kramp in de benen bij ouderen
Datum: 20 juni 2022 *update
Leestijd: 6 minuten

Kramp in de benen bij ouderen

Kramp in de benen bij ouderen. Kramp is vervelend en bijna iedereen heeft er weleens last van. Met name de nachtelijke kramp in een been, teen of kuit is erg vervelend. Het verstoord je nachtrust en je vraagt je misschien af: waar komt die kramp toch vandaan?  

Kramp in de benen bij ouderen komt heel vaak voor. Wat kan je daar eigenlijk aan doen? Het antwoord daarop willen we graag met je delen. Lees je mee?!

Kramp in de benen bij ouderen

Om te beginnen gaan we eerst de vraag beantwoorden wat kramp eigenlijk is. Kramp is het plotseling onwillekeurig samentrekken van alle vezels van je spieren. Als je kramp hebt wordt het rusten en samentrekken te snel afgewisseld tussen de spiervezels zodat een spier te lang aangespannen blijft. 

Deze samentrekkingen zijn steeds onbewust en blijven soms even aanhouden en veroorzaken een zichtbare verharding. Een spiersamentrekking kan zich voordoen in een deel van een spier, een volledige spier of zelfs in verschillende spieren tegelijk. Krampen komen vaak ‘s nachts voor, en die noem je ‘nachtelijke krampen’. 

Het meest bekend zijn de nachtelijke kuitkrampen. Hierbij voel je plotseling een pijnlijke kramp in je kuit wat enkele seconden tot minuten kan duren. Deze kramp staat er om bekend dat ze je slaap enorm kunnen verstoren. En er is niets zo vervelend als een verstoorde nachtrust door kramp. 

Wat is de oorzaak?

Nu we weten wat kramp is gaan we opzoek naar de oorzaak of misschien zijn er wel meerdere oorzaken. Als je ouder wordt verlies je spiermassa waardoor er gemakkelijk overbelasting kan ontstaan. Deze overbelasting zorgt vaak voor kramp. 

Bepaalde medische aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes kunnen krampen veroorzaken maar ook medicatie kan dat. Gebruik je plaspillen dan is de kans groot dat je last hebt van nachtelijke kramp. 

Daarnaast kan een gebrek aan vocht, kou of een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kramp in de benen veroorzaken. Een tekort aan mineralen daar gaan we straks wat uitgebreider op in. 

Tot slot kan een oorzaak van kramp zenuwschade zijn. Zenuwschade treedt namelijk vooral op in je benen, waar de kramp dan weer kan ontstaan. Zenuwbeschadiging ontstaat onder andere door veroudering. 

Kramp feiten

Kramp in de benen komt vaker voor bij ouderen dan bij jongeren.

 41% van alle Nederlanders heeft wel eens last van nachtelijke spierkramp. 3% zelfs wekelijks! 

Kramp komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Met het ouder worden lijkt het erop dat nachtelijke spierkrampen vaker voorkomen. 

Voor 30-50% van de ouderen is nachtelijke kramp een bekend verschijnsel. 

kramp in de benen bij ouderen

Wat kun je tegen kramp doen?

Oké, je hebt kramp. Wat kun je daar tegen doen? Je kunt kramp zelf behandelen met zelfzorg-maatregelen. Dit doe je door voldoende te drinken. Vocht helpt je spieren om samen te trekken en ontspannen.

Elke dag stretchoefeningen doen en zoveel mogelijk alcohol, tabak en opwekkende middelen als koffie of thee vermijden helpen ook bij het voorkomen van kramp in de benen. 

Magnesium helpt bij kramp in de benen

Nu komen we terug op een tekort aan mineralen als oorzaak van kramp. Daarvoor moeten we je eerst de werking van je spieren uitleggen. Calcium zorgt ervoor dat een spier zich aan kan spannen. Magnesium daarentegen zorgt ervoor dat de spier zich juist kan ontspannen. Wanneer er een onbalans is, bijvoorbeeld als je een magnesiumtekort hebt blijft de spier gespannen en kan deze niet ontspannen. 

Veel mensen weten helemaal niet dat ze een tekort aan magnesium hebben maar hebben wel allerlei klachten die aan het tekort gelieerd zijn. 

Een voetenbad met magnesium badkristallen helpt je lichaam te ontspannen en je slaapt er heerlijk op! Probeer het eens en ervaar de krachtige werking van magnesium. 

Tot slot

In dit artikel hebben we het gehad over kramp in de benen bij ouderen? Heb jij last van (nachtelijke) kramp? Wat doe je om van de kramp af te komen? En heb je wel eens supplementen gebruikt tegen kramp? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen lezen ook

6 reacties op “kramp in de benen bij ouderen”

 1. Dank voor de duidelijke info. In 1 artikel stond dat magnesium niet helpt. Maar alle anderen wel. Helaas weinig over nekkramp terwijl dat spontaan kan optreden wanneer je het hoofd naar beneden houd om te lezen b.v. Omdat ouderen meestal cholerestol en bloeddruk pilletjes moeten slikken wat weer tot kramp kan leiden is dat wel lastig hoor. Maar al lezende komen er vervelende ziekten naar voren. Zo erg is t allemaal toch niet. Spierziekte ALS . Wordt aangegeven. Op oude leeftijd zal dat toch wel meevallen ( zegt schrijver deze mail van 75.)
  In ieder geval …dank U. voor de gegevens

 2. Beste Karel,

  Allereerst dankjewel voor je reactie! Kramp komt inderdaad erg vaak voor bij ouderen of bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook nekkramp kan dan optreden zoals je schrijft. Magnesium staat bekend om zijn ontspannende werking op de spieren en het helpt tegen kramp. Het is dus een hele goede oplossing om kramp te voorkomen of om het te behandelen.

  Een tekort aan magnesium komt vaker voor bij ouderen dan bij jongeren. De oorzaak ligt vaak bij medicijngebruik die de opname en behoefte aan magnesium beïnvloeden. Juist een tekort aan magnesium kan allerlei verschillende klachten veroorzaken, waarbij niet gelijk gedacht wordt aan een tekort aan magnesium. Ook kunnen tal van ziekten versnellen door een tekort aan magnesium.

  Op dit moment werken wij aan nieuwe artikelen die over kramp gaan. We zullen nekkramp daar zeker in meenemen.

  Wij wensen je een fijne en dag en een gezond leven toe!

 3. Van vandaag op morgen kramp in mijn voorbeen/scheenbeen.
  Voornamelijk ‘s-nachts maar ook overdag.
  Oorzaak ?
  Geen bijzonderheden en gepensioneerd.

  1. Hallo Jos,

   Dankjewel voor je vraag aan ons. Allereerst is kramp of het nu ‘s nachts of overdag is vervelend en kan het pijnlijk zijn. Plotselinge kramp in de benen heeft vaak te maken met een onbalans in de verdeling calcium en magnesium. Calcium zorgt ervoor dat je spieren kunnen aanspannen en magnesium zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. ALs je magnesiumpeil te laag is kan de spier wel aanspannen maar niet ontspannen. Het gevolg is kramp. Wij adviseren mensen met kramp een voetenbad met magnesium badkristallen aan om zo het magnesiumniveau in het lichaam aan te vullen en het probleem van kramp op te lossen. Het werkt ontspannend voor de spieren en is meestal na een voetenbad gelijk merkbaar. Het voordeel van magnesium badkristallen in een voetenbad is dat je je maagdarmkanaal niet belast. We hebben hiervoor speciaal in onze webshop een Try-Out Box samengesteld voor een ieder die het wil uitproberen om van deze vervelende klachten af te komen.

   Wij hopen dat we je met dit antwoord hebben geholpen. Heb je onverhoopt nog vragen of wil je advies, schroom dan niet ons te vragen!

   Wij wensen je een fijne dag toe!

 4. goede morgen,heb elke dag last van koude vingers,handen ,en voeten heb ik dan een te koet aan magnesium ? leeftijd71
  mvg lexruiter

  1. Hallo Lex,

   Dankjewel voor je vraag aan ons. Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je last hebt van koude handen en voeten. Een tekort aan ijzer en vitamine B kan ook een reden zijn. Daarnaast zijn roken, suikerziekte, de ziekte van Raynaud en een slechte werking van je schildklier een mogelijke oorzaak. Zorg voor regelmatig bewegen en een voetenbad met magnesium kristallen kan ook helpen tegen koude voeten omdat het bijdraagt aan een betere doorbloeding.

   Met vriendelijke groet,

   Team MagnesiumOnly

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.