koude handen en voeten

Koude handen en voeten

Koude handen en voeten. Iedereen heeft weleens koude handen en voeten maar toch is er een grote groep Nederlanders die hier dagelijks last van heeft. Vaak zien mensen geen noodzaak om met deze klachten naar de huisarts te gaan omdat ze als onvoldoende ernstig worden ervaren. Is dit terecht? 

Heb je altijd koude handen en voeten? Wat zijn de oorzaken? Waarom komt deze aandoening vaker voor bij oudere mensen? En waarom vaker bij vrouwen dan mannen? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Koude handen en voeten

Koude handen en voeten komen veel voor in Nederland. Zeker wanneer de temperatuur laag is is het een normale reactie dat je lichaam op kou reageert. Dit gebeurt om de lichaamswarmte in stand te houden. 

De bloedtoevoer naar de uitstekende lichaamsdelen wordt verminderd door de kleine bloedvaatjes te vernauwen in de handen en voeten. Zo gaat er minder warmte in de rest van je lichaam verloren, maar koelen die delen dus wel af. 

Bij een deel van de mensen is dit systeem echter overactief. 

Oorzaak koude handen en voeten

De oorzaak van koude handen en voeten ligt vaak in een verkeerde doorbloeding wat door verschillende ziektes of tekorten kan voorkomen. Hieronder sommen we een aantal mogelijke oorzaken voor je op: 

Fenomeen van Raynaud

Als er overactief op kou gereageerd wordt door het lichaam kan er sprake zijn van het fenomeen van Raynaud. Dit fenomeen komt bij 15 op de 100 vrouwen en bij 1 op de 100 mannen voor. Bij kou of spanning krijg je zogenaamde ‘dode vingers’. Je hebt dan geen gevoel meer je in je vingers of tenen. 

Als dit lang aanhoudt worden de vingers blauw omdat het bloed geen zuurstof meer heeft. Op het moment dat dat gebeurt zijn je vingers gevoelloos. Zodra de bloedvaatjes weer open gaan, stroomt er tijdelijk extra bloed naar de vingers. Hierdoor worden ze rood en gaan ze tintelen, dit kan behoorlijk pijn doen. 

Minder spiermassa

Als je minder spiermassa hebt krijg je sneller te maken met koude handen of koude voeten dan wanneer je juist veel spiermassa hebt.  

Dit is één van de belangrijkste redenen waarom vrouwen over het algemeen vaker last hebben van koude handen en voeten. 

koude handen en voeten
Vrouwelijke hormonen

Een andere reden waarom vrouwen vaker last hebben van koude handen en voeten is de lichaamstemperatuur. De temperatuur bij vrouwen is meestal wat hoger dan die van mannen, waardoor zij eerder kou ervaren. 

Bovendien vernauwen de kleine bloedvaten in handen en voeten zich bij vrouwen eerder door het hormoon oestrogeen.

Leeftijd

Hoe ouder je wordt hoe trager de processen in je lichaam verlopen. Je spijsvertering en doorbloeding worden minder en ook je hart pompt wat minder krachtig. De uiteinden van je lichaam worden daardoor minder goed bereikt waardoor je koude handen en voeten kunt krijgen, maar ook een koude neus of oren. 

Chemo therapie

Wanneer je een chemotherapie hebt ondergaan kun je kou-klachten hebben. De oorzaak is dat goede cellen ook beschadigd zijn waardoor er een verminderde doorbloeding ontstaan is. 

Roken

Als je rookt raken je kleine bloedvaatjes beschadigd. Op lange termijn draagt dit bij aan een slechte doorbloeding met als gevolg koude handen en voeten. Je kunt dit proces tegengaan door te stoppen met roken.

Te weinig bewegen

Wie veel stil zit ervaart sneller koude handen en voeten. Je stofwisseling en bloedsomloop worden minder gestimuleerd. Door te bewegen blijft je lichaam beter op warmte. 

Lichaamsvet

Heb je veel lichaamsvet dan heb je het meestal warmer dan iemand met weinig lichaamsvet. Juist het weinige lichaamsvet zorgt ervoor dat je interne lichaamstemperatuur lager ligt waardoor je sneller kou ervaren wordt.

Traag werkende schildklier

Koude handen en voeten kunnen één van de symptomen van een traag werkende schildklier zijn. Als je schildklier niet goed werkt spelen de processen in je lichaam zich langzamer af. 

Tekort aan vitamine B12

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je koude handen en voeten ervaren.

 
Tot slot

In dit artikel hebben we het gehad over koude handen en voeten. Heb jij last van koude handen en voeten of ken je iemand in je directe omgeving die dit heeft? Op welke manier beïnvloed dit je leven? Wat doe je om de klachten te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen lezen ook
Bronnen:
Wigley FM. Raynaud’s phenomenon. N Eng J Med 2002;347:1001-8

Rodrigues Pereira R et al. Successful carnitine therapy for Raynaud’s phenomenon in velo-cardio-facial syndrome.

Am J Med Genet A. 2003 Jun 1;119A(2):247-8.

Herrick A, Muir L. Raynaud’s phenomenon (secondary). BMJ Clin Evid 2014:1125.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *