ketose
Expert: Jaap Gerrijts | 29 Juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Ketose

Ketose is een metabole toestand waarbij het lichaam vetten afbreekt om ketonen te produceren, die als alternatieve brandstof dienen voor de hersenen en andere organen. Ketose kan worden bereikt door een koolhydraatarm dieet te volgen, te vasten of door het nemen van Keton-supplementen. Gewichtsverlies en een verbeterde bloedsuikerspiegel zijn slechts een paar voordelen.

Het volgen van een kerogeen dieet neemt enorm in populariteit toe. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het is en vertellen we welke gezondheidsvoordelen het voor je heeft. Lees je mee?!

Een ketogeen dieet kan het insulineniveau verlagen waardoor je gewicht verliest

Ketose

Ketose is het resultaat van het volgen van het ketogene dieet dat je misschien ook wel kent als het ketogeen dieet. Ketose gebeurt wanneer glucose uit koolhydraatrijk voedsel drastisch wordt verminderd waardoor je lichaam word gedwongen om een alternatieve brandstofbron te vinden. Deze brandstof is vet en hoewel voedingsvet vaak een slechte naam krijgt, wat angst voor gewichtstoename en hartaandoeningen veroorzaakt, is het ook de tweede favoriete energiebron van je lichaam wanneer koolhydraten niet gemakkelijk toegankelijk zijn.

Omdat het ook drastische koolhydraatbeperking vereist, tonen onderzoeken aan dat volledig of periodiek vasten ook toestanden van ketose kan veroorzaken. Totaal vasten dat zou resulteren in een niveau van ketose dat vergelijkbaar is met het ketogene dieet is echter niet gemakkelijk vol te houden na een paar dagen. Daarnaast zal volledig vasten ook spierweefsel metaboliseren en dit wil je het liefste vermijden.

Ketose kan pas starten als er geen glucose meer in je lichaam aanwezig is. Glucose wordt normaal gesproken door cellen gebruikt als een snelle energiebron en zonder glucose begint je lichaam vet te verbranden en produceert het in plaats daarvan ketonen. Zodra de ketonspiegels in het bloed een bepaald punt bereiken dan kom je in een staat van ketose. Deze toestand resulteert meestal in snel en consistent gewichtsverlies totdat je een gezond en stabiel lichaamsgewicht hebt bereikt.

 

 

”Ketose is een situatie waarbij je lichaam ketonen aanmaakt als brandstof”

Hoe werkt ketose in de praktijk?

De consumptie van glucose uit koolhydraatrijk voedsel zoals granen, zetmeelrijke groenten, fruit, enz. wordt aanzienlijk verminderd.

Dit dwingt je lichaam om een alternatieve brandstofbron te zoeken namelijk vet. Denk hierbij aan avocado’s, kokosolie, zalm.

Ondertussen begint je lichaam bij afwezigheid van glucose ook vet te verbranden en produceert het in plaats daarvan ketonen.

Zodra de ketonspiegels in het bloed een bepaald punt bereiken, kom je in een staat van ketose.

Deze toestand resulteert in snel en consistent gewichtsverlies totdat je een gezond, stabiel lichaamsgewicht hebt bereikt.

Ketonen zijn het bijproduct van vetverbranding en vertegenwoordigen slechts 40% vet en 60% zijn vetzuren. 

Om dit complex proces samen te vatten: Ketose vindt plaats wanneer de lever vet afbreekt in vetzuren en glycerol via een proces dat bèta-oxidatie wordt genoemd. Er zijn drie primaire typen ketonlichamen die in water oplosbare moleculen zijn die in de lever worden geproduceerd: 

Acetoacetaat

Bèta-hydroxybutyraat 

Aceton

Het lichaam breekt deze vetzuren vervolgens verder af tot een energierijke stof die men ketonen noemt en die door je bloedbaan circuleren. Vetzuurmoleculen worden afgebroken via het proces dat ketogenese wordt genoemd en er wordt een specifiek ketonlichaam gevormd dat men acetoacetaat noemt en deze levert energie.

Het eindresultaat is dat je lichaam gevoed blijft door circulerende ketonen die ook wel ketonlichamen worden genoemd. Deze zijn verantwoordelijk voor het veranderen van je metabolisme op een manier waarvan sommige mensen zeggen dat het je in een “vetverbrandende machine” verandert.

 

 

”Ketonen zijn in wezen het bijproduct van vetverbranding”

Wat is het doel van een ketogeen dieet?

Het doel van het ketogeen dieet is om je in deze vet verbrandende metabole staat van ketose te houden. Dit wordt bereikt door een zeer koolhydraatarm, vetrijk dieet te volgen dat slechts matige hoeveelheden eiwit bevat. Voedingsmiddelen zoals brood, ontbijtgranen, verwerkte snacks en suikerhoudende dranken worden niet meet geconsumeerd terwijl vettere voedingsmiddelen zoals boter, grasgevoerd rundvlees, vis en ook niet-zetmeelrijke groenten centraal staan en het grootste deel tot wel 70 / 80 procent van de dagelijkse calorieën leveren.

Als je lichaam op ketonen loopt dan word je veel stabieler. Je bloedsuikerschommelingen vlakken af en daarom heb je geen enorme bloedsuikerpieken. Je voelt je stabieler, efficiënter, scherper en gefocust.

Hoe lang duurt het voor je in ketose raakt?

Dit hangt af van een aantal factoren zoals hoe strikt je de inname van koolhydraten beperkt en ook van bepaalde variabelen die je vaak niet onder controle hebt zoals:

Genetica

Medische geschiedenis

Lichaamssamenstelling 

Energiebehoeften

Wanneer je lichaam overschakelt van suiker naar vet dan duurt het tussen de 3 dagen en zes weken om volledig op ketonen te werken.

Als je consequent bezig bent met het ketogeen dieet dan zou je binnen een paar weken resultaten en verbeteringen moeten kunnen zien.

 

 

”Ketonen zijn de oorspronkelijke brandstofbron”

Wat is een Keton?

Een keton is geen vet, koolhydraat of eiwit. Het heeft kenmerken van zowel een vet als een koolhydraat maar dat is het ook niet. Ketonen zijn afkomstig van vet en ze zijn een alternatieve brandstofbron. Je krijgt ketonen door de koolhydraten in je dieet te verlagen of door de frequentie van eten te verminderen.

Wat is een keton?

Bijproduct van vetverbranding

Alternatieve brandstof

Getriggerd door de afwezigheid van koolhydraten

De meeste lichaamsweefsels kunnen op ketonen werken maar sommige delen hebben glucose nodig. Je hoeft hiervoor nog steeds geen glucose te consumeren. Je lichaam kan namelijk glucose maken wanneer het nodig is via iets dat gluconeogenese wordt genoemd.

 

 

”Ketose helpt je lichaam ook om je spieren te beschermen”

Wat zijn exogene ketonen?

Ketonen die je lichaam zelf aanmaakt worden Endogene ketonen genoemd. Exogene worden buiten het lichaam gemaakt en zijn bijvoorbeeld als supplement verkrijgbaar in de vorm van vloeibare Esters en BHB-poeder.

Als je pure ketonen gaat gebruiken dan zal je niet afvallen omdat het opgeslagen vet van je lichaam niet wordt aangeboord. Je neemt in feite ketonen als brandstof, zodat je lichaam je eigen ketonen en vet niet hoeft te gebruiken.

Twee situaties waarin het nuttig kan zijn om exogene ketonen te nemen:

1) Als je een langeafstandsloper bent die extra energie wil.

2) Alzheimer, Parkinson, of andere situaties waarin je erg kwetsbaar bent en je niet veel vet hebt om te verbranden.

Exogene ketonen worden vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties of een cognitieve boost.

Hoe test je ketonen?

Het kan nuttig zijn om je ketonen te testen wanneer je voor het eerst met het ketodieet begint. Maar het probleem met het langdurig testen van je ketonen is dat als je ketonen eenmaal efficiënt begint te verbranden de tests niet erg nauwkeurig zijn.

Het type ketonen dat het meest nauwkeurig te testen is zijn de bloedketonen. Urine- en ademketonen zijn goed om te testen als je net begint omdat de ketonen hierop niet worden gemetaboliseerd of afgebroken.

Volgens de meeste experts op het gebied van het ketogene dieet wordt ketose technisch bepaald door de hoeveelheid ketonen in het bloed die tussen 0,5 en 3,0 mM vallen. Sommigen geloven dat 1,5 – 3 mmol/L “optimale ketose” is, wat zou kunnen bijdragen aan het meeste gewichtsverlies.

Elk persoon is een beetje anders in termen van de exacte verhouding van macronutriënten die hen binnen dit bereik houdt, terwijl ze zich ook op hun best voelen in termen van energieniveaus en andere symptomen. Je kunt tijdens het testen experimenteren met verschillende hoeveelheden koolhydraten om te zien hoe dit je ketonniveaus beïnvloedt met als doel om in nutritionele ketose te blijven van 0,5 tot 3,0 mM, zolang je je er maar goed bij voelt. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te testen voor consistentie en test niet direct na het sporten.

Verschillende opties voor het meten van ketonen zijn:

Bloedketonmeter 

Hiervoor gebruik je een teststrip en deze bieden nauwkeurige metingen van de niveaus van BHB-ketonen in je bloed. Ze kunnen online worden gekocht en zijn soms een beetje duur, maar het is een betrouwbare manier om te weten of je de juiste macronutriëntenverhouding gebruikt om in de juiste metabole toestand te blijven.

Urinestriptest

Je kunt ketonwaarden meten door goedkope teststrips te gebruiken wat kostenefficiënt en eenvoudig is. Het nadeel is echter dat alleen de niveaus van acetoacetaatketonen worden onthuld en niet de niveaus van BHB.

Blaastest 

Deze meet het keton dat aceton wordt genoemd en vereisen geen strips maar ze zijn mogelijk niet zo nauwkeurig als bloedtesten.

 

 

”Ketose ondersteunt je hersenen en hart en geeft je meer energie”

Waaraan kan je zien dat je in ketose bent?

Als je begint met het ketogene dieet dan ben je je metabolisme drastisch aan het veranderen. De meeste mensen merken dat als ze rustiger aan het dieet beginnen en zichzelf ongeveer 3 tot 4 weken de tijd geven om zich aan te passen, ze minder negatieve symptomen ervaren die verband houden met de vroege stadia.

Bij het aangaan van ketose is het gebruikelijk om bepaalde symptomen te krijgen die erop wijzen dat je lichaam verandert. Deze hebben door sommigen de bijnaam ‘keto-griep’ gekregen. Hoewel het implementeren van het ketogene dieet in het begin een uitdaging kan zijn en vaak enkele bijwerkingen veroorzaakt die 1 à 2 weken of mogelijk langer kunnen aanhouden, verdwijnen deze meestal na verloop van tijd. Symptomen nemen meestal af naarmate je lichaam meer gewend raakt aan ketose.

Veel voorkomende symptomen van ketose zijn onder meer:

Moeite hebben met slapen

Moe zijn

Weinig energie hebben ondanks een goede nachtrust

Verhoogde hunkering, vooral naar koolhydraten of suiker

Spijsverteringsproblemen zoals constipatie of een opgeblazen gevoel door het vasthouden van water 

Zwakker voelen tijdens trainingen en niet goed kunnen herstellen

Humeurig of prikkelbaar zijn

Hoofdpijn

Verliezen van libido 

Slechte adem

De meeste van deze bijwerkingen gebeuren volledig in je hoofd omdat ze worden  veroorzaakt door je hersenen. Hoe werkt dit precies?

Elke gezonde cel in je lichaam behalve hersencellen kan energie halen uit één van de drie bronnen: 

Glucose

Ketonlichamen 

Vetzuren – voor een korte periode

Je hersenen kunnen echter geen vetzuren gebruiken omdat ze de bloed-hersenbarrière niet passeren. Wanneer je de inname van glucose hebt beperkt en voordat je lever voldoende ketonlichamen begint te produceren, denken je hersenen dat de energie opraakt. Dit leidt tot minstens een paar dagen van ongemakkelijke bijwerkingen wat men ook wel de keto-griep noemt.

Nu je weet hoe de beginfase kan aanvoelen hebben we nu het goede nieuws: 

Je zult waarschijnlijk ook verbeteringen opmerken in verschillende gezondheidskenmerken en een natuurlijke onderdrukking van eetlust als gevolg van het ketodieet.

Hoe weet je of je overgaat in ketose en hoe voel je je hierbij? 

Hieronder staan enkele positieve tekenen van ketose:

1) Geen keto-overgangssymptomen zoals keto-griep, vermoeidheid, uitslag

2) Gewichtsverlies

3) Verminderde onbedwingbare trek

4) Een toename van energie

5) Een boost in de cognitieve functie

6) Minder ontstekingen en pijn

7) Een voldaan gevoel na het eten

8) Beter humeur

9) Geen eetlust

 

 

”Ketose helpt je lichaam ook om je spieren te beschermen”

Wat zijn de voordelen van een ketogeen dieet?

Een ketodieet word steeds populairder omdat het verschillende voordelen heeft waar mensen naar op zoek zijn. Het is inmiddels ook veel onderzocht en wij hebben enkele van deze voordelen voor je op een rij gezet.

Gewichtsverlies

Bij een ketodieet leveren koolhydraten ongeveer 5 procent van de dagelijkse calorieën, vergeleken met ergens tussen de 40 en 60 procent bij een standaard dieet. Het verminderen van de consumptie van koolhydraten betekent het drastisch elimineren van voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst of andere granen, met suiker gezoete dranken, desserts, enz. Dit zijn dezelfde voedingsmiddelen die de neiging hebben om fluctuerende bloedsuikerspiegels te veroorzaken, verlangen naar meer koolhydraten en suiker, weinig energie en dragen bij aan teveel eten in het algemeen.

Met hun afwezigheid begint het lichaam in plaats daarvan zijn eigen overtollige vetreserves te verbranden wat zorgt voor gewichtsverlies.

 

Onderdrukt honger en verminderde trek

In tegenstelling tot de meeste andere diëten vereist het in ketose blijven niet het tellen van calorieën, het meten van porties of het omgaan met hongergevoelens om zo min mogelijk te eten. In feite voelen de meeste mensen zich tevreden en energiek terwijl ze in ketose zijn en merken dat ze langere periodes kunnen doorgaan zonder te hoeven eten.

Vergeleken met maaltijden die voornamelijk koolhydraten bevatten zijn vetrijke en matige eiwitmaaltijden erg vullend en helpen ze de hongerhormonen goed onder controle te houden. Dit resulteert in minder behoefte aan snacken gedurende de dag.

Klinische resultaten suggereren zowel directe als indirecte acties van ketonen via modificaties van verschillende honger gerelateerde hormoonconcentraties. Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe ketose de eetlust vermindert, hebben onderzoeken aangetoond dat ketose effectief is bij het verlagen van de voedselinname en het reguleren van de eetlust door de niveaus van de hongerhormonen zoals cholecystokinine en ghreline te veranderen. 

Tegelijkertijd lijken ketonlichamen het hypothalamusgebied in de hersenen te beïnvloeden, leptine signalen positief te beïnvloeden en te voorkomen dat het metabolisme wordt vertraagd, wat de meeste andere diëten doen.

 

Verbeteringen bij grote gezondheidsproblemen

Afgezien van de voordelen die verband houden met gewichtsverlies kan het ketodieet ook andere gezondheidsproblemen drastisch verbeteren die verband houden met factoren zoals:

Een slecht beheer van de bloedsuikerspiegel

Te veel eten 

Een slechte darmgezondheid

Deze kunnen bijdragen aan veelvoorkomende gezondheidsproblemen zoals:

Hartaandoeningen

Hoge bloeddruk

Hoog cholesterol

Diabetes

Indigestie 

Epilepsie

Hoe kan ketose het risico op verschillende gezondheidsproblemen helpen verminderen? 

Het komt neer op de voordelen van het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het verminderen van de inname en het gebruik van glucose. Terwijl glucose je bloed binnenkomt, zendt je alvleesklier insuline uit om de suiker op te nemen en naar je cellen te brengen zodat ze het als energie kunnen gebruiken.

Wanneer je cellen echter alle beschikbare glucose hebben gebruikt of opgeslagen, wordt wat overblijft omgezet in glycogeen dat wordt opgeslagen in de lever en spieren of wordt omgezet in triglyceriden wat de opslagvorm van vet is.

Studies laten zien dat koolhydraatbeperking de glykemische controle aanzienlijk verbetert bij patiënten met diabetes type 2. Ondertussen leek een dieet met een zeer laag koolhydraatgehalte voor patiënten met prikkelbare darmsyndroom verlichting te bieden terwijl buikpijn, ontlastingsgewoonten en de algehele kwaliteit van leven werden verbeterd.

Studies suggereren ook dat het verband tussen het ketodieet en cholesterol positief is.

Ten slotte wordt het ketodieet ook al tientallen jaren gebruikt om aanvallen en symptomen van epilepsie bij zowel kinderen als volwassenen onder controle te houden.

 

Meer energie en verbeterde mentale focus

De meeste mensen merken niet alleen dat overtollig gewicht snel afneemt tijdens het ketodieet, maar velen ervaren ook verbeteringen in termen van het behouden van hogere energieniveaus.

Na verloop van tijd raakt je lichaam aangepast aan het gebruik van ketonen als brandstof in plaats van glucose. Je spieren beginnen te leren acetoacetaat om te zetten in een ketogene stof genaamd beta-hydroxybutyraat of BHB. BHB wordt vervolgens de nieuwe ketogene energiebron die de voorkeur heeft, ook om alle hersenactiviteit van brandstof te voorzien. Wat niet word gebruikt wordt weer als afval uit het lichaam verdreven.

Een ander proces vindt ook plaats tijdens ketose dat helpt om je lichaam energiek te houden en dit wordt gluconeogenese genoemd. Dit gebeurt wanneer glycerol wordt omgezet in glucose die je lichaam weer kan gebruiken voor energie. Eiwit in je dieet kan ook in kleine hoeveelheden worden omgezet in glucose.

 

 

”Vasten en/of het vermijden van koolhydraten”

Hoe raak je in ketose?

Het induceren van ketose vereist een ernstige beperking van de consumptie van koolhydraten en op deze manier snij je de toevoer van glucose naar je cellen af. Naast het ernstig beperken van koolhydraten moet je ook de eiwitconsumptie beperken aangezien eiwit in kleine hoeveelheden kan worden omgezet in glucose.

Dit is precies de reden dat de meeste koolhydraatarme diëten zoals het Atkins-dieet niet leiden tot ketose omdat ze een hoge inname van eiwitten mogelijk maken die het lichaam voldoende energie blijven geven zodat het geen vet hoeft te verbranden.

Hoe raak je in ketose?

Als je van plan bent een strikt ketogeen dieet te volgen probeer dan 60 tot 80 procent van de dagelijkse calorieën uit vetbronnen te halen. Tussen de 15 en 25 procent van de calorieën moet uit eiwitbronnen komen en ongeveer 5 tot 10 procent uit koolhydraten.

Voor optimale resultaten en de snelste verbeteringen in termen van bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies is het raadzaam om tussen de 20 en 30 gram netto koolhydraten per dag te eten.  Dit is het totaal aantal gram koolhydraten min de aantal grammen vezels.

Het is meestal het beste om in het begin meer koolhydraten toe te voegen tijdens je overgang naar ketose om je zo te helpen aan te passen en sterke bijwerkingen te voorkomen. Streef in het begin naar ongeveer 50 tot 60 gram netto koolhydraten per dag, terwijl je toewerkt naar een vermindering van 20 tot 30 gram netto als je dat wilt.

Om erachter te komen hoeveel calorieën je nodig hebt van elke groep macronutriënten moet je eerst uitzoeken hoeveel calorieën je in totaal zou moeten eten voor gewichtsbehoud of gewichtsverlies. Je kunt een online calculator gebruiken om zo je  energiebehoefte en caloriebehoefte te bepalen. Splits vervolgens je calorie-inname op in vetten, eiwitten en koolhydraten.

Zorg ervoor dat je de hele dag door veel water en keto vriendelijke dranken drinkt en verhoog ook de inname van elektrolyten, vooral kalium en magnesium uit voedsel zoals bladgroenten en avocado.

Lichaamsbeweging kan je ook helpen sneller in ketose te raken hoewel dit in de beginfase moeilijk kan zijn vanwege het lage energieniveau.

Houd er rekening mee dat het ketogene dieet rekening houdt met netto grammen koolhydraten en niet alleen met het totale aantal grammen. Netto koolhydraten zijn de hoeveelheid koolhydraten die overblijven nadat je de grammen vezels aftrekt van het totale aantal gram koolhydraten. Als groenten die je eet bijvoorbeeld 5 gram koolhydraten bevatten maar 3 gram uit vezels komt dan is het totale aantal netto koolhydraten slechts 2 gram wat het aantal is dat je toevoegt aan je dagelijkse totaal. 

Onthoud dat naarmate je lichaam verandert je gewicht kunt verliezen of de spiermassa kan vergroten, dat je caloriebehoeften en macronutriënten mogelijk ook moeten veranderen. Houd daarom altijd je eigen biofeedback in de gaten om er zeker van te zijn dat je je lichaam op de best mogelijke manier van brandstof voorziet.

Wat zijn veel gemaakte fouten bij een ketogeen dieet?

Wat zijn veelgemaakte fouten bij keto en wat kun je hier aan doen?

1) Te veel vet consumeren

Door meer vet te eten raak je niet dieper in ketose. Door je koolhydraten te verlagen wel.

 • Eet geen extra vet, tenzij je nieuw bent bij keto en hulp nodig hebt bij langer vasten.

 • Eet het vet dat normaal gesproken wordt geleverd met het eiwit dat je eet.

 

2) Keto snacks eten

Insuline wordt niet alleen verhoogd door koolhydraten. Het wordt verhoogd door te eten.

 • Vermijd daarom snacks en zelfs keto snacks.

 

3) Het consumeren van verborgen koolhydraten

Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar verborgen koolhydraten en vooral maltodextrine in je voedsel en supplementen. Fruit en bessen bevatten fructose en glucose wat ook voor problemen kan zorgen.

 • Controleer de voedseletiketten

 • Vermijd fruit

 • Vermijd agavenectar

 • Lees het boek ‘Don’t Eat for Winter’

 

4) Niet genoeg hoogwaardige eiwitten consumeren

Als je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt dan vertellen de hersenen dat je moet blijven eten. En als je een tekort aan aminozuren hebt voordat je langdurig gaat vasten dan zul je je niet erg goed voelen.

 • Consumeer een matige hoeveelheid biologisch beschikbare eiwitten van goede kwaliteit

 • Neem een mix van complete aminozuren – als je je niet lekker voelt tijdens het vasten

 

 

”Let op bijwerkingen zoals ketoacidose”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van ketose?

Voordat je met het ketogene dieet begint is het altijd het beste om je arts te raadplegen als je een voorgeschiedenis hebt van bestaande gezondheidsproblemen zoals diabetes, nierziekte, nierbeschadiging, hartproblemen, hormonale onbalans of een voorgeschiedenis met een eetstoornis.

Het ketogene dieet is mogelijk niet veilig voor mensen met bepaalde stofwisselings- of gezondheidsproblemen zoals:

Nierziekte

Galblaas ziekte

Verminderde vetvertering

Geschiedenis van pancreatitis

Verminderde leverfunctie

Gastric bypass-operatie voor gewichtsverlies

Diabetes type 1 of verminderde insulineproductie

Geschiedenis van alcoholisme of overmatig alcoholgebruik

Porfyrie

Een bijzondere zorg om op te letten is het risico op ketoacidose, wat vooral van toepassing is op diabetici. Ketoacidose is een gevaarlijke metabolische toestand waarin overmatige hoeveelheden ketonen worden geproduceerd. Bij gezonde personen wordt ketose gereguleerd door insuline wat het hormoon is dat de aanmaak van ketonlichamen regelt en de stroom van vetzuren naar het bloed reguleert.

Mensen met diabetes type 1 produceren niet genoeg insuline waardoor hun lichaam ketonen niet kan reguleren en dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie. Raadpleeg daarom altijd je arts als je diabetes hebt voordat je het dieet verandert en let op waarschuwingssignalen van ketoacidose zoals:

Vermoeidheid 

Overmatige dorst

Vaak plassen

Misselijkheid

Braken

Buikpijn

Kortademigheid

Zwakte

Verwardheid

Waar moet je op letten bij een ketogeen dieet?

Om af te sluiten hebben we nog enkele tips voor je op een rij gezet!

1) Keto en peridodiek vasten werken het beste in combinatie.

2) Eet niet tenzij je honger hebt. Met gezonde keto ben je vol en tevreden.

3) Als je een nuchtere maag hebt drink dan elektrolyten en vitamine B en neem zeezout.

 

Veelvoorkomende voedingsmiddelen om op te focussen tijdens het ketogene dieet:

 • Biologische vrije uitloop eieren 

 • Schaaldieren

 • Vis

 • Sardines

 • Biologisch vlees

 • Kaas

 • Olijven

 • Avocado’s

 • Groenten

 • Noten

 • Zaden

Tips:

1) Niet alleen een ketogeen dieet maar ook vasten kan je helpen om in ketose te komen

2) Als je last hebt van de volgende klachten of aandoeningen dan zou een ketodieet misschien bij je passen: Pre-diabetes, suikerziekte, Metaboolsyndroom, hoge bloeddruk, vet in de darmen

3) Drink voldoende water tijdens een ketogeen dieet

4) Wees niet bang voor vetten en ga op zoek naar de juiste vetten

5) Houd je vooruitgang bij in een dagboek

6) Maak je niet druk om afvallen. Als je de juiste dingen blijft doen dan zal je resultaat gaan zien

Een ketogeen dieet kan de vetsamenstelling in het bloed verbeteren

Tot slot

Ketose stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een dieet gevolgd? En hoe is je ervaring en welke dieet heb je gevolgd? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Hoeveel gram vet per dag?

Carnivoor dieet

Hoeveel koolhydraten per dag?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *