Lewy body dementie

Lewy body dementie

Lewy body dementie. Deze vorm van dementie is na Alzheimer één van de meest voorkomende vormen van dementie. Het is te herkennen aan schommelingen in iemands geestelijke achteruitgang. Vaak heeft iemand met deze vorm van dementie verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Enkele voorbeelden hiervan zijn: stijfheid, een gebogen houding, langzame bewegingen en een afwijkende manier van lopen.

Wat is Lewy body dementie? In dit artikel hebben we dat haarfijn voor je uitgezocht. Lees je mee?!

Lewy body dementie

Lewy body dementie is een vorm van dementie die zich kenmerkt door ophopingen van het eiwit alfa-synucleïne in de hersencellen. Deze ophopingen verstoren de signaaloverdracht tussen de hersencellen, waardoor er problemen ontstaan in cognitie, gedrag en beweging. 

Oorzaak Lewy body dementie

 Als je de ziekte hebt bevinden zich zogenaamde ‘Lewy bodies’ in de zenuwcellen van de hersenen. Dit zijn speciale eiwitafzettingen. Onderzoekers denken dat deze Lewy bodies ontstaan als een hersencel gevaar loopt, bijvoorbeeld omdat er een giftige stof aanwezig is. Bij Lewy body dementie zitten de afwijkingen voornamelijk in de hersenschors.

Symptomen Lewy body dementie

Iemand met Lewy body dementie heeft in het beginstadium van de ziekte eigenlijk helemaal geen typische dementie symptomen zoals geheugenproblemen of moeite met het uitvoeren van handelingen. De eerste signalen kunnen zijn dat iemand aandachtsstoornissen krijgt. Ook kan iemand visuele hallucinaties krijgen, wat inhoudt dat ze dingen zien die er niet zijn. Dat maakt het moeilijker om deze vorm van dementie te herkennen. 

Iemand met Lewy body dementie is ook nog eens erg gevoelig voor de bijwerkingen van de medicijnen tegen hallucinaties. Bekende bijwerkingen zijn: duizeligheid, verwardheid, constipatie, slapeloosheid en ongeremd gedrag. 

Dementie cijfers

Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben dementie.

Door de vergrijzing krijgen waarschijnlijk 500.000 mensen in Nederland dementie is de prognose.

Mannen hebben 20% kans en vrouwen 30% kans om dementie te krijgen  

Ongeveer 15% van de mensen met dementie heeft Lewy body Dementie

Lewy body dementie
Behandeling Lewy body dementie

Lewy body dementie is niet te genezen. Er zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken maar de ziekte genezen doet het niet. Artsen schrijven bij Lewy body en Parkinson dementie vaak het medicijn rivastigmine voor. Het vermindert angst en hallucinaties en verbetert je aandacht en concentratie.

Lewy body dementie is niet altijd gemakkelijk te herkennen. De symptomen lijken namelijk vaak sterk op die van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Daarom wordt in een vroeg stadium nogal eens een verkeerde diagnose gesteld. Dit kan problemen geven bij de behandeling met medicijnen. Het is dus belangrijk dat zo vroeg mogelijk de juiste diagnose wordt gesteld.

Magnesium en dementie

Ouderen die dementeren hebben vaak een te laag magnesiumniveau in het bloed. Dit komt vaak door medicijngebruik wat het magnesiumpeil ontregelt. Het is niet zo dat magnesium de ziekte kan voorkomen maar het mineraal kan de aftakeling van je brein wel vertragen. Dementie richt jaren voordat het wordt opgemerkt schade aan je cellen en vaten. 

Magnesium beschermt je cellen tegen vergiftiging en stapeling van zware metalen, zoals aluminium, kwik, lood, nikkel, beryllium en cadmium. Bij degeneratieve ziekten als Parkinson wordt veel stapeling van zware metalen in de hersenen aangetroffen.

Symptomen van deze ziekte kunnen worden verholpen of verlicht door hoge doseringen magnesium. Denk bijvoorbeeld aan trillen en beven en ook de starheid kan worden vermindert. 

Tot slot

In dit artikel stond de vraag centraal: wat is Lewy body dementie? Dementie is in de eerste plaats heel erg voor degene die het krijgt maar ook voor een partner of familielid kan het zeer ingrijpend zijn. Hoe ga jij daarmee om? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

2 gedachten over “Lewy body dementie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *