Er zijn veel overeenkomsten tussen lysine en leucine wat betreft structuur, functie en de manier waarop je lichaam deze belangrijke aminozuren gebruikt.
Net als leucine wordt lysine beschouwd als een essentieel aminozuur. Dit betekent dat je het via de voeding moet binnenkrijgen, aangezien je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Het wordt ook beschouwd als een ketogeen aminozuur omdat het direct wordt afgebroken tot acetyl-CoA. Dit is het molecuul dat wordt gebruikt om ketonlichamen te produceren.
Hoewel leucine voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn spieropbouwende eigenschappen, wordt lysine in verband gebracht met een breder spectrum van potentiële voordelen. Het wordt veel gebruikt bij:
• Het ondersteunen van de darmen
• Voorkomen van herpes uitbraken
• Verminderen van angst gevoelens
• Het verminderen van symptomen en complicaties bij diabetes
Lysine wordt in veel van dezelfde voedselbronnen aangetroffen als leucine. Met name voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen, rundvlees, vis, eieren, pompoenpitten en witte bonen bevatten een geconcentreerde hoeveelheid lysine. Het aminozuur word ook veel gebruikt in supplementvorm en is te vinden in capsules, poeders en crèmes.
”Een supplement kan een goede aanvulling zijn”