kerrie
Expert: Jaap Gerrijts | 18 december 2022 | Leestijd: 6 minuten  

Kerrie

Kerrie is een bekend kruidenmengsel en het wordt gebruikt in allerlei gerechten. Het is niet alleen lekker, de vele kruiden hebben ook gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Kerriepoeder is meestal een mengsel van kurkuma, koriander, komijn, fenegriek en chilipeper. 

Kerrie is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens heel erg gezond! In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke soorten kerrie er zijn en welke gezondheidsvoordelen het voor je heeft. Lees je mee?!

Kerrie

Kerrie is een mengsel van kruiden die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse keuken. Kerriepoeder komt oorspronkelijk uit India en de kruid word ook veel gebruikt in landen zoals Suriname, Pakistan, Thailand, Maleisië en Zuid-Afrika. Niet alleen in deze landen maar wereldwijd is de kruid zo populair geworden dat je het in bijna iedere supermarkt wel kunt kopen.

Kerrie word vaak eerst heet gebakken met een fijn gesnipperde ui en knoflook waaraan vervolgens groentes, vlees of vis word toegevoegd. Het geeft een kruidige smaak aan eten en het word in enorm veel gerechten gebruikt als smaakversterker.

In Nederland kan je het kruidenmengsel in de supermarkt of toko kopen. Als je goed kijkt op de verpakking dan zie je bij ieder merk en iedere soort andere ingrediënten staan. Dit komt omdat er niet één formule is en ieder merk doet het weer anders.

En dan heb je ook nog verschillende soorten per land en deze smaken ook allemaal weer anders. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Madras: Sri Lanka – Zuid Afrika

Vindaloo: India – Pakistan

Korma: Engeland

Masala: Suriname – India

 

 

”Kerrie bevat enorm veel vitamines, mineralen en antioxidanten”

Wat zit er allemaal in kerriepoeder?

Iedere soort kerrie poeder is weer anders. Zo varieert de inhoud qua kruiden niet alleen per soort maar ook per merk. De volgende kruiden zitten in de meeste soorten kerriepoeder.

• Kurkuma

• Gember

• Koriander 

• Kardemom

• Kruidnagel 

• Komijn

• Kummel 

• Zwarte peper

De volgende specerijen kunnen ook in kerrie aanwezig zijn:

• Fenegriek

• Anijs

• Kaneel

• Foelie

• Cayennepeper 

• Chilipeper

• Zwart mosterdzaad

• Galangawortel

• Venkel

• Nootmuskaat

• Karwijzaad

• Maanzaad

Wat is de voedingswaarde van gewone kerriepoeder?

De volgende stoffen vind je in kerriepoeder:

• Sacharose 

• Glucose 

• Fructose 

• Galactose 

• IJzer

• Calcium

• Magnesium

• Kalium

• Natrium

• Fosfor

• Zink

• Koper

• Mangaan

• Selenium

• Vitamine A

• Caroteen

• Thiamine 

• Riboflavine 

• Niacine 

• Pantotheenzuur 

• Vitamine B6 

• Foliumzuur

• Vitamine C

• Vitamine E 

• Vitamine K 

• Choline

• Betaïne

• Tryptofaan 

• Threonine 

• Isoleucine 

• Leucine 

• Lysine 

• Methionine 

• Cystine 

• Fenylalanine 

• Tyrosine 

• Valine 

• Arginine 

• Histidine 

• Alanine 

• Asparaginezuur 

• Glutaminezuur 

• Glycine 

• Proline 

• Serine 

 

 

”Kurkuma is een belangrijk onderdeel in kerriepoeder”

8 gezondheidsvoordelen van kerrie!

Kerrie bevat enorm veel kruiden die verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Vaak gebruikt men maar kleine hoeveelheden echter de combinatie van deze verschillende kruiden hebben bewezen voordelen van de gezondheid.

Kan helpen om de gezondheid van de hersenen te verbeteren

• Antibacteriële- en antischimmel eigenschappen

• Bevat verschillende krachtige antioxidanten

• Ondersteunt de gezondheid van het hart

• Kan helpen de spijsvertering te verbeteren

• Kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel 

• Ontstekingsremmende eigenschappen

• Kan kanker bestrijdende effecten hebben

 

1) Verminderen van ontstekingen

Kurkuma speelt een grote rol bij het verminderen van ontstekingen. Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om pijn, ontstekingen en reumatoïde artritis te behandelen. 

Wetenschappelijke studies lijken het idee te ondersteunen dat curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma een krachtige antioxidant is en de niveaus van twee ontstekings veroorzakende enzymen verlaagt. Het is aangetoond dat de effecten van kurkuma vergelijkbaar zijn met die van de pijnstiller ibuprofen. 

 

2) Kan helpen bij de spijsvertering

Verschillende kruiden in kerrie kan helpen bij het verteren van voedsel waardoor de spijsvertering verbetert. Het is ook aangetoond dat het gasvorming helpt verminderen en de aanmaak van maagzuur bevordert. Koriander helpt bij maagklachten, kaneel vermindert diarree en braken, en komijn en laurier helpen de spijsvertering op gang.

Een goed werkende spijsvertering betekent minder winden laten en veel goede bacteriën die de darmen helpen hun werk goed te doen.

 

3) Lever toxiciteit

Curcumine is het allerbelangrijkste bestanddeel van kurkuma dat ook in verband word gebracht met de gezondheid van de lever. Het remt namelijk de expressie van bepaalde genen die leiden tot kanker, ontsteking en tumorgroei in de lever. Op dit moment moeten er nog meer onderzoek gedaan worden naar de toepassing om leverziekten en overmatige levertoxiciteit helpen te verminderen.

 

4) De ziekte van Alzheimer

Vanwege de krachtige antioxiderende eigenschappen van curcumine wordt aangenomen dat het kan helpen bij het voorkomen en behandelen van verschillende neurodegeneratieve ziekten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Parkinson, Alzheimer, en multiple sclerose.

Kurkuma bevat ook een andere chemische stof genaamd turmerone. Turmerone zou ook kunnen helpen bij dit soort neurodegeneratieve aandoeningen door stamcellen te stimuleren om nieuwe hersencellen te maken.

 

5) Bestrijden van bacteriën 

Koriander is een kruid in kerrie dat bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen. Het gebruik van kerrie kan daarom bijdragen aan een vermindering van bacteriën in het lichaam. De olie in koriander staat erom bekend dat het bacteriën kan doden en maagklachten verminderen.

 

6) Botgezondheid

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat kurkuma kan helpen bij botvernieuwing, connectiviteit en herstel. Ook zou het botverlies wat voorkomt bij botontkalking tot wel 50% gereduceerd kunnen worden. Dit moet nog verder getest worden bij mensen met osteoporose zodat men kan gaan kijken hoe dit toegepast kan worden in de toekomst.

 

7) Gezondheid van je hart

De kruiden kardemom en basilicum zitten vaak in kerriepoeder en ze staan bekend als vasodilatatoren. Ze helpen de bloedvaten verwijden en dit kan de bloeddruk verlagen. Op deze manier verminder je het risico op hart- en vaatziekten zoals beroerte, aderverkalking en hartaanvallen.

 

8) Voorkomen en bestrijden van kanker

Kerrie bevat kurkuma en dit bevat curcumine wat volgens onderzoek kan helpen bij het voorkomen of behandelen van prostaat-, borst-, huid- en darmkanker.

Een studie bij patiënten met precancereuze veranderingen in verschillende organen liet zien dat curcumine zou kunnen voorkomen dat deze veranderingen zich ontwikkelen tot kanker. Er zijn ook verschillende aanwijzingen dat bepaalde vormen van kanker minder vaak voorkomen in landen waar mensen gedurende lange perioden dagelijks curcumine eten. Een andere studie liet zien dat curcumine zelfs bestaande kankercellen zou kunnen doden. 

 

 

”Kerrie smaakt ook heerlijk samen met kokosolie”

Heeft kerriepoeder bijwerkingen?

Kerrie is enorm gezond maar heeft ook verschillende uitwerkingen op het lichaam die bij grote hoeveelheden gevaarlijk kunnen zijn in combinatie met het gebruik van medicatie. Kerrie werkt als een antistollingsmiddel en kan in combinatie met bloedverdunners bijwerkingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om niet teveel kerrie te gebruiken als je ook bloedverdunners gebruikt. 

Wil je wel veel kerrie blijven eten overleg dan eerst met de huisarts.

Daarnaast kan de kruidenmix  irriterend werken voor de galblaas. Als je daarom problemen hebt met de galblaas wees dan voorzichtig met het gebruik van kerrie. Als je twijfelt of het gebruik van kerrie goed samen kan met een aandoening of bepaald medicijn neem dan contact op met de huisarts.

Tips:

1) Als je kerrie in je kleren krijgt dan kun je het verwijderen met spiritus

2) Wees voorzichtig met het gebruik van bloedverdunners en kerrie. Bij problemen met de galblaas kan kerrie irriterend werken

3) Kerrie smaakt heerlijk bij ei, wrap, soep, sauzen en door de groente, vlees of vis

Tot slot

Kerrie stond centraal in dit artikel. Kerrie kruiden zijn niet alleen erg lekker, ze bevatten ook veel vitamines en mineralen. In welke gerechten voeg jij graag kerrie toe? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *