Wat zijn laxeermiddelen?

Een laxeermiddel zorgt er voor dat je stoelgang, die vaak stagneert, weer op gang komt. Bepaalde voeding kan een middel zijn om je stoelgang te stimuleren, maar deze producten hebben over het algemeen slechts een beperkte laxerende werking. Voor daadwerkelijke behandeling, verlichting en verzachting van obstipatie zijn er veelgebruikte medicijnen. 
Er zijn zelfzorg varianten die zonder recept of tussenkomst van een arts kunnen worden gekocht en je kunt ze krijgen op recept. De laatste worden voorgeschreven door een arts of specialist en kunnen bij de apotheek worden gehaald.

Wanneer schrijft een arts dit voor?

Volgens de Nederlandse richtlijnen voor huisartsen voor de behandeling van obstipatie kan gestart worden met laxeermiddelen als die andere maatregelen na twee weken onvoldoende hebben gewerkt, of eerder als de patiënt veel hinder ervaart. 
Neem beter geen laxeermiddelen zonder advies van uw arts of apotheker.
laxeermiddelen

Bij welke ziekten zijn ze onmisbaar?

Bij een onvoldoende werkende schildklier, de ziekte van Parkinson, Crohn, het spastische darmsyndroom maar ook vernauwingen in de darm, bijvoorbeeld door een tumor zijn laxeermiddelen vaak onmisbaar.

Wanneer zijn laxeermiddelen helemaal niet nodig?

Voor je naar een laxeermiddel grijpt, moet je een duidelijk antwoord hebben op de volgende vragen: “Ben ik echt geconstipeerd? Wat is de oorzaak van de verstopping? Welk risico bestaat er op bijwerkingen? Door meteen naar een  laxeermiddel te grijpen, maskeer je de symptomen en wordt een soms levensbelangrijke diagnose misschien te laat vastgesteld.In elk geval moet je een arts raadplegen wanneer je
• Last hebt van ongewone verschijnselen zoals een bloederige stoelgang ,
• Een plotse verstopping die gepaard gaat met krampen en pijn
• Een verandering in de frequentie of het uitzicht van de stoelgang.
• Wanneer je geregeld last hebt van obstipatie.

Heeft het gebruik ook nadelen?

Omdat veel laxeermiddelen vrij verkrijgbaar zijn, worden ze soms onnodig (lang) gebruikt. Mensen met eetstoornissen misbruiken ze soms. Dat kan levensbedreigend zijn. Ook is het gevaarlijk om laxeermiddelen te gebruiken bij buikpijn waarvan de oorzaak niet bekend is.
Van te veel contactlaxantia kun je de volgende bijwerkingen krijgen:
 – Buikkrampen
 – Ernstige uitdroging
 – Tekort aan zouten (elektrolyten)
 – Onvoldoende opname van voedingsstoffen in je darmen (malabsorptie ).

Laxeermiddel en vitamine A,D en E tekort

Door het regelmatig gebruik van laxeermiddelen kan je een tekort krijgen aan vitamine A, D en E. Laxeermiddelen belemmeren namelijk de opname van vitamine A, D en E omdat je darmen de voedingsstoffen onvoldoende om kan zetten en gebruiken. Zorg bij langdurig gebruik van laxeermiddelen dat je je vitamine waardes laat controleren en eventueel aanvult.

Laxeermiddel en magnesiumtekort

Bij langdurig gebruik van laxeermiddelen kan er een magnesiumtekort in je lichaam ontstaan. Dit komt omdat je darmen niet optimaal werken en je de voedingsstoffen niet goed kunt opnemen vanuit je darmen. Deze mensen kunnen het beste magnesium transdermaal (via je huid) opnemen zodat het je maag en darmen zo min mogelijk belast.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen