kardemom
Expert: Jaap Gerrijts | 22 september 2023 | Leestijd:8 minuten

Kardemom

Kardemom is een specerij die afkomstig is van een plant uit de gemberfamilie. Het wordt veel gebruikt in de Indische keuken en heeft een frisse, bloemige en kruidige smaak. Kardemom is een specerij dat veel gezondheidsvoordelen heeft. Het is rijk aan mineralen zoals ijzer, mangaan en zink, die goed zijn voor het immuunsysteem. Kardemom helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van ontstekingen.

Kardemom heeft verschillende gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waarom kardemom zo duur is. Lees je mee?!

Kardemom is goed voor de spijsvertering en tegen misselijkheid

Kardemom

Kardemom is één van de meest voorkomende specerijen in Indiase huishoudens en wordt over de hele wereld geliefd en gebruikt.

Het zijn kruiden uit de geslachten Elettaria – groen en Amomum – zwart van de gemberfamilie. Het groeit oorspronkelijk in de vochtige bossen van Zuid-India. De vrucht kan worden verzameld uit de wilde planten die daar voorkomen maar het meeste wat er op de markt is wordt verbouwd in India, Sri Lanka en Guatemala.

De zaden hebben een warme en  zeer aromatische smaak die een unieke zoete en bloemige smaak toevoegt aan eten of drinken. De specerij wordt ook veel gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering en als natuurlijke adem verfrisser. In India kauwen mannen en vrouwen vaak op de peulen om de adem te verbeteren.

Aan het begin van de 21e eeuw werd Guatemala de grootste producent van deze specerij ter wereld met een gemiddelde jaarlijkse productie tussen 25.000 en 29.000 ton. De kardemomplant werd daar in 1914 geïntroduceerd door de Duitse koffieplanter Oscar Majus Kloeffer. India was voorheen de grootste producent maar sinds 2000 is het land de op één na grootste producent ter wereld geworden.

Kardemom is een populair ingrediënt in Zuid-Aziatische gerechten zoals curry’s maar ook in Scandinavisch gebak. Soms wordt de naam gebruikt voor andere soortgelijke kruiden van de gemberfamilie Amomum, Aframomum, Alpinia die worden gebruikt in de Afrikaanse en Aziatische keuken of voor commerciële vervalsers van echte kardemom. 

Essentiële olie van kardemom komt voor in de cellen die ten grondslag liggen aan de epidermis van de kardemomzaadvacht. Het kardemomoliegehalte van een zaadje varieert van 2 procent tot 10 procent waarbij de belangrijkste componenten cineol en α-terpinylacetaat zijn. De olie wordt gebruikt om farmaceutische producten op smaak te brengen en ook als geurstof in parfums, zepen, wasmiddelen en andere lichaamsverzorgingsproducten.

De kruid word ook veel gebruik vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het zou hebben en daar lees je straks meer over!

 

 

”Kardemom word vaak de ‘koningin der specerijen’ genoemd”

Verschillende soorten kardemom

Er zijn drie soorten kardemom:

Groene

Zwarte

Madagascar

In de meeste recepten gebruikt men groene kardemom. Deze heeft over het algemeen een sterke lichtzoete en bloemige smaak.

Kardemompeulen of -capsules rijpen langzaam en moeten worden geplukt als ze voor driekwart rijp zijn. Na de oogst worden de peulen gewassen en gedroogd. De droogmethode bepaalt de uiteindelijke kleur. De drie kardemomzaden in elke peul worden beschouwd als het kardemomkruid.

Een kardemom van hoge kwaliteit kan een duur kruid zijn om te kopen dat vergelijkbaar is met echte kaneel en vanille. De kruid id echter zo krachtig dat er in recepten doorgaans slechts een theelepel of minder van nodig is en daarom zal het best een tijdje meegaan. 

Wat is de smaak van kardemom?

Het is een unieke en complexe mix die vaak wordt omschreven als zowel hartig als zoet. Kardemom heeft een unieke smaak die vaak wordt omschreven als een mix van citrusachtig, warm en bloemig. Hoe ruikt kardemom? Het heeft een geur die een complexe mix is van nootachtig, kruidig, citrus-achtig en zoet.

  

”Hele kardemom bevat meer essentiële oliën”

Hele kardemom of gemalen kardemom?

Je kunt kardemomkruiden in voorgemalen vorm kopen en gebruiken en je kunt ook de hele peulen kopen, de zaden verwijderen en de zaden zelf malen. Bij sommige recepten is het zelfs nodig om de hele peul te gebruiken waarbij de zaden intact blijven om zo de specerijen in een recept te verwerken. Zodra je klaar bent met het maken van het gerecht verwijder je de peul.

Voorgemalen kardemom is niet zo smaakvol als de hele peulen of versgemalen zaden, maar het is de gemakkelijkere optie. Hele peulen of versgemalen zaden bevatten namelijk meer essentiële oliën.

 

 

”Spijsvertering, huid, mond, botten, bloeddruk en diabetes”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kardemom?

Om te beginnen is het rijk aan krachtige fytonutriënten. Het bevat vooral veel mangaan wat een sporenmineraal is dat het lichaam helpt bindweefsel, botten en geslachtshormonen te vormen. Het is ook cruciaal voor de normale zenuw- en hersenfunctie en speelt een rol bij het koolhydraatmetabolisme, het vetmetabolisme, de calciumabsorptie en de regulering van de bloedsuikerspiegel.

Spijsvertering

Het kruid is zeer geschikt voor het behoud van het spijsverteringskanaal van zowel mannen als vrouwen. Het is een specerij met een vrij hoog vezelgehalte want elke lepel kardemom bevat maar liefst 2 gram vezels.

Mond en keel

Een slechte adem is één van de dingen die de meeste mensen het liefst vermijden. Kardemom is zeer effectief bij het helpen behouden van een gezonde mond en keel en vooral voor mensen die roken en vaak mond- en keelproblemen hebben. Dit kruid kan niet alleen de bacteriën doden die een slechte adem veroorzaken, maar het kan ook de ontwikkeling van gaatjes in de tanden helpen voorkomen of zelfs gaatjes en tandbederf omkeren.

Botten

Kardemom is ook effectief bij het behouden van de gezondheid van de botten bij mannen die meer lichamelijke activiteit verrichten in vergelijking met vrouwen. Dit komt door de voedingswaarde in kardemom zoals vitamine C en mangaan.

Diabetes

Het hoge mangaangehalte maakt het een uitstekende keuze voor mensen met diabetes en iedereen die last heeft van bloedsuikerproblemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij mensen met diabetes een laag gehalte aan sporenmineraal mangaan in het bloed wordt vastgesteld.

Huid

Kardemom is nuttig voor het behoud van een gezonde huid. Het bevat veel voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid van de huid zoals vitamines, antioxidanten en essentiële oliën om schade door vrije radicalen te remmen, de vorming van rimpels te vertragen en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Kanker

Verbindingen in kardemom kunnen kankercellen helpen bestrijden. Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat kardemom de werking van bepaalde enzymen die kanker helpen bestrijden kan versterken.

Antibacteriële eigenschappen 

De kruid heeft ook antibacteriële eigenschappen en kan helpen infecties te behandelen. Onderzoek laat zien dat kardemomextracten verbindingen bevatten die verschillende veel voorkomende bacteriestammen bestrijden.

Overgeven

De geur van kardemom kan misselijkheid en braken helpen verminderen. Een eenvoudige remedie die Ayurveda aanbeveelt is het nemen van een infusie van 1/2 theelepel groene kardemom- en venkelpoeder samen met een beetje honing in een kopje lauw water.

Ademhaling en zuurstof

Verbindingen in kardemom kunnen helpen de luchtstroom naar de longen te vergroten en de ademhaling te verbeteren. Bij gebruik in aromatherapie kan kardemom een verfrissende geur afgeven die het vermogen van het lichaam om zuurstof te gebruiken tijdens het sporten verbetert.

Ontgifting

Kardemom heeft fenomenale ontgiftende voordelen. Dankzij de essentiële oliën kan dit ontgiftingsmiddel ervoor zorgen dat afvalstoffen door de nieren stromen en afgevoerd worden.

Depressie

Depressie is een veel voorkomende psychische stoornis waar veel mensen over de hele wereld last van hebben. Het beïnvloedt iemands geestelijke gezondheid, gedachten, stemming, gedrag en zelfs lichamelijke gezondheid.

Spierpijn

Kardemom is een pijnstiller die spierpijn, pijn en toevallen verlicht. Het is ook ontstekingsremmend en daarom kan het worden gebruikt om ontstekingen van het tandvlees te genezen. 

Wat zegt de wetenschap over kardemom?

Kardemom is veel onderzocht door wetenschappers en hierbij zijn de volgende voordelen ontdekt.

Verbetert slechte adem

Kardemom is een zeer effectief middel tegen een veelvoorkomend probleem dat bekend staat als halitose oftewel slechte adem. Door simpelweg op de zaden te kauwen kun je nare geurtjes uit je mond elimineren. Sommige kauwgom bevat om deze reden de kruid als ingrediënt.

Onlangs onderzocht een studie uitgevoerd door een Universiteit in India de antimicrobiële effecten van kardemomextracten op orale bacteriën. Onderzoekers concludeerden dat de extracten effectief zijn tegen orale pathogene bacteriën zoals Streptococcus mutans en Candida albicans. Daarnaast is het belangrijkste actieve bestanddeel van kardemomolie cineol wat een krachtig antisepticum is dat bekend staat om het doden van de bacteriën die een slechte adem en andere infecties veroorzaken. Als je op zoek bent naar hoe je van een slechte adem af kunt komen dan hoef je niet verder te zoeken!

 

Helpt bij het behandelen van gaatjes

Kardemom kan niet alleen de bacteriën doden die een slechte adem veroorzaken maar het kan ook de ontwikkeling van gaatjes in je tanden helpen voorkomen of zelfs gaatjes en tandbederf omkeren. Het heeft alle reinigende voordelen van kauwgom maar zonder de nadelen zoals plakkerigheid.

Het kan niet alleen bacteriën in je mond doden maar met zijn enigszins scherpe maar toch aangename smaak kan het kauwen van kardemom ook een reinigende speekselstroom bevorderen terwijl de vezelige buitenlaag van de peul voor een mechanische reiniging van je tanden kan zorgen.

 

Kan de behandeling van kanker bevorderen

Het kruid is zelfs veelbelovend als het om kanker gaat. Dit komt omdat het potentie heeft als natuurlijke kankerbehandeling. Dierstudies hebben laten zien dat het kan worden gebruikt als chemopreventief middel of als iets dat wordt gebruikt om de vorming van kanker te remmen, vertragen of omkeren. Een onderzoek toonde aan dat het een positief effect had op de gezondheid van de huid bij dieren. Onderzoekers ontdekten dat er een aanzienlijke vermindering van het voorkomen en aantal tumoren was bij orale toediening van kardemompoeder. De studie concludeert dat kardemom potentieel heeft als chemopreventief middel tegen huidkanker in twee stadia.

Over het algemeen hebben de fytochemicaliën in deze specerij zoals cineol en limoneen aangetoond dat ze een beschermende rol kunnen spelen tegen de progressie van kanker.

 

Kan verlichting bij astma bieden

Kardemom kan ook verlichting bieden voor mensen die worstelen met ademhalingsproblemen zoals astma. Eén onderzoek bij dieren gaf aan dat het kruid luchtweg verwijdende effecten vertoont. Dat betekent dat het een stof is die de bronchiën verwijdt waardoor de weerstand in de luchtwegen afneemt en de luchtstroom naar de longen toeneemt. Kortom, kardemom bleek de ademhaling gemakkelijker te maken wat natuurlijk het belangrijkste doel is voor iedereen die aan astma of kortademigheid lijdt.

 

Ondersteunt de spijsvertering

Kardemom is een traditioneel middel in de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde voor de behandeling van spijsverteringsproblemen zoals buikpijn, en er is ook wetenschappelijk bewijs die dit algemene gebruik ondersteunt.

In een diermodelstudie werd gekeken naar de effecten van heetwater extracten van kardemompeulen, kurkuma en sembungblad op maagzweren veroorzaakt door aspirine. Gedurende het hele onderzoek kregen de dieren het kruidenmengsel of een andere stof waarvan werd aangenomen dat het een beschermend middel was, gevolgd door aspirine of ze kregen alleen maar aspirine. De onderzoekers ontdekten dat de dieren die de kruidencombinatie ontvingen vóór de toediening van aspirine minder maagzweren vertoonden, kleinere gebieden met maagzweren en een mindere mate van schade aan de maagwand vergeleken met de proefpersonen in de aspirine groep.

 

Verlagen van de bloeddruk

Kardemom kan je mogelijk helpen de bloeddruk te verlagen. Dit is belangrijk voor het behoud van de gezondheid van je hart en nieren. Een studie uitgevoerd in India evalueerde 20 nieuw gediagnosticeerde personen met primaire stadium 1 hoge bloeddruk en het effect van het dagelijks geven van drie gram kardemompoeder in twee verdeelde doses gedurende 12 weken.

De resultaten waren heel hoed want kardemom hielp niet alleen de systolische, diastolische en gemiddelde bloeddruk te verlagen, maar het verhoogde ook de totale antioxidantstatus met 90 procent aan het einde van drie maanden.

 

Helpt bij de behandeling van diabetes

Het hoge mangaangehalte in deze specerij maakt het een uitstekende keuze voor diabetici en iedereen die last heeft van bloedsuikerproblemen. Onderzoek laat zien dat personen met de diagnose diabetes lage bloedspiegels van het sporenmineraal mangaan hebben. Het is onduidelijk of het hebben van diabetes ervoor zorgt dat de niveaus dalen of dat lage niveaus van mangaan bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes. Hoe dan ook, het toevoegen van mangaan aan het eetpatroon is een goed idee voor diabetici. Alleen daarom al zou je deze specerij moeten gebruiken als onderdeel van je eetpatroon.

Uit een klinische studie is gebleken dat diabetici met een hoger mangaangehalte in het bloed beter beschermd waren tegen het ‘slechte’ LDL-cholesterol dan mensen met een lager mangaangehalte. Dit alles bij elkaar laat zien dat dit kruid effectief kan zijn bij het bestrijden van het ontstaan van diabetes.

 

 

”Bevat magnesium, ijzer, zink, mangaan, fosfor, kalium en calcium”

Wat is de voedingswaarde van kardemom?

Kardemom bevat verschillende mineralen en antioxidanten die bijdragen aan de vele gezondheidsvoordelen die het bied. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Eén eetlepel gemalen kardemom bevat ongeveer:

Calorieën                               18 

Koolhydraten                       4 gram 

Eiwit                                       0,6 gram 

Vet                                          0,4 gram 

Vezels                                    1,6 gram 

Magnesium                          13 milligram 

IJzer                                        0,8 milligram 

Calcium                                  22 milligram 

Kalium                                   65 milligram 

Fosfor                                    10 milligram 

Mangaan                              1,6 milligram 

Zink                                        0,4 milligram 

Kardemom en koriander

Kardemom en koriander zijn twee kruiden die veel vergelijkbare voordelen hebben. Ze worden bijvoorbeeld allebei gebruikt om op natuurlijke wijze een hoge bloedsuikerspiegel, diabetes, hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen te verlichten. 

Daarnaast zijn er in Ayurveda vijf spijsverteringskruiden die al duizenden jaren met ongelooflijk succes worden gebruikt. Koriander en kardemom staan allebei op deze lijst. De andere drie zijn venkel, komijn en gember.

Er zijn echter ook enkele duidelijke verschillen tussen deze twee kruiden zoals:

Kardemom

Gemaakt van de zaaddozen van verschillende planten uit de gemberfamilie

Gebruikt in de Ayurveda om Dosha’s in evenwicht te brengen en wordt beschouwd als een verwarmend kruid

Gebruikt als een natuurlijk middel tegen slechte adem, gaatjes en astma

Geïntroduceerd in Noord-Amerika door Britse koloniale kolonisten in 1670

Guatemala is momenteel de grootste producent

Inheems in Zuid-Azië en India

 

Koriander

Komt uit het zaad van de korianderplant

Gebruikt in de Ayurveda om Dosha’s in evenwicht te brengen en wordt beschouwd als een verkoelend kruid

Gebruikt als preventief middel tegen voedselvergiftiging, helpt bij de behandeling van urineweginfecties en verbetert het cholesterolgehalte

Via Guatemala naar Amerika gebracht door een Duitse koffieplanter in 1914

India is momenteel de grootste producent

Inheems in de Middellandse Zee en andere punten in Zuid-Europa tot Noord-Afrika en helemaal tot West-Azië

 

 

”Kies voor de hele peulen”

Waar koop je kardemom?

Gemalen kardemom is verkrijgbaar en in de supermarkt maar het is het beste om het in de vorm van hele peulen te kopen als je ze kunt vinden. Vaak verkopen Aziatische supermarkten de hele peulen en je vind ze ook in speciaalzaken en natuurwinkels.

Wat zijn goede kardemom vervangers?

Wat kan kardemom vervangen? Eén optie is koriander wat ook een bloemige smaak heeft die enigszins lijkt op die van kardemom. Gember, nootmuskaat en kaneel zijn andere opties die sommige mensen gebruiken als kardemom vervanger maar onthoud dat de smaak van kardemom heel uniek is, dus er bestaat geen echte perfecte kardemom vervanger.

  

”In de thee, koffie, smoothie, curry, ijs, cake of chips”

Hoe moet je kardemom gebruiken?

Deze specerij past goed bij smaken als kaneel, vanille, amandel, gember, kruidnagel en kokosnoot. Het voegt een complexe diepte toe in combinatie met deze smaken. Het is daarnaast een populair additief in de Indiase Chai-thee. Cacao en kardemom zijn ook een geweldige combinatie die je echt eens moet proberen! Het kan ook worden gebruikt in hartige stoofschotels en soepen, alle soorten brood en ook in zoetere gerechten zoals puddingen, cakes, pannenkoeken en taarten. 

Het is ook een geweldige specerij om te gebruiken voor het weken in hete vloeistoffen zoals groene thee, muntthee of koude smoothies.

Kardemom kan in zijn geheel worden gebruikt of worden gedrenkt in heet water en verschillende vloeistoffen om kardemomthee en andere geïnfuseerde dranken te maken. De zaden kunnen ook uit de kardemompeul worden verwijderd om te worden vermalen en aan verschillende gerechten en smoothies te worden toegevoegd. 

Gemalen kardemompeulen of kunnen ook worden gebruikt om smaak toe te voegen aan vloeistoffen zoals melk of koffie.

Er zijn ook veel recepten met kardemom die niet alleen lekker zijn, maar ook boordevol andere gezonde ingrediënten zitten. Je vind er veel op het internet van ijs, cake tot chips met kardemom erin verwerkt. Kardemom is een veelzijdige specerij die zowel bij zoete als hartige gerechten past. 

Het wordt veel gebruikt in curries, stoofschotels en marinades voor vlees en zeevruchten.

Waarom is kardemom zo duur?

Kardemom is een dure specerij omdat het met de hand moet worden geoogst, wat behoorlijk arbeidsintensief is.

 

”Bewaar het in een luchtdichte verpakking op een donkere en koele plaats”

Hoe moet je kardemom bewaren?

Een voordeel van de peulen is dat ze langer vers blijven en krachtiger zijn dan de gemalen versie. Bewaar hele kardemompeulen in een luchtdichte verpakking op een koele en donkere plaats. Als ze op de juiste manier worden bewaard dan blijven ze lang smaakvol.

Deze specerij kan gemiddeld een jaar worden bewaard als deze in peulvorm wordt gekocht en kan worden gemalen met een vijzel en stamper of kruidenmolen. Kijk altijd goed op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum om er zeker van te zijn dat het lang houdbaar is.

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van kardemom?

Kardemom wordt als veilig beschouwd als het via de mond wordt ingenomen in normale doseringen. Wat zijn de bijwerkingen van kardemom? Er zijn geen veel voorkomende bijwerkingen van kardemom bekend wanneer het in normale hoeveelheden wordt ingenomen.

Is kardemom slecht voor de gezondheid? Eén omstandigheid die het vermijden ervan rechtvaardigt is als je galstenen hebt. Dit komt omdat het zaad krampachtige pijn kan veroorzaken bij mensen die aan galstenen lijden.

De veiligheid van medicinale hoeveelheden voor zwangere en zogende moeders is onduidelijk. Om deze wordt het gebruik ervan in deze periode afgeraden tenzij je eerst advies vraagt van een arts. Er bestaat namelijk bezorgdheid dat medicinale hoeveelheden een miskraam kunnen veroorzaken. Raadpleeg ook een arts voordat je het in medicinale hoeveelheden inneemt als je een medische aandoening hebt en/of medicijnen gebruikt.

Bronnen:

1) Kies waar mogelijk voor hele kardemompeulen boven gemalen kardemom. Hele peulen behouden hun smaak namelijk beter

2) Om de zaden vrij te maken, verpletter je de kardemompeulen voorzichtig met de platte kant van een mes of een vijzel en stamper. Hierdoor kunnen de zaden gemakkelijk worden verwijderd

3) Creëer zelf kruidenmengsels door kardemom te combineren met andere kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat voor een aangepast smaakprofiel

4) Wees niet bang om tijdens het koken met kardemom te experimenteren. De unieke smaak kan diepte en complexiteit toevoegen aan een breed scala aan gerechten

Kardemom bevat veel antioxidanten die een ontstekingsremmend effect hebben

Tot slot

Kardemom stond centraal in dit artikel. Kook jij graag iets uit de Indische keuken? En wat eet je dan graag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kruidnagel

Maca

Kurkuma

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *