keltisch zeezout
Expert: Jaap Gerrijts | 6 maart 2023 | Leestijd: 8 minuten

Keltisch zeezout

Keltisch zeezout is één van de beste zoutsoorten ter wereld. Het is namelijk vrij van ‘plastic deeltjes’ en ‘giftige metalen’ die je in gewoon zeezout wel tegen kunt komen. Het gebruik van Keltisch zeezout is een hele goede keuze want het bevat vele mineralen en sporenelementen.

Keltisch zeezout kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Keltisch zeezout

Keltisch zeezout is een zeer populaire zoutsoort uit Frankrijk. Het word handmatig gewonnen in de Guérande-streek in Bretagne met een methode die al ruim 2000 jaar gebruikt word. Keltisch zeezout is in twee verschillende vormen verkrijgbaar:

Gros sel marin – Grijs grof zeezout 

Fleur de sel – Wit tafelzout

Keltisch zeezout is rijk aan mineralen en spoorelementen en heeft van alle zoutsoorten het laagste gehalte aan natriumchloride. Dit zorgt ervoor dat het een zachte zout is en word daarom ook wel het vriendelijkste zeezout ter wereld genoemd.

Het zout heeft zijn grijze kleur te danken aan de kleimineralen omdat het vanuit ondiepe zure kleimoerassen word gewonnen. Het zout is uitvoerig getest waaruit blijkt dat het 100 procent vervuilingsvrij is door de ouderwetse zuiveringsmethode die word gebruikt.

Interessant is dat dit zout zijn vocht vasthoudt en vochtig aanvoelt, ongeacht hoe je het bewaart. Zie dit als een vriendelijke herinnering aan de oceaanbron en de vele nutriënten die het bevat!

Het zeezout bevat meer dan 80 sporenelementen en mineralen zoals magnesium, calcium en kalium die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid.

Keltisch zeezout heeft vergelijkbare eigenschappen als Himalaya zout en staat bekend om de verschillende voordelen die het kan hebben:

Maakt het lichaam alkalisch

Helpt bloedsuikers balanceren

Elimineert slijmophoping

Goed voor de weerstand

Verbetert de hersenfunctie

Verhoogt de energie

Zorgt voor een elektrolytenbalans

Bevordert een goede nachtrust

Helpt spierkramp voorkomen

Regelt hartslag en bloeddruk

Ondersteuning van de bijnieren

Ondersteuning van juiste werking van de natrium-kaliumpomp

 

Je leest straks meer over de verschillende gezondheidsvoordelen van dit bijzondere zout.

 

 

”Spijsvertering, immuunsysteem, vochtbalans en nog veel meer”

7 gezondheidsvoordelen van Keltisch zeezout

Keltisch zeezout wordt beschouwd als een zout van hoge kwaliteit vanwege het rijke mineraalgehalte en de unieke smaak. Hier zijn enkele mogelijke voordelen van het gebruik van Keltisch zeezout:

Rijk aan mineralen en spoorelementen

Bevat ruim 80 sporenelementen en mineralen

Ondersteunt de hydratatie

Kan helpen de vochtbalans van het lichaam te reguleren en de hydratatie te verbeteren

Kan ontstekingen helpen verminderen

Het bevat natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen

Verbetert de spijsvertering

Kan de spijsvertering bevorderen door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren en een gezonde pH-balans in de maag helpen te behouden.

Verhoogt de immuniteit

De mineralen zoals zink en selenium kunnen helpen om een gezond immuunsysteem te ondersteunen.

Verbeteren van de smaak

Het heeft een uitgesproken smaak die de smaak van voedsel kan verbeteren. Hierdoor is het een populaire keuze voor zowel chef-koks als thuiskoks.

 

Rijk aan mineralen en spoorelementen

Niet alleen mineralen maar ook spoorelementen zijn enorm belangrijk voor het lichaam. Keltisch zeezout bevat veel van deze stoffen en daarom word het beschouwd als één van de beste zee zouten ter wereld! Omdat de grond waarop ons eten word verbouwd steeds meer verarmd raakt is het binnen krijgen van deze nutriënten enorm belangrijk.

 

Helpt uitdroging voorkomen en balanceert vloeistoffen in het lichaam

Het lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht waar ook een gedeelte natrium in aanwezig is. Het is een enorm belangrijke stof die betrokken is bij verschillende functies in het lichaam. De balans hierin word mede gereguleerd door natrium en het is belangrijk om de juiste natrium-kaliumverhouding in het lichaam te behouden. Natrium en kalium zijn twee elektrolyten die samenwerken om ervoor te zorgen dat er een goede vochtbalans is in de cellen van het lichaam, bloedplasma en extracellulaire vloeistof. 

 

Bevordert de werking van de spieren, zenuwstelsel en hersenen

Keltisch zeezout bevat natrium wat belangrijk voor een goede werking van de spieren, zenuwstelsel en hersenen. Het speelt niet alleen een rol bij het reguleren van de vochtbalans maar is ook nodig voor de overdracht van elektrische signalen in het lichaam. 

Als dit communicatiesysteem niet goed werkt dan zijn vooral de hersenen, spieren en het zenuwstelsel geneigd te lijden. Zowel te veel als te weinig natrium veroorzaken cellulaire storingen. Zorg er daarom voor dat je er genoeg van binnen krijgt!

 

Geladen met elektrolyten

Keltisch zeezout bevat door het unieke winningsproces veel van de belangrijkste elektrolyten zoals natrium, magnesium, calcium en kalium.

Elektrolyten hebben verschillende belangrijke functies:

Reguleren van de hartslag tot het laten 

Samentrekken van de spieren 

Goede werking  van de zenuwen

Keltisch zeezout kan helpen bij het voorkomen van een verstoring van de elektrolytenbalans mits je er natuurlijk niet teveel van binnen krijgt.

 

Immuunsysteem

Wist je dat het lichaam bleekmiddel oftewel hypochloriet aanmaakt uit chloride zoals natriumchloride? Natriumchloride is het belangrijkste bestanddeel uit Keltisch zeezout. Twee van je immuuncellen maken hypochloriet aan om schadelijke microben te doden. Als je niet genoeg zout in het lichaam hebt dan wordt dit mechanisme ernstig aangetast en werkt het immuunsysteem niet zoals het zou moeten.

 

Ondersteuning van de spijsvertering

Als je niet genoeg zout binnen krijgt dan kan dit ook een negatieve invloed hebben op uw spijsvertering. Een gebrek aan zout in de voeding kan leiden tot een vermindering van zoutzuur in de maag. Als je een te laag maagzuur gehalte hebt dan kan dit het spijsverteringsstelsel ernstig verstoren. Het kan zorgen voor de volgende problemen:

Buikpijn

Braken

Brandend maagzuur

Verstopping

Het consumeren van de juiste hoeveelheid zeezout kan het lichaam helpen de juiste hoeveelheden maagzuur te produceren. Zeezout bevat namelijk chloride en dit is één van de bouwstenen van maagzuur.

 

Helpt bij de opname van voedingsstoffen

Het hebben van voldoende maagzuur helpt ook om vitamines en mineralen zoals calcium, zink, ijzer, foliumzuur en vitamine B12 goed op te nemen. Om deze reden kan het regelmatig consumeren van hoogwaardig zeezout het lichaam helpen meer voedingsstoffen op te nemen uit het voedsel dat je eet. 

 

 

”Himalaya zout en Keltisch zeezout lijken veel op elkaar”

Wat is het verschil tussen Himalayazout, zeezout en keukenzout?

Wat is het verschil tussen Himalayazout, zeezout en keukenzout?   

Himalayazout is eigenlijk heel anders dan gewoon zeezout. Hoe zit dit precies? Hoewel zowel Himalayazout als zeezout sporenelementen bevatten, bevat zeezout ook microplastics. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat 90% van de zeezoutproducten kleine hoeveelheden plastic bevatten. 

Geraffineerd zeezout wordt gewassen om het te ontdoen van zijn sporenelementen en bevat vaak schadelijke voedingsadditieven die een lekkende darm kunnen veroorzaken.

Himalayazout bevat echter geen microplastics. Waarom? Himalayazout is afkomstig uit een oude zee die bestond vóór de mens en voor vervuiling.

Microplastics kunnen veel ontstekingen in het lichaam veroorzaken omdat ze als hormoon ontregelaars werken. Microplastics doen er ook gemiddeld 500 jaar over om af te breken.

Gebruik daarom geen zeezout tenzij het Keltisch zeezout is. Dit is een veel schonere versie van zeezout wat volgens testen geen vervuilende stoffen bevat. Dit is te danken aan de speciale oude techniek waarmee het word gewonnen.

Hoe zit het met keukenzout? Nou tafelzout bevat niet alleen microplastics, het bevat ook bleekmiddel en bevat geen sporenelementen omdat het gezuiverd is. Bovendien kan tafelzout toegevoegde suiker en aluminium bevatten als antiklontermiddel.

Zorg er daarom voor dat je niet zomaar zout koopt de volgende keer als je in de supermarkt staat. Kies voor de juiste soort zodat je van de vele voordelen profiteert in plaats van de nadelen!

 

 

”Word gebruikt in de keuken, tuin, bad en voor dieren”

Waar wordt Keltisch zeezout voor gebruikt?

Keltisch zeezout kan op verschillende manieren worden gebruikt om smaak en voeding aan maaltijden toe te voegen. Het word ook gebruikt voor andere doeleinden die we voor je op een rij hebben gezet.

Koken en braden

Gebruik Keltisch zeezout in recepten in plaats van gewoon keukenzout om de smaak en voedingswaarde van deze maaltijden te verbeteren.

Smaak versterker

Strooi Keltisch zeezout over je favoriete gerechten zoals gegrild vlees, vis, wild, geroosterde groenten of salades. Het bijzondere smaakvolle zout word door vele koks over de hele wereld gebruikt in de keuken.

Zelfgemaakte kruidenmixen

Keltisch zeezout word vaak met andere kruiden en specerijen gemixt aangepaste melanges te maken voor het kruiden van vlees, vis, groenten of soepen.

In pekel en marinades 

Gebruik Keltisch zeezout om smaakvolle pekel en marinades te maken voor vlees, gevogelte of vis.

Badzout

Los Keltisch zeezout op in warm badwater voor een ontspannend en ontgiftend bad. Je kunt er ook extra magnesiumchloride aan toevoegen voor extra gezondheidsvoordelen.

In de tuin of in de kas

Wist je dat Keltisch zeezout ook gebruikt word om planten extra voeding te geven? Los 2 tot 3 gram op per liter water en gebruik voor bloemen en kruiden de helft van deze dosering. Het kan helpen bij de smaak, winterhardheid, groei, ongedierte en geeft extra voeding aan de bodem.

Sole

Sole is het mengen van 2/3e water met 1/3e Keltisch zeezout. Deze geconcentreerde zoutwateroplossing is 7 tot 8 keer zouter dan zeewater. Neem er vervolgens een theelepel van en voeg deze toe aan een glas water. Neem ’s ochtends een glas en ’s avonds voor het slapen gaan. Het zal je lichaam helpen extra elektrolyten en gezonde mineralen binnen te krijgen.

Tandenpoetsen

Stop enkele korreltjes Keltisch zeezout in je mond, even wachten tot je speeksel deze oplost en dan beginnen met poetsen. Het kan helpen om wittere, schonere en gladdere tanden te krijgen. Vergeet niet je tong te poetsen en laat na het poetsen het mengsel van speeksel en zeezout nog enkele minuten door je mond gaan voordat je het uitspuugt.

Dieren

Dieren hebben zout nodig en je kunt Keltisch zeezout hier prima voor gebruiken. Maak een Sole op basis van 1/3e zout en 2/3e water en druppel enkele drupjes in het drinkwater.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat Keltisch zeezout net zoals elk zout, met mate moet worden gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Teveel zout kan namelijk  leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid.

 

 

”Word gewonnen met behulp van een 2000 jaar oude Keltische methode”

Hoe wordt Keltisch zeezout gewonnen?

Keltisch zeezout wordt op een andere manier gewonnen dan de manier waarop commercieel zeezout wordt gewonnen. Normaal zeezout word gemaakt door zeewater te verdampen waardoor er zoutkristallen overblijven. Het zout word daarna gewassen, gedroogd en vaak geraffineerd. 

In dit geval zal er kleine microplastic deeltjes achterblijven die helaas veel voorkomen in de zee.

In Frankrijk zijn er aangelegde zoutmoerassen waarbij zeewater naar binnen komt en via een kanalenstelsel het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin word geleid. Wanneer het zout in het laatste bassin aankomt word het gedroogd door de zon. 

Deze methode is minstens tweeduizend jaar oud en zorgt voor mineraalrijke, zachte, zuivere ongeraffineerde Keltische zeezout. Het zout is vele malen getest waaruit blijkt dat het geen gifstoffen of microplastic bevat.

 

 

”Zorg dat je niet teveel zout binnen krijgt”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout heeft een aantal gezondheidsvoordelen maar je moet het niet overdrijven. Als je dagelijks te veel natrium binnen krijgt dan wordt er meer water uitgescheiden door de nieren. Dit kan complicaties veroorzaken bij het balanceren van andere belangrijke elektrolyten. 

Symptomen van te veel natrium zijn: 

Zwakte

Uitdroging

Spiertrekkingen

Opgeblazen gevoel

Lusteloosheid

Prikkelbaarheid

Als je teveel natrium in het lichaam hebt dan noemt men dit hypernatriëmie. Dit zorgt voor een onbalans tussen natrium en water in het lichaam. Dit komt vaak voor bij baby’s die weinig moedermelk drinken, diabetes, ouderen, nierpatiënten, medicatiegebruik of een teveel via de voeding. Als je denkt hier last van te hebben neem dan onmiddelijk contact op met een arts.

Let er ook op dat wanneer je tafelzout uit je voedingspatroon haalt dat je een andere bron van jodium moet zoeken. Jodium vind je veel in zeewier, zeevruchten en eieren en het is belangrijk dat je er voldoende van binnen krijgt.

Keltisch zeezout kopen!

Keltisch zeezout is inmiddels zo populair dat je het vind in supermarkten, natuurwinkels en ook online. Zorg dat je de echte Keltisch zeezout neemt die je kunt vinden als grove en fijne vorm. 

Tips:

1) Je kunt Keltisch zeezout ook aan de koffie toevoegen. Op deze manier worden in de ochtend minder stresshormonen afgegeven

2) Een volwassene heeft op een dag gemiddeld 2 theelepels zout nodig afhankelijk van de activiteiten

3) Als je Keltisch zeezout in grootverpakking koopt dan is het voordeliger en kun je het delen met andere liefhebbers

4) Teveel zout is niet goed maar te weinig ook!

Tot slot

Keltisch zeezout stond centraal in dit artikel. Gebruik jij veel of weinig zout bij het bereiden van gerechten? En welk zout heb je daarvoor in je keukenkastje staan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit selenium in?

Hoeveel natrium per dag?

Hoeveel zink per dag?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *