lemon grass
Expert: Jaap Gerrijts | 2 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Lemon grass

Lemon grass is een aromatische plant die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het heeft een frisse en citroenachtige smaak die goed pas bij een heerlijke curry of een verse salade. Lemon grass bevordert de spijsvertering, het verlicht stress en het bestrijdt infecties.

Lemon grass kent verschillende gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke dat zijn en vertellen we waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Lemon grass

Lemon grass is een kruid dat behoort tot de grasfamilie van Poaceae. Het is een geslacht dat bestaat uit 55 soorten grassen en het staat ook wel bekend als Cymbopogon citratus. Andere namen voor lemon grass zijn citroengras, hierba limon, citronelle, sereh en serai.

De plant groeit tot maximaal 1,80 m hoog en word gemiddeld 1,20 m breed. Het is een plant dat oorspronkelijk uit warme en tropische gebieden komt zoals Zuidoost-Azië en India. 

Citroengras groeit in dichte bosjes die zes voet hoog en vier voet breed kunnen worden. Het is inheems in warme en tropische streken, zoals India, Zuidoost-Azië en Oceanië. Het wordt gebruikt als geneeskrachtig kruid in India en komt veel voor in de Aziatische keuken. 

In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen wordt het gebruikt voor het zetten van thee en het is misschien wel het meest bekend van de Vietnamese, Thaise en Indonesische keuken. Hier word het al vele honderden jaren gebruikt in boemboe, stoofschotels en Oriëntaalse curries. Het is ook een goede toevoeging in de soep waarmee je het een fris en zuur tintje kan geven. 

De stengels van de plant worden gebruikt in de keuken en men maakt er ook essentiële olie van dat word gebruikt voor vele klachten en aandoeningen. India is tegenwoordig de grootste producent van deze olie met ongeveer 80 procent van de totale jaarlijkse productie ter wereld.

Waar wordt lemon grass voor gebruikt?

Lemon grass is een veelzijdig kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken en voor verschillende medicinale toepassingen. Hier zijn enkele van de meest populaire toepassingen van lemon grass:

 

Kruiden

Lemon grass wordt in de traditionele geneeskunde voor verschillende doeleinden gebruikt. Het word veel gebruikt vanwege de ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen die het heeft. 

Het kan onder andere worden gebruikt om:

Koorts te verminderen

Spijsverteringsproblemen te verlichten

Spierpijn te verlichten 

Algehele welzijn te ondersteunen

  

Koken

Lemon grass wordt enorm veel gebruikt in de Aziatische keuken en met name in Thaise, Vietnamese en Indonesische gerechten. Het voegt een uitgesproken citrusachtige en bloemige smaak toe aan soepen, curries, roerbakgerechten, marinades en sauzen. Het past perfect bij andere ingrediënten zoals gember, knoflook, chilipepers en kokosmelk.

 

Thee

Thee gemaakt van lemon grass is een populaire kruideninfusie die wordt gedronken vanwege de verfrissende smaak en potentiële gezondheidsvoordelen. Om thee van citroengras te maken, laat je verse of gedroogde stengels citroengras een paar minuten in heet water trekken. Je kunt het warm of gekoeld drinken en ook andere kruiden of zoetstoffen aan toevoegen voor extra smaak.

 

Aromatherapie

Essentiële olie van lemon grass wordt gebruikt in aromatherapie om ontspanning te bevorderen, stress te verlichten en de stemming te verbeteren. Het kan worden gebruikt in diffusers, massageoliën en badproducten vanwege de verkwikkende en kalmerende eigenschappen.

 

Culinaire garnering

Verse stengels lemon grass kunnen worden gebruikt als garnering of worden toegevoegd aan drankjes en cocktails om een geurig en decoratief element te creëren.

 

Insecten werend middel

De sterke citrusgeur van lemon grass maakt het een effectief en natuurlijk insectenwerend middel. Je kunt etherische olie van lemon grass gebruiken om zelfgemaakte insectenwerende sprays te maken of op je lichaam insmeren om zo muggen en andere insecten af te weren.

 

 

 

”Bevat veel antioxidanten zoals citral en geraniol”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van lemon grass?

Lemon grass biedt verschillende potentiële gezondheidsvoordelen vanwege de unieke chemische samenstelling. Zo bevat het antioxidanten en andere stoffen die allemaal verschillende uitwerkingen op het lichaam kunnen hebben. Er moet nog wel meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe het effectief kan worden gebruikt bij sommige aandoeningen. Tot dusver is het volgende bekend:

 

Antioxiderende werking

Lemon grass bevat verschillende verbindingen zoals citral, geraniol en flavonoïden die antioxiderende eigenschappen hebben. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en beschermen cellen tegen oxidatieve stress en mogelijke schade.

 

Ontstekingsremmende werking

Lemon grass bevat citral en deze stof is onderzocht vanwege zijn mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan ontstekingen in je lichaam helpen verminderen wat weer kan bijdragen aan verschillende chronische aandoeningen zoals artritis, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.

 

Spijsvertering

Traditioneel wordt lemon grass gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en problemen met de spijsvertering te verlichten. Het kan helpen bij:

Opgeblazen gevoel

Krampen 

Spijsverteringsstoornis helpen verlichten

Sommige onderzoeken laten zien dat lemon grass antimicrobiële eigenschappen kan hebben die helpen bij het bestrijden van bepaalde spijsverteringskanaalinfecties.

 

Antimicrobiële werking

Lemon grass heeft in laboratoriumonderzoeken antimicrobiële eigenschappen tegen bepaalde bacteriën en schimmels laten zien. Het heeft mogelijk de potentie om de groei van schadelijke micro-organismen te remmen. Er moet nog wel verder onderzoek worden gedaan om de effectiviteit ervan in klinische omgevingen te bepalen.

 

Ontspanning en verlichting van stress

Het aroma van lemon grass wordt vaak gebruikt in aromatherapie vanwege de kalmerende en ontspannende effecten. Het kan helpen bij:

Verminderen van angst te verminderen

Bevorderen van een betere slaap 

Verbeteren van de algehele stemming 

 

Cholesterol

Sommige onderzoeken suggereren dat lemon grass kan helpen het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Het kan ook een positief effect hebben op andere lipidenmarkers, hoewel er meer studies nodig zijn om deze effecten te bevestigen.

 

* Het is belangrijk op te merken dat individuele resultaten kunnen variëren en er meer onderzoek nodig is om de werkzaamheid en veiligheid ervan voor specifieke aandoeningen vast te stellen. 

 

 

”Goed voor haar, huid, spijsvertering en de weerstand”

Wat is lemon grass olie?

Lemon grass olie is afkomstig van de bladeren of grassen van de citroengrasplant. De olie heeft een lichte en frisse citroenachtige geur met aardse ondertonen. Het is stimulerend, ontspannend, rustgevend en balancerend. De chemische samenstelling van etherische olie van lemon grass varieert afhankelijk van waar het vandaan komt. De verbindingen omvatten kenmerkend koolwaterstofterpenen, alcoholen, ketonen, esters en hoofdzakelijk aldehyden. Lemon grass olie bestaat voornamelijk voor ongeveer 70 tot 80 procent uit citral.

Essentiële olie van lemon grass is een bron van belangrijke vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur en vitamine C. Het levert ook belangrijke mineralen zoals magnesium, fosfor, mangaan, koper, kalium, calcium, zink en ijzer.

Lemon grass olie is afkomstig van de bladeren en stengels van de Cymbopogon flexuosus of Cymbopogon citratus planten.

Voordelen en toepassingen van etherische olie van lemon grass zijn onder andere:

Natuurlijke deodorant en reiniger

Gezondheid van de huid

Gezondheid van het haar

Natuurlijk insectenwerend middel

Stress verminderaar

Spierverslapper

Ontgiftende antischimmel

Verlichting van menstruatiekrampen

Maagbeschermer

Hoofdpijn verlichting

Bacteriën doder

Koortsremmer

Ondersteuner van het immuunsysteem

Hulp bij de spijsvertering

Remedie voor maagklachten, gastritis en maagzweren

Ontstekingsremmer

Krachtige antioxiderende effecten

Cholesterolverlager

Bestrijder van verkoudheid en griep

Lemon grass is een van de meest populaire essentiële oliën die tegenwoordig worden gebruikt vanwege de grote verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen en toepassingen. Met zijn verkoelende en samentrekkende effecten staat het bekend om het bestrijden van hitte en het strakker maken van weefsels van het lichaam.

Het werkt vooral op het bindweefsel waar structurele en immuunfuncties samenkomen. Lemon grass werkt ook op de lymfatische haarvaten en vaten die weglopen van de huid en daarom kan het nuttig zijn bij oedeem en lymfatische congestie. 

Essentiële olie van lemon grass kan aromatisch, plaatselijk of inwendig worden gebruikt. Koop altijd etherische olie die 100 procent gecertificeerd biologisch en therapeutisch is.

Hoe moet je lemon grass gebruiken?

Bij gebruik van lemon grass wordt meestal het onderste deel van de stengel gebruikt omdat dit de meeste smaak bevat. Het is belangrijk om de taaie buitenste lagen te verwijderen en de steel te kneuzen of te hakken voordat je het gebruikt bij het koken of infusies om de aromatische oliën goed vrij te maken.

De stengels hebben een frisse, citroenachtige en licht gemberachtige smaak. Lemon grass wordt niet rauw gegeten, maar altijd meegekookt of gestoofd. Kook je lemon grass mee voor het aroma dan wordt de stengel in zijn geheel gebruikt en voor het serveren verwijderd. 

Gedroogde lemon grass

Je kunt het ook in gemalen vorm kopen en dit is heel handig voor bij het koken. Gemalen lemon grass heeft een groen gele kleur en is makkelijk te gebruiken bij verschillende gerechten zoals kip, vis, vlees en allerlei groenten.

Er is ook gesneden lemon grass te koop die goed te gebruiken is om er heerlijke thee van te maken. Je kunt er ook wat gember en honing aan toevoegen voor extra smaak en voordelen voor de gezondheid. Lemon grass thee heeft een frisse verkwikkende smaak dat eens wat anders is als gewone thee!

 

 

 

”Veilig voor gebruik maar kan bij sommige mensen bijwerkingen geven”

Wat zijn de bijwerkingen van lemon grass?

Lemon grass is een veelgebruikt kruid in verschillende culinaire en medicinale toepassingen. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor consumptie en plaatselijk gebruik, kunnen sommige personen bepaalde bijwerkingen ervaren. We hebben deze voor je op een rij gezet zodat je weet waar je op moet letten!

 

Allergische reacties

In zeldzame gevallen kunnen mensen een allergische reactie op lemon grass hebben. Symptomen waar je dan last van kunt hebben zijn:

Jeuk

Zwelling

Huiduitslag

Moeite met ademhalen

Als je tekenen van een allergische reactie opmerkt na het nuttigen of gebruik van lemon grass dan is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.

 

Gevoeligheid van de huid

Olie gemaakt van lemon grass kan bij plaatselijk gebruik soms huidirritatie of gevoeligheid veroorzaken. Als je een gevoelig huid hebt dan kun je het beste eerst een kleine beetje aanbrengen op een klein oppervlak zodat je kunt testen hoe je huid erop reageert. Als je roodheid, jeuk of ongemak ervaart dan is het belangrijk om te stoppen met het gebruik.

 

Interactie met medicijnen

Lemon grass kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn als je medicijnen gebruikt die door de lever worden afgebroken omdat lemon grass de enzymactiviteit van de lever kan beïnvloeden. Vraag advies van je arts of apotheker als je je zorgen maakt over mogelijke interacties.

 

Gastro-intestinale stoornissen

Bij sommige mensen kan het gebruik van lemon grass thee of extracten leiden tot gastro-intestinale ongemakken zoals:

Diarree

Buikpijn

Misselijkheid

Deze effecten zijn over het algemeen mild en tijdelijk maar als je aanhoudende of ernstige symptomen ervaart dan is het belangrijk om het gebruik te staken en een arts te raadplegen.

 

Zwangerschap en borstvoeding

Er is beperkte informatie beschikbaar over de veiligheid van lemon grass tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Het is het beste om voorzichtig te zijn en overmatige consumptie of het gebruik van lemon grass producten tijdens deze periodes te vermijden. 

Tips:

1) Als je verse lemon grass koopt let er dan op dat de stengels er fris en niet uitgedroogd uitzien. Je kunt het kopen bij toko’s, de betere supermarkt en de groentespecialist

2) Er zijn 4 manieren om de stengels te verwerken in recepten: Pureren, klein hakken, in diagonale ringen snijden of kneuzen 

3) Als je lemon grass in de tuin of op het balkon hebt staan zorg er dan voor dat het regelmatig water krijgt en een teveel aan water goed weg kan lopen

4) Lemon grass smaakt heerlijk met ui, rode peper, gember en knoflook in een verscheidenheid aan gerechten

Tot slot

Lemon grass stond centraal in dit artikel. Ben jij een liefhebber van de Indonesische keuken? En gebruik je weleens lemon grass in een Oosterse stoofschotel? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Hoeveel calcium per dag?

Wat doet magnesium?

Waar zit ijzer in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *