libido
Expert: Jaap Gerrijts | 23 februari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Libido

Libido is een ander woord voor ‘geslachtsdrift’. Het woord libido stamt uit het Latijn en betekent wens, lust, begeert en verlangen. Kort gezegd staat libido voor de seksuele behoefte. Het kan voorkomen dat deze bij de één heel hoog is en bij een ander heel laag. Wanneer je partner en jij afwijken van libido kan dit voor ‘wrijving’ in de relatie zorgen.

 

Is je libido te hoog of te laag? In dit uitgebreide artikel leggen we uit hoe je je libido kunt verhogen, wat de oorzaak is van een laag libido en welke voeding een positief effect heeft op het libido. Lees je mee?!

Libido

Libido heeft te maken met de mate waarin iemand behoefte heeft aan een vorm van seksualiteit. Het woord libido komt uit het Latijn en betekent begeerte. Andere termen die vaak gebruikt worden zijn geslachtsdrift, lust en verlangen.

Mannen hebben vaak een hoog libido gehalte en vrouwen soms een wat lager libido gehalte. Maar dit zegt niks want het kan ook zijn dat juist de vrouw een veel hoger libido heeft en de man een wat lager libido.

Wanneer de één juist een veel hoger libido heeft en de ander niet dan kan dit botsen en zorgen voor frustratie in een relatie. Het is dan de uitdaging om hier samen op de juiste manier een gulden middenweg in te gaan vinden.

Sommige mensen gaan sporten of een manier vinden om meer te ontspannen zodat het hoofd deze gevoelens wat meer toe kan laten. Stress is een belangrijke factor die ervoor kan zorgen dat het libido verlaagd word. Hoe dit allemaal zit en wat je er aan kunt doen lees je verderop in dit artikel.

Te hoog of te laag libido?

Wat is een hoog libido en wat is een laag libido? Het antwoord op deze vraag ligt er maar net aan wat je normaal vind en als je hier ver boven zit dan kan je dit hoog noemen en als je er ver onder zit dan kan je dit als laag ervaren.

Als je een hoog libido hebt dan heb je sterke seksuele gevoelens in een hogere frequentie dan de gemiddelde persoon. Dit verschild per persoon en daarom is het lastig om hier een duidelijke maatstaaf aan te koppelen. Je kunt ervan uitgaan dat als je veel vaker een seksuele drang hebt dan je partner dat je in ieder geval kan vaststellen dat je libido hoger is dan je partner.

Een laag libido komt vaker voor bij mensen dan een laag libido. Ongeveer 20% van de vrouwen geeft aan dat de libido is verlaagd en 15% van de mannen heeft een wat lager libido. Wanneer je een laag libido hebt dan heb je minder seksuele verlangens en dit kan soms voor problemen in een relatie zorgen.

 

 

”Stress, relatieproblemen en hormonale disbalans”

Oorzaken van een verlaagd libido?

Als je het gevoel hebt dat je libido te laag is dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken hebben we voor je op een rij gezet.

Stress

Medicatie

Hormonale disbalans

Relationele problemen

Onzekerheid

Onprettige gedachten

Emotionele problemen

Traumatische gebeurtenis

Zinktekort

Slaaptekort

Relatie problemen

Als het niet helemaal lekker loopt in een relatie dan kan dit voor een verlaagd libido zorgen. Dit kan gebeuren door de stress maar ook ontevredenheid speelt vaak een rol.

Stress

Stress is niet alleen een oorzaak van ziekte, het kan ook het libido aantasten. Stress kan een onbalans in de hormoonhuishouding veroorzaken en ook mentale problemen veroorzaken waardoor iemand minder seksuele verlangens heeft. Slaap je weinig? Stress komt vaker voor bij mensen die te weinig uren in bed doorbrengen.

Hormonen

De verhouding tussen de hormonen oestrogeen en testosteron spelen een grote rol bij de hoogte van het libido. Wanneer iemand in de puberteit zit dan kan dit voor een hoog libido zorgen en tijdens de menopauze juist weer voor een lager libido. Hoe meer testosteron iemand heeft des te hoger het verlangen en wanneer deze lager is dan is het libido ook vaak lager.

Medicatie

Er zijn enorm veel medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat het libido verlaagd word bij zowel mannen als vrouwen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Bloeddrukverlagende geneesmiddelen

Anticonceptie

Antidepressiva

Statines

Medische problemen

Als iemand psychische of lichamelijke klachten heeft dan kan dit ervoor zorgen dat iemand fysiek of mentaal geen behoefte heeft aan seks. Dit kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt zoals:

Depressie

Schildklierproblemen

Endometriose

Net bevallen

Als jen et bevallen bent dan heb je minder energie, minder slaap en daarom vaak een lager libido dan normaal. Ook de toename aan gewicht kan voor onzekerheid zorgen en al deze dingen gaan in je hoofd zitten. Meestal duurt het een half jaar tot een jaar voor het libido weer terug van weg geweest is.

 

 

”20% van de vrouwen en 15% van de mannen hebben een laag libido”

Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen?

Het grote verschil tussen de libido bij mannen en vrouwen zijn hormonen en de leeftijd waarop de libido piekt en afneemt. Zo begint de piek bij mannen rond de twintigste levensjaar en bij vrouwen is dit tussen de 30ste en de 40ste levensjaar. 

Bij mannen speelt testosteron een grote rol terwijl bij vrouwen de ovulatie een grote invloed kan hebben. Als een vrouw ovuleerd dan neemt het hormoon testosteron toe in het lichaam en ook het libido. Als een vrouw rond hun 50ste levensjaar in de menopauze komt dan neemt het libido meestal af. 

Bij mannen verschilt het per persoon maar zelfs op latere leeftijd kan het libido nog aardig hoog zijn.

Testosteron en libido

Testosteron is het hormoon dat het libido verhoogt bij zowel mannen als vrouwen. Maar vrouwen hebben niet zoveel nodig. Als vrouwen te veel testosteron of andere androgenen hebben dan kan dit tot verschillende problemen leiden. Er moet de juiste balans zijn.

Alles wat oestrogeen te veel verhoogt, verlaagt testosteron en verlaagt het libido. Een paar van deze dingen kunnen zijn:

 • Alcohol

 • Zuivel

 • Soja

 

 

”De meeste mensen willen hun libido verhogen op een natuurlijke manier”

Verhoog je libido!

Veel mensen zoeken manieren om hun libido te verhogen. Het is belangrijk om gezond te eten en regelmatig te bewegen in de vorm van sport of een andere activiteit. Dit zal je helpen om je lichaam en geest in goede conditie te krijgen en enorm helpen bij het verhogen van je libido.

Zorg dat je ook voldoende rust en slaap krijgt want dit kan ook een rol spelen. En vermijd of verminder stress zoveel mogelijk want dit is funest voor je hormoonhuishouding en zal het verhogen van je libido alleen maar kunnen tegen werken.

Zorg dat je vaker aan seks doet want dit zal het libido helpen verhogen. Niet alleen met je partner maar ook met jezelf.

Vermijd daarnaast het gebruik van alcohol en drugs want dit kan het verhogen van je libido in de weg zitten.

Wist je dat een laag libido bij vrouwen vaak veroorzaakt wordt door fysieke en mentale problemen? Het verhogen van je libido kan voor een man anders gaan als een vrouw. Neem er de tijd voor en verwacht niet direct in de eerste paar dagen succes. Zorg dat je je lichaam zoveel mogelijk ontspant en verlaag de druk zoveel mogelijk. De druk kan bij zowel mannen als vrouwen als een blokkade werken en het proces alleen maar moeilijker maken.

 

 

”Gezonde voeding is de basis van een goed libido”

Voedingsmiddelen die het libido kunnen verhogen!

We hebben het net al even over gezond eten gehad. Gezond eten is niet alleen belangrijk voor je lichaam en hersenen, het zal je helpen met het verhogen van het libido. Gezond eten verhoogd je energie en het aanmaken van neurotransmitters waardoor je je goed voelt. Het is ook belangrijk voor een goede doorbloeding en de juiste balans van hormonen.

Heb je overgewicht? Het beste wat je kunt doen naast bewegen is gezond en gevarieerd eten zodat je die extra pondjes verliest en meer zelfvertrouwen hebt!

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die het libido bij zowel mannen als vrouwen kunnen stimuleren. Deze voedingsmiddelen kunnen een lustopwekkend effect hebben. Zorg dat je ten eerste een koolhydraatrijk en suikerrijk dieet vermijd want dit zal het moeilijker maken om energie te krijgen, op gewicht te blijven en je libido te verhogen.

Eet dagelijks fruit voor voldoende vitamine C en veel groente om extra kalium, calcium en magnesium binnen te krijgen.

Voedingsmiddelen die mogelijk het libido kunnen stimuleren:

 • Pistachenoten

 • Zaden

 • Banaan

 • Oesters

 • Koffie

 • Eieren

 • Vette vis

 • Asperges

 • Vijgen

 • Truffels

 • Bieten

 • Avocado

 • Bessen

 

 

”Kruiden kunnen ingezet worden als afrodisiacum”

Kruiden die het libido kunnen helpen verhogen

Er word al duizenden jaren verschillende kruiden gebruikt die werken als een natuurlijk afrodisiacum. Van de Grieken tot de Maya’s overal ter wereld zijn er kruiden die men gebruikte om het libido op een natuurlijke manier te boosten. Tegenwoordig zijn deze lijst met kruiden en planten alleen maar groter geworden en steeds populairder geworden.

Wij hebben enkele van deze kruiden, aminozuren en andere stoffen voor je op een rij gezet.

Damiana 

Kan gebruikt worden door mannen en vrouwen en je kan er thee van zetten of capsules met de kruid innemen.

Shilajit

Shilajit is een bekend afrodisiacum en men beweert dat het regelmatig innemen zal resulteren in vergroting van de penis. Dit is niet wetenschappelijk onderzocht en daarom zou ik dit niet te serieus nemen. Het word door zowel mannen en vrouwen gebruikt.

Ashwagandha

Ashwagandha word gebruikt om stress te verminderen en een rustig gevoel in het hoofd te krijgen. Het bevat adaptogenen die een positieve invloed hebben op lichaam en geest.

Wild Yam

Word voornamelijk door vrouwen gebruikt die last hebben van overgangsverschijnselen.

Catuaba

Catuaba is een natuurlijke ontspanner en word ook wel ontspanningskruid van de goden genoemd. Het word gebruikt door zowel mannen als vrouwen.

Fenegriek

Het zaad van Fenegriek kan helpen om oestrogeenniveaus te reguleren. Dit is dan ook de belangrijkste eigenschap waarvoor het door voornamelijk vrouwen word gebruikt voor het verhogen van het libido.

Moringa Oleifera

Moringa Oleifera word gebruikt door mannen en vrouwen die veel onder stress staan en hun libido willen verhogen. Het staat in de top 10 van beste planten om het libido en het seksuele verlangen te verhogen.

Maca 

Maca is een zetmeel houdende knol uit Peru. Maca activeert de natuurlijke energie van het lichaam en ondersteunt het libido bij zowel mannen als vrouwen.

Rhodiola 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Rhodiola de geslachtsdrift weet te verbeteren. Het heeft een rustgevende en opbeurende invloed op de gemoedstoestand.

Horny Goat

Horny Goat word ook wel elfenbloem genoemd en staat bekend als krachtige libido versterker. Het helpt de productie van testosteron te verhogen en oestrogeenspiegels te verhogen, vooral bij postmenopauzale vrouwen. 

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba is een kruidenmengsel van de bladeren van de Japanse notenboom. Het verbetert de doorbloeding en de hersenfunctie. Een goede doorbloeding is bij zowel mannen als vrouwen belangrijk voor een goed werkend libido.

L-theanine

L-theanine wordt uit de bladeren van de groene theeplant gehaald. Het geeft een ontspannende werking en verlaagd angst, stress en depressie.

Saffraan 

Saffraan heeft een rustgevende werking op het lichaam. Het word vaak gebruikt voor het verhogen van het libido omdat het effectief kan zijn bij mannen met erectiestoornissen. en supplement met saffraan is ook goed voor de gemoedstoestand en helpt bij stress. 

Muira puama

Muira puama wordt ook wel potentiehout genoemd en staat bekend als één van de sterkst stimulerende libido en potentie verhogende kruiden ter wereld. Het kan zowel door mannen als vrouwen gebruikt worden.

Tribulus Terrestris 

Tribulus Terrestris staat bekend om het bevorderen van de instandhouding van de seksuele capaciteit. Het ondersteunt daarnaast de normale werking van de voortplantingsorganen en houd je energieniveau op peil. Het word door mannen en vrouwen gebruikt voor de verhoging van het libido.

Je kunt deze kruiden los van elkaar nemen maar en er zijn ook supplementen waarbij deze kruiden gemengd zijn voor een optimaal effect. Zorg dat je je aan de juiste dosering houd voor veilig gebruik.

 

 

”Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor energie en hormonen”

Welke vitamines en mineralen helpen bij een laag libido?

Een goede balans tussen de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen in je lichaam zijn belangrijk voor een goed libido. Er zijn verschillende vitamines en mineralen die kunnen helpen bij een te laag libido. 

Zink

Een laag libido kan geassocieerd zijn met een zinktekort. Als je twijfelt of je hier een tekort aan hebt laat dan een test doen. Zink vind je in voeding zoals vlees, schaal- en schelpdieren en noten. Je kunt het ook supplementeren met zink-l-monomethionine of zink bisglycinaat.

Vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor de hormoonproductie bij mannen en vrouwen. Het helpt ook een regelmatige menstruatiecyclus te behouden en zorgt voor de goede spermaproductie bij mannen. Vitamine A zit veel in eieren, lever, zuivel en vis. Een goed supplement met vitamine A is levertraan. Daar zit ook nog eens veel vitamine D en omega 3 vetzuren in!

Vitamine  B

Als je minder zin hebt in seks kan dit ook te maken hebben met een vitamine B tekort. Vitamine B heeft over het algemeen veel invloed op je energielevel. Met name vitamine B 3, B6 en B12 zijn belangrijk op het gebied van het libido. Een goede natuurlijke manier om vitamine B binnen te krijgen is voedingsgist. Je kunt er ook voor kiezen om een hoogwaardig vitamine B complex te gebruiken.

Vitamine C

Vitamine C kan helpen om de stemming te verbeteren en het libido te verhogen. Je kunt het halen uit fruit en groente zoals paprika, broccoli en boerenkool. Om het juiste effect te behalen heb je ook supplementen nodig met vitamine C. Zorg ervoor dat je kiest voor een supplement met vitamine C op natuurlijke basis.

Vitamine D

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat vrouwen met een laag vitamine D gehalte ook een laag libido kunnen hebben. De verkregen resultaten geven aan dat een lage vitamine D-status geassocieerd is met abnormaal vrouwelijk seksueel functioneren, waarvan de ernst afhangt van de mate van vitamine D-tekort. Je lichaam maakt vitamine D aan door blootstelling aan de zon. Het zit ook in kleine hoeveelheden in dierlijke voeding. Als je een tekort hebt aan vitamine D dan is het raadzaam om een supplement met vitamine D3 of levertraan te gebruiken.

Er zijn veel manieren om je libido op een natuurlijke manier te verhogen. Probeer het uit als je er een goed gevoel bij hebt!

De verkregen resultaten geven aan dat een lage vitamine D-status geassocieerd is met abnormaal vrouwelijk seksueel functioneren, waarvan de ernst afhangt van de mate van vitamine D-tekort.

Tips:

1) Niet alle libido verhogende producten op de markt zijn voldoende getest. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van allerlei liefdesdrankjes waar je soms niet van weet wat er precies in zit

2) Een gezonde levensstijl is de basis voor een goed libido. Zorg dat je voldoende beweegt, slaapt en stress vermijd

3) Als je twijfelt of je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen dan kun je het beste een test laten uitvoeren waarbij gekeken word naar eventuele tekorten

4) Als je er niet uitkomt dan kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen bij psychische en lichamelijke problemen zodat je libido weer omhoog gaat. Vraag er na bij je huisarts of die je kan doorsturen naar een seksuoloog

Tot slot

Libido stond centraal in dit artikel Streef jij een gezonde levensstijl na? En eet je gezond, beweeg je voldoende en slaap je goed? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Ashwagandha

Waar zit vitamine D in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *