lever ontgiften
 Expert: Jaap Gerrijts | 2 Januari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Lever ontgiften

Je lever ontgiften is belangrijk! Je kunt de lever een beetje vergelijk met het ‘poetsvrouwtje’ van je lichaam. Je lever ontdoet je lichaam namelijk van alle gif- en afvalstoffen. Door de vele ‘rommel’ die we dagelijks via onze voeding binnenkrijgen, komt je lever amper aan poetsen toe. Het gevolg is dat je je suf of lusteloos voelt. En het lukt je niet om gewicht te verliezen. Herken je dit dan is het tijd om je lever te ontgiften! 

Hoe kan je de lever ontgiften? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat de signalen van een ongezonde lever zijn. Lees je mee?!

Lever ontgiften

De gezondheid en het welzijn van elke persoon hangt af van hoe goed het lichaam gifstoffen verwijdert en zuivert. Met blootstelling aan bewerkte voedingsmiddelen, milieu toxines en giftige lichaamsverzorgingsproducten hebben de meeste mensen dringend behoefte aan een serieuze detox! Een leverzuivering is een geweldige manier om dit te doen.

Eén van de belangrijkste manieren waarop het lichaam zich ontdoet van gifstoffen is via de lever. In feite is de lever één van de hardst werkende organen in het lichaam. Het werkt onvermoeibaar om bloed te ontgiften, gal te produceren die nodig is om vet te verteren, hormonen af te breken en essentiële vitaminen, mineralen en ijzer op te slaan.

Als de leverfunctie niet optimaal is dan kunnen we ons voedsel en met name vetten niet goed verteren. Daarom is het zo belangrijk om leververvetting te vermijden en een leverreinigingsdieet te volgen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Je lever ontgiften zorgt ervoor dat je lever afvalstoffen goed kan filteren en afvoeren. Zo voorkom je dat schadelijke stoffen in het lichaam achterblijven.

Je leest straks meer over de de functie van de lever, leververvetting en je krijgt allerlei tips om dit te doen!

 

 

”Groenten helpen om de zuurgraad in het lichaam te verlagen”

Hoe kan je de lever ontgiften?

Als je je lever wilt ontgiften dan kun je dit op verschillende manieren doen. Wij gaan je laten zien waarmee je de lever kunt opschonen zodat hij beter werkt. Om te beginnen is het belangrijk om gezond te eten en op deze manier ontgift je de lever automatisch. 

Verwijder giftige voedingsmiddelen uit je dieet

Als je veel bewerkte voedingsmiddelen eet dan breng je de gezondheid van je lever in gevaar. Deze voedingsmiddelen zorgen er voor dat je lever harder moet werken om afvalstoffen te verwerken. Denk hierbij aan:

Geraffineerde suiker

Kant en klaar maaltijden 

Transvetten

Snacks

Fastfood

 

Naast het eten van gezond voedsel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je spijsverteringsenzymen goed werken. Problemen met leverenzymen kunnen ook bijdragen aan leverziekte en kunnen verband houden met andere spijsverteringsziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa.

 

Drink rauwkost sap

Het is bijna onmogelijk om alle rauwe groenten te eten die je nodig hebt om je leverzuivering effectief te maken. Door verschillende rauwe groenten te persen kun je makkelijk 4 tot 5 porties verse biologische groenten krijgen. Zelfs groenten die je niet  graag eet kunnen beter smaken in een verse groentesap!

Met een verminderde leverfunctie heeft het persen van groenten het extra voordeel dat de groenten gemakkelijker verteerbaar en gemakkelijker beschikbaar zijn voor opname.

Groenten die ideaal zijn voor leverzuiveringen:

Bieten

Kool

Broccoli

Bloemkool

Spruitjes

Komkommer

Wortel

Je kunt aan een drankje ook kruiden of fruit toevoegen zoals:

Munt

Peterselie

Kurkuma

Gember

Sinaasappel

Kiwi

 

Eet meer kaliumrijk voedsel

Krijg je dagelijks genoeg kalium binnen? Kalium helpt bij vele functies in het lichaam waaronder het reinigen van de lever. 

Je vind veel kalium in:

Zoete aardappelen

Tomaten

Bieten

Spinazie 

Bonen

Bananen

 

Lever ondersteunende supplementen

Mariadistel

Mariadistel wordt beschouwd als de “koning” van ontgiftende kruiden. De kruid is ideaal voor een leverzuivering. Mariadistel helpt bij het elimineren van de opbouw van zware metalen, alcohol, medicijnen en milieuverontreinigende stoffen in de lever.

Mariadistel kan als supplement of als lever reinigende detox-thee worden gebruikt.

Kurkuma

Kurkuma is een enorm krachtige antioxidant en helpt bij de spijsvertering, bloedsuikerspiegel en ondersteunt gezond leverweefsel en levermetabolisme.

Combinatie lever ondersteuningssupplement

Je kunt ook een lever ondersteunend supplement kopen dat een mix van verschillende planten en specerijen bevat. Denk hierbij aan bietenwortel, mariadistelzaad, paardenbloemwortel en bupleurumwortel

Echte lever 

Echte lever is enorm gezond als je het af en toe eet. Het zit boordevol vitamine A, B, foliumzuur, choline, ijzer, zink, koper, chroom en CoQ10. Lever is één van de meest voedzame voedingsmiddelen die je kunt eten.

 

 

 

”De lever heeft ruim 500 verschillende functies”

Wat is de functie van de lever?

De lever weegt ongeveer 3,5 kilo, zit aan de rechterkant van het lichaam en heeft meer dan 500 verschillende functies. 

Enkele van de essentiële functies van de lever zijn:

Vernietiging van oude rode bloedcellen

Opslag van mineralen, ijzer en vitamine A

Het verwijderen van gifstoffen uit de bloedbaan, zoals bilirubine en ammoniak 

Het produceren van essentiële chemicaliën om het bloed goed te laten stollen

Het verwerken van voedingsstoffen die door de darmen worden opgenomen, zodat ze efficiënter worden opgenomen

Het helpt schildklierhormonen om te zetten

Het buffert overtollige geslachtshormonen

Regulering van de bloedsamenstelling om eiwit, vet en suiker in evenwicht te brengen

Het afbreken en metaboliseren van alcohol en medicijnen

Het produceren van essentiële eiwitten en cholesterol

Het maakt gal aan

 

 

”Alcohol, voeding, medicatie, chemicaliën en obesitas”

Wat is de oorzaak van leverproblemen?

Wanneer men denkt aan een leverziekte dan word er vaak gedacht aan door alcohol veroorzaakte cirrose. Cirrose is een ernstige gezondheidstoestand en alcoholisme is hierbij niet de enige oorzaak.

In feite zijn er een aantal niet-alcoholische factoren die kunnen leiden tot levercirrose, leverschade of een slecht werkende lever zoals:

Chronische ondervoeding

Ongekookte schelpdieren eten

Medicatie zoals paracetamol

Virale infecties

Het eten van giftige wilde paddenstoelen  

Lage kaliumspiegels

Blootstelling aan chemicaliën

Hoge niveaus van triglyceriden in het bloed

Chronische hepatitis B

Intraveneus drugsgebruik

Onbeschermde seks

Auto-immuunziekten

Obesitas

Signalen van een ongezonde lever!

Vaak lopen mensen rond met een ongezonde lever zonder dat ze dit zelf door hebben. Maar wat zijn tekenen van een ongezonde lever?

Als je onlangs één van de onderstaande symptomen hebt opgemerkt dan kan het zijn dat je lijdt aan een verminderde leverfunctie. Laat je bij twijfel altijd onderzoeken bij een arts om er achter te komen wat de oorzaak van je klachten zijn.

Symptomen van een verminderde leverfunctie:

Chronische vermoeidheid

Constipatie

Opgeblazen gevoel en gas

Zure reflux en brandend maagzuur

Hoge bloeddruk

Huid en/of ogen die gelig zijn – geelzucht

Donkere urine

Onvermogen om gewicht te verliezen

Humeurigheid, angst of depressie

Rosacea

Overmatig zweten

Gemakkelijk blauwe plekken krijgen

Weinig trek

 

 

”Maar liefst 4,25 miljoen Nederlanders hebben leververvetting”

Leververvetting en ontgiften

Veel mensen hebben last van een leververvetting en weten het niet eens. Het doel van de lever is om gifstoffen af te breken tot onschadelijke deeltjes. Wanneer de lever vervet is dan kan dit proces moeilijk verlopen en hierdoor kunnen er allerlei gezondheid risico’s ontstaan.

Er zijn twee verschillende categorieën leververvetting:

Vette lever – veroorzaakt door het drinken van te veel alcohol

Niet-alcoholische leververvetting  – kan ontstaan door slecht te eten 

Suiker dat een leververvetting kan veroorzaken is fructose in de vorm van fructose-glucosestroop. Het heeft 20 keer meer kans om leververvetting te veroorzaken dan andere suikers. 

Wanneer iemand een leververvetting begint te ontwikkelen, kunnen er helemaal geen symptomen zijn. Een lever die vervet is kan zwaar en vergroot worden. Dit kan leiden tot volheid onder de rechter ribbenkast en schouderpijn. 

Andere symptomen kunnen zijn:

 • Vermoeidheid

 • Zwakheid

 • Misselijkheid

 • Buikpijn

 

Gal wordt gemaakt door de lever en helpt je vet af te breken. Gal is ook erg belangrijk om vet uit de lever te houden. Alles wat je kunt doen om de galreserves te vergroten zal  helpen levervet te verwijderen. Je kunt zelfs gezuiverde galzouten nemen.

Houd er rekening mee dat het ketogeen dieet en intermitterend vasten kunnen helpen om vet uit de lever te verwijderen. Als je een leververvetting hebt dan kunnen deze twee manieren enorm belangrijk zijn om dit probleem te verhelpen.

 

Een goede shake om vet van de lever te houden:

Ingrediënten indien mogelijk biologisch:

 • 2 kopjes boerenkool uit de diepvries

 • 1 kop bevroren bosbessen 

 • 1 kopje water

 • 1 kopje gewone volle melkkefir 

Meng alle ingrediënten een paar minuten in een blender. Drink eenmaal per dag in combinatie met een Keto dieet en intermitterend vasten.

Twee van de belangrijkste voedingsstoffen voor het corrigeren of omkeren van een leververvetting zijn methionine en choline. Deze stoffen zitten in voedingsmiddelen met een hoger vet- en eiwitgehalte.

Vette leverreinigingstips:

Eet een combinatie van kruisbloemige groenten en vettere eiwitten zoals eigeel en vis 

Neem choline als supplement  – 400 tot 500 mg per dag

Je kunt methionine halen uit eieren, vis, vlees, gevogelte, noten en zaden

 

 

”Paardenbloem kan rauw, gebakken en gekookt worden gegeten en gedronken”

Paardenbloem en de lever

Paardenbloem heeft een natuurlijk diuretisch effect waardoor de lever gifstoffen sneller kan afvoeren. De vitamines en voedingsstoffen in paardenbloemen helpen onze lever te reinigen en goed te laten werken.

Er zijn vele manieren om de paardenbloemplant te gebruiken. Eén van de beste manieren om alle gezondheidsvoordelen van paardenbloemthee te ervaren is door het thuis zelf te maken.

Je kunt thee zetten met de paardenbloemwortels of bloemen. 

Het is heel eenvoudig:

Week de stengels of bloemen gedurende 30 minuten in kokend water

Zeef de wortels en bloemen, of drink ze op bij je thee

Probeer daarnaast de wortel van de paardenbloemplant te roosteren om een koffie-achtige drank te maken. 

Hak de wortel na het schoonmaken fijn in een keukenmachine

Gebruik een bakplaat en rooster de stukken in een oven op 150 graden Celsius gedurende twee uur

Laat het vervolgens 10 minuten trekken in kokend water voordat je het drinkt

Hoe pluk je paardenbloemwortels of bloemen voor thee? Zorg ervoor dat je gebieden vermijdt waar gif is gespoten. Je wilt de nare chemicaliën die in onkruidverdelger zitten niet consumeren! Zoek naar de jongere en tedere planten omdat ze minder bitter zijn.

 

 

”Reishi wordt ook wel de koningin onder de paddenstoelen genoemd”

Reishi voor de lever

De reishi paddenstoel is een krachtige medicinale paddenstoel met potentiële gezondheidsvoordelen. Enkele van de belangrijkste voordelen van reishi paddenstoelen zijn onder meer een verbeterde lever- en hartgezondheid.

Hoewel reishi paddenstoelen eetbaar zijn worden ze meestal gebruikt in supplementen in de vorm van capsules, poeders, extracten en tincturen.

Reishi paddenstoelen werken als adaptogenen om de leverfunctie te helpen verbeteren en leverziekte te voorkomen. Ze stellen het lichaam in staat gifstoffen en bacteriën efficiënter uit te spoelen en verbeteren de immuniteit tegen ziekten die zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen.

Onderzoekers ontdekte dat reishi hepatoprotectieve effecten op acute leverbeschadiging induceert omdat het antioxiderende eigenschappen bevat en schadelijke immuun responsen bestrijdt die de leverfunctie vertragen.

Reishi paddenstoelen worden over het algemeen als veilig beschouwd maar kunnen enkele bijwerkingen hebben en ook bepaalde medicijnen verstoren. Houd daarom rekening met de gebruiksaanwijzing en de dagelijks aanbevolen hoeveelheden.

 

 

”Bieten zijn een echte superfood”

De lever ontgiften met bieten

Juicing is één van de meest gebruikte manieren om de lever te ontgiften. Bieten worden hierbij veel gebruikt en hebben geweldige eigenschappen. Ze kunnen gifstoffen binden en aansluiten en omzetten in water oplosbare deeltjes. Bieten kunnen in wezen helpen om gifstoffen om te zetten in niet-gifstoffen. Ze helpen ook de ophoping van vet in de lever te verminderen.

Als je bieten gaat eten dan raad ik je aan om ze niet langer dan 15 minuten te stomen. Ze zijn ook geweldig in salades. 

Wat heb je nodig voor een gezonde bieten shake?

1 biet – middelgroot

1 kopje verse koriander

6 stengels bleekselderij

½ citroen

1 stuk gember

Voeg alle ingrediënten toe aan een sapcentrifuge. Roer het sap voorzichtig en consumeer het onmiddellijk.

 

 

”Je kunt een leverreiniging elke twee weken herhalen”

Een kuur voor lever ontgiften

Je kunt de lever een boost geven door te beginnen met een snelle 24 uurs leverreiniging. Eet in de zeven dagen voorafgaand aan deze korte kuur het volgende voedsel:

Bloemkool

Boerenkool

Kool

Broccoli

Spruitjes

Sla

Asperges

Bieten

Selderij

Citrus vruchten

Vermijd daarnaast bewerkte voedingsmiddelen en eet spaarzaam biologisch vlees van vrije uitloop. Deze voorbereiding zal de reiniging helpen vergemakkelijken.

Probeer tijdens de week dat je je lichaam voorbereidt ook een speciale detox Drankje. Het geeft je energie en helpt je om de lever te ontgiften en te reinigen. 

Je hebt hier voor het volgende nodig:

Appelciderazijn 

Citroensap 

Cayennepeper 

Kaneel  

Water

– Warm een halve liter water op

– Begin met het toevoegen van 2 eetlepels appelciderazijn aan je warme water

– Roer dan ½ tot 1 theelepel gemalen gember, ¼ theelepel kaneel en een scheutje cayennepeper erdoor

– De laatste twee ingrediënten zijn 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel rauwe lokale honing. Deze stap hoef je niet te doen maar het maakt het drankje wel veel lekkerder

– Roer alles door elkaar en je detoxdrankje is klaar om van te genieten. Je mag het zowel warm als koud drinken.

Probeer dan tijdens de week van je reiniging de volgende lever ontgiftingsdrank. Dit recept helpt je lichaam te ondersteunen tijdens het reinigen:

Lever detox drankje

– Verdun ongezoet cranberry sap met een verhouding van 3 delen water op 1 deel cranberry sap

– Doe 1/4 theelepel nootmuskaat en gember en 1/2 theelepel kaneel in een theezeef en laat 20 minuten trekken in kokend water

– Laat afkoelen tot kamertemperatuur

– Voeg het sap van 3 sinaasappels en 3 citroenen toe en roer. Als het mengsel te scherp is, zoet het dan met een volledig natuurlijke zoetstof zoals kokosbloemsuiker of stevia

– Nip de hele dag door

Je moet minimaal 2 liter van dit mengsel en 2 liter water consumeren. Na een dag van de cranberrysapmix, herintroduceer je het voedsel dat je hebt gegeten ter voorbereiding op de leverzuivering.

 

 

”Glutathion komt bijna in alle cellen in een hoge concentratie voor”

Gluthation en de lever

De belangrijkste leververvetting en reinigende antioxidant is glutathion. Op een standaard dieet overlaad je je lever met koolhydraten. Dit veroorzaakt veel problemen met de lever zoals een leververvetting. Veel mensen hebben jarenlang een ongezond koolhydraatrijk dieet gevolgd dat ernstige schade aan de lever kan veroorzaken.

Hoe kun je met voeding de gezondheid van een beschadigde lever bevorderen? Het antwoord daarop is: glutathion. Dit is een super antioxidant die de lever helpt beschermen en herstellen.

Er zijn meer dan 100.000 artikelen over glutathion in wetenschappelijke tijdschriften. Een te laag glutathion in het lichaam is gekoppeld aan ten minste 75 belangrijke ziekten.

Onderzoek heeft laten zien dat glutathion:

Leverschade voorkomt, waaronder leververvetting

De lever ontgift en oxidatieve stress vermindert

Vermindert inspanningsmoeheid

Gaat insulineresistentie tegen

Helpt mitochondriën te beschermen

Er zijn negen veel voorkomende dingen die glutathion uitputten:

1) Alcohol

2) Stress

3) Infectie

4) trauma

5) Veroudering

6) Gifstoffen

7) Junkfood

8) Overtraining

9) Suiker en geraffineerde koolhydraten

Je lichaam kan zelf glutathion aanmaken en je kunt het ook uit voeding halen.

De beste manieren om extra glutathion binnen te krijgen zijn:

Vis

Rundvlees

Kruisbloemige groenten

Knoflook

Ui

Curcumine

Vitamine D3

Alfa-liponzuur

N-acetyl-cysteïne

Tips:

1) Laat je lever onderzoeken door een arts als je vermoed dat hij niet goed werkt

2) Gezond eten en het vermijden van bewerkt voedsel, transveten en suiker is belangrijk voor het gezond houden van de lever

3) Een supplement kan een goede toevoeging zijn maar nooit een vervanging voor gezond eten

4) Als je medicijnen slikt die problemen geven met de lever neem dan contact op met de arts om te kijken of er een goede vervanging mogelijk is

Tot slot

Je lever ontgiften stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En probeer je bewerkt voedsel zoveel mogelijk te vermijden? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Is kruidnagel gezond?

Foliumzuur tekort

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *