levensverwachting parkinson

Levensverwachting Parkinson

Levensverwachting Parkinson. De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte die je dagelijks confronteert met ingrijpende gevolgen. Delen van je hersenen die dopamine produceren sterven af en dat heeft gevolgen voor je motorische functies. Waarom deze hersencellen afsterven is nog niet exact bekent.   

Wat is de levensverwachting bij Parkinson? In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in. Lees je mee?!

Levensverwachting

De levensverwachting voor Parkinsonpatiënten is door de huidige behandelmethoden vrijwel even groot als die van mensen zonder de ziekte. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de levensverwachting bij Parkinson en bij de meeste daarvan werd geconstateerd dat men geen duidelijk verkorting in de verwachte levensjaren kon zien.  

De mate van verkorting hangt met name af van de ernst van de Parkinson klachten en de aanwezigheid van vroege stoornissen van het geheugen en denken. Parkinson openbaart zich meestal tussen het 50e en 60e levensjaar. 

Toch is Parkinson geen typische ouderdomsziekte omdat de ziekte zich steeds vaker openbaart onder het veertigste levensjaar. 

Resultaat onderzoek

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de levensverwachting wanneer de diagnose ‘ziekte van Parkinson’ is vastgesteld, deze korter is dan bij een gezond iemand. Gemiddeld leef je met Parkinson 2 tot 4 jaar korter. Waarbij vermeld moet worden dat de leeftijd waarop de diagnose plaats vind een grote invloed heeft. 

Bij 55 jaar is de ‘gezonde’ levensverwachting zo’n 30 jaar, maar met de diagnose ziekte van Parkinson ongeveer 10 jaar korter. Hier zit een onzekerheid in van ongeveer 5 jaar die naar boven of naar beneden bijgesteld kan worden.

Bij diagnose op 75-jarige leeftijd is de reductie kleiner, 3 à 4 jaar bij een ‘gezonde’ levensverwachting van nog zo’n 12 jaar. Bij diagnose op nog hogere leeftijden zijn de verschillen nog kleiner. 

De gevonden verschillen zijn groter voor mannen dan voor vrouwen, maar de onderzoekers zijn op dit punt voorzichtig met hun conclusies.  

Parkinson cijfers

In Nederland hebben ruim 55.000 mensen de ziekte van Parkinson. 

De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. 

Helaas zijn er alarmerende stijgingen onder 30 en 40 jarigen.

De ziekte is tot op heden nog niet te genezen.  

Een klein percentage heeft erfelijke Parkinson.

levensverwachting parkinson

Magnesium en Parkinson

Magnesium is een essentieel mineraal en onmisbaar voor je lichaam. Het heeft een bijzondere werking op je hersenen en je zenuwstelsel. Zo speelt het een belangrijke rol in de overdracht van zenuwimpulsen en er zijn veel aanwijzingen dat het je geheugen verbetert. 

Uit een dementie-onderzoek onder 10.000 55-plussers is aangetoond dat magnesium kan helpen je brein langer fit te houden en een depressie tegen kan gaan. Ook beschermt het je cellen tegen vergiftiging en stapeling van zware metalen, zoals aluminium, kwijt, lood, nikkel, beryllium en cadmium. 

Bij degeneratieve ziekten als Parkinson wordt veel stapeling van zware metalen in de hersenen aangetroffen. Magnesium kan ook gebruikt worden bij de behandeling van duizeligheid en verwardheid wat vaak voorkomt bij de ziekte van Parkinson. Een hoge dosering magnesium kan het beven en trillen maar ook de starheid bij Parkinson verlichten. 

Tot slot

Wat is de levensverwachting bij de ziekte van Parkinson stond centraal in dit artikel. Parkinson is een complexe ziekte die de patiënt dagelijks confronteert met ingrijpende gevolgen die geleidelijk verergeren. Heb jij een naaste of familielid met Parkinson? Hoe ga jij daarmee om? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *