Kruiden > kervel

Kervel
Expert: Jaap Gerrijts | 23 november 2022 | Leestijd: 8 minuten

Kervel

Kervel is misschien een minder bekende smaakmaker dan peterselie of koriander. Je gerecht afmaken met het groen van kervel is altijd een goed idee. Het is niet alleen lekker in de soep, bij vis of als garnering, het staat ook nog eens bekend om zijn medicinale doeleinden. Bovendien zit het boordevol gezonde mineralen en vitamine C.

 

Kervel kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Kervel is een goede bron van bètacaroteen en is rijk aan vitamine C en kalium

Kervel

De Latijnse naam van kervel is Anthriscus cerefolium en het wordt ook wel Franse peterselie genoemd. Het is een kruid dat wordt gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. Kervelblaadjes zijn groen, gekruld en er groeien kleine witte bloemen aan.

Kervel smaakt naar peterselie en dragon en heeft een lichte zoethout en anijs smaak. De kruid is niet sterk overheersend en kan daarom prima in allerlei gerechten gebruikt worden.  

Kervel is een éénjarige plant en lid van de plantenfamilie Apiaceae. De soort is afkomstig uit Rusland en is later geïntroduceerd in Zuid-Europa, Noord-Amerika, Azië en andere delen van de wereld. Er zijn twee types kervel namelijk de gewone en de gekrulde versie. Je kunt ze makkelijk van elkaar onderscheiden vanwege het gekrulde blad. 

De plant doet het goed op een humusrijke en vochtige grond. Kervel heeft niet veel bemesting nodig echter een beetje biologische mest doet soms wonderen.

Er zijn meerdere soorten kervel waarvan Roomse kervel er één van is. De andere heet knolkervel en deze is vrij onbekend. Deze soorten zijn aanverwanten die tot een ander geslacht behoren. Dan heb je ook nog de zwartmoeskervel wat geen echte kervel is maar wel verwant is een een soortgelijke smaak heeft.

Welke voedingsstoffen bevat kervel?

Kervel bevat verschillende voedingsstoffen zoals:

Vezels 

Bètacaroteen 

Foliumzuur

Vitamine C

Calcium 

IJzer

Kalium 

Magnesium

Fosfor

Zink 

Selenium 

 

 

”Kervel kan net zoals peterselie worden toegepast”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kervel?

Naast koken met kervel hebben de bladeren en bloemen van deze plant ook bepaalde medicinale toepassingen. Net als andere kruiden waaraan het verwant is, heeft het een lange geschiedenis van gebruik in de volksgeneeskunde maar ook in de homeopathische, natuurgeneeskundige en Ayurvedische geneeskunde.

De plant word al honderden jaren gebruikt voor allerlei klachten en aandoeningen.

Verschillende studies hebben laten zien dat kervelsoorten bronnen zijn van etherische oliën die problemen met de maag en darmen, gewrichts- en spierpijn, ademhalingsproblemen en nog veel meer kunnen behandelen.

Bovendien wordt het in de natuurlijke geneeskunde gebruikt als een bloed verdunnend, antihypertensief en spijsverteringsverzachtend kruid. Al honderden jaren wordt het toegevoegd aan tonics, theeën en huidpreparaten vanwege de ontstekingseffecten en het vermogen om vochtretentie te verlichten.

Meer recentelijk hebben studies aangetoond dat kervel oxiderende vrije radicalen wegvangende en membraan beschermende eigenschappen heeft. Dit komt door de vluchtige oliën en fytochemicaliën die het bevat. 

Er wordt aangenomen dat veel van dezelfde voordelen die aan peterselie worden toegeschreven ook gelden voor kervel. Kervel bevat actieve bestanddelen in de vorm van vluchtige oliën en antioxidanten zoals flavonoïden en coumarines die deze gezondheids bevorderende effecten geven.

Twee van de meest prominente bestanddelen die de kruid bevat zijn methylchavicol ook wel estragol genoemd en hendecaan wat ook bekend staat als undecaan.

Er is ook aangetoond dat verschillende kervelsoorten deoxypodofyllotoxine bevatten. Een studie heeft laten zien dat het antitumor- en antiproliferatieve effecten heeft. Het gaat ook aggregatie van bloedplaatjes tegen en het heeft antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen.

Een ander interessant feit over de vluchtige olie die uit kervelbladeren wordt gehaald is dat het een vergelijkbare geur heeft als mirreolie en daarom werd kervel vroeger “mirre” genoemd.

Hoewel onderzoek naar de medicinale voordelen over het algemeen beperkt is, zijn er volgens artikelen gepubliceerd in verschillende tijdschriften aanwijzingen kervel de volgende gezondheidsvoordelen kan hebben.

Natuurlijk hulpmiddel bij de spijsvertering 

Helpt de maag te kalmeren

Werkt als een milde stimulans en stemmingsverbeteraar

Hoest behandelen en werkt slijmoplossend. Het vergemakkelijkt de afscheiding van slijm uit het ademhalingssysteem 

Behandeling van infectiehaarden zoals abcessen

Het verlagen van hoge bloeddruk

Menstruatiekrampen verminderen

Helpt de hik te verminderen in combinatie met azijn

Beheersing van jichtsymptomen

Vermindering van vochtretentie / oedeem. Kervel werkt als een natuurlijk diureticum 

Irritatie van de ogen behandelen

Ondersteuning van de gezondheid van gewrichten

Ondersteunende leverfunctie

Helpt bij symptomen van:

Eczeem 

Aambeien 

Cellulitis

Spataderen 

Kervel kan ook helpen bij het verminderen van roodheid, zwelling, verwondingen en littekens op de huid. Het word daarom gebruikt in sommige natuurlijke huidreinigers, lotions en behandelingen tegen onzuiverheden.

Er moet nog  meer onderzoek gedaan worden naar kervel. Hierbij gaan ze kijken hoe het kan worden toegepast bij verschillende symptomen en aandoeningen.

 

 

”Fluitenkruid is familie van kervel”

Verschillende soorten kervel

Er zijn ten minste 14 kervelsoorten die zijn erkend en meer dan 80 waarvan wordt aangenomen dat ze bestaan. Deze zijn ingedeeld in vier hoofdvariëteiten: tuin-, wortel-, wilde en wortelkervel.

Anthriscus cerefolium is anders dan andere soorten wilde kervelplanten zoals A. caucalis en A. sylvestris. Deze worden meestal als onkruid beschouwd. De kruidenkervel wordt soms tuinkervel genoemd om hem te onderscheiden van soortgelijke planten die gewoonlijk niet gegeten worden.

Volgens een Universiteit uit Amerika wordt wilde kervel een serieus probleem in hooivelden en weiden omdat het “agressief concurreert met voedergewassen om licht, water en voedingsstoffen en vaak de omringende vegetatie doodt door het in de schaduw te stellen. ”

Men is daarom niet altijd zo blij met de wilde kervel en het word dan ook gezien als een soort plaag die moeilijk te bestrijden is.

 

 

”Kervel is bekend van de Franse keuken”

Kervel in de keuken

Kervel wordt het meest gebruikt in de keuken en vooral in de Franse keuken. Je vindt het in omeletten en andere eierrecepten, salades, soepen en bearnaisesaus.

Als je wel eens soep maakt gebruik je daar vast en zeker ook wel eens kervel in. De bekendste soepsoort waarin het gebruikt wordt is natuurlijk kervelsoep. Dit is een soep die in grote delen van Europa vaak met kerstmis word gegeten.

Kervel wordt niet alleen regelmatig in soepen gebruikt maar ook vaak bij visgerechten. Daar wordt het vaak als garnering gebruikt.

Het is een kruid dat wordt gebruikt om de klassieke Franse kruidenmix te maken. Deze word ook wel de “fines herbes blend” genoemd. Het is een combinatie van kervel samen met peterselie, dragon en bieslook. Deze mix word veelal gebruikt voor recepten zoals kipgerechten en saladedressings op smaak brengen.

 

 

”De kruid word veel in de thee en als extract gebruikt”

Je kunt kervel zo gebruiken:

In termen van medicinale bereidingsmethoden kun je kervel net als peterselie gebruiken om thee, tinctuur of extract te maken dat de spijsvertering bevordert. Probeer in plaats daarvan een deel van de peterselie in dit recept voor peterseliethee te vervangen door kervel. Gebruik hiervoor ongeveer 2 tot 4 eetlepels verse kruiden met 2 kopjes heet water. 

Zorg er voor dat het water eerst wat is afgekoeld voor je het met de kruiden mixt. Kokend water kan namelijk wat van de voedingsstoffen aantasten zodat de thee wat minder geneeskrachtige stoffen bevat.

 

 

”Kervel heeft weinig bijwerkingen”

Heeft kervel bijwerkingen?

Kervel is een veilige kruid om te gebruiken. Toch zijn er mensen die last kunnen krijgen van huiduitslag en symptomen van contactdermatitis wanneer ze in contact komen met planten van de Apiaceae-familie. 

Als je in het verleden een negatieve reactie op peterselie of koriander hebt gehad, wees dan voorzichtig bij het aanraken of eten van kervel. Deze kan namelijk vergelijkbare effecten hebben op het lichaam. Wanneer je medicatie gebruikt zoals diuretica wees dan ook voorzichtig met grote hoeveelheden kervel omdat de kruid een diuretisch effect heeft.

 

 

”Kervel kan prima in de vriezer bewaart blijven”

Zo bewaar je kervel!

Je kan kervel normaal gesproken niet in de supermarkt als plant kopen maar vaak wel in een tuincentrum of als zaad. De plant moet er fris en groen uitzien en je kunt hem prima in de kas of tuin poten.

Wanneer je enkele takken van de plant hebt afgesneden dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren in een bakje met vochtig keukenpapier. Het blijft dan gemiddeld drie dagen houdbaar.

Gedroogde kervel vind je niet zo veel omdat de smaak afneemt in gedroogde staat.

Je kunt er ook voor kiezen om de kruid in te vriezen. Dit kun je het beste doen in de vroege herfst zodat je de hele winter en voorjaar er gebruik van kunt maken. Wanneer je het ontdooit dan is het belangrijk om het direct te gebruiken zodat het niet slap word en smaak verliest. In de diepvries is het tot een jaar houdbaar.

Tips:

1) Kervel kan prima in de tuin staan op een plaats met half tot volle zon. Kervel houd van vocht en een grond die vocht doorlatend is

2) Je kunt er prima thee van maken. Zorg er voor dat je het water laat afkoelen tot 70 graden Celcius voor je de kruiden erin mengt. Wacht vervolgens 5 tot 10 minuten voor je het drinkt

3) Pas op met diuretica. Als je niet tegen peterselie of koriander kunt dan is dit waarschijnlijk ook het geval bij kervel

4) Bewaar kervel gedurende de wintermaanden in de vriezer zodat je ook in deze periode er gebruik van kunt maken

Het kervelblad bevat het sporenelement ijzer en het mineraal magnesium

Tot slot

Kervel stond centraal in dit artikel. Gebruik je weleens kervel in gerechten dat je maakt? Was je al bekend met de gezondheidsvoordelen van Kervel? Zo ja, waar gebruik je het voor? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel interessant vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Teunisbloem

Kruidnagel

Passiebloem

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *