Kerrie bevat enorm veel kruiden die verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Vaak gebruikt men maar kleine hoeveelheden echter de combinatie van deze verschillende kruiden hebben bewezen voordelen van de gezondheid.
Kan helpen om de gezondheid van de hersenen te verbeteren
• Antibacteriële- en antischimmel eigenschappen
• Bevat verschillende krachtige antioxidanten
• Ondersteunt de gezondheid van het hart
• Kan helpen de spijsvertering te verbeteren
• Kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel
• Ontstekingsremmende eigenschappen
• Kan kanker bestrijdende effecten hebben
1) Verminderen van ontstekingen
Kurkuma speelt een grote rol bij het verminderen van ontstekingen. Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om pijn, ontstekingen en reumatoïde artritis te behandelen.
Wetenschappelijke studies lijken het idee te ondersteunen dat curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma een krachtige antioxidant is en de niveaus van twee ontstekings veroorzakende enzymen verlaagt. Het is aangetoond dat de effecten van kurkuma vergelijkbaar zijn met die van de pijnstiller ibuprofen.
2) Kan helpen bij de spijsvertering
Verschillende kruiden in kerrie kan helpen bij het verteren van voedsel waardoor de spijsvertering verbetert. Het is ook aangetoond dat het gasvorming helpt verminderen en de aanmaak van maagzuur bevordert. Koriander helpt bij maagklachten, kaneel vermindert diarree en braken, en komijn en laurier helpen de spijsvertering op gang.
Een goed werkende spijsvertering betekent minder winden laten en veel goede bacteriën die de darmen helpen hun werk goed te doen.
3) Lever toxiciteit
Curcumine is het allerbelangrijkste bestanddeel van kurkuma dat ook in verband word gebracht met de gezondheid van de lever. Het remt namelijk de expressie van bepaalde genen die leiden tot kanker, ontsteking en tumorgroei in de lever. Op dit moment moeten er nog meer onderzoek gedaan worden naar de toepassing om leverziekten en overmatige levertoxiciteit helpen te verminderen.
4) De ziekte van Alzheimer
Vanwege de krachtige antioxiderende eigenschappen van curcumine wordt aangenomen dat het kan helpen bij het voorkomen en behandelen van verschillende neurodegeneratieve ziekten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Parkinson, Alzheimer, en multiple sclerose.
Kurkuma bevat ook een andere chemische stof genaamd turmerone. Turmerone zou ook kunnen helpen bij dit soort neurodegeneratieve aandoeningen door stamcellen te stimuleren om nieuwe hersencellen te maken.
5) Bestrijden van bacteriën
Koriander is een kruid in kerrie dat bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen. Het gebruik van kerrie kan daarom bijdragen aan een vermindering van bacteriën in het lichaam. De olie in koriander staat erom bekend dat het bacteriën kan doden en maagklachten verminderen.
6) Botgezondheid
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat kurkuma kan helpen bij botvernieuwing, connectiviteit en herstel. Ook zou het botverlies wat voorkomt bij botontkalking tot wel 50% gereduceerd kunnen worden. Dit moet nog verder getest worden bij mensen met osteoporose zodat men kan gaan kijken hoe dit toegepast kan worden in de toekomst.
7) Gezondheid van je hart
De kruiden kardemom en basilicum zitten vaak in kerriepoeder en ze staan bekend als vasodilatatoren. Ze helpen de bloedvaten verwijden en dit kan de bloeddruk verlagen. Op deze manier verminder je het risico op hart- en vaatziekten zoals beroerte, aderverkalking en hartaanvallen.
8) Voorkomen en bestrijden van kanker
Kerrie bevat kurkuma en dit bevat curcumine wat volgens onderzoek kan helpen bij het voorkomen of behandelen van prostaat-, borst-, huid- en darmkanker.
Een studie bij patiënten met precancereuze veranderingen in verschillende organen liet zien dat curcumine zou kunnen voorkomen dat deze veranderingen zich ontwikkelen tot kanker. Er zijn ook verschillende aanwijzingen dat bepaalde vormen van kanker minder vaak voorkomen in landen waar mensen gedurende lange perioden dagelijks curcumine eten. Een andere studie liet zien dat curcumine zelfs bestaande kankercellen zou kunnen doden.
”Kerrie smaakt ook heerlijk samen met kokosolie”