Kruiden > kaneel

kaneel
Expert: Jaap Gerrijts | 19 november 2022 | Leestijd: 8 minuten  

Kaneel

Kaneel is lekker door een zelfgebakken appeltaart. Het is niet voor niets één van de meest bekende kruiden ter wereld en wordt al duizenden jaren gebruikt in allerlei gerechten. Bovendien staat kaneel bekent om zijn vele gezondheidsvoordelen en zit het boordevol gezonde vitamines en mineralen. Het is mede daardoor dat kaneel bij de 30 beste en gezonde kruiden ter wereld hoort. 

Kaneel kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel vertellen we wat kaneel voor jouw gezondheid kan doen! Lees je mee?!

Kaneel is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, C, B2 en B6

Kaneel

Kaneel is een kruid die een speciale geur en smaak heeft en enorm populair is voor het gebruik in koeken, taart, zoete broodjes en gekruide gerechten. Het word als smaak in verschillende soorten voedsel verwerkt en dit gebeurt al duizenden jaren. Er zijn geschriften gevonden van 2800 jaar voor Christus waarbij de specerij al werd gebruikt. 

Er zijn verschillende soorten kaneel waarvan er twee het meeste worden gebruikt.

Ceylon-kaneel – Cinnamomum verum

Cassia-kaneel  – Cinnamomum cassia

Kaneel komt van de kaneelboom en deze groeit uitsluitend in tropische landen zoals Sri Lanka, China, Indonesië en Vietnam. Ceylon kaneel komt uit Sri Lanka en Cassia kaneel uit China. Ceylon is de beste variant en minder goed te verkrijgen dan de goedkopere Cassia variant. Ceylon word ook wel echte kaneel genoemd en je kunt het herkennen aan een stokje die als een spiraal opkrult. 

De Cassia variant is meestal een iets dikker stokje die aan beide kanten naar binnen krult.

 

 

”Kaneel zit boordevol antioxidanten”

Welke voedingsstoffen zitten er in kaneel?

Kaneel zit boordevol gezonde stoffen en word daarom ook gezien als een soort superfood. Het nadeel is dat je er vaak maar kleine hoeveelheden van binnen krijgt. Om je een idee te geven welke stoffen er in kaneel zitten hebben we een overzicht gemaakt.

Vezels

Vitamine A

Vitamine B1, B2, B3

Vitamine C

Vitamine K

IJzer

Magnesium

Kalium

Calcium

fosfor

Natrium

Koper

Zink

Selenium

Cinnamaldehyde

Polyfenolen

”Kaneel ondersteunt de bloedsuikerspiegel”

11 gezondheidsvoordelen van kaneel

Als een van de oudste specerijen ter wereld wordt kaneel al heel lang gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen als hoofdbestanddeel van vele vormen van holistische en traditionele geneeskunde. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van deze populaire specerij.

 

1) Rijk aan antioxidanten

Kaneel zit boordevol verschillende beschermende antioxidanten die schade door vrije radicalen verminderen en het verouderingsproces vertragen. Onderzoekers hebben tot nu toe minstens 41 verschillende beschermende stoffen geïdentificeerd die in de specerij zijn aangetroffen.

Volgens de ORAC-schaal die wordt gebruikt om de concentratie van antioxidanten in verschillende voedingsmiddelen te meten, staat kaneel op nummer 3 van alle voedingsmiddelen, kruiden en specerijen. Het is aangetoond dat het een grotere antioxiderende werking heeft dan algemeen geconsumeerde kruiden zoals tijm, knoflook en kurkuma.

De gezondheidsvoordelen van kaneel worden toegeschreven aan het gehalte aan een paar specifieke soorten antioxidanten waaronder polyfenolen, fenolzuur en flavonoïden. Deze verbindingen werken om oxidatieve stress in het lichaam te bestrijden en het is gebleken dat ze helpen bij het voorkomen van chronische ziekten.

De verschillende antioxidanten die in de specerij aanwezig zijn helpen schadelijke vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren en oxidatieve stress te voorkomen. Het helpt ook de opbouw van stikstofmonoxide in het bloed te beperken en voorkomt vetperoxidatie, die beide het risico op hersenaandoeningen, kanker, hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen kunnen verhogen.

 

2) Beschermt de gezondheid van het hart

Studies tonen aan dat een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van kaneel het vermogen is om de gezondheid van het hart te verbeteren. Het is zelfs aangetoond dat het een aantal van de meest voorkomende risicofactoren voor hartaandoeningen vermindert zoals een hoog cholesterolgehalte en hoge triglyceridenwaarden om het hart gezond en sterk te houden.

Er is ook aangetoond dat het hoge bloeddruk verlaagt wat een andere risicofactor is voor hartaandoeningen of een beroerte.

Onderzoek toont aan dat het een nuttig bloedstollingsmiddel is en overmatig bloeden kan stoppen door het lichaam te helpen bloedstolsels te vormen. Kaneel verhoogt ook de bloedsomloop en verbetert weefselherstel wat vooral nuttig kan zijn voor het regenereren van hartweefsel om hartaanvallen, hartaandoeningen en beroertes helpen te bestrijden.

 

3) Verlicht ontstekingen

De antioxidanten in kaneel kunnen ontstekingen helpen verlichten. Dit kan helpen het risico op hartaandoeningen, kanker, cognitieve achteruitgang, diabetes en andere aandoeningen te verlagen. Onderzoekers hebben veel verschillende soorten flavonoïden in het kruid geïdentificeerd die allemaal zeer effectief zijn in het bestrijden van gevaarlijke ontstekingsniveaus door het hele lichaam.

Omdat deze krachtige specerij zwelling vermindert en ontstekingen voorkomt kan het ook gunstig zijn bij de bestrijding van pijn. Verschillende studies tonen zelfs aan dat het helpt spierpijn en menstruatiepijn te verminderen. Ook de ernst van allergische reacties te minimaliseren en ook andere leeftijds gerelateerde pijnsymptomen te verlichten.

 

4) Voordelen voor de gezondheid van de huid

De potentiële voordelen van kaneel voor de huid zijn geworteld in de antibiotische en antimicrobiële eigenschappen die de huid kunnen helpen beschermen tegen irritatie, huiduitslag, allergische reacties en infectie. Een studie geeft aan dat het rechtstreeks op de huid aanbrengen van etherische olie van kaneel nuttig kan zijn bij het verminderen van ontstekingen, zwellingen, pijn en roodheid.

Eén van de voordelen van kaneel en honing, een ander antimicrobieel ingrediënt is dat het samen gebruiken de gezondheid van de huid nog meer kan verbeteren en gunstig kan zijn voor acne, rosacea en huidallergieën. Je kunt rauwe honing of Manuka-honing toevoegen voor extra verlichting van de huid.

 

5) Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Kaneel staat bekend om zijn anti-diabetische effecten en word daarom beschouwd als één van de beste voedingsmiddelen voor diabetici. Onderzoek heeft laten zien dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de gevoeligheid voor het hormoon insuline kan verbeteren. Deze helpt bij het transporteren van suiker van de bloedbaan naar de weefsels om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.

Studies suggereren dat kaneel voor diabetes kan helpen de activiteit van verschillende spijsverteringsenzymen te blokkeren om de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen na een koolhydraatrijke maaltijd. Om deze reden zijn onderzoekers van mening dat mensen met diabetes type 2 significante positieve effecten op de bloedsuikerspiegel kunnen ervaren door supplementen te gebruiken met kaneelextract.

Hier zijn 9 anti-diabetische effecten van kaneel:

1 Verhoogde insulinegevoeligheid

2 Verhoogde glucosegevoeligheid

3 Verlaagd risico op niet-alcoholische leververvetting

4 Beschermt de nieren

5 Herstelt perifere neuropathie

6 Voorkomt endotheel-disfunctie

7 Verminderd risico op staar

8 Verminderde ophoping van schadelijke lipiden

9 Verminderde ontsteking van de hersenen

 

6) Bestrijdt infecties en virussen

Er zijn veel potentiële voordelen van kaneel als het gaat om de verdediging van het lichaam tegen ziekte. Het bevat natuurlijke antimicrobiële, antibiotische, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. De etherische oliën bevatten ook krachtige immuun bevorderende stoffen.

Om deze reden wordt het in veel culturen gebruikt om op natuurlijke wijze schadelijke infecties en virussen helpen te bestrijden. Met name kaneelolie kan ook beschermen tegen bacteriële infecties die aandoeningen zoals verkoudheid, keelontsteking en longontsteking kunnen veroorzaken.

 

7) Behoudt de hersenfunctie

Omdat kaneel rijk is aan antioxidanten toont onderzoek aan dat deze specerij de hersenfunctie kan stimuleren en kan helpen beschermen tegen de ontwikkeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Hoewel studies bij mensen ontbreken tonen in vitro onderzoeken aan dat kaneel de opbouw van een specifiek eiwit in de hersenen helpt blokkeren om het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen. Het is ook aangetoond dat het neuronen beschermt tegen oxidatieve stress om het risico op ontsteking en cel beschadiging in diermodellen te verminderen. Dit kan helpen de hersenfunctie te behouden en cognitieve achteruitgang te voorkomen.

 

8) Kan het risico op kanker helpen verlagen

Vanwege zijn antioxiderende eigenschappen kan kaneel beschermen tegen DNA-schade, celmutatie en kankerachtige tumorgroei. Studies hebben laten zien dat de gezondheidsvoordelen van kaneel afkomstig zijn van een verbinding genaamd kaneelaldehyde die tumorgroei kan afremmen en DNA kan beschermen tegen schade terwijl het ook kankercellen dood.

Studies tonen aan dat het de gezondheid van de dikke darm kan verbeteren wat het risico op darmkanker zou kunnen verminderen.

Kaneel wordt nu onderzocht als een natuurlijk kanker bestrijdend voedsel vanwege zijn sterke antioxiderende eigenschappen en het kan een nuttige aanvulling zijn voor mensen met een hoger risico op kanker.

 

9) Verbetert de mondhygiëne

Onderzoek toont aan dat kaneel de mondhygiëne ten goede komt en kan beschermen tegen bepaalde bacteriestammen die een slechte adem, tandbederf, gaatjes en mondinfecties veroorzaken. De essentiële oliën van kaneel hebben krachtige antibacteriële eigenschappen en kunnen worden gebruikt om op natuurlijke wijze bacteriën in de mond te bestrijden en werken ook als een natuurlijke mondspoeling.

Net als pepermunt is een van de gezondheidsvoordelen van kaneel dat het vanwege zijn verfrissende smaak ook kan worden gebruikt als natuurlijke smaakstof in kauwgom. Omdat het orale bacteriën verwijdert heeft de specerij het vermogen om een slechte adem te bestrijden zonder chemicaliën aan het lichaam toe te voegen.

Hierdoor wordt het ook traditioneel gebruikt als tandpasta en een natuurlijk middel tegen kiespijn, gebitsproblemen en zweertjes in de mond.

 

10) Helpt Candida voorkomen

Onderzoek suggereert dat de krachtige schimmelwerende eigenschappen in kaneel effectief kunnen zijn bij het behandelen en voorkomen van candida-overgroei in het spijsverteringskanaal. Er is aangetoond dat het de hoeveelheid gevaarlijke candida albicans verlaagt. Dit is de gist die candida-overgroei veroorzaakt en tal van spijsverterings- en auto-immuun problemen kan veroorzaken.

Een ander bestudeerd gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten kan de hoeveelheid suiker in het spijsverteringskanaal verhogen en kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op candida.

 

11) Vermindert allergische symptomen

Mensen met allergieën kunnen verlichting vinden dankzij de veelheid aan heilzame stoffen die in deze specerij zitten. Het kan zelfs helpen bij het bestrijden van veelvoorkomende allergiesymptomen omdat is aangetoond dat het ontstekingen vermindert en histaminereacties bestrijdt in verschillende diermodellen.

 

 

”Ceylon kaneel bevat 250 keer minder coumarine”

 

Wat is coumarine?

Coumarine is een verbinding die voorkomt in verschillende plantensoorten en als je er veel van binnen krijgt dan kan dit schadelijk zijn voor je lichaam. In de Cassia variant van kaneel zitten vrij grote hoeveelheden coumarine. Deze Cassia variant word ook het meeste verkocht omdat het de wat goedkopere versie is. 

Wanneer je het gebruikt in kleine hoeveelheden dan kan dit geen kwaad maar besluit je per dag een theelepel extra te gebruiken vanwege de gezondheidsvoordelen dan kan dit een averechts effect hebben. 

Onderzoeken hebben laten zien dat grote hoeveelheden coumarine bij knaagdieren zorgden voor lever-, nier- en longbeschadigingen. Het kan ook de bloedstolling remmen en daarom is het belangrijk om altijd de Ceylon variant te gebruiken. Deze is vaak wat minder goed te verkrijgen maar het smaakt beter en is de nummer 1 kaneel soort. 

Wanneer je toch voor de Cassia variant gaat dan is het belangrijk om niet meer dan 0,1 mg/kg lichaamsgewicht te nemen. Slechts bij één of twee theelepels zit je al op deze bovengrens. Wees hier dus voorzichtig mee.

Kaneel werkt als een natuurlijk conserveermiddel

Een van de minder bekende voordelen van kaneelpoeder is dat het kan worden gebruikt om voedsel te bewaren. Omdat het antibacteriële eigenschappen heeft en als een antioxidant werkt wijst onderzoek erop dat het in veel voedingsmiddelen als conserveermiddel kan worden gebruikt zonder dat er chemicaliën of kunstmatige ingrediënten nodig zijn.

Een recente studie heeft laten zien dat wanneer pectine uit fruit werd omhuld met kaneelbladextract, het een hoge antioxiderende en antibacteriële werking opleverde en langer vers bleef. Het bezit ook anti-tyrosinase-activiteiten wat nuttig kan zijn bij het stoppen van de verkleuring van groenten en fruit wanneer ze oxideren en beginnen te rotten.

   

 

”Met kaneel breng je eten en drinken op smaak”

Gebruik wat vaker kaneel in plaats van suiker

Vanwege de van nature zoete smaak kan het toevoegen van kaneel aan voedingsmiddelen en recepten je helpen de hoeveelheid suiker die je normaal gebruikt te verminderen. Dit zorgt er voor dat de glycemische lading van de maaltijd effectief wordt verlaagd. Het heeft al anti-diabetische effecten die de opname van suiker vertragen en kan helpen om hunkeren te beteugelen door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.  Het gebruik van het kruid voor zijn van nature zoete smaak is nog een ander bijkomend voordeel dat de bloedsuikerspiegel kan verbeteren. Het is een geweldige zoetstof voor mensen met insulinegevoeligheid.

Het bevat geen toegevoegde suikers en minimale calorieën maar bevat toch veel voedingsstoffen waardoor het een uiterst gezonde aanvulling is op veel maaltijden.

Probeer kaneel te gebruiken in koffie, thee, gebak, yoghurt, op fruit of in havermout in plaats van extra suiker toe te voegen. Dit kan helpen je suikerinname te verminderen en extra calorieën te verminderen om te helpen bij het afvallen en het bestrijden van candida, diabetes en weinig energie.

Tips:

1) Kies altijd voor de Ceylon variant want deze bevat slecht een klein beetje coumarine

2) Kaneel is ook lekker bij fruit, smoothie, pannenkoeken, taart en cake 

3) Gebruik je cholesterolverlagers, bloedplaatjesaggregatieremmers, antistollingsmedicatie, antihypertensiva of antidiabetica wees dan voorzichtig met hoge doseringen kaneel

4) Als je kaneel als supplement wilt gebruiken en ook medicatie gebruikt overleg dan eerst met de huisarts of apotheker

Kaneel bevat mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer

Tot slot

Kaneel stond centraal in dit artikel. Wist je dat kaneel boordevol gezonde mineralen en vitamines zit? Gebruik jij weleens kaneel als vervanger voor suiker? Zo ja, bij welke gerechten doe je dat dan?  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Marjolein

Kerrie

Waterkers

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *