kan stress je cholesterol verhogen

Kan stress je cholesterol verhogen?

Kan stress je cholesterol verhogen? We hebben het allemaal wel eens gevoeld: stress. Je herinnert je vast die knoop in je maag voor je eerst date of klamme handjes voor een presentatie. Je weet dus hoe stress voelt en wat het mentaal en lichamelijk met je doet.

Kan stress je cholesterol verhogen? In dit uitgebreide artikel geven we het antwoord daarop. Lees je mee?!

Kan stress je cholesterol verhogen?

Als je stress hebt maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. De bouwstof van dit hormoon is cholesterol. Je lichaam maakt in een stresssituatie extra cholesterol aan om cortisol te kunnen produceren en dat zorgt ervoor dat je bloedsuiker omhoog gaat en heeft een negatieve invloed op je vetstofwisseling. 

Als de stress te lang duurt krijg je last van verminderde lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld het afbreken van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat stress je cholesterol tot 10% kan verhogen.    

Cholesterol cijfers:

Mannen                         Vrouwen

30 – 40 jaar   12%               3%

41 – 50 jaar    15%.            10%

51 – 60 jaar    32%            31% 

61 – 70 jaar    40%.           48%

 

Over het algemeen genomen hebben ouderen meer last van een te hoog cholesterol. 

Vrouwen boven de 65 jaar hebben meer last dan mannen van dezelfde leeftijd. 

En jongere vrouwen hebben juist weer minder last dan mannen van dezelfde leeftijd. 

kan stress je cholesterol verhogen

Magnesium en cholesterol

Als je een te hoog cholesterol hebt schrijft de arts vaak statines voor. Dit zijn medicijnen die helpen om je cholesterol te verlagen. Het vervelende van deze medicijnen zijn de bijwerkingen. Kramp in de benen en spierpijn komen vaak voor en ook hoofdpijn, vermoeidheid en gewrichtspijn zijn bekende bijwerkingen.

Magnesium kan worden gezien als een natuurlijke statine omdat omdat het je bloedvaten verwijdt en ondersteunt bij het opruimen van schadelijke stoffen in je cellen. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesium een verlaging van het totaal cholesterol en een stijging van het HDL-cholesterol geeft. 

Ook helpt magnesium bij het verminderen van de bijwerkingen die je van statines krijgt. Het is zelfs mogelijk om het gebruik van statines helemaal af te bouwen met magnesium. 

Magnesium staat bekent als het anti-stressmineraal omdat het een kalmerende werking heeft op je spieren, bloedvaten en je hersenen. Hoe meer stress je hebt hoe meer magnesium je verbruikt en des te gevoeliger je wordt voor stress. Je plast als je gestrest bent tot wel 4 keer zoveel magnesium uit. 

Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht die je alleen kunt doorbreken door je magnesiumniveau aan te vullen met voeding waar veel magnesium in zit of een supplement 

Slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Tot slot

Kan stress je cholesterol verhogen hebben we in dit artikel besproken. Heb jij last van stress? Wat is de oorzaak van die stress? Heb je weleens magnesium gebruikt om de stress te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *