spoor krijgen door de darmen te ondersteunen en voldoende ontgiftende voedingsmiddelen en supplementen binnen te krijgen.

 

Verbeteren van de ademhaling 

Sommige mensen ervaren kortademigheid, piepende ademhaling en andere ademhalingsproblemen wanneer ze teveel in contact komen met giftige stoffen zoals schimmel of irriterende stoffen. Het verwijderen van deze stoffen is een slimme manier om de gezondheid van de longen en de ademhalingsfunctie te ondersteunen.

 

 

”Ontgiften is het verwijderen van giftige en schagelijke stoffen”

Hoe kun je je lichaam ontgiften?

Een goed voedingspatroon moet alle belangrijke voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft. Daarnaast moet het ook helpen bij het verwijderen van de chemicaliën, rommel en toegevoegde ingrediënten die je niet nodig hebt.

Het eten van bepaalde voeding die helpen bij het ontgiften is de beste manier om je ingebouwde ontgiftingssysteem te optimaliseren. Je helpt de lever en darmen met de hulpmiddelen die ze nodig hebben om gifstoffen efficiënt op te kunnen ruimen.

Hoe kun je je lichaam effectief ontgiften zonder een fortuin uit te geven aan allerlei detox dieeten, programma’s en producten? Wij hebben enkele simpele stappen voor je opgeschreven die je kunt gebruiken bij het ontgiften van je lichaam.

Hier zijn acht stappen voor een gezond ontgiftingsdieet:

Stop met het eten van suiker

Bijna overal zit suiker in en deze stof is verantwoordelijk voor enorm veel gezondheidsproblemen. Kijk goed op alle verpakkingen en vermijd suiker zoveel mogelijk. Je kunt de zoetstof in sommige gevallen vervangen door een natuurlijke zoetstof zoals honing of stevia.

 

Stop met het eten van bewerkte voedingsmiddelen

Net zoals suiker zijn bewerkte voedingsmiddelen schadelijk voor je gezondheid. Vermijd daarom alle zwaar bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen, zoals kant en klaar maaltijden, voorverpakte snacks en in de winkel gekochte taarten en koekjes.

Ruil vleeswaren in voor betere opties zoals gras gevoerd rundvlees, in het wild gevangen zalm en biologische kip. Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt dan zijn er ook tal van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen beschikbaar zoals noten, zaden en peulvruchten. Probeer ook genetisch gemanipuleerde soja te vermijden.

 

Eet biologische voedingsmiddelen

Verhoog de inname van hele ingrediënten en rauw voedsel zoals fruit, groenten, gezond eiwitrijk voedsel en volle granen. Zoek naar biologische opties en vermijd voorgesneden groentes en fruit. Het kost wat meer tijd maar de voedingswaarde gaat omhoog als je het eten zelf snijd en kookt.

 

Voeg ontgiftings voeding toe aan je dagelijkse maaltijden

Ga op zoek naar voeding dat je lichaam helpt te ontgiften en voeg het toe aan je dagelijkse maaltijden. Voorbeelden hiervan zijn:

Bessen

Bieten

Grapefruit

Chiazaden

Noten

Spruitjes

Bottenbouillon

De volgende ontgiftende ingrediënten kunnen ook een belangrijk onderdeel zijn zoals appelciderazijn, gemberwortel en paardenbloemgroen. Je kunt ze in smoothies stoppen of verwerken in je favoriete gerecht!

Ruil je zoutvaatje in voor geneeskrachtige kruiden en specerijen. Kruiden zoals kurkuma, komijn, basilicum, peterselie en paprika kunnen de smaak van je eten versterken en bieden tegelijkertijd tal van krachtige gezondheidsvoordelen.

 

Gebruik supplementen die je helpen bij het ontgiften

Er zijn verschillende supplementen en superfoods met krachtige ontgiftende eigenschappen zoals:

Grassap

Chlorella

Spirulina

Andere supplementen die ontgifting ondersteunen zijn:

Mariadistel 

Een krachtige leverreiniger dat helpt:

Levercellen opnieuw op te bouwen

Leverbeschadiging te verminderen 

Gifstoffen uit het lichaam te verwijderen die door de lever worden verwerkt

Kliswortel

Kliswortel bevat actieve ingrediënten waarvan is vastgesteld dat ze zware metalen uit het bloed ontgiften. Het helpt de gezondheid van organen en het hele lichaam te verbeteren

Gemberwortel 

Ondersteunt de spijsvertering en voorkomt problemen zoals gestoorde spijsvertering

Bupleurum wortel 

Bupleurum wortel staat bekend om zijn vermogen om de lever te ontgiften en de algehele gezondheid van de lever te verbeteren

Probiotica 

Probiotica kunnen chronische ontstekingen helpen verminderen en de darmen ondersteunen met goede bacterien

Psylliumschil 

Helpt zowel constipatie als diarree te verlichten

N-acetylcysteïne 

NAC kan een effectieve manier zijn om paracetamol toxiciteit en acuut leverfalen te behandelen

 

Ontstressen

Stress is een grote oorzaak van een onbalans in de hormonen en de rest van het lichaam. Zorg dat je stress zoveel mogelijk vermijd en doe iedere dag iets wat je helpt te ontspannen. Yoga, meditatie, sauna of een wandeling in het bos zijn manieren om goed te ontspannen.

 

Zorg voor voldoende slaap

Pas je slaapschema aan en zorg er voor dat je ten minste acht uur per nacht slaapt. Tijdens je slaap kan je lichaam genezen en herstellen.

 

Beweeg iedere dag voldoende

Als je beweegt dan activeer je verschillende processen in het lichaam die belangrijk zijn bij energie, stofwisseling en de aanmaak van hormonen. Beweeg dagelijks minimaal een uur door te lopen, fietsen, zwemmen of een andere vorm van beweging.

 

 

”Dagelijks gezond eten is de basis van een gezond en fit lichaam”

Wat is goede voeding dat helpt bij het ontgiften?

Wat je dagelijks in je lijf stopt is enorm belangrijk voor je energie, slaap, hormonen, hersenen, darmen en algemene gezondheid. Wij hebben enkele voedingsmiddelen op een rij gezet die kunnen helpen bij het ontgiften van je lichaam.

Pompelmoes

Rode bieten

Spruitjes

Broccoli

Kool

Bessen

Noten

Chia zaden

Bottenbouillon

Radijs

Boerenkool

Artisjok

Asperges

Paksoi

Rucola

Knoflook

Rozemarijn

Tijm

Kaneel

Kruidnagel

Citroen

 

 

”Bij ontgiften komen er endotoxinen vrij”

Wat moet je doen voor je gaat ontgiften?

Als je overweegt een detox te doen dan moet je eerst iets doen om de reacties die erop kunnen volgen helpen te voorkomen.

Er is een goede manier om te ontgiften en een verkeerde manier om te ontgiften. Je moet je lichaam tijdens dit proces in balans brengen. Wanneer je dingen begint te nemen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen of microben te doden dan kunnen er endotoxinen in het lichaam vrijkomen. Deze stoffen kunnen een immuunreactie veroorzaken waar je bijwerkingen van kunt krijgen.

Endotoxinen kunnen de galstroom door de lever en door de galwegen blokkeren. Gal kan erg giftig worden voor de lever als het erin blijft steken. Er kan ook een back-up van gifstoffen in het bloed terecht komen. Endotoxinen vermindert ook glutathion, dat je zou moeten helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en oxidatie.

Normaal gesproken zijn er drie verschillende fasen van ontgifting. Er komt gif vrij en je lichaam breekt het af tot een onschadelijk in water oplosbaar deeltje. Maar in fase drie draait alles om de eliminatie van het gif via de galwegen. Het endotoxine sluit de galstroom af, wat ook fase 2 en fase 3 vermindert zodat er een back-up van giftig afval in het lichaam blijft. Hierdoor kunnen vervelende detox-reacties ontstaan.

Wat zijn detox-reacties?

Misselijkheid

Jeuk

Veranderingen in ontlasting

Donkere urine

Herxheimer reactie – griepachtige symptomen

Pijn in het rechterkwadrant van het lichaam

Verandering van visie

Wat moet je doen voor je gaat ontgiften?

 • Neem 30 minuten voordat je met de ontgifting begint gezuiverde galzouten. Je kunt ongeveer een uur later ook gezuiverde galzouten innemen. Als je een reactie begint te krijgen dan kan het helpen om meer galzouten in te nemen.

 

 

”Aloë vera sap kan helpen bij het ontgiften van de maag”

Aloë vera sap om de maag te ontgiften

Aloë vera sap kan helpen bij het ontgiften van de maag. Als je op zoek gaat naar een goede sap dan wil je kiezen voor een biologisch, gezuiverd en op veiligheid getest product.

Aloë vera sap heeft verschillende voordelen toch kan de aanwezigheid van veel actieve ingrediënten zoals polysacchariden verloren gaan wanneer het door het filtratie- en stabilisatieproces gaat om een bepaalde consistentie te bereiken. Sommige aloë vera sappen worden ook gemaakt met vulstoffen zoals maltodextrine, glucose, glycerine en appelzuur. Vermijd deze sappen en ga voor de meest biologische en pure vorm.

Het is gebruikelijk dat er zoetstoffen worden toegevoegd omdat gemalen aloë vera gel een behoorlijk bittere smaak heeft. Kies voor een sap met citroen, limoen of een andere natuurlijke zoetstof.

Wat heb je nodig?

1 kopje water

2 theelepels aloë vera gel

Citroensap

Snufje zwarte peper

– Meng het goed door elkaar 

– Stop en mix het in een blender een minuut lang.  

– Drink het twee keer per dag

 

 

”Nieren zijn enorm belangrijk om stoffen uit het lichaam te filteren”

Hoe kan je je nieren ontgiften?

Een persoon met een nierziekte krijgt vaak niet veel natuurlijke oplossingen. Laten we het hebben over het beste voedsel voor toxische nieren.

De nieren filteren chemicaliën, overtollige mineralen, overtollige suiker en overtollige eiwitbijproducten eruit. Helaas zit onze omgeving vol gifstoffen en we hebben een gezonde lever en nieren nodig om met deze toxiciteit om te gaan. De nieren helpen daarnaast ook om vitamine D te activeren.

Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van nierziekte. De belangrijkste symptomen van toxische nieren zijn:

 • Glucose en eiwit in de urine

 • Donker schuimende urine

 • Urine met een sterke ammoniak geur

 • Jeukende huid  

 • Nierstenen

 • Hoge bloeddruk

 • Jicht

 • Gezwollen ogen

 • Oedeem

Wist je dat het beste voeding ter ondersteuning van de nieren paksoi is? 

Dit zijn de belangrijkste voordelen van paksoi:

 • Het heeft enzymen die ontgifting ondersteunen

 • Het bevat weinig eiwitten

 • Het bevat veel kalium en magnesium die de nieren helpen beschermen

 • Het bevat geen oxalaten

Andere manieren om de nieren te ondersteunen:

 • Drink gedestilleerd water

 • Consumeer appelciderazijn gemengd met water

 • Consumeer citroensap

 • Consumeer voeding met zink 

 • Eet meer kalium

 • Verlaag je eiwitconsumptie 

 • Neem probiotica of consumeer probiotische voedingsmiddelen

 • Consumeer selderij

 

 

”Schimmel is een giftige stof waar veel mensen geen rekening mee houden”

Hoe kun je je lichaam ontgiften van schimmel?

Zelfs als je niet bijzonder gevoelig bent voor schimmels heeft je lichaam nog steeds hulp nodig bij het veilig opruimen van mycotoxinen. Wanneer deze niet goed en volledig worden verwijderd dan kunnen ze blijvende schade en vervelende symptomen veroorzaken.

De beste manier om deze gifstoffen te verwijderen is met bewezen gifbinders. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je met veilige en zachte ontgiftingsmiddelen werkt. Ze zullen het opruimingssysteem van je lichaam zoals je lever en nieren niet overbelasten. Tegelijkertijd moet je bewezen bindmiddelen gebruiken die ervoor zorgen dat gifstoffen niet opnieuw in de darmen worden opgenomen en in plaats daarvan uit je lichaam worden afgescheiden.

Een cholesterolverlagend medicijn genaamd Cholestyramine bindt zich sterk aan sommige mycotoxinen en word hier soms voor gebruikt.

Op het natuurlijke vlak is gemodificeerde citruspectine uitgebreid onderzocht als een effectief ontgiftingsmiddel. Omdat gemodificeerde citruspectine zo voorzichtig werkt is het veilig voor langdurig gebruik. Langdurig gebruik is vaak nodig om mycotoxinen volledig uit je systeem te verwijderen. Gemodificeerde citruspectine werkt vooral goed in combinatie met een andere natuurlijke ontgifters zoals van zeewier afgeleide alginaten, dit zijn natuurlijke gelachtige stoffen die zich stevig binden aan gifstoffen.

De combinatie van gemodificeerde citruspectine en alginaat voorkomt dat gifstoffen inclusief mycotoxinen en zware metalen opnieuw worden opgenomen in de darmen. En hoewel ze een sterk ontgiftend team vormen worden gemodificeerde citruspectine en alginaat gemakkelijk verdragen en hun zachte werking zal essentiële mineralen niet uit je lichaam verwijderen.

Gemodificeerde citruspectine biedt extra voordelen die essentieel zijn bij het bestrijden van schimmel:

Doorbreken van de biofilm  

Door galectine-3 te blokkeren en de ruggengraatstructuur van de biofilm te verstoren wordt het voor het lichaam makkelijker om de schimmel die zich in deze gebieden verbergt te identificeren en te verwijderen, samen met schimmelinfecties die mycotoxinen produceren.

Verwijderen van zware metalen verwijderen 

Schimmel gedijt op kwik. Zowel Gemodificeerde citruspectine als alginaat zijn superieure bindmiddelen die zowel kwik als lood, cadmium, uranium, arseen en andere zware metalen veilig uit het lichaam verwijderen.

Kalmeren van ontsteking 

Gemodificeerde citruspectine vermindert de overmatige ontstekingsreactie die verantwoordelijk is voor veel van de door schimmel veroorzaakte symptomen.

Andere mycotoxine ontgifters zijn:

Glutathion

Chlorella

Geactiveerde houtskool

Bentoniet klei

 

Naast het gebruik van ontgifters is het ook belangrijk om de biljoenen bacteriën die in je darmen leven te versterken met een hoogwaardige probiotische en prebiotische combinatie.

En vermijd waar mogelijk blootstelling aan schimmels. Dit kan lastig zijn omdat schimmel moeilijk te detecteren en te verwijderen is.

 

 

”MTHFR-gen staat ook wel bekend als het detox-gen”

Wat is het MTHFR-gen, bekend als het detox-gen?

Een veelvoorkomend probleem dat het vermogen beïnvloedt om chemicaliën en andere gifstoffen te ontgiften is het MTHFR-gen. Het MTHFR-gen staat ook wel bekend als het detox-gen. Het is ook betrokken bij het aanmaken van neurotransmitters en bij het reguleren van de hormonen in je lichaam.

Als je een mutatie of afwisseling hebt met het MTHFR-gen dan kun je 25% tot 80% van de functie van het gen verliezen.

Een functieverlies van het MTHFR-gen kan leiden tot mogelijke complicaties zoals:

 • Ontsteking

 • Schade door vrije radicalen

 • Insuline-resistentie

 • Oxidatie

 • Slechte nachtrust

 • Slechte spijsvertering

 • Fibrose

 • Cirrose

 • Vette lever

 • Galstenen

 • Hoog cholesterol

Veel chemicaliën in het milieu worden beschouwd als hormoon ontregelaars en oestrogeenverstoorders wat tot verschillende gezondheidsproblemen kan leiden. Als je een genetische mutatie van het MTHFR-gen hebt dan zal een typische detox je niet veel helpen. Je moet in dit geval een zeer schone levensstijl hebben. Met deze mutatie kan je lever het namelijk moeilijk hebben om dingen als alcohol of cafeïne kwijt te raken.

Maar er zijn dingen die je kunt doen om dit gen correct te laten werken. Allereerst moet je synthetische en verrijkte voedingsmiddelen en supplementen zoveel mogelijk vermijden.

De beste dingen om ontgifting te ondersteunen als je een mutatie van het MTHFR-gen hebt:

Magnesium – bladgroenten

Methylcobalamine

Methylfolaat

Choline

Natuurlijk vitamine B-complex  – voedingsgist

Kruisbloemige groenten

Hoe kan je je dikke darm reinigen?

Bij het ontgiften van het lichaam word er vaak een darmspoeling gebruikt om ontlasting uit de darm te halen. Deze methode is vrij controversieel omdat veel mensen beweren dat het weinig tot geen effect heeft.

Er zijn verschillende soorten darm zuivering:

 • Darm hydrotherapie

Hier gaat het water via het rectum naar de dikke darm en spoelt alles eruit. Dit kan ook je elektrolyten wegspoelen. Misschien wil je daarna elektrolyten nemen zodat je geen tekort oploopt. Je spoelt ook je vriendelijke bacteriën weg en die moeten er weer in worden gestopt.

 • Kruidenlaxeermiddelen

Creëert een zuivering van het ontlasting uit de dikke darm

 • Colema

Dit is een combinatie van een klysma en een hydrotherapie. Het probleem is dat het erg tijdelijk is en het spoelt ook je elektrolyten weg. Als je al een tekort aan elektrolyten hebt dan kan dit duizeligheid veroorzaken en zelfs je hart aantasten. Men drinkt vaak appelsap tijdens een colema en dit kan ook de bloedsuikers op peil houden, waardoor ketose wordt voorkomen

Je dieet aanpassen is misschien wel de beste manier om de darmen te reinigen. Doorgaans kan het aanpassen van het eetpatroon vrijwel elk probleem oplossen waardoor je in eerste instantie de darm zuivering wilde doen. Darmhydrotherapie kan wel erg geschikt zijn als korte termijn oplossing voor constipatie of andere aandoeningen. Maar het moet onder toezicht staan van een specialist en de elektrolyten en vriendelijke bacteriën moeten weer worden ingebracht.

Wat je ook kunt doen:

 Begin met vasten

 Verminder ontstekingen

 Consumeer fytonutriënten

 Eet gefermenteerde groenten

 

 

”Zware metalen komen overal voor”

De beste strategie voor het ontgiften van zware metalen

Helaas is het milieu vervuild en worden we dagelijks blootgesteld aan giftige stoffen. Zware metalen zijn een veelvoorkomend type van deze gifstoffen. Wat is de beste strategie voor het ontgiften van zware metalen?

Zware metalen kunnen zich ophopen in onze weefsels en de bloed-hersenbarrière passeren. Vergiftiging door zware metalen kan verschillende delen van het lichaam aantasten zoals:

Hart

Hersenen

Zenuwen

Spijsverteringsstelsel

Rode bloedcellen 

Bepaalde eiwitten

Blootstelling aan zware metalen zorgt ook voor veel vrije radicalen en oxidatie en dwingt de antioxidanten in het lichaam om nog harder te werken. Zware metalen blokkeren zelfs onze endogene antioxidanten.

Het lichaam heeft een zeer krachtig ontgiftingssysteem, maar zware metalen kunnen dit   systeem blokkeren.

Hoewel je zware metalen tot op zekere hoogte kunt vermijden, kun je daarnaast de detox-enzymen superoxide dismutase en glutathion versterken. Deze enzymen helpen chemicaliën af te breken en helpen oxidatie en schade door vrije radicalen te voorkomen.

De beste voedingsmiddelen om de ontgifting van zware metalen te ondersteunen:

Sulforafaan – broccolispruiten 

Kruisbloemige groenten

Curcumine – kurkuma

Koriander

Allicine – knoflook

 

Twee van de beste manieren om zware metalen te vermijden:

Eet biologisch voedsel

Schaf een waterfilter aan

 

 

 

”Je kunt makkelijk zelf een drankje maken”

Wat zijn de beste detox drankjes?

Je kunt je eigen detox drankjes maken en deze dagelijks drinken om het ontgiften een boost te geven.

Ontgiftingsdrankje

Kruidendrankje dat helpt bij het ontgiften, spijsvertering, ontstekingen, vaatverwijdend en vol met voedingsstoffen.

Wat heb je nodig?

2 kopjes water

1/2 stuk kaneel

1 kruidnagel

1/2 stuk droge gemberwortel of verse gember

Een snufje kurkuma

Een snufje gemalen zwarte peper

Curry bladeren

Rauwe honing

2 bloemblaadjes van hibiscus

1 tulsi blad

1 eetlepel kardemompoeder

Citroen

– Stop het water in een kom en meng alle ingrediënten behalve citroen, honing en kurkuma

– Roer het goed en laat het een nacht staan

– De volgende ochtend verwijder je de kruiden en voeg je een snuifje kurkuma, eetlepel honing en een eetlepel verse citroensap toe

– Roer het goed door elkaar en drink het op

 

 

Appel kaneel drankje

Dit drankje zorgt voor een kickstart van je dag

Wat heb je nodig?

2 biologische appels

Kaneel stokje

Heilige basilicum bladeren

Neem bladeren

Water

– Snij de appels in grote stukken en laat de schil erom zitten

– Voeg water, kaneelstokje, 1 neem blad en een paar heilige basilicum bladeren toe

– Laat het een nacht staan en drink het de volgende ochtend

 

 

”Pas op voor marketingtrucs”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van ontgiften?

Houd er rekening mee dat niet alle detox-diëten en reinigingen goed werken zoals het gepromoot word. Sommige diëten kunnen helpen bij het bevorderen van een betere gezondheid door een paar voedzame veranderingen in het eetpatroon aan te brengen. Andere diëten kunnen belangrijke voedingsstoffen ontnemen die je lichaam juist nodig heeft. Het kan er voor zorgen dat je energieniveau daalt en motivatie keldert.

Blijf uit de buurt van producten of ongezonde methodes die worden gepromoot voor ontgifting. Het zijn vaak marketingtrucs van bedrijven die winst belangrijker vinden dan gezondheid. Het volgen van een voedingsrijk dieet en het vermijden van ongezond voedsel kan helpen om de gezondheid van het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam te maximaliseren en ervoor te zorgen dat je je op je best blijft voelen.

Daarnaast kunnen de basisprincipes van een detoxdieet langdurig worden toegepast om je te helpen een gezond eetpatroon langer dan een paar dagen of een week vol te houden. Houd je aan deze vuistregels en neem regelmatig detox bevorderende voedingsmiddelen om het ontgiftingsproces te laten slagen.

Tips:

1) Als je een ontgiftingskuur doet of gaat vasten zorg dat je altijd voldoende elektrolyten binnen krijgt

2) Zorg dat je minimaal 8 uur slaapt, gezond en gevarieerd eet en iedere dag minimaal een uur beweegt

3) Kijk goed op de verpakkingen wat er in voeding zit dat je wilt gaan kopen. Vermijd suiker, transvetten en geraffineerde koolhydraten

4) Als je vermoed een tekort aan bepaalde voedingsstoffen te hebben laat je dan testen op een eventueel tekort. Vul een tekort zo snel mogelijk aan

Tot slot

Je lichaam ontgiften stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een detox kuur gedaan? Met welke reden deed je het? En wat zijn je ervaringen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Chlorella

Bottenbouillon

Is kruidnagel gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *