LDL-cholesterol Belangrijke waarden om goed in de gaten te houden zijn je BMI, je bloedruk, bloedsuiker en je cholesterol. Van al deze waarden is het LDL-cholesterol het belangrijkste omdat dit ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd wordt. Wanneer je LDL-cholesterol te hoog is heb je meer kans op vernauwingen in je slagaders.
LDL-cholesterol is het goed of is het juist slecht? In dit uitgebreide artikel leggen we je dat haarfijn uit. Lees je mee?!
Is LDL-cholesterol goed of slecht?
Je lichaam heeft cholesterol nodig om goed te functioneren. Het wordt gebruikt als bouwsteen voor je cellen, hormonen en voor de aanmaak van gal. Cholesterol is een vetachtige stof wat voorkomt in kleine bolletjes in je lichaam. Om het bolletje zit een laagje eiwit en dit zorgt ervoor dat cholesterol vervoerd kan worden door je bloed.
Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in je lever en een klein deel krijg je binnen via je voeding.
LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd en dat is niet zonder reden. Dit komt omdat je bij een hoog LDL-cholesterol meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. Dit gebeurt als de wand van het bloedvat beschadigd is. Je lever reageert daarop door meer LDL-cholesterol aan te maken om de vaatwand te repareren. De deeltjes blijven plakken aan de vaatwand en hopen zich op in je bloedvaten.
Dit is een langzaam en sluimerend proces waar je niets van merkt en daar schuilt juist het grote gevaar. Het staat vaan aan de basis van hart- en vaatziekten.
Je lichaam, in dit geval je lever, reageert dus op bloedvaten die beschadig zijn. Om de oorzaak van een hoog LDL-gehalte te verklaren moeten we de oorzaak van de beschadigingen onderzoeken. Wanneer je veel suikers eet of geraffineerde koolhydraten. Wanneer je stress hebt of rookt. Wanneer je overgewicht hebt of veel alcohol nuttigt ontstaan er allerlei kleine ontstekingen in je aderen.
Je lichaam reageert dus eigenlijk beschermend door extra LDL-cholesterol aan te maken maar op de lange termijn zorgt dit er juist voor dat je aderen dicht slibben.
Je zult dus de oorzaak van de ontstekingen aan moeten pakken om ervoor te zorgen dat deze verdwijnen en je lichaam niet te veel van het ‘slechte’ LDL-cholesterol aan hoeft te maken.
Zoals we eerder schreven kennen we het ‘slechte’ LDL-cholesterol maar er is ook een ‘goede’ cholesterol en die noemen we HDL-cholesterol. Dit beschermt je namelijk tegen hart- en vaatziekten. De HDL deeltjes zorgen ervoor dat het teveel aan cholesterol naar je lever wordt vervoerd en daar wordt afgebroken.
Een gezonde leefstijl draagt bij aan een goede gezondheid en er zijn een aantal belangrijke gewoonten die je daarbij kunnen helpen. Één daarvan is je eetgewoonte. Stop met ongezonde voeding, teveel suiker en alcohol.
Eet gezond en maak je lichaam gezond. Dat doe je met verse kiwi’s en verse koolgroentes. Elke avond een handje vol noten en vergeet vette zoals makreel niet. Het zit boordevol omega-3 vetzuren die erg gezond zijn en je lichaam heeft ze nodig.
Haver en graanproducten zitten boordevol vezels die je LDL-cholesterol verlagen. Oliën zoals olijfolie, kokosolie, hennepzaad olie, avocado olie en koolzaadolie zijn erg gezond. Als je van koken houdt heb je vast een kruiden- en specerijenrekje met kurkuma, gember, fenegriek, knoflook en pure cacao. Doen hoor want het is erg goed voor het verlagen je het ‘slechte’ cholesterol.
Vergeet ook de vitamines B3, B12, B6, C, E en K2 niet. Waarom? Ze helpen je lichaam om ontstekingen te verminderen. En ontstekingen waren nou juist de oorzaak van de aanmaak van het ‘slechte’ LDL-cholsterol.
Stress is erg slecht voor je lichaam en met name je immuunsysteem. Helemaal wanneer de stress langdurig is is dit funest voor je gezondheid. Wist je dat je lichaam vier keer zoveel magnesium gebruik in een stress situatie en dat je zo een tekort hebt aan dit belangrijke mineraal.
Aanvullen dat tekort met magnesium badkristallen. Het wordt direct door de huid opgenomen en ontspant je lichaam en geest. Goed in een stress situatie en juist daarom wordt magnesium ook wel het anti-stressmineraal genoemd.
Wanneer je overgewicht hebt drukken wij je op het hart om te gaan afvallen. Een half uurtje per dag wandelen om te beginnen doet al wonderen. Blijf volhouden en kijk hoe je je voelt over een maand, drie maanden, een half jaar een jaar en hoeveel kilo’s je afgevallen bent. Je voelt je als herboren. Doen hoor!
Positief en vooral goed om te weten is dat magnesium speciale enzymen activeert die voor de afbraak van het slechte LDL-cholesterol en hoge bloedvetten zorgen. Magnesium is een essentieel mineraal en betrokken bij ruim 350 biochemische processen in je lichaam.
Je lichaam maakt het mineraal niet zelf aan en daarom zul je het via gezonde voeding en extra supplementen tot je moeten nemen. Uitputting van onze landbouwgrond, ongezonde voeding of weinig variatie zorgen ervoor dat je niet voldoende magnesium binnen krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je een scala aan gezondheidsklachten kunt krijgen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat magnesium een verlaging van het totaal cholesterol en een stijging van het ‘gunstige’ HDL-cholesterol geeft. Daarom wordt magnesium ook wel de ‘natuurlijke’ statine genoemd.
Statines worden voorgeschreven door een arts wanneer je cholesterol te hoog is. Dit medicijn zorgt ervoor dat je lever minder cholesterol aanmaakt. Minder van het ‘slechte’ LDL maar ook minder van het goede HDL-cholesterol. Helaas kent dit medicijn vervelende bijwerkingen als: hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid.
Een aantal mensen heeft hun statine gebruik kunnen afbouwen of zelfs helemaal kunnen stoppen door extra magnesium te nemen middels een supplement. Een goede manier om dit te doen is via een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen. De magnesium wordt direct door je huid opgenomen en kent geen bijwerkingen. Het werkt heerlijk ontspannend voor spieren en geest en je slaapt er bovendien heerlijk op!
In dit artikel hebben antwoord gegeven op de vraag: Waarom is LDL-cholesterol slecht? Heb jij last van een hoge cholesterol? Slik je medicijnen en zo ja welke? Neem je ook extra mineralen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!