laxeermiddel
Expert: Jaap Gerrijts |  1 oktober 2020 | Leestijd: 6 minuten 

Laxeermiddel

Laxeermiddel. Niets is zo vervelend wanneer je darmen volzitten en de ontlasting niet meer normaal je lichaam kan verlaten. Je kunt last hebben van krampen, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Dit komt meestal omdat de samenstelling van je ontlasting niet goed is. Vaak is deze te hard en droog wat tot een vervelende en pijnlijke situatie kan leiden.

Gelukkig biedt een laxeermiddel vaak de helpende hand. In dit artikel leggen we uit wat laxeermiddelen zijn en hoe ze werken. Ook hebben we 7 natuurlijke laxeermiddelen voor je, die helpen tegen obstipatie. Lees je mee?!

Wat is laxeermiddel?

Een laxeermiddel zorgt er voor dat de stoelgang, die vaak stagneert, weer op gang komt. Bepaalde voeding kan een middel zijn om de stoelgang te stimuleren, maar deze producten hebben over het algemeen slechts een beperkte laxerende werking. Voor daadwerkelijke behandeling, verlichting en verzachting van obstipatie zijn er veelgebruikte medicijnen.

Er zijn zelfzorg varianten die zonder recept of tussenkomst van een arts kunnen worden gekocht en laxeermiddelen op recept. De laatste worden voorgeschreven door een arts of specialist en kunnen bij de apotheek worden gehaald.

Wanneer schrijft een arts dit voor?

Volgens de Nederlandse richtlijnen voor huisartsen voor de behandeling van obstipatie kan gestart worden met laxeermiddelen als die andere maatregelen na twee weken onvoldoende hebben gewerkt, of eerder als de patiënt veel hinder ervaart. 
Neem beter geen laxeermiddelen zonder advies van uw arts of apotheker.

Bij welke ziekten zijn ze onmisbaar?

Bij een onvoldoende werkende schildklier, de ziekte van Parkinson, Crohn, het spastische darmsyndroom maar ook vernauwingen in de darm, bijvoorbeeld door een tumor zijn laxeermiddelen vaak onmisbaar.

Wanneer zijn laxeermiddelen helemaal niet nodig?

Voor je naar een laxeermiddel grijpt, moet je een duidelijk antwoord hebben op de volgende vragen: “Ben ik echt geconstipeerd? Wat is de oorzaak van de verstopping? Welk risico bestaat er op bijwerkingen? Door meteen naar een  laxeermiddel te grijpen, maskeer je de symptomen en wordt een soms levensbelangrijke diagnose misschien te laat vastgesteld.In elk geval moet je een arts raadplegen wanneer je
• Last hebt van ongewone verschijnselen zoals een bloederige stoelgang ,
• Een plotse verstopping die gepaard gaat met krampen en pijn
• Een verandering in de frequentie of het uitzicht van de stoelgang.
• Wanneer je geregeld last hebt van obstipatie.

Heeft het gebruik ook nadelen?

Omdat veel laxeermiddelen vrij verkrijgbaar zijn, worden ze soms onnodig (lang) gebruikt. Mensen met eetstoornissen misbruiken ze soms. Dat kan levensbedreigend zijn. Ook is het gevaarlijk om laxeermiddelen te gebruiken bij buikpijn waarvan de oorzaak niet bekend is.
Van te veel contactlaxantia kun je de volgende bijwerkingen krijgen:
 – Buikkrampen
 – Ernstige uitdroging
 – Tekort aan zouten (elektrolyten)
 – Onvoldoende opname van voedingsstoffen in je darmen (malabsorptie ).

Laxeermiddel en vitamine A,D en E tekort

Door het regelmatig gebruik van laxeermiddelen kan je een tekort krijgen aan vitamine A, D en E. Laxeermiddelen belemmeren namelijk de opname van vitamine A, D en E omdat je darmen de voedingsstoffen onvoldoende om kan zetten en gebruiken. Zorg bij langdurig gebruik van laxeermiddelen dat je je vitamine waardes laat controleren en eventueel aanvult.

Laxeermiddel en magnesiumtekort

Bij langdurig gebruik van laxeermiddelen kan er een magnesiumtekort in je lichaam ontstaan. Dit komt omdat je darmen niet optimaal werken en je de voedingsstoffen niet goed kunt opnemen vanuit je darmen. Deze mensen kunnen het beste magnesium transdermaal (via je huid) opnemen zodat het je maag en darmen zo min mogelijk belast.
Magnesiumoxide werkt laxerend doordat het water vasthoudt
Tot slot

Laxeermiddel stond centraal in dit artikel. Gebruik jij weleens laxeermiddel? Hoevaak gebruik je het? Heb je weleens nagedacht over natuurlijke laxeermiddelen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *