Naast koken met kervel hebben de bladeren en bloemen van deze plant ook bepaalde medicinale toepassingen. Net als andere kruiden waaraan het verwant is, heeft het een lange geschiedenis van gebruik in de volksgeneeskunde maar ook in de homeopathische, natuurgeneeskundige en Ayurvedische geneeskunde.
De plant word al honderden jaren gebruikt voor allerlei klachten en aandoeningen.
Verschillende studies hebben laten zien dat kervelsoorten bronnen zijn van etherische oliën die problemen met de maag en darmen, gewrichts- en spierpijn, ademhalingsproblemen en nog veel meer kunnen behandelen.
Bovendien wordt het in de natuurlijke geneeskunde gebruikt als een bloed verdunnend, antihypertensief en spijsverteringsverzachtend kruid. Al honderden jaren wordt het toegevoegd aan tonics, theeën en huidpreparaten vanwege de ontstekingseffecten en het vermogen om vochtretentie te verlichten.
Meer recentelijk hebben studies aangetoond dat kervel oxiderende vrije radicalen wegvangende en membraan beschermende eigenschappen heeft. Dit komt door de vluchtige oliën en fytochemicaliën die het bevat.
Er wordt aangenomen dat veel van dezelfde voordelen die aan peterselie worden toegeschreven ook gelden voor kervel. Kervel bevat actieve bestanddelen in de vorm van vluchtige oliën en antioxidanten zoals flavonoïden en coumarines die deze gezondheids bevorderende effecten geven.
Twee van de meest prominente bestanddelen die de kruid bevat zijn methylchavicol ook wel estragol genoemd en hendecaan wat ook bekend staat als undecaan.
Er is ook aangetoond dat verschillende kervelsoorten deoxypodofyllotoxine bevatten. Een studie heeft laten zien dat het antitumor- en antiproliferatieve effecten heeft. Het gaat ook aggregatie van bloedplaatjes tegen en het heeft antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen.
Een ander interessant feit over de vluchtige olie die uit kervelbladeren wordt gehaald is dat het een vergelijkbare geur heeft als mirreolie en daarom werd kervel vroeger “mirre” genoemd.
Hoewel onderzoek naar de medicinale voordelen over het algemeen beperkt is, zijn er volgens artikelen gepubliceerd in verschillende tijdschriften aanwijzingen kervel de volgende gezondheidsvoordelen kan hebben.
• Natuurlijk hulpmiddel bij de spijsvertering
• Helpt de maag te kalmeren
• Werkt als een milde stimulans en stemmingsverbeteraar
• Hoest behandelen en werkt slijmoplossend. Het vergemakkelijkt de afscheiding van slijm uit het ademhalingssysteem
• Behandeling van infectiehaarden zoals abcessen
• Het verlagen van hoge bloeddruk
• Menstruatiekrampen verminderen
• Helpt de hik te verminderen in combinatie met azijn
• Beheersing van jichtsymptomen
• Vermindering van vochtretentie / oedeem. Kervel werkt als een natuurlijk diureticum
• Irritatie van de ogen behandelen
• Ondersteuning van de gezondheid van gewrichten
• Ondersteunende leverfunctie
• Helpt bij symptomen van:
• Eczeem
• Aambeien
• Cellulitis
• Spataderen
Kervel kan ook helpen bij het verminderen van roodheid, zwelling, verwondingen en littekens op de huid. Het word daarom gebruikt in sommige natuurlijke huidreinigers, lotions en behandelingen tegen onzuiverheden.
Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar kervel. Hierbij gaan ze kijken hoe het kan worden toegepast bij verschillende symptomen en aandoeningen.
”Fluitenkruid is familie van kervel”