kelp tabletten
Expert: Jaap Gerrijts | 10 november 2022 | Leestijd: 7 minuten 

Kelp tabletten

Kelp tabletten bevatten jodium wat wetenschappelijk bewezen effecten heeft voor de gezondheid. Kelp is een bruine zee alg en is een natuurlijke bron van jodium. Jodium is goed voor je geheugen en concentratie en het activeert de natuurlijke energie in je lichaam. Bovendien is jodium goed voor je huid en belangrijk bij de groei van kinderen! 

Waarom zijn kelp tabletten goed voor de gezondheid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke 7 gezondheidsvoordelen kelp heeft. Lees je mee?!

Kelp tabletten

Kelp is een verzamelnaam van verschillende zeewieren die vrij groot worden. Deze planten zijn voeding en beschutting voor vissen en wij als mens kunnen het ook goed eten. Kelp en zeewier word niet vaak gegeten in het westen maar wel als supplement gebruikt in de vorm van kelp tabletten. Het grote voordeel van deze tabletten is het gebruikers gemak en de grote hoeveelheid jodium die er in zit. Naast jodium bevat het ook verschillende vitamines en een groot aantal mineralen.

Kelp bevat de volgende vitamines en mineralen:

Vitamine

 – B1, B2, B3, B5, B6, B11

 – C

 – E

 – K

Mineralen

 – Natrium

 – Kalium

 – Calcium 

 – Fosfor

 – IJzer

 – Magnesium

Sporenelementen

 – Jodium

 – Koper

 – Selenium

 – Zink

 – Molybdeen

 – Mangaan

 

Kelp word gebruikt om sushi te maken en het word veel in Oriëntaalse winkels en supermarkten verkocht in verschillende vormen, rauw, gedroogd, vers of vermalen in poedervorm.

Kelp tabletten vind je veel online, in gezondheidswinkels en drogisterijen als supplement.

 

 

Kelp is een heilzame oceaangroente”

7 gezondheidsvoordelen van kelp

Kelp is enorm gezond en vele studies hebben aangetoond dat mensen die er veel van binnen krijgen zoals in Japan er veel voordelen van hebben. 

Kelp heeft verschillende effecten op het lichaam zoals:

Slijmvlies verzachtend

Goed voor de concentratie en geheugen

Bevorderd de stoelgang

Mild vochtafdrijvend 

Eetlust remmend

Helpt het lichaam te zuiveren

Activeert energie 

Goed voor de huid

Belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen kelp tabletten gebruiken is om de schildklier te ondersteunen. Hoogwaardige kelp die in een schone oceaan wordt gekweekt is zeer gunstig voor de schildklier die het jodium in kelp nodig heeft om zijn hormonen te maken. Naast de schildklier zijn er nog meer voordelen in het gebruik van kelp tabletten.

Dit zijn 7 gezondheidsvoordelen van het jodium in kelp tabletten:

1) Helpt oestrogeen in balans te houden. Als een vrouw oestrogeendominant is, kan ze cysten in de eierstokken of fibrocystische borsten ontwikkelen

2) Verbetert het IQ oftewel de cognitieve prestaties, vooral bij een opgroeiend kind. Als je zwanger bent neem dan kelp tabletten om de kans te verkleinen dat de hersenen van de baby kleiner worden. Jodium kan ook de groei in het algemeen verbeteren

3) Kelp bevat tien keer meer calcium dan melk. We kennen allemaal de gevallen met melk van een commerciële zuivelfabriek met toegevoegde hormonen. Kelp is daarom een veel gezondere bron van calcium

4) Kelp bevat nog veel meer voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine C en B-vitamines

5) Kelp bevat fytochemische fucoidan dat krachtige eigenschappen tegen kanker heeft. Het is een antioxidant en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen

6) Bevat vanadium, een sporenmineraal dat helpt je bloedsuikers onder controle te houden en insulineresistentie aan te pakken. Kelp bevat alle sporenelementen, maar jodium is het meest geconcentreerd 

7) Bevat een vrij kleine hoeveelheid aminozuren, dus je zou grote hoeveelheden moeten consumeren om de voordelen te plukken. Dit geeft wel aan dat het vol gezonde stoffen zit en de combinatie er van zorgt er voor dat zeekelp een echte superfood is!

Kortom:

Kelp bevat vitamines, mineralen, sporenelementen en aminozuren waardoor het een een heilzame oceaangroente is.

 

 

”Kelp is een steeds meer voorkomend ingrediënt in voedingssupplementen”

 

Kelp is de beste bron van jodium!

Kelp tabletten zijn een belangrijke jodiumbron voor vegetariërs en mensen die weinig voedsel eten uit de zee eten of gejodeerd brood en gejodeerd zout gebruiken. Er kan nogal veel verschil zitten in het jodium gehalte van kelp tabletten. Zorg er daarom voor dat je een goed merkt kiest en in de gaten houd welke waardes erin zitten zodat je niet teveel binnen krijgt. 

Kelp is de beste bron van jodium. Zorg ervoor dat het biologisch is en uit een gezonde oceaan komt. Kelp bevat daarnaast ook andere sporenelementen, aminozuren en vitamines die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

 

”Kelp tabletten bevatten een grote hoeveelheid jodium”

Zijn kelp tabletten veilig?

Wanneer je kelp tabletten van goede kwaliteit koopt dan bevatten deze weinig giftige stoffen. Er zit veel verschil in de kwaliteit van deze tabletten en daarom is het belangrijk om dit goed te onderzoeken.

Wanneer je een jodium supplement hebt dan kan deze soms zeer hoge waardes aan giftige stoffen bevatten en deze bouwen zich op in de lever. Zorg er voor dat je niet over de dagelijkse dosering gaat van 150 tot maximaal 250 microgram per dag. Deze getallen zijn afhankelijk van het lichaamsgewicht. 

Kies voor een biologisch kelptablet waarvan de kelp afkomstig is uit een schone oceaan. Als je vanwege ziekte of het slecht werken van je schildklier niet tegen hoge hoeveelheden jodium kunt vermijd dan het innemen van kelp tabletten.

Tips:

1) Neem kelp tabletten in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Dit in verband met de energie die je er van kunt krijgen

2) Houd je aan de gebruiksaanwijzing voor een veilig gebruik van kelp tabletten

3) Laat je jodium gehalte testen bij de huisarts wanneer je een tekort vermoed

4) Kies een kelptablet die uit een schone oceaan komt om giftige stoffen te vermijden

Tot slot

Kelp tabletten stonden centraal in dit artikel. Wist je voor het lezen van dit artikel al dat kelp goed voor je is? Heb je weleens kelp tabletten geslikt? Of ben je van plan dat te gaan doen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar zit vitamine B12 in?

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14583417/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2366899/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34206160/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18087568/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8035890/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34203804/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22054961/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006699/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21748117/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35684009/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33226264/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20172473/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29279360/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28079354/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27534640/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29222652/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22054940/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15671230/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32908248/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33027947/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *