Ouderen > leukemie bij ouderen

magnesium
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 31 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten 

Leukemie bij ouderen

Leukemie is een soort kanker die de bloedcellen aantast. Er zijn verschillende soorten leukemie, maar sommige komen vaker voor bij ouderen dan bij jongeren. Leukemie wordt gekenmerkt volgens het acute of chronische karakter ervan en de behandeling hangt af van het type, de leeftijd en de gezondheid van de patiënt. Leukemie kan gezien worden als een ernstige ziekte die een goede diagnose en zorg vereist. 

Wat is leukemie? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat de symptomen kunnen zijn. Lees je mee?!

Bleekheid, vermoeidheid en kortademigheid kunnen wijzen op leukemie

Leukemie bij ouderen

Chronische lymfatische leukemie komt niet zo vaak voor in Nederland. In 2018 kregen 918 mensen de diagnose chronische lymfatische leukemie. Deze aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en treft voor mensen boven de 60 jaar. Na 10 jaar zijn gemiddeld nog 72 van de 100 mensen in leven. 

Per jaar krijgen ongeveer 600 mensen te horen dat ze de actuele myeloïde leukemie hebben. Over de precieze oorzaak is nog weinig bekend.

Medicijnen voor een behandeling van CLL zorgen voor een magnesiumtekort

Acute myeloïde leukemie

Acute myeloïde is een vorm van acute leukemie en is een ander woord voor bloedkanker. Het is een levensbedreigende en kwaadaardige beenmergziekte waarbij in korte tijd een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen de plaats inneemt van de normale bloedaanmaak. 

Hetgeen inhoudt dat deze kwaadaardige cellen zich door je lichaam kunnen verspreiden via het bloed en de lymfevaten. 

Leukemie symptomen vrouw

De eerste symptomen van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Je kunt last hebben van blauwe plekken, slijmvliesbloedingen in je mond of neus of vaker infecties hebben. Ook kun je last hebben van gezwollen tandvlees of botpijnen als gevolg van een vergrote milt en lymfeklieren.

Chronische lymfatische leukemie

Leukemie is een kwaadaardige ziekte van het beenmerg waarbij je lichaam teveel witte bloedcellen aanmaakt en wordt ook wel bloedkanker genoemd. Chronische lymfatische leukemie begint zo ‘stiekem’ dat je niks abnormaals opmerkt. In het begin voel je je niet ziet. Vaak wordt deze vorm van leukemie dan ook per toeval ontdekt. 

De overdreven woekering van bloedcellen in deze vorm van leukemie verloopt heel geleidelijk. 

Het is dan ook in een relatief laat stadium van de ziekte dat je je futloos voelt, gezwollen lymfeklieren hebt of een opgezette milt opmerkt. Op dat moment woekert de ziekte waarschijnlijk al enkele jaren. CCL is ongeneeslijk maar niet altijd dodelijk. Veelal is de doodsoorzaak van mensen met CCL een andere dan de leukemie waar je aan lijdt. 

Symptomen chronische leukemie

 –  Opgezwollen lymfeklieren in de hals

 –  Opgezwollen lymfeklieren in de oksels

 –  Opgezwollen lymfeklieren in de lies

 –  Hypertrofie van de milt

 –  Infecties van de bovenste luchtwegen 

Opgezette lymfeklieren kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben dan leukemie. Medisch onderzoek kan uitsluitsel geven over deze afwijking

leukemie bij ouderen

Oorzaak chronische leukemie

De oorzaak van chronische lymfatische leukemie is op dit moment niet bekend. Er zijn wel factoren bekend die het risico hierop duidelijk verhogen.

 – Beroepsmatige blootstelling aan bepaalde chemische stoffen zoals benzeen.

 – Blootstelling aan een grote hoeveelheid radioactiviteit (bij radiotherapie of chemotherapie tegen kanker).

 – Sommige virussen spelen een rol al komen die in Nederland weinig voor.

 – Genetische aanleg zou een invloed kunnen hebben op het ontstaan van bepaalde vormen van leukemie. 

Verschillende behandelingen CCL

Bij een trage evolutie van deze vorm van leukemie zal de arts regelmatige controles aanraden. Eventuele infectieproblemen worden zo nodig met antibiotica behandeld. 

Als de symptomen ernstiger worden worden dan zal chemotherapie worden opgestart. 

Als de patiënt hele grote lymfeklieren heeft kan een extra behandeling met radiotherapie nodig zijn.    

Magnesium samen met vitamine D zorgt voor een betere werking van je immuunsysteem

Magnesium helpt bij chemotherapie

Wanneer je bij de behandeling van CCL chemotherapie krijgt dan kunnen deze medicijnen zorgen voor een magnesiumtekort. Het is daarom aan te raden om extra magnesium tot je te nemen wat je immuunsysteem en parasympatisch zenuwstelsel zal ondersteunen. Hierdoor ben je beter bestand tegen ziektes en je lichaam kan beter genezen. 

Magnesium staat bekent als anti-stressmineraal en in tijden van stress plas je 4 keer zoveel magnesium uit dan normaal. Wanneer je dit niet aanvult dan raakt je lichaam nog meer gestresst en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Extra magnesium zal je lichaam helpen ontspannen en je slaapt er vaak ook beter door. 

Daarnaast heb je bij leukemie ook vaak last van vermoeidheid en magnesium helpt je lichaam ook bij het aanmaken van energie. Drie keer per week een voet- of ligbad zal je helpen eventuele tekorten aan te vullen. 

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium

Tot slot

Leukemie bij ouderen stond centraal in dit artikel. Heb jij leukemie of ken je iemand in je direct omgeving die dit heeft? En op welke manier beïnvloeden dit je leven? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Artrose bij ouderen

Dementie bij ouderen

Duizeligheid bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *