Laos kruid is niet alleen lekker voor in het eten maar word ook gebruikt voor het verlichten van allerlei lichamelijke klachten en ziektes. Het kruid is inmiddels veel onderzocht op deze potentiele eigenschappen en wij hebben daar een kort overzicht van gemaakt.
Potentieel revolutionair middel tegen kanker
Het meest opvallende gezondheidsvoordeel van laos kruid dat wordt gesuggereerd door een enorme hoeveelheid aan wetenschappelijk onderzoek is het vermogen ervan om een groot aantal vormen van kanker en tumoren te bestrijden en mogelijk te voorkomen.
Laten we deze soorten kanker één voor één met je bekijken.
Maagkanker
Uit een onderzoek bleek dat een vloeibaar extract van laos kruid het aantal maagkankercellen in een laboratoriumtest na 48 uur aanzienlijk vernietigde. Dit is een vooraanstaand resultaat genoemd.
Leukemie
Acute monocytische leukemiecellen is een snel voortschrijdende leukemie die in het beenmerg begint. Deze werden blootgesteld aan een vloeibaar extract van laos in een poging een natuurlijke kankerbehandeling te vinden die aangrenzende cellen niet zou beschadigen, zoals gevaarlijke chemotherapie dat wel doet.
De onderzoekers die het onderzoek deden gaven aan dat dit een mogelijke remedie zou kunnen zijn voor deze vorm van leukemie. Let erop dat dit geen woord is dat wetenschappers snel gebruiken. Deze studie was echter nog maar het begin, omdat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan om de effecten van dit extract op gezonde cellen te onderzoeken voordat het bij levende proefpersonen wordt getest en toegepast.
Melanoma
Onderzoekers bestudeerden de impact van drie verbindingen uit laos kruid op menselijke melanoomcellen oftewel huidkanker. Alle drie de verbindingen hadden een antiproliferatief effect en dit betekent dat ze de groei van nieuwe cellen konden stoppen.
Alvleesklierkanker
In een onderzoek testte men in het laboratorium meerdere verbindingen uit loas kruid en de impact op pancreaskankercellen. Hierbij werd vastgesteld dat ze de groei van nieuwe cellen stopten en genroutes onderdrukten die verantwoordelijk zijn voor het vergroten van de impact van kanker.
Darmkanker
De eerste keer dat het kruid werd onderzocht tegen menselijke darmkankercellen ontdekten wetenschappers dat het apoptose oftewel celdood veroorzaakte op twee verschillende soorten darmkankercellen.
Borstkanker
In een studie bleek dat een extract van laos apoptose veroorzaakte in de menselijke borstkankercellijn MCF-7 en hierbij de gezonde borstcellen MRC-5 niet schaadde.
Als we dieper ingaan op de methode waarmee laos dit bereikt dan blijkt uit een onderzoek dat het de TRAIL-route van kankerbehandeling gebruikte om celdood in borstkankercellen te stimuleren.
Leverkanker
Eén reden waarom kanker zo verwoestend is voor het menselijk lichaam komt door de manier waarop de ziekte zich verspreidt en uitzaait naar andere organen van waaruit het ontstaat. Dit geldt vooral voor leverkanker. Uit een studie waarin de impact van laos-geëxtraheerde verbindingen op HepG2-cellen wat een vorm van leverkanker is, bleek dat de natuurlijke verbindingen het aantal metastasen verminderden door te voorkomen dat de cellen zich aan andere gezonde cellen hechten.
In een ander onderzoek met betrekking tot leverkanker werd combinatietherapie gebruikt met laos en meer gebruikelijke therapieën waardoor een apoptotisch effect ontstond dat groter was dan de getoonde individuele therapieën.
Cholangiocarcinoom – galwegkanker
Deze specifieke vorm van kanker komt niet zo vaak voor maar het is een zeer agressieve kanker die de galwegen infecteert die de lever met de dunne darm verbinden. Het treft mensen vaker in tropische en subtropische gebieden zoals Thailand.
Het kaempferol wortelstokextract uit laos kruid leek muizen een langere levensduur te geven, minder uitzaaiingen te veroorzaken en veroorzaakte geen merkbare bijwerkingen bij de proefpersonen.
Verbetert de functie en aantallen van het sperma
Bepaalde delen van de laoswortel kunnen nuttig zijn bij het bevorderen van de mannelijke vruchtbaarheid. In een rattenmodel ontdekten onderzoekers dat het het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid verhoogde.
In een ander onderzoek werd er gekeken naar het effect van een laoswortelstok gecombineerd met een extract van granaatappelfruit op het sperma van gezonde mannelijke mannen. Onderzoekers concludeerden dat het aantal beweeglijke spermacellen driemaal zo groot was als bij de placebo.
Werkt als ontstekingsremmend middel
Het is bekend dat ontstekingen aan de basis liggen van veel ziekten. Dit betekent dat chronische ontstekingen verband houden met de ontwikkeling van een groot aantal ziekten zoals kanker, hartziekten, de ziekte van Alzheimer en verschillende andere.
Uit onderzoek blijkt dat laoswortel in het algemeen en onder specifieke omstandigheden een ontstekingsremmend effect op het lichaam heeft.
Er wordt een cytokine wat een celsignalerend eiwit is in het lichaam aangetroffen dat bekend staat als tumornecrosefactor alfa of TNF-alfa. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het reguleren van de immuunrespons.
Dit eiwit is het onderwerp van verschillende onderzoeken omdat TNF-alfa wanneer het overmatig wordt gestimuleerd, schade kan veroorzaken en kan bijdragen aan dodelijke ziekten met chronische ontstekingen. Een fytonutriënt die in laos kruid wordt aangetroffen onderdrukt de activiteit van TNF-alfa en kan op deze manier ontstekingen door het hele lichaam helpen verminderen.
Het kruid kan ook helpen de ontstekingen die gepaard gaan met artritis verminderen. In een onderzoek zagen proefpersonen die een middel gebruikten dat onder meer laos- en gemberextract bevatte een aanzienlijke vermindering van kniepijn, de behoefte aan medicijnen en de algemene toestand.
Een andere aandoening die met succes kan worden behandeld met één van de fytonutriënten in het kruid is mastitis. Mastitis is een ontsteking van de tepel die verband houdt met borstvoeding. Bij behandeling met kaempferol vonden de muizen in één onderzoek een grote vermindering van de ontstekingen tot het punt dat het in de toekomst een belangrijke behandeling voor deze aandoening zou kunnen zijn.
Nog een bijzonder belangrijke aandoening die baat zou kunnen hebben bij een behandeling met laos kruid is acuut longletsel dat leidt tot het acute respiratoire distress syndroom. Deze ziekte komt enigszins vaak voor en vooral onder degenen die al ernstig ziek zijn. Het treedt op wanneer vocht in de longen lekt en de overdracht van zuurstof naar vitale organen verhindert. Helaas is acuut longletsel in de meeste gevallen fataal.
Uit onderzoeksresultaten blijkt echter dat de ontstekingsremmende activiteit van laos kruid een positieve invloed lijkt te hebben op acuut longletsel en in de toekomst een belangrijke behandelingsoptie kan zijn. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.
Kan spijsverteringsproblemen en maagpijn helpen verlichten
Hoewel het duidelijk is dat deze wortel volgens de moderne wetenschap ongelooflijke voordelen heeft, is het oudste en meest onderzochte effect ervan op maagklachten.
In de Ayurvedische geneeskunde en andere Aziatische culturen wordt het al vele eeuwen gebruikt om maagklachten te kalmeren, diarree te verminderen, braken te verminderen en zelfs de hik te stoppen.
Rijk aan verschillende antioxidanten
Als je kijkt naar het eten van bosbessen dat je kan helpen om de inname van antioxidanten te verhogen, vraag je je misschien af of dit ook geld voor laos kruid. Hoewel de soorten antioxidanten die in het kruid voorkomen niet hetzelfde zijn als die in fruit waar je van houdt zitten er wel degelijk antioxidanten in.
Interessant genoeg lijken de antioxidanten in laos kruid het meest effectief te zijn bij het langer bewaren van vleesproducten dan zonder.
Ondersteuning van de hersenen
Mogelijk deels vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen benadrukt onderzoek dat een verbinding uit deze wortel ook wel bekend als ACA, mogelijk een hersen beschermend effect zou kunnen hebben. Hierdoor kunnen sommige vormen van leeftijdsgebonden cognitieve degeneratie worden verminderd.
Als we even teruggaan naar het TNF-alfa-eiwit, ontdekken we ook dat laos door TNF-alfa te reguleren zelfs kan helpen bij het bestrijden van depressies. Chronische ontstekingen en de overdreven reactie van TNF-alfa zijn een recent bestudeerd facet van de discussie rond depressie. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe het in de praktijk kan worden toegepast.
Heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen
Onderzoek laat zien dat laosextract een antimicrobieel effect uitoefent op verschillende bacteriën die bekend staan om het infecteren van voedsel zoals:
• Stafylokokken
• E. coli
• Listeria
• Salmonella
• Clostridium
Het kan zelfs amoxicilline-resistente E. coli bestrijden en zelfs de resistentie die sommige stammen tegen amoxicilline hebben omkeren.
Eén onderzoek suggereert dat je door het koken van schaaldieren met dit kruid ook een betere kans hebt om de impact van een bacterie die bekend staat als vibrio te remmen. Vibriose kan gevolgen hebben voor degenen die onvoldoende verhitte schelpdieren eten en vooral oesters. Deze effecten zijn mogelijk veel minder waarschijnlijk nadat je laos kruid aan je recept hebt toegevoegd.
Een andere veel voorkomende bacterie die in feite door ongeveer 66 procent van de wereldbevolking wordt gedragen wordt H. pylori genoemd. Deze bacterie kan echter ook zijn gelijke hebben gevonden bij blootstelling aan laos. Eén onderzoek geeft zelfs aan dat dit krachtige kruid maagzweren kan helpen voorkomen die gewoonlijk worden veroorzaakt door de H. pylori-bacterie, naast het elimineren van de bacteriën zelf.
”Laos groet niet goed in Nederland vanwege de vorst”