krill olie
Expert: Jaap Gerrijts | 26 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Krill olie

Krill olie wordt gewonnen uit krill en is een half-doorzichtig, garnaglachtig diertje uit de wateren van Antarctica. Krill voed zich met plankton en algen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren en die zijn op hun beurt weer goed voor je algehele gezondheid.

Krill olie kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we wat het verschil is tussen krill olie en visolie. Lees je mee?!

Krill olie

Krill olie wordt gewonnen uit een soort Antarctische krill. Dit is een klein garnaalachtige schaaldier die voorkomt in de Zuidelijke Oceaan. Het diertje bevind zich aan de onderkant van de voedselketen en voedt zich voornamelijk met fytoplankton of microscopisch kleine zee algen.

Er word sinds de jaren 70 van de vorige eeuw gevist op krill en de populariteit neemt steeds meer toe. Wist je dat Antarctische krill één van de meest voorkomende diersoorten op aarde is? Er word geschat dat er ruim 500 miljoen ton krill in de Zuidelijke Oceaan zit. 

Tijdens de winter is het voedsel schaars en dan slagen ze erin om andere voedselbronnen te vinden zoals de algen die onder het ijsoppervlak groeien, op de oceaanbodem of zelfs op andere dieren. In moeilijke tijden kan krill tot 200 dagen zonder voedsel overleven. Krill is daarom een ongelooflijk veerkrachtige diersoort. Krill is ook een enorm belangrijk onderdeel van onze ecologische gemeenschap. Veel andere diersoorten zijn namelijk afhankelijk van het diertje om te overleven. 

Krill olie bevat een zeer geconcentreerde hoeveelheid van omega 3-vetzuren. Zoals je misschien weet zijn deze vetzuren enorm belangrijk voor een gezond lichaam en de meeste mensen krijgen er helaas te weinig van binnen. De olie bevat de stof fosfatidylcholine dat het celmembraan beschermt. Maar liefst 44% van de cel bestaat uit cholesterol en fosfolipiden en daarom is het consumeren van een goede hoeveelheid vet enorm belangrijk. 

Krill olie bevat ook Astaxanthine en dit is een krachtige carotenoïde die enorm gezond is en bekend staat vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. Het stofje zorgt er ook voor dat de olie niet snel bederft en dit is ook een aangenaam pluspunt!

De olie bevat enorm veel gezondheidsvoordelen voor de hersenen, gewrichten, botten en nog veel meer.

Wij gaan in dit artikel alle voordelen van deze bijzondere olie verder met je doornemen.

 

 

”Omega 3 in krill olie bevat enorm veel voordelen”

8 gezondheidsvoordelen van krill olie!

Krill olie word steeds populairder vanwege de vele voordelen die het heeft. Het is een goed alternatief voor visolie wat vaak te snel ranzig word en bederft. De olie is veel onderzocht door wetenschappers en wij hebben de meest belangrijke voordelen voor je op een rij gezet.

 

Helpt ontstekingen bestrijden

Een ontsteking is een normaal immuunrespons die je lichaam helpt te beschermen tegen vreemde indringers. Aan de andere kant zorgen chronische ontstekingen er voor dat er ziektes kunnen ontstaan zoals:

Suikerziekte

Hart- en vaatziekten

Obesitas

Kanker

Zoals je inmiddels weet bevat krill olie veel omega 3 zoals docosahexaeenzuur / DHA en eicosapentaeenzuur / EPA. Van deze stoffen is aangetoond dat ze belangrijke ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Volgens verschillende onderzoeken kan suppletie met omega 3 vetzuren de niveaus van ontstekingsmarkers in het bloed aanzienlijk helpen verlagen. Krill olie bevat daarnaast ook astaxanthine. En dit is een in vet oplosbare fytonutriënt dat kan helpen bij het bestrijden van de vrije radicalen die chronische ontstekingen veroorzaken.

Naast het helpen verlagen van het risico op chronische ziekten kan het ontstekingsremmende effect nog veel meer voordelen zoals het vertragen van veroudering tot bescherming tegen bepaalde auto-immuunziekten.

 

Helpt de ogen gezond houden

Krill olie bevat een goede hoeveelheid astaxanthine wat een in vet oplosbare carotenoïde is. De stof is maar liefst twintig keer sterker dan bètacaroteen en honderd keer sterker dan alfa tocoferol en duizend keer sterker dan vitamine C!

Zoals je kunt begrijpen is deze antioxidant enorm goed voor de gezondheid en speciaal voor de ogen.  

Astaxanthine:

Ontstekingsremmend

Helpt de lever te ontgiften

Voorkomt chronische degeneratie van het lichaam

Helpt staar en maculadegeneratie voorkomen

Goed voor het hart

Goed voor de huid

 

Goed voor het hart en de bloedvaten

Krill olie zit boordevol omega 3 vetzuren  die in vele onderzoeken in verband zijn gebracht met:

Verminderd risico op hartaandoeningen 

Verminderde ontsteking

Verbeteringen in de cardiovasculaire functie

In een onderzoek werd er specifiek gekeken naar de voordelen van krill olie op het hart bij mensen met diabetes. Onderzoekers ontdekten hierbij dat het innemen van 1000 milligram krill olie verschillende risicofactoren voor hartziekten verminderde en verhoogde niveaus van gunstig HDL-cholesterol aantoonde.

Andere onderzoeken laten zien dat de omega 3 vetzuren:

Hartslag en bloeddruk kunnen verlagen

Hoge triglyceriden kunnen verlagen 

Het risico op coronaire hartziekten kunnen verminderen

Het is inmiddels duidelijk dat het omega 3 gehalte een grote rol speelt in de voordelen van krill olie voor het hart.

 

Goed voor de gewrichten en botten 

Bij het ouder worden zal je merken dat je botten en gewrichten niet altijd meer zo soepel zijn als vroeger. 

Aandoeningen zoals artritis en osteoporose komen steeds vaker voor naarmate je ouder wordt. Dit heeft te makenmet het verlies van botdichtheid en kraakbeen. Dit zorgt bij veel mensen voor problemen zoals:

Pijn

Stijfheid

Slecht lopen

Verhoogd risico op botbreuken 

De omega 3 in krill olie word veel gebruikt om de botten te versterken en gewrichten soepel te houden. Het helpt ook om ontstekingen die vaak aan de basis liggen van gewrichtsproblemen te verminderen.

Er zijn aanwijzingen dat de omega-3-vetzuren in krillolie kunnen helpen om je botten en gewrichten gezond en sterk te houden. Verschillende onderzoeken laten zien dat omega 3 kan helpen de botdichtheid te behouden en de ontsteking te verminderen die bijdraagt aan bot- en gewrichtspijn. Er is meer onderzoek nodig om de exacte effecten van met name krill olie op de gezondheid van botten en gewrichten te beoordelen. Eén ding staat vast en dat is dat de omega 3 enorm goed is voor de botten en gewrichten!

 

Goed voor de hersenen

Wist je dat je hersenen maar liefs voor 60% uit vet bestaan? Een slechte verhouding van vetten die je binnen krijgt zijn dan ook enorm slecht voor je hersenen. 

En weer komt omega 3 om de hoek kijken! De vetzuren kunnen symptomen van angst en depressie verminderen en ook cognitieve achteruitgang verminderen. Omega 3 word ook gebruikt bij de behandeling van:

ADHD

Schizofrenie

Bipolaire stoornis 

Er is minder onderzoek gedaan naar de cognitieve effecten van krill olie maar verschillende onderzoeken hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. Een studie onder ratten liet zien de olie de cognitie verbeterde en antidepressieve effecten vertoonde. Een ander onderzoek toonde aan dat het gebruik van krill olie hielp bij het activeren van de cognitieve functie bij oudere mannen.

 

Goed voor een glanzende huid

Problemen met de huid gaan vaak gepaard met ontstekingen wat je ziet bij bijvoorbeeld dermatitis en acne. Ook hier kan de omega 3 in krill olie helpen deze ontstekingswaarden te verlagen. Daarnaast helpt de olie je huid een mooie gezonde glans te geven!

In Zuid-Koreaans onderzoek bleek aanvulling met omega 3 ontstekingsacne met maar liefst 42 procent te verminderen. Een andere studie onder dieren liet zien dat de twee soorten omega 3 vetzuren DHA en EPA die in krill olie worden aangetroffen in staat waren de productie van een specifiek molecuul dat betrokken is bij ontstekingen te blokkeren. Dit kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals atopisch eczeem. 

Daarnaast bevat het ook astaxanthine en deze stof kan de gezondheid van de huid nog meer helpen te verbeteren. Volgens een onderzoek verminderde orale suppletie in combinatie met plaatselijke toepassing van astaxanthine ouderdomsvlekken en rimpels terwijl het de huidtextuur en het vochtgehalte verbeterde. Er zal hier nog meer onderzoek naar gedaan worden in de toekomst om te kijken hoe de olie het beste kan worden toegepast bij huidziekten.

 

Ondersteuning bij afvallen

Verschillende studies laten zien dat krill olie afvallen bevordert dankzij het gehalte aan omega 3. Studies hebben zelfs aangetoond dat omega 3 kan helpen bij:

Verminderen van de eetlust

Stimuleren van de stofwisseling

Stimuleren van de vetverbranding

Een ander onderzoek toonde aan dat dagelijks gebruik van minimaal 1,3 gram omega 3 het gevoel van verzadiging verhoogde tot twee uur na de maaltijd. Andere onderzoeken gaven aan dat omega 3 de stofwisseling met 4 tot 14% verhoogde en de vetverbranding tijdens sporten met maar liefst 27% kan verhogen!

 

Kan in verband worden gebracht met een verminderd risico op kanker

Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen de omega 3 in krill olie en een verminderd risico op bepaalde soorten kanker.

Onderzoek heeft aangetoond dat een hogere inname van omega 3 uit supplementen in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op prostaat- en borstkanker. In een ander onderzoek ontdekte men dat een hogere consumptie van omega 3 vetzuren geassocieerd was met een lager risico op darmkanker.

Deze onderzoeken laten een verband zien en men heeft andere factoren niet meegerekend. Dit betekent dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden om er zeker van te zijn dat deze bevindingen daadwerkelijk kloppen. Vooralsnog lijkt deze ontwikkeling enorm positief en de toekomst zal uitwijzen hoe het eventueel kan worden toegepast.

 

 

”Krill olie bevat veel astaxanthine”

Wat is het verschil tussen krill olie en visolie

Zowel krillolie als visolie bevatten veel nuttige omega 3 vetzuren zoals EPA en DHA. De voordelen van krillolie en visolie voor cholesterol, artritis, huidgezondheid en andere aandoeningen zijn redelijk vergelijkbaar.

Het belangrijkste voordeel van krill olie ten opzichte van visolie is de opneembaarheid. Een groot aantal onderzoeken hebben de biologische beschikbaarheid van visolie versus krill olie door de jaren heen vergeleken. Een recensie uit Noorwegen verzamelde de resultaten van 14 onderzoeken en toonde aan dat de DHA en EPA in krill olie beter biologisch beschikbaar waren dan visolie. Dit betekent dat je lichaam deze stoffen beter op kan nemen in vergelijking met visolie.

Daarnaast bevat krill olie de krachtige astaxanthine. Dit is een carotenoïde met krachtige antioxiderende eigenschappen. Het staat ook wel bekend als “de koning van carotenoïden” en het vermogen van de stof om vrije radicalen te bestrijden word geschat op 6.000 keer hoger dan vitamine C, 550 keer groter dan vitamine E en 40 keer hoger dan bètacaroteen!

Krill olie is ook veel zuiverder dan visolie en bevat lagere niveaus van kwik en zware metalen. Omdat krill algen eet is de kans kleiner dat ze grote hoeveelheden van deze giftige stoffen ophopen dan andere vissoorten.

Krill olie word ook gezien als een duurzamere bron van omega 3 dan visolie. Dit komt omdat Antarctische krill één van de meest voorkomende diersoorten op aarde is. Het is daarom beter voor het milieu.

Als laatste pluspunt zien we dat krill olie langer goed blijft en minder snel bederft als visolie. Visolie moet koel en donker bewaart blijven en in winkels en warme vrachtwagens kan het al zijn dat de olie in de capsules bedorven is voordat de consument het heeft gekocht!

 

 

”Begin met een lage dosering en bouw het rustig op”

Wat is de beste dosering van krill olie?

Bij de meeste onderzoeken word een dosering gebruikt tussen 1.000 en 3.000 milligram krill olie per dag. Deze hoeveelheid kan sterk variëren op basis van de hoeveelheid EPA en DHA die in het supplement aanwezig is.

Over het algemeen lijkt een dosering van 250 tot 500 milligram gecombineerde EPA en DHA gunstig voor de meeste gezondheidsproblemen. Kijk altijd goed op het etiket van je supplement om te zien hoeveel EPA en DHA het bevat. Stel een supplement bevat 1.000 milligram krill olie dan kan de hoeveelheid EPA en DHA nog steeds veel lager zijn.

Zorg er altijd voor dat je met een lagere dosis begint en deze voorzichtig verhoogt. Dit zorgt voor dat je krill olie beter kunt verdragen en het kan ook het risico op onaangename symptomen zoals oprispingen en misselijkheid verminderen.

Houd je ten alle tijde aan de gebruiksaanwijzing zodat je de juiste hoeveelheid binnen krijgt!

 

 

”Als je allergisch bent voor schaaldieren dan is krill olie niet geschikt”

Wat zijn de bijwerkingen en interacties van krill olie?

Krill olie bevat veel voordelen maar het ie niet altijd voor iedereen weggelegd. Wanneer je allergisch bent voor schaaldieren dan kun je de olie beter vermijden. Mocht je het toch gebruiken en last hebben van een allergische reactie dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. 

Pas daarom op voor symptomen van voedselallergie zoals:

Maagpijn

Jeuk

Zwelling

Netelroos

Wist je dat omega 3 de bloedstolling kan vertragen? Als je problemen hebt met de bloedstolling of bloedverdunners gebruikt dan is het belangrijk om eerst met de arts te overleggen of je het supplement kunt gebruiken en wat de beste dosering is.

Als je geopereerd gaat worden dan raad men aan om twee weken voor de operatie te stoppen met het supplement in verband met de bloedstolling.

Heeft krill olie ook bijwerkingen?

Bijwerkingen komen niet vaak voor en als ze voorkomen dan is dit meestal in het begin.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Misselijkheid

Slechte adem

Slechte spijsvertering

Dyspepsie

Oprispingen

Brandend maagzuur

Deze problemen nemen meestal geleidelijk af in de loop van de tijd.

Kies altijd voor een kwalitatief goed product en begin met een lage dosering en verhoog het langzaam. Je kunt het op elk moment van de dag innemen zolang het maar samen met een maaltijd inneemt.

 

 

”Online vind je de meeste krill olie soorten”

Waar kan je krill olie kopen?

Krillolie is te koop in verschillende winkels. Het is te koop bij de drogisterij, supermarkt, speciaalzaak en online. Wees erop verdacht dat de kwaliteit enorm kan verschillen en lees daarom goed op de verpakking waar het vandaan komt.

Zorg ervoor dat je het koopt van een vertrouwd en gerenommeerd merk en zoek naar supplementen die een hoog gehalte aan EPA en DHA bevatten met minimale vulstoffen of toegevoegde ingrediënten om ervoor te zorgen dat je het beste krill olie supplement krijgt.

Tips:

1) Zoek naar krill olie met hoge EPA en DHA waardes

2) Zorg dat je dagelijks minimaal 200 tot 300 milligram omega 3 vetzuren binnen krijgt

3) Als je vegetariër of veganist bent dan kun je ook kiezen voor algenolie

4) Kijk op de verpakking naar een keurmerk die bewijst dat de krill is gevangen op een manier dat het ecosysteem van de oceaan word behouden door vanglimieten vast te stellen

Tot slot

Krill olie stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens krill olie gekocht? En wat zijn je ervaringen daarmee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is hoge bloeddruk?

Algenolie of visolie

Lever ontgiften

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *