lactoferrine
Expert: Jaap Gerrijts | 4 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Lactoferrine

Lactoferrine is een eiwit dat van nature voorkomt in melk en andere lichaamsvloeistoffen. Het heeft verschillende functies, zoals het binden en transporteren van ijzer, het remmen van de groei van bacteriën en schimmels en het moduleren van het immuunsysteem. Lactoferrine wordt onderzocht wordt als een mogelijke behandeling voor verschillende aandoeningen, zoals infecties, ontstekingen, kanker en bloedarmoede.

Lactoferrine is een multifunctioneel eiwit. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom dat zo is en vertellen we wat de bijwerkingen en interacties zijn. Lees je mee?!

Lactoferrine heeft een sterke antivirale werking tegen een aantal RNA en DNA-virussen

Lactoferrine

Lactoferrine is een eiwit dat van nature voorkomt in de melk van mensen, koeien en andere zoogdieren. Het zit ook in andere vloeistoffen in het lichaam zoals:

Tranen

Speeksel

Slijm 

Gal

Lactoferrine heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen en helpt het lichaam ijzer te transporteren en te absorberen. Het kent niet alleen een krachtige antimicrobiële activiteit tegen bacteriën, maar ook tegen gisten, schimmels, parasieten en virussen zoals het nieuwe coronavirus. De mechanismen die ten grondslag liggen aan die antimicrobiële werking van lactoferrine lijken het resultaat van zowel directe als indirecte effecten.

Bij mensen zijn de hoogste concentraties lactoferrine te vinden in colostrum wat een zeer voedzame eerste vorm van moedermelk is die kort na de geboorte van een baby wordt geproduceerd. Baby’s kunnen op deze manier veel lactoferrine uit moedermelk halen en er zijn voedselbronnen beschikbaar waar volwassenen de stof uit kunnen halen.

Lactoferrine is in kleinere hoeveelheden aanwezig in koemelk en is ook te vinden in zuivelproducten gemaakt van koemelk, zoals kaas, yoghurt en wei-eiwit en ook in eieren.

Sommige mensen nemen lactoferrine supplementen vanwege hun vermeende antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen. Hoewel de lactoferrine die in supplementen wordt gebruikt meestal afkomstig is van genetisch gemodificeerde rijst, kan het ook afkomstig zijn van koemelk.

Lactoferrine heeft verschillende toepassingen:

Supplement

Voeding voor baby’s

Antimicrobieel middel

Genezen van wonden

Bevorderen van de darmgezondheid

Beheersen van aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen 

Gezonde ogen

Remmen van de groei van bacteriën in de mond

 

 

”Lactoferrine kan de activiteit van bepaalde immuuncellen versterken”

Wat zijn de mogelijke voordelen van lactoferrine?

Lactoferrine is een multifunctioneel eiwit met verschillende potentiële voordelen die aan zijn eigenschappen worden toegeschreven. Houd er rekening mee dat hoewel deze voordelen tot op zekere hoogte door wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund, er vaak nog meer onderzoek moet worden gedaan om te kijken hoe de stof in de praktijk kan worden toegepast.

 

Immuun ondersteuning

Lactoferrine staat bekend om zijn immuun modulerende eigenschappen. Het kan de activiteit van bepaalde immuuncellen versterken zoals lymfocyten en neutrofielen die beide een belangrijke rol spelen bij de verdediging van je lichaam tegen infecties.

Antimicrobiële activiteit

Lactoferrine’s vermogen om ijzer te sekwestreren maakt het een potentieel hulpmiddel bij het beperken van de groei van bacteriën en virussen die ijzer nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Het kan zich namelijk binden aan ziekteverwekkers en hun proliferatie remmen.

Ontstekingsremmende effecten

Van lactoferrine is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen bezit wat implicaties kan hebben voor het beheersen van ontstekingsaandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen.

Gezonde darmen

De stof kan helpen een evenwichtige darmmicrobiota te behouden door de groei van nuttige bacteriën te bevorderen en de groei van schadelijke bacteriën te remmen. Dit kan bijdragen aan de algehele gezondheid van de darmen.

Antioxiderende eigenschappen

Lactoferrine vertoont antioxiderende activiteit en helpt schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en oxidatieve stress in het lichaam te verminderen.

Genezing van wonden

Vanwege de immuun versterkende en antimicrobiële effecten is lactoferrine onderzocht op zijn vermogen om wondgenezing en weefselherstel te versnellen.

Gezondheid van de mond en tanden

De antimicrobiële activiteit van Lactoferrine kan gunstig zijn voor de mondgezondheid door de groei van bacteriën te remmen die bijdragen aan tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Regeling van ijzeropname

Lactoferrine speelt een rol bij het reguleren van de ijzeropname in de darmen. Het kan overmatige ijzeropname helpen voorkomen wat belangrijk is voor mensen met aandoeningen zoals hemochromatose / overmatige ijzeropname. Het bindt zich namelijk aan overtollig ijzer waardoor ijzerstapeling kan worden voorkomen.

Kankeronderzoek

Sommige onderzoeken suggereren dat lactoferrine kanker bestrijdende eigenschappen zou kunnen hebben door de groei van bepaalde kankercellen te remmen en immuun responsen te moduleren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker. Hier moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.

Ogen

Lactoferrine dat in de tranen wordt aangetroffen kan je ogen helpen beschermen tegen infecties en bijdragen aan het behoud van gezonde ogen.

 

 

”Lactoferrine komt het meest voor in moedermelk en koemelk”

Wat zijn goede bronnen van lactoferrine?

Lactoferrine is er in verschillende vormen en te koop in natuurlijke producten en als supplement. Hier zijn enkele veel voorkomende bronnen waar je lactoferrine kunt vinden:

Moedermelk

Lactoferrine is van nature aanwezig in moedermelk. Het speelt een rol bij het bieden van immuun ondersteuning en andere voordelen voor zuigelingen.

Zuivelproducten

De stof wordt in kleine hoeveelheden aangetroffen in koemelk en andere zuivelproducten. De concentratie van lactoferrine in deze producten is echter aanzienlijk lager in vergelijking met moedermelk.

Supplementen

Lactoferrine supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals:

Capsules

Tabletten

Poeders 

Vloeibare extracten

Deze supplementen worden op de markt gebracht vanwege hun potentiële immuun versterkende en gezondheids bevorderende eigenschappen.

 

 

”Bijna 100.000 Nederlanders hebben nog steeds last van gezondheidsklachten”

Lactoferrine en long covid

Als je na besmetting met het corona virus nog langdurige klachten hebt dan noemt men dit Long COVID. Deze klachten zijn onder andere:

Vermoeidheid

Benauwdheid

Slechte concentratie

Hoewel lactoferrine kan werken als immuun ondersteuning en antimicrobiële activiteiten bevat is er geen sluitend bewijs om het gebruik ervan als behandeling voor langdurige COVID te ondersteunen. Voordat je het als een supplement hiervoor gaat gebruiken adviseert men om eerst een arts te raadplegen, vooral gezien de complexe en variabele aard van langdurige COVID-symptomen.

 

 

”Bij normale doseringen word lactoferrine als veilig beschouwd”

Wat zijn de bijwerkingen en interacties van lactoferrine?

Hoewel lactoferrine over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen wanneer het in matige hoeveelheden wordt geconsumeerd, zijn er enkele mogelijke overwegingen en bijwerkingen waarmee je rekening moet houden. We hebben de meest belangrijke voor je op een rij gezet!

 

Spijsvertering

Bij sommige personen en met name degenen met een gevoelige maag of onderliggende gastro-intestinale aandoeningen kunnen lactoferrinesupplementen mogelijk spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals:

Misselijkheid

Opgeblazen gevoel 

Diarree

 

Interacties met ijzersupplementen

Het vermogen van lactoferrine om zich aan ijzer te binden kan mogelijk de opname van ijzersupplementen verstoren. Als je om een bepaalde reden ijzersupplementen slikt dan is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen voordat je ook lactoferrinesupplementen gaat gebruiken.

 

Allergische reacties

Hoewel het zeldzaam is zijn allergische reacties op lactoferrine mogelijk, vooral bij personen met bekende allergieën voor zuivelproducten. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn:

Moeite met ademhalen 

Jeuk

Zwelling

 

Interactie met medicijnen

De effecten van lactoferrine op het immuunsysteem en het potentieel om te interageren met ijzer kunnen theoretisch de absorptie of werkzaamheid van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Als je medicijnen gebruikt en vooral medicijnen die verband houden met het ijzermetabolisme of het immuunsysteem dan is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je lactoferrinesupplementen gaat gebruiken.

 

Zorgen over zuiverheid en kwaliteit

Zoals bij elk supplement kan de kwaliteit en zuiverheid van lactoferrineproducten variëren. Het is daarom belangrijk om producten te kiezen van gerenommeerde fabrikanten die voldoen aan kwaliteitsnormen.

 

Zwangerschap en borstvoeding

Hoewel lactoferrine van nature aanwezig is in de moedermelk en over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor zuigelingen, is de veiligheid van lactoferrinesupplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding niet goed vastgesteld. Zwangere vrouwen of mensen die borstvoeding geven moeten daarom eerst advies vragen aan een arts voordat ze lactoferrinesupplementen gaan gebruiken tijdens deze periode.

 

* Het is belangrijk om te onthouden dat individuele reacties op supplementen kunnen variëren en wat bij de ene persoon bijwerkingen kan veroorzaken heeft mogelijk geen invloed op de andere. Als je overweegt lactoferrine supplementen voor een specifiek doel te gebruiken dan is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. 

Waar kan je lactoferrine kopen?

Lactoferrine word het meest gebruikt in de vorm van een supplement en je kunt deze online vinden bij verschillende natuurvoedingswinkels, vitaminewinkels en gespecialiseerde supplementenwebsites.

Het is ook te koop bij sommige apotheken en drogisterijen en natuurvoedingswinkels waar ze je uitgebreid informatie kunnen geven over het gebruik en de werking ervan.

Bij het kopen van lactoferrinesupplementen is het belangrijk om producten te kiezen van gerenommeerde fabrikanten en detailhandelaren. Zoek daarom naar producten die duidelijke informatie geven over het lactoferrinegehalte, doseringsinstructies en eventuele aanvullende ingrediënten. Kwaliteit en zuiverheid zijn belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van het juiste voedingssupplement.

Tips:

1) Als je besluit lactoferrinesupplementen te nemen, lees dan zorgvuldig het etiket voor doseringsinstructies. Volg de aanbevolen dosering van de fabrikant of zoals geadviseerd door een arts of specialist. Vermijd het innemen van meer dan de aanbevolen hoeveelheid, aangezien overmatige inname niet noodzakelijkerwijs leidt tot meer voordelen en mogelijk nadelige effecten kan veroorzaken.

2) Kies lactoferrinesupplementen van gerenommeerde merken en fabrikanten. Zoek naar producten die zijn getest op kwaliteit, zuiverheid en potentie. Kies voor lactoferrinesupplementen die afkomstig zijn van veilige en betrouwbare bronnen.

3) Let goed op hoe je lichaam reageert op lactoferrinesupplementen. Hoewel lactoferrine voor de meeste mensen over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige personen spijsverteringsproblemen of andere bijwerkingen ervaren. Als je bijwerkingen opmerkt, stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts.

4) Lactoferrine supplementen moeten worden gezien als onderdeel van een algehele gezonde levensstijl. Een uitgebalanceerd eetpatroon volgen, gehydrateerd blijven, regelmatig aan lichaamsbeweging doen, omgaan met stress en voldoende slapen zijn allemaal belangrijke factoren die bijdragen aan jou welzijn. Lactoferrine supplementen moeten deze levensstijlkeuzes aanvullen en niet vervangen.

Moedermelk is rijk aan lactoferrine

Tot slot

Lactoferrine stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een glaasje melk? En hoeveel glazen drink je gemiddeld per week? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan door middel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Proteïne poeder

Waar zitten veel eiwitten in?

Wat is proteïne?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *