laos kruid
Expert: Jaap Gerrijts | 21 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

Laos kruid

Laos kruid is een specerij die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Het heeft een frisse, citrusachtige smaak die goed past bij soepen, curry’s, marinades en sauzen. Laos kruid heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het stimuleren van de spijsvertering, het verlichten van ontstekingen en het bestrijden van bacteriën.

Laos kruid kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Lees je mee?!

Laos kruid is een geneeskrachtig kruid dat helpt bij darmproblemen

Laos kruid

Laos kruid is een soort wortel dat deel uitmaakt van de gemberfamilie en word ook wel galanga wortel genoemd. Het groeit in verschillende delen van Azië en is een veel gebruikte kruid in de Thaise keuken. Laos heeft een knobbelige roodbruine wortelstok die op gember lijkt en het vruchtvlees van de wortelstok is lichtgeel tot beige van kleur.

Laos kruid wordt in veel van dezelfde Aziatische recepten als gember gebruikt omdat ze vrij unieke smaken hebben. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Zuidoost-Aziatische keuken en vooral in Thaise, Indonesische en Maleisische gerechten. Het wordt in verschillende vormen gebruikt zoals vers, gedroogd en in poedervorm. Het voegt diepte en aroma toe aan curries, soepen, wokgerechten en marinades.

Veel mensen omschrijven de smaak als aards en citrusachtig met een pittige kick. Laos is echter niet pittig vanwege capsaïcine zoals de meeste gekruide voedingsmiddelen. In plaats van een langdurig brandend gevoel achter te laten, raakt het je en verdwijnt vervolgens direct weer.

Er zijn twee hoofdsoorten laos:

• Grote Galangal – Alpinia galanga 

Dit is de meest gebruikte variëteit en het heeft een sterkere smaak en wordt vaak gebruikt in hartige gerechten.

• Kleine Galangal – Alpinia officinarum

Dit type heeft een mildere smaak en wordt voornamelijk gebruikt in de traditionele geneeskunde en kruidengeneesmiddelen.

Het kruid komt oorspronkelijk uit China en Thailand en heeft zijn weg gevonden naar de gangbare Ayurvedische geneeskunde. Het beste van laos kruid is echter de manier waarop het kan helpen om je lichaam gezond te houden.

Het wordt namelijk veel in de traditionele geneeskunde in Azië gebruikt vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen. Er wordt aangenomen dat het ontstekingsremmende, spijsvertering bevorderende en antimicrobiële eigenschappen heeft. In sommige culturen wordt het gebruikt om spijsverteringsstoornissen te behandelen en als remedie tegen reisziekte. Er is ook ontdekt dat het positieve effecten heeft op acht verschillende soorten kanker en dat het chronische en specifieke vormen van ontstekingen kan helpen verminderen en vaak nog beter dan medicatie dit kan doen.

In de kruidengeneeskunde wordt laos kruid soms gebruikt om thee of tincturen te maken vanwege de potentiële therapeutische effecten. Het wordt beschouwd als een adaptogeen en dit betekent dat het je lichaam kan helpen zich aan te passen aan stress en het algehele welzijn kan verbeteren.

Er zijn gedroogde laos schijfjes of poeder verkrijgbaar en deze kunnen worden gebruikt als verse laos niet verkrijgbaar is. Verse laos heeft echter de voorkeur vanwege zijn superieure smaak.

Verderop lees je wat deze bijzondere kruid nog meer kan doen!

 

 

“Bevat verschillende antioxidanten”

Wat is de voedingswaarde van laos?

Hoewel laos en gember twee verschillende wortels zijn komen ze wel uit dezelfde familie. Galangal verwijst naar één van de vier plantensoorten uit de familie Zingiberaceae: 

Alpinia galanga – grote laos 

Alpinia officinarum – kleine laos

Kaempferia galanga – kencur, zwarte galangal of zandgember

Boesenbergia rotonde – Chinese gember of vingerwortel

Het meeste wetenschappelijk onderzoek richt zich op de grotere plantensoorten.

Net als gember groeit de wortel in wortelstokken onder de grond. Hoewel het geen hoofdbestanddeel is van de meeste westerse kookstijlen, is het een veelgebruikt ingrediënt in Thaise en traditionele Chinese gerechten.

De wortelstokken bevatten een kleine hoeveelheid calorieën en andere voedingsstoffen, hoewel de portiegroottes per recept variëren en sommige slechts een kleine hoeveelheid van het kruid bevatten.

Eén portie laoswortel van 100 gram bevat ongeveer:

Calorieën                                71 

Koolhydraten                        15 gram 

Eiwit                                        1 gram 

Vet                                           1 gram 

Vezels                                      2 gram 

Vitamine C                              5,4 gram 

 

 

”Laos kruid is veel onderzocht op de werking bij kanker”

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van laos kruid?

Laos kruid is niet alleen lekker voor in het eten maar word ook gebruikt voor het verlichten van allerlei lichamelijke klachten en ziektes. Het kruid is inmiddels veel onderzocht op deze potentiele eigenschappen en wij hebben daar een kort overzicht van gemaakt.

 

Potentieel revolutionair middel tegen kanker

Het meest opvallende gezondheidsvoordeel van laos kruid dat wordt gesuggereerd door een enorme hoeveelheid aan wetenschappelijk onderzoek is het vermogen ervan om een groot aantal vormen van kanker en tumoren te bestrijden en mogelijk te voorkomen.

Laten we deze soorten kanker één voor één met je bekijken.

Maagkanker

Uit een onderzoek bleek dat een vloeibaar extract van laos kruid het aantal maagkankercellen in een laboratoriumtest na 48 uur aanzienlijk vernietigde. Dit is een vooraanstaand resultaat genoemd.

Leukemie

Acute monocytische leukemiecellen is een snel voortschrijdende leukemie die in het beenmerg begint. Deze werden blootgesteld aan een vloeibaar extract van laos in een poging een natuurlijke kankerbehandeling te vinden die aangrenzende cellen niet zou beschadigen, zoals gevaarlijke chemotherapie dat wel doet.

De onderzoekers die het onderzoek deden gaven aan dat dit een mogelijke remedie zou kunnen zijn voor deze vorm van leukemie. Let erop dat dit geen woord is dat wetenschappers snel gebruiken. Deze studie was echter nog maar het begin, omdat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan om de effecten van dit extract op gezonde cellen te onderzoeken voordat het bij levende proefpersonen wordt getest en toegepast.

Melanoma

Onderzoekers bestudeerden de impact van drie verbindingen uit laos kruid op menselijke melanoomcellen oftewel huidkanker. Alle drie de verbindingen hadden een antiproliferatief effect en dit betekent dat ze de groei van nieuwe cellen konden stoppen.

Alvleesklierkanker

In een onderzoek testte men in het laboratorium meerdere verbindingen uit loas kruid en de impact op pancreaskankercellen. Hierbij werd vastgesteld dat ze de groei van nieuwe cellen stopten en genroutes onderdrukten die verantwoordelijk zijn voor het vergroten van de impact van kanker.

Darmkanker

De eerste keer dat het kruid werd onderzocht tegen menselijke darmkankercellen ontdekten wetenschappers dat het apoptose oftewel celdood veroorzaakte op twee verschillende soorten darmkankercellen.

Borstkanker

In een studie bleek dat een extract van laos apoptose veroorzaakte in de menselijke borstkankercellijn MCF-7 en hierbij de gezonde borstcellen MRC-5 niet schaadde.

Als we dieper ingaan op de methode waarmee laos dit bereikt dan blijkt uit een onderzoek dat het de TRAIL-route van kankerbehandeling gebruikte om celdood in borstkankercellen te stimuleren.

Leverkanker

Eén reden waarom kanker zo verwoestend is voor het menselijk lichaam komt door de manier waarop de ziekte zich verspreidt en uitzaait naar andere organen van waaruit het ontstaat. Dit geldt vooral voor leverkanker. Uit een studie waarin de impact van laos-geëxtraheerde verbindingen op HepG2-cellen wat een vorm van leverkanker is, bleek dat de natuurlijke verbindingen het aantal metastasen verminderden door te voorkomen dat de cellen zich aan andere gezonde cellen hechten.

In een ander onderzoek met betrekking tot leverkanker werd combinatietherapie gebruikt met laos en meer gebruikelijke therapieën waardoor een apoptotisch effect ontstond dat groter was dan de getoonde individuele therapieën.

Cholangiocarcinoom – galwegkanker

Deze specifieke vorm van kanker komt niet zo vaak voor maar het is een zeer agressieve kanker die de galwegen infecteert die de lever met de dunne darm verbinden. Het treft mensen vaker in tropische en subtropische gebieden zoals Thailand.

Het kaempferol wortelstokextract uit laos kruid leek muizen een langere levensduur te geven, minder uitzaaiingen te veroorzaken en veroorzaakte geen merkbare bijwerkingen bij de proefpersonen.

 

 

Verbetert de functie en aantallen van het sperma

Bepaalde delen van de laoswortel kunnen nuttig zijn bij het bevorderen van de mannelijke vruchtbaarheid. In een rattenmodel ontdekten onderzoekers dat het het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid verhoogde.

In een ander onderzoek werd er gekeken naar het effect van een laoswortelstok gecombineerd met een extract van granaatappelfruit op het sperma van gezonde mannelijke mannen. Onderzoekers concludeerden dat het aantal beweeglijke spermacellen driemaal zo groot was als bij de placebo.

 

Werkt als ontstekingsremmend middel

Het is bekend dat ontstekingen aan de basis liggen van veel ziekten. Dit betekent dat chronische ontstekingen verband houden met de ontwikkeling van een groot aantal ziekten zoals kanker, hartziekten, de ziekte van Alzheimer en verschillende andere.

Uit onderzoek blijkt dat laoswortel in het algemeen en onder specifieke omstandigheden een ontstekingsremmend effect op het lichaam heeft.

Er wordt een cytokine wat een celsignalerend eiwit is in het lichaam aangetroffen dat bekend staat als tumornecrosefactor alfa of TNF-alfa. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het reguleren van de immuunrespons.

Dit eiwit is het onderwerp van verschillende onderzoeken omdat TNF-alfa wanneer het overmatig wordt gestimuleerd, schade kan veroorzaken en kan bijdragen aan dodelijke ziekten met chronische ontstekingen. Een fytonutriënt die in laos kruid wordt aangetroffen onderdrukt de activiteit van TNF-alfa en kan op deze manier ontstekingen door het hele lichaam helpen verminderen.

Het kruid kan ook helpen de ontstekingen die gepaard gaan met artritis verminderen. In een onderzoek zagen proefpersonen die een middel gebruikten dat onder meer laos- en gemberextract bevatte een aanzienlijke vermindering van kniepijn, de behoefte aan medicijnen en de algemene toestand.

Een andere aandoening die met succes kan worden behandeld met één van de fytonutriënten in het kruid is mastitis. Mastitis is een ontsteking van de tepel die verband houdt met borstvoeding. Bij behandeling met kaempferol vonden de muizen in één onderzoek een grote vermindering van de ontstekingen tot het punt dat het in de toekomst een belangrijke behandeling voor deze aandoening zou kunnen zijn.

Nog een bijzonder belangrijke aandoening die baat zou kunnen hebben bij een behandeling met laos kruid is acuut longletsel dat leidt tot het acute respiratoire distress syndroom. Deze ziekte komt enigszins vaak voor en vooral onder degenen die al ernstig ziek zijn. Het treedt op wanneer vocht in de longen lekt en de overdracht van zuurstof naar vitale organen verhindert. Helaas is acuut longletsel in de meeste gevallen fataal.

Uit onderzoeksresultaten blijkt echter dat de ontstekingsremmende activiteit van laos kruid een positieve invloed lijkt te hebben op acuut longletsel en in de toekomst een belangrijke behandelingsoptie kan zijn. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Kan spijsverteringsproblemen en maagpijn helpen verlichten

Hoewel het duidelijk is dat deze wortel volgens de moderne wetenschap ongelooflijke voordelen heeft, is het oudste en meest onderzochte effect ervan op maagklachten.

In de Ayurvedische geneeskunde en andere Aziatische culturen wordt het al vele eeuwen gebruikt om maagklachten te kalmeren, diarree te verminderen, braken te verminderen en zelfs de hik te stoppen.

 

Rijk aan verschillende antioxidanten

Als je kijkt naar het eten van bosbessen dat je kan helpen om de inname van antioxidanten te verhogen, vraag je je misschien af of dit ook geld voor laos kruid. Hoewel de soorten antioxidanten die in het kruid voorkomen niet hetzelfde zijn als die in fruit waar je van houdt zitten er wel degelijk antioxidanten in.

Interessant genoeg lijken de antioxidanten in laos kruid het meest effectief te zijn bij het langer bewaren van vleesproducten dan zonder.

 

Ondersteuning van de hersenen

Mogelijk deels vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen benadrukt onderzoek dat een verbinding uit deze wortel ook wel bekend als ACA, mogelijk een hersen beschermend effect zou kunnen hebben. Hierdoor kunnen sommige vormen van leeftijdsgebonden cognitieve degeneratie worden verminderd.

Als we even teruggaan naar het TNF-alfa-eiwit, ontdekken we ook dat laos door TNF-alfa te reguleren zelfs kan helpen bij het bestrijden van depressies. Chronische ontstekingen en de overdreven reactie van TNF-alfa zijn een recent bestudeerd facet van de discussie rond depressie. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe het in de praktijk kan worden toegepast.

 

Heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen

Onderzoek laat zien dat laosextract een antimicrobieel effect uitoefent op verschillende bacteriën die bekend staan om het infecteren van voedsel zoals:

Stafylokokken

E. coli

Listeria

Salmonella

Clostridium

Het kan zelfs amoxicilline-resistente E. coli bestrijden en zelfs de resistentie die sommige stammen tegen amoxicilline hebben omkeren.

Eén onderzoek suggereert dat je door het koken van schaaldieren met dit kruid ook een betere kans hebt om de impact van een bacterie die bekend staat als vibrio te remmen. Vibriose kan gevolgen hebben voor degenen die onvoldoende verhitte schelpdieren eten en vooral oesters. Deze effecten zijn mogelijk veel minder waarschijnlijk nadat je laos kruid aan je recept hebt toegevoegd.

Een andere veel voorkomende bacterie die in feite door ongeveer 66 procent van de wereldbevolking wordt gedragen wordt H. pylori genoemd. Deze bacterie kan echter ook zijn gelijke hebben gevonden bij blootstelling aan laos. Eén onderzoek geeft zelfs aan dat dit krachtige kruid maagzweren kan helpen voorkomen die gewoonlijk worden veroorzaakt door de H. pylori-bacterie, naast het elimineren van de bacteriën zelf.

 

 

 

”Laos groet niet goed in Nederland vanwege de vorst”

Hoe gebruik je laos kruid?

Je kunt laospoeder en laoswortel vinden in sommige natuurvoedingswinkels of speciaalzaken. Het is ook vaak te koop in Aziatische supermarkten die je veel ziet in de grote steden.

Over het algemeen heeft laos kruid een tropische omgeving nodig om te gedijen, hoewel het mogelijk is om in een meer gematigd klimaat te groeien als hij beschermd is tegen vorst.

Om het te planten plaats je de wortelstokken in het vroege voorjaar ongeveer twintig centimeter uit elkaar. Als je klaar bent om te oogsten dan verwijder je voorzichtig enkele van de buitenste wortelstokken weg van het midden, in plaats van de hele plant op te graven. Zorg er wel voor dat je plant ongeveer twaalf maanden de tijd krijgt om te rijpen voordat je begint met oogsten. 

In Nederland wordt dit enorm lastig vanwege het koude weer dat we hier hebben.

Hoe kun je laos kruid bewaren?

Om de versheid te behouden laat je de buitenkant erop zitten totdat je klaar bent om hem te gebruiken. In de koelkast is de wortel enkele weken houdbaar maar hij kan ook worden ingevroren of gedroogd om de houdbaarheid te verlengen. Bij het koken kun je zowel het verse kruid als de gedroogde wortelstokken gebruiken.

 

”Maak je eigen likeur, thee of poeder van de laos wortel”

Laos kruid likeur, thee en poeder

Er zijn een paar manieren om de wortel voor te gebruiken. Eén manier is om de wortels  in stukken te hakken en ze te gebruiken in een afkooksel, wat betekent dat je een soort likeur maakt van de wortelstok. 

Je kunt het ook tot poeder vermalen en je eigen zelfgemaakte supplementen maken of thee van maken. Als je het gaat gebruiken om te koken dan kun je het  fijnhakken voor gebruik in een verscheidenheid aan gerechten.

Experimenteer er gerust mee tijdens het koken want je kunt er van alles mee doen. Je kunt ook currypasta van goede kwaliteit kopen die is gemaakt met laos en deze toevoegen aan stoofschotels, soepen en meer. Veel mensen hebben zelfs een smaakvoorkeur voor de wortel vanwege de scherpe maar toch bevredigende smaak, zelfs boven andere pittige ingrediënten.

 

 

”Als je geen laos kan vinden dan kun je gember gebruiken”

Loas kruid, gember en kurkuma

Loas word vaak vergeleken met gember en kurkuma omdat ze veel overeenkomsten hebben.

Alle drie de wortels hebben op zijn minst enige kanker bestrijdende eigenschappen hoewel loas de meest uitgebreide heeft. Gember en kurkuma kunnen ook ontstekingen helpen verminderen en bieden ook een ondersteuning bij de spijsvertering.

Het is bekend dat zowel kurkuma als gember diabetes kunnen helpen bestrijden en op natuurlijke wijze pijn beheersen, terwijl er tot nu toe geen bewijs is dat laos kruid dit doet. Kurkuma en laos kruid helpen beide vanwege hun vermogen om TNF-alfa te onderdrukken, de gezondheid van de hersenen te bevorderen.

Kurkuma lijkt de enige van de drie te zijn die de gezondheid van het cardiovasculaire systeem ten goede komt. Gember heeft een gewichtsverliesaspect en laos bevordert een verhoogd aantal zaadcellen.

Het interessante is dat hoewel ze alle drie gastro-intestinale voordelen hebben, laos kruid bij sommige personen de hoeveelheid maagzuur kan verhogen en niet wordt aanbevolen voor mensen met gastro-oesofageale reflux of maagzweren, terwijl de andere twee wel kunnen worden gebruikt om deze aandoeningen te behandelen.

Zo zie je maar dat ook gember en kurkuma ook enorm gezond kunnen zijn als je ze gebruikt bij het koken.

 

 

”Kies indien mogelijk altijd voor verse laos”

Maak je eigen Thaise laos soep!

Een echte Thaise maaltijd zou niet compleet zijn zonder een heerlijk Tom Ka Gai recept. Wij gaan je in een paar simpele stappen leren hoe je een Thaise laossoep maakt met kokosmelk.

Als je trek in Thais eten wilt stillen en weinig tijd hebt, probeer dan deze Romige Thaise Kokoskippensoep eens uit!

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten die in deze overheerlijke soep worden gebruikt.

Ingrediënten:

2 eetlepels olie

1 kleine ui – in vieren snijden

1 kili kipfilet of kippendijen zonder vel en zonder bot – in blokjes gesneden

2 eetlepels Thaise rode currypasta 

1 rode paprika – in dikke reepjes gesneden

6 plakjes laos 

6 kaffirlimoenblaadjes – gescheurd en gekneusd

3 kopjes kippenbouillon

2 eetlepels vissaus of zout naar smaak

1 eetlepel suiker

3/4 kop kokosmelk

2 1/2 eetlepels limoensap

Korianderblaadjes

Bereidingswijze:

1) Schakel de Saute modus in op je crock Pot. Voeg de ui toe en bak 10 seconden voordat je de kip toevoegt. Bak de kip tot het oppervlakte wit wordt.

2) Voeg de Thaise currypasta, paprika, laos en kaffirlimoenblaadjes toe en roer het geheel goed door. Voeg daarna de kippenbouillon, vissaus en suiker toe. Bedek de pan en selecteer Hoge druk gedurende 6 minuten.

3) Als het piept schakel dan over naar Quick Release. Wanneer de klep zakt verwijder je voorzichtig het deksel en voeg je de kokosmelk en het limoensap toe aan de soep en roer het goed door. Bestrooi met koriander en serveer onmiddellijk.

Interessante feiten over laos kruid

Wist je dat laos kruid al vóór minstens 1000 na Christus in China werd gekweekt? Aan het einde van de 11e en het begin van de 12e eeuw noemde de heilige Hildegard van Bingen wat een Duitse filosoof en christelijke mysticus was, laos ‘het kruid van het leven’ en noemde het één van haar favoriete remedies voor verschillende kwalen.

Later zou een prominente kruidendokter zijn gebruik van laos kruid voor de behandeling van hartziekten, spijsverteringsproblemen en zelfs doofheid verder hebben gepubliceerd.

Het gebruik van het kruid verspreidde zich vervolgens snel naar Europa, waar het voor alles werd gebruikt, van thee voor paarden tot een behandeling voor neusinfecties. In 1898 werd het opgenomen in de King’s American Dispensatory wat een op dat moment geldende beschrijving was van de kruiden die in de Amerikaanse medische praktijk werden gebruikt. Tegenwoordig gebruiken de Russen laos kruid als basis voor veel van hun likeuren.

Het vreemdste feit over laos kruid was in 2015 toen ontdekten onderzoekers in Maleisië dat laos misschien wel een ongelooflijk effectieve verdediging tegen termieten is!

 

  

”Laos geeft meestal geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van laos kruid?

De bijwerkingen van laos kruid zijn zeldzaam en treden meestal alleen op als het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die groter zijn dan wat normaal in voedingsmiddelen wordt aangetroffen. 

Zwangerschap

Zoals de meeste kruiden moet je tijdens de zwangerschap het gebruik van laos kruid vermijden, tenzij je nauwlettend wordt gecontroleerd door een arts.

Allergische reacties

Laos kruid is een relatief hypoallergeen voedingsmiddel dat in sommige teksten zelfs wordt gesuggereerd om de intensiteit van allergische reacties te verminderen. Om deze reden is de kans groot dat je na consumptie ervan geen allergische symptomen zult ervaren.

Maagzuur

Zoals eerder gezegd kan laos kruid mogelijk de hoeveelheid maagzuur die je produceert verhogen. Als je gastro-oesofageale reflux of een maagzweer hebt dan is het waarschijnlijk het beste om de kruid te vermijden, tenzij dit wordt aanbevolen door je huisarts.

Bijwerkingen

Als je grotere hoeveelheden van het kruid binnen krijgt dan kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

Vermoeidheid

Maagklachten

Diarree 

Deze bijwerkingen kunnen optreden als gevolg van acute orale toxiciteit maar het enige bewijs van dit soort reacties is bij muizen. Als deze symptomen optreden na het eten van de kruid zorg er dan voor dat je niet meer zoveel ervan consumeert.

Tips:

1) Loas kruid past ook goed bij ingrediënten zoals citroengras, knoflook en chilipepers om een ​​evenwichtig en smaakvol profiel in gerechten te creëren

2) Gebruik laos in marinades voor vlees, zeevruchten of tofu. Het geeft een heerlijke geur in combinatie met andere ingrediënten

3) Als je laos kruid in poedervorm gebruikt, onthoud dan dat deze krachtiger kan zijn dan verse laos. Begin altijd met een kleine hoeveelheid en pas aan naar smaak

4) Maak je eigen kruidenthee en tincturen waarbij laos wordt gebruikt voor mogelijke spijsverterings- en ontstekingsremmende voordelen

Laos kruid stimuleert de spijsvertering

Tot slot

Laos kruid stond centraal in dit artikel. Kook jij graag Thaise of Indonesische gerechten? En welke gerecht heeft je voorkeur en eet je graag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Ashwagandha

Groenlipmossel

Kurkuma

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *