komijnzaad
Expert: Jaap Gerrijts | 12 april 2023 | Leestijd:  7 minuten

Komijnzaad

Komijnzaad is een veelgebruikt ingrediënt in veel hartige gerechten in de Oosterse en Indiase keuken. Het voegt een warme smaak toe en is vooral lekker in soepen, stoofschotels en curry’s. Komijnzaad wordt niet alleen gebruikt in voeding maar het wordt ook ingezet voor het behandelen van verschillende medische aandoeningen. Het kruid stimuleert je immuunsysteem en bestrijdt bacteriële- en schimmelinfecties. 

Komijnzaad kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we je waar je het zaad allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Komijnzaad

Komijnzaad is het gedroogde zaad van Cuminum cyminum en dit is een lid van de peterseliefamilie. Deze bloeiende plant behoort tot de familie Apiaceae en komt oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en groeit helemaal tot aan India.

Het zaad is geelbruin van kleur en heeft een platte en rechthoekige vorm. De zaden worden gebruikt voor kruiden vanwege hun kenmerkende smaak en aroma.

Zowel hele als gemalen komijnzaden die in de gedroogde vruchten van de plant zitten worden in verschillende culturen gebruikt om mee te koken. Het kruid heeft veel toepassingen als traditionele medicinale plant vooral vanwege het vermogen om infecties te helpen bestrijden en het spijsverteringsstelsel te ondersteunen. De zaden worden al duizenden jaren met succes gebruikt en het is één van de meest genoemde kruiden in de Bijbel.

Wanneer komijnzaad aan eten wordt toegevoegd dan creëert het een warme en aardse smaak waardoor het een ideaal hoofdbestanddeel wordt van bepaalde vleesgerechten, soep, jus, stoofschotels en chiligerechten.

Sinds de oudheid worden komijnzaden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen over de hele wereld. In de Ayurvedische geneeskunde worden komijnzaden gewaardeerd vanwege het verlichten van gasvorming naast krampstillend en samentrekkende eigenschappen.

Komijnzaad wordt onder andere gebruikt bij verschillende spijsverteringsproblemen:

Diarree

Kramp en pijn in de buik

Winderigheid

Opgeblazen gevoel

Ochtendmisselijkheid

Waar word komijnzaad nog meer voor gebruikt?

Verbeteren van de leverfunctie

Opname van kruiden

Verlichten van respiratoire aandoeningen

Kiespijn

Epilepsie

Verminderen van ontstekingen

Verbeteren van huidaandoeningen zoals eczeem

Antioxidant

Schimmelwerend, anti parasitair en antimicrobieel

Antidiabeticum

Verlagen van de bloeddruk

Slaap

Verzwakt immuunsysteem

 

 

”Komijnzaad is de nummer 1 specerij ter wereld”

11 gezondheidsvoordelen van komijnzaad

Zoals je net al hebt gelezen heeft komijnzaad verschillende aandoeningen en klachten waar het op kan worden toegepast. Het zaad is uitvoerig onderzocht de afgelopen en hier zijn interessante feiten naar voren gekomen. Wij hebben de onderzochte en bewezen voordelen voor je op een rij gezet.

 

Bevorderen van de spijsvertering

Een belangrijke verbinding in komijnzaad is thymol. Dit staat erom bekend dat het de klieren kan stimuleren die zuren, gal en enzymen afscheiden.

Dierstudies hebben laten zien dat kruiden zoals komijn de activiteiten van pancreaslipase, proteasen en amylase aanzienlijk stimuleren. De studies bewijzen dat deze enzymen verantwoordelijk zijn voor een goede vertering van voedsel in de maag en darmen.

Omdat komijnzaad vezelrijk voedsel is werkt het goed om het spijsverteringsstelsel te stimuleren en constipatie te bestrijden. Onderzoek suggereert ook dat komijnzaad kan helpen om symptomen van het prikkelbare syndroom te verbeteren.

In een studie waarbij mensen met het prikkelbare darm syndroom elke dag 20 druppels etherische komijnolie kregen ontdekte ze een verbetering van:

Misselijkheid

Buikpijn

Pijnlijke ontlasting

Consistentie van de ontlasting 

Aanwezigheid van slijm in de ontlasting

De mensen kregen in de ochtend 10 druppels etherische olie van komijn en in de avond 10 druppels in een glas warm water en 15 minuten na een maaltijd.

Komijnzaad helpt ook bij de spijsvertering door de vorming van gas in het maagdarmkanaal te voorkomen. Onderzoek laat zien dat het zaad winderigheid kan helpen bestrijden, wat kan leiden tot buikpijn of een opgeblazen gevoel.

 

Verhoogt de weerstand

Komijn heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen en word steeds vaker gebruikt om de weerstand te verbeteren. Komijn kan ook de vitamine C-inname verhogen. Door de aanwezigheid van vitamine C in het het zaad kan het dienen als een booster voor het immuunsysteem.

Onderzoekers ontdekte dat komijn en andere kruiden zoals kruidnagel, oregano, tijm en kaneel aanzienlijke antibacteriële en schimmelwerende activiteiten bezitten. Daarom kunnen komijnzaden worden gebruikt om voedselbederf door ziekteverwekkers en schadelijke schimmels te voorkomen.

 

Bevordering van de gezondheid van de huid

Komijnzaad is rijk aan krachtige antioxidanten die tekenen van veroudering en beschadiging van de huid tegengaan. De antischimmel- en antibacteriële eigenschappen van komijn kunnen ook helpen bij het verbeteren van huidinfecties.

Het zaad bevat naast vitamine C ook kleine hoeveelheden vitamine E. Deze twee vitamines helpen huidontstekingen te bestrijden na blootstelling aan UV straling en kunnen ook nuttig zijn bij het op natuurlijke wijze verlichten van symptomen van eczeem en acne.

Komijnolie kan ook worden gebruikt bij:

Verminderen van acne, rimpels en littekens

Versnellen van de celregeneratie 

 

Verbeteren van de slaap

Problemen met de slaap hebben soms te maken met een slechte spijsvertering en hier kan komijnzaad een handje bij helpen. Komijn bevordert namelijk de spijsvertering, verlicht een opgeblazen gevoel en andere ongemakken wat een reden kan zijn waardoor je niet goed kunt slapen.

Daarnaast staat komijnzaad er om bekend dat het de geest verlicht en helpt bij het beheersen van cognitieve stoornissen.

 

Antivirale en antibacteriële eigenschappen

Komijnzaad kan helpen bij het bestrijden van virale infecties en ziekten. Zo word het gebruikt bij het helpen voorkomen van verkoudheid of griep door te werken als een antiviraal middel. Komijnzaad is zelfs getest tegen E. coli en dit is een bacterie die normaal gesproken in de darmen van gezonde mensen en dieren leeft. De meeste varianten van E. coli zijn onschadelijk of veroorzaken relatief korte diarree. Een paar soorten kunnen echter ernstige buikkrampen, bloederige diarree en braken veroorzaken.

Een recente studie liet zien dat komijnzaden niet alleen een hoge antioxiderende werking vertonen maar ook een interessante antibacteriële werking hebben.

In een onderzoek werd het antibacteriële mechanisme in komijnzaad onderzocht van carvacrol en thymol tegen E. coli. Het onderzoek omvatte een behandeling van 200 milligram waaruit bleek dat carvacrol en thymol het gewenste antimicrobiële effect tegen de bacteriën hadden.

Uit een laboratoriumonderzoek bleek dat een combinatie van essentiële komijnolie en nisine de groei van Salmonella typhimurium en Staphylococcus aureus aanzienlijk verminderde. Dit zijn door voedsel overgedragen ziekteverwekkers waar je enorm ziek van kunt worden.

 

Voorkomen van een lage bloedsuikerspiegel  

Komijnzaad kan diabetes helpen voorkomen door de kans op een lage bloedsuikerspiegel te verminderen. Een te lage bloedsuikerspiegel kan verschillende symptomen geven:

Zwakheid

Zweten

Beverigheid

Moeite met praten

Verwarring

Verlies van bewustzijn

Een onderzoek uit 2019 liet zien dat komijnzaad werkt als een veelbelovend middel tegen diabetes en mogelijk de symptomen van diabetes mellitus kan helpen verlichten.

Een studie wekt de indruk op dat een bestanddeel van komijnzaad genaamd komijnaldehyde nuttig kan zijn als een leidende verbinding en een nieuw middel voor antidiabetica omdat het helpt de glucosetolerantie te verbeteren.

Uit een ander onderzoek bleek dat het toedienen van komijnsupplementen aan patiënten met diabetes type 2 de serumspiegels van insuline, nuchtere bloedsuikerspiegel en geglycosyleerd hemoglobine verlaagde. Patiënten die dagelijks 100 milligram en 50 milligram komijncapsules kregen ondervonden deze positieve effecten.

 

Kan cholesterol gehalte verbeteren

Een aantal onderzoeken laten zien dat het nemen van komijnextract nuttig kan zijn voor het verbeteren van het cholesterolgehalte. Een studie ontdekte dat wanneer drie tot vijf druppels komijnextract gedurende 45 dagen driemaal daags aan het dieet van een patiënt werden toegevoegd het resulteerde in een aanzienlijke verlaging van de LDL-waarden.

Een ander onderzoek suggereert dat het toevoegen van drie gram komijnpoeder per dag aan yoghurt bij twee maaltijden gedurende drie maanden leidde tot verlaagde niveaus van:

LDL-cholesterol

Nuchter cholesterol

Triglyceriden 

Daarnaast zorgde het ervoor dat het HDL-cholesterol toenam en het gewicht, de body mass index, de vetmassa en de middelomtrek iets afnamen.

 

Goede bron van calcium

Komijn bevat calcium, ijzer en mangaan. Deze drie mineralen zijn belangrijk voor botsterkte. Onderzoek toont aan dat chronisch ijzertekort botresorptie en het risico op botontkalking veroorzaakt.

IJzer kan in combinatie met calcium, mangaan en zink botverlies helpen verminderen. Mangaan helpt weer bij de vorming van enzymen die betrokken zijn bij de botstofwisseling.

Een belangrijke oorzaak van botontkalking is een voedingstekort. Het consumeren van komijnzaad dat rijk is aan voedingsstoffen is een onderdeel van een natuurlijk behandelplan voor botontkalking dat helpt de botmassa te vergroten.

 

Helpt bij gewichtsverlies

Een gerandomiseerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde studie concludeert dat het nemen van komijn- en limoencapsules helpt bij het verbeteren van de metabole profielen bij mensen met overgewicht en obesitas. Onderzoekers ontdekten dat degenen die hoge doses komijn en limoen gebruikten na acht weken aanzienlijk gewichtsverlies ervoeren.

Bovendien had deze combinatie gunstige effecten op:

LDL-cholesterol

Totaal cholesterol 

Triglyceriden

BMI

 

Bevat veel ijzer

Onderzoek wijst uit dat ijzer een belangrijke rol speelt in het lichaam. De lever en beenmerg kunnen het mineraal opslaan voor het geval dat het nodig is. Zonder ijzer kunnen de primaire cellen in de spieren genaamd myoglobine geen zuurstof vasthouden. Zonder zuurstof kunnen deze cellen niet goed functioneren en dit spierzwakte als gevolg hebben.

De hersenen zijn ook afhankelijk van zuurstof voor een goede werking. Als er geen ijzer aanwezig is dan krijgen de hersenen niet de zuurstof die ze nodig hebben. Dit zorgt voor:

Slecht geheugen

Verminderde productiviteit 

Apathie

Komijn is een voedzaam additief voor mensen met bloedarmoede. Bloedarmoede is gerelateerd aan een probleem met de hemoglobinecellen die zuurstof door het lichaam vervoeren.

Wanneer je lichaam niet in staat is om voldoende zuurstof naar de cellen en weefsels te vervoeren dan voel je je zwak en vermoeid. Vanwege de aanwezigheid van ijzer in komijnzaad helpen ze de symptomen van bloedarmoede zoals:

Angst

Vermoeidheid

Problemen met de spijsvertering 

Cognitieve stoornissen 

 

Beheersen van ademhalingsstoornissen

Komijnzaad werkt slijmoplossend en helpt zwellingen te verminderen in de keel en longen. Ze helpen bij het opruimen van slijm uit de luchtwegen, longen, bronchiën en luchtpijp. Komijn werkt ook als een stimulerend en ontsmettend middel dus zodra het slijm uit de luchtwegen is verwijderd kunnen de zaadjes ontstekingen helpen verminderen en helpen bij het verlichten van de aanvankelijke aandoening die opstopping veroorzaakte.

Het werkt ook ontspannend en in dierstudies is aangetoond dat het nuttig kan zijn voor het verlichten van astmasymptomen. Astma wordt meestal veroorzaakt door vervuiling, obesitas, infecties, allergieën, lichaamsbeweging, stress of hormonale onevenwichtigheden. Door de bronchiale beperking te verbeteren kan het zaad werken als een natuurlijke remedie tegen astma.

 

 

”Bevat verschillende antioxidanten, vitamines en mineralen”

Wat is de voedingswaarde van komijnzaad?

Komijnaldehyde, cymeen en terpenoïden zijn de belangrijkste vluchtige componenten van komijnzaad. De zaden zijn daarnaast een uitstekende bron van:

Voedingsvezels

Mineralen

Vitamines

Eén eetlepel van ongeveer zes gram heel komijnzaad bevat ongeveer:

22 calorieën

2,8 gram koolhydraten

1,3 gram vet

1,1 gram eiwit

0,6 gram vezels

Vitamine A                          2 microgram

Vitamine B1                        0,03 milligram

Vitamine B2                        0,01 milligram

Vitamine B3                        0,224 milligram 

Vitamine C                          0,385 milligram

Vitamine E                           0,150 milligram

Vitamine K                          1 microgram

Calcium                               57 milligram 

IJzer                                      4 milligram 

Magnesium                        22 milligram 

Kalium                                106 milligram 

Mangaan                            0,2 milligram 

Fosfor                                 30 milligram 

Koper                                  0,1 milligram 

Zink                                     0,3 milligram 

 

 

”Komijnzaad geeft een warme, pittige en aardse smaak aan gerechten”

Waar kan je komijnzaad voor gebruiken?

U kunt komijnzaad kopen bij supermarkten, natuurwinkels, drogisterij en online. Kies altijd voor biologische zaden die je het beste bij gerenommeerde bedrijven kunt kopen.

Gemalen komijnzaad is ook te vinden op de kruidenafdeling van de supermarkt maar je kunt het beste eerst experimenteren met geroosterde of geïnfuseerde komijnzaadjes. Hele komijnzaden zijn volledig eetbaar en veilig om te eten.

Hoe bewaar ik komijnzaad?

Als je komijnzaad wilt bewaren, bewaar het dan in een goed afgesloten glazen pot. Bewaar ze net als de rest van je specerijen op een koele en donkere plaats.

Hoe rooster ik komijnzaad?

Om hele komijnzaadjes goed te roosteren leg je ze vijf minuten in een droge koekenpan. Je wilt de zaden roosteren totdat ze geurig worden en ze dan van het vuur halen zodat ze niet te gaar worden. Je kunt komijnzaad ook trekken in hete olie. Laat ze in de olie zitten tot je krakende geluiden hoort.

Je zult merken dat de smaak van geroosterd komijnzaad meer uitgesproken en complexer is dan gemalen komijnzaad. Bovendien voegen ze een knapperige textuur toe die perfect werkt voor verschillende gerechten.

Waar kan ik komijnzaad voor gebruiken?

De smaak van komijnzaad is niet overweldigend en voegt een gevoel van warmte en diepte toe aan voedsel. Je kunt komijnzaad aan vrijwel elke maaltijd toevoegen. Strooi ze eens door de aardappelen, uien, soep, salsa’s, gegrilde kiprecepten, hummus, stoofschotels en visgerechten. 

Als je komijn aan een gerecht toevoegt dan kun je gemalen komijnzaad of geroosterd komijnzaad gebruiken. Het werkt hoe dan ook, dus probeer ze allebei en kijk wat je het beste vindt.

Hoe vermaal ik komijnzaad?

Het is heel simpel, als je thuis een vijzel hebt dan kun je de komijnzaadjes zelf tot poeder vermalen. 

 

 

”Zowel komijnzaad als komijnpoeder bevat veel gezonde voedingsstoffen”

Wat is het verschil tussen komijnzaad en komijnpoeder?

Je kunt komijn in zaadvorm kopen of al vermalen tot komijnpoeder. Als je met komijnzaad kookt dan is het gebruikelijk om ze in verwarmde bouillon te laten zitten zodat de oliën de smaak en geur van de zaden beginnen te verspreiden.

Je kunt komijnzaad ook toevoegen aan oliën, sauzen en marinades waar ze voor een langere periode smaak kunnen toevoegen aan het voedsel voordat je het gebruikt om te koken. Door komijnzaadjes te roosteren voordat je ze gebruikt, wordt de smaak intenser en krijg je een optimaal resultaat.

Als je die warme, pittige en aardse komijnsmaak direct aan een gerecht wilt toevoegen dan kun je beter voor poeder kiezen in plaats van de zaden. Het poeder wordt vaak gebruikt op rubs om vlees te kruiden of toegevoegd aan groentegerechten om het smaakprofiel te versterken. Je kunt het ook gebruiken in sauzen, soepen en stoofschotels.

 

 

”Komijnzaad is veilig wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van komijnzaad?

Komijn is veilig wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd. Onderzoek suggereert ook dat de zaden veilig zijn wanneer ze via de mond in medicinale hoeveelheden worden ingenomen. Als je een aandoening hebt of bepaalde medicatie gebruikt dan kan het handig zijn om eerst met de arts te overleggen of het gebruik past en welke dosering aan te raden is.

Komijn kan de bloedstolling vertragen en daarom moet het worden vermeden door mensen met bloedingsstoornissen. Het kan bij sommige mensen ook de bloedsuikerspiegel verlagen. Let daarom op tekenen van een lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie en houd je bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten.

Als je een operatie moet ondergaan dan kan komijnzaad de controle van de bloedsuikerspiegel tijdens en na de procedure verstoren. Het is daarom het beste om ten minste twee weken voor een geplande operatie te stoppen met het gebruik van komijnzaad.

Tips:

1) Komijnzaad kun je in een gerecht het beste in gedroogde of geroosterde vorm gebruiken. Rooster de hele komijnzaadjes lichtjes in een pan zonder olie

2) Probeer eens olie van komijnzaad. Enkele drupjes per dag is voldoende

3) Overleg met de arts als je komijnzaad wilt gebruiken voor een aandoening of bij het gelijktijdig gebruik van medicatie

4) Komijnzaad is een goede aanvulling op een gevarieerd eetpatroon, dagelijkse beweging en voldoende slaap

Tot slot

Komijnzaad stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En maak je weleens een heerlijke salade en voeg je daar komijnzaad aan toe? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Calcium tekort

Vitamine B3

Waar zit kalium in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *