kamille thee
Expert: Jaap Gerrijts | 14 november 2022 | Leestijd: 6 minuten

Kamille thee

Kamille thee wordt ook wel ‘slaapthee’ genoemd vanwege zijn ontspannende werking. Kamille ontspant het lichaam en verbetert daarmee de slaap. Het is daarmee een geliefd ‘kruidendrankje’ dat al duizenden jaren gedronken wordt. Kamille thee is niet alleen erg lekker, de bloem heeft bovendien een geneeskrachtige werking.

Kamille thee kent vele gezondheidsvoordelen. Welke dat zijn leggen we in dit uitgebreide artikel aan je uit. Lees je mee?!

Kamille thee

Kamille thee is in werkelijkheid geen thee maar een kruidendrank. Het word gezet van de bloemen en stelen van de kamilleplant. In Nederland hebben we twee soorten:

Echte kamille  – Matricaria recutita

Schijfkamille   – Matricaria discoidea

Kamille thee heeft een zacht kruidige, licht zoete smaak en kan prima met andere kruiden worden gecombineerd. Je kan het vers uit de tuin plukken of het kant en klaar in de winkel kopen.

Het is een enorm populaire kruid die al ruim 2000 jaar door mensen word gebruikt. De plant komt oorspronkelijk uit West-Europa en Noord-Afrika. Kamille werd in de 16e eeuw voor het eerst gekweekt in hoge aantallen. Duitsers gebruikte het om spijsverteringsproblemen op te lossen sinds ten minste de eerste eeuw. 

Uit gegevens blijkt dat Egyptenaren de plant aanbaden en festivals wijdden aan zijn helende eigenschappen. Van Egyptische edelvrouwen was bekend dat ze kamillebloemen pletten en op hun huid aanbrachten om hun jeugdige glans en natuurlijk langzame tekenen van veroudering te behouden. Griekse dokters gebruikte de kruid om koorts te verlagen bij patiënten en later werd het voor steeds meer kwalen ingezet. 

Tegenwoordig word de thee veel gedronken vanwege de zachte smaak en de rustgevende werking die het kan geven.

Kamille bevat de volgende stoffen:

•  Vitamine A, B1 en C

•  Aminozuren

•  Looistoffen

•  Slijmstoffen

•  Bitterstoffen

•  Glycosiden

•  Etherische olie azuleen

•  Belleferon 

•  Salicylzuur

•  Bisabolol

 

 

”Kamille is een multi-inzetbaar kruid”

Waar is kamille thee goed voor?

Tegenwoordig word kamillethee wereldwijd verkocht voor menselijke consumptie. Een kopje kamillethee heeft slechts twee calorieën, twee milligram natrium en geen cholesterol. Kamille wordt gebruikt voor het verbeteren van veel verschillende gezondheidsproblemen zoals:

 

Angst en depressie

Seizoensgebonden allergieën

Inflammatoire aandoeningen

Spiertrekkingen

PMS-symptomen en andere menstruatiestoornissen

Slapeloosheid

Huidaandoeningen

Zweren

Wonden

Gastro-intestinale stoornissen

Artritis symptomen en reumatische pijn

Aambeien

 

Natuurlijke antioxidant

Kamille is een plant met hoge waardes aan antioxidanten. Er zitten antioxidanten in uit de terpenoïde groep zoals chamazuleen en acetyleenderivaten. Andere belangrijke bestanddelen van de bloemen zijn verschillende fenolverbindingen zoals de flavonoïden.  Flavonoïden komen voor in planten en staan bekend als krachtige stoffen die werken als antioxidant. De flavonoïden die in kamille voorkomen zijn apigenine, quercetine, patuletine en verschillende glucosiden.

Deze verbindingen helpen ontstekingen te verminderen door vrije radicalen te bestrijden en celmutatie te voorkomen. De voordelen van kamille beginnen met antioxidanten die worden geassocieerd met:

Een betere immuunfunctie

Minder stemmingsstoornissen

Minder pijn en zwelling

Een gezondere huid, haar, nagels, tanden en ogen

 

Misselijkheid en buikpijn

Kamille heeft een rustgevende werking op de maag doordat het een krachtige spijsvertering verslapper is. Hierdoor kan het worden ingezet bij verschillende gastro-intestinale stoornissen zoals misselijkheid, braken, buikpijn, zure refluxsymptomen, indigestie en andere problemen met het spijsverteringskanaal. De kruid kan schimmels en bacteriën helpen verminderen en ontstekingen verminderen. Het word ook gebruikt bij diarree, maagzweren en ontsteking van de maag. Omdat de hersenen en de darmen rechtstreeks heen en weer communiceren via de nervus vagus, kan een meer ontspannen geest ook helpen bij het genezen van een lekkende darm. Dit kan leiden tot verminderde symptomen van chronische aandoeningen zoals een lekkende darm, Prikkelbare Darm Syndroom en andere darm gerelateerde problemen. Ook zwangere vrouwen kunnen het gebruiken tijdens de zwangerschap om het spijsverteringskanaal te ontspannen en als een natuurlijke remedie tegen misselijkheid.

 

Diabetes en het verlagen van de bloedsuikerspiegel 

De alvleesklier is verantwoordelijk voor het aanmaken van insuline. Veel mensen zijn insulinegevoelig en kamille kan helpen dit tegen te gaan. De kruid kan ontstekingen in de alvleesklier helpen voorkomen waardoor de aanmaak van het hormoon insuline beter verloopt. Het drinken van kamillethee tijdens een maaltijd kan helpen de bloedsuikerspiergel stabiel te houden.

 

Kamille thee en het hart

Onlangs is kamille in verband gebracht met het bieden van cardiovasculaire bescherming. Vanwege het hoge gehalte aan flavonoïden wordt kamille die in voedingsmiddelen zit in verband gebracht met een lager risico op overlijden door coronaire hartziekten bij oudere mannen. De antioxidanten helpen de gezondheid van het hart en aderen doordat de bloeddruk gezond blijft en het slecht LDL-cholesterol minder word aangemaakt.

Een studie gepubliceerd in The Lancet beoordeelde de inname van flavonoïden van 805 mannen in de leeftijd van 65 tot 84 jaar en vond dat een hogere inname van flavonoïden uit voedsel en kruiden significant omgekeerd evenredig was met sterfte door coronaire hartziekten.

 

Natuurlijk pijnstiller en ontstekingsremmer

Kamille heeft sterke pijn verminderende eigenschappen en word daarom ook wel “kruiden-aspirine” genoemd. Het word al eeuwenlang gebruikt als huis tuin en keuken middel die kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ontstekingen. Zo word het gebruikt om pijn, congestie, zwelling en roodheid te verminderen. Het is effectief in het verminderen van zwellingen in het gezicht, huidirritaties, tandpijn, pijn door infecties en onderliggende ontstekingsproblemen. Dit is de reden waarom kamille-extract vaak wordt toegevoegd aan schoonheidsproducten zoals gezichts- of bodylotions, tandpasta’s en badzepen.

Een cross-overstudie uit 2018 dat gepubliceerd is in Neurological Science toonde aan dat een kamillegel migrainepijn kon verminderen. Kamille kan van nature ook de pijn verminderen die gepaard gaat met artritis, verwondingen, rugpijn, koorts en zwangerschap. De pijn verlagende eigenschappen ervan worden zelfs gebruikt om lichaam en geest te kalmeren na de bevalling. In sommige delen van de wereld zoals Mexico wordt kamillethee aan vrouwen gegeven na de bevalling om hun buikspieren te ontspannen en hen te helpen rusten.

Kamillethee is tegelijk doeltreffend én pijnstillend bij tandvleesontstekingen. Het zorgt ook voor een snelle genezing van allerlei wondjes. 

 

Infecties, griep en verkoudheid

Bij infecties van de longwegen, griep en verkoudheid word de kruid als thee gedronken maar ook in een stoombad kan het helpen om de slijmvorming tegen te gaan. Omdat kamille het bestrijden van infecties en het verminderen van slijm congestie bevordert wordt het aan veel neussprays toegevoegd. Ook bij hooikoortsklachten word de kruid regelmatig gebruikt om de symptomen te verminderen.

Verschillende studies tonen aan dat het inhaleren van stoom met kamille-extract helpt bij symptomen van verkoudheid. Sommige mensen gorgelen zelfs kamillethee of extract om ontstekingen van de slijmvliezen en in de mond en keel te bestrijden.

 

Kamillethee en koorts

De Grieken gebruikte kamille vroeger al als remedie tegen koorts. Kamille kan je lichaam helpen door extra te gaan zweten zodat ziekmakende bacteriën worden verdreven en hiermee de koorts afzwakt.

 

Slaap en kamillethee

Veel mensen hebben moeite met in slaap komen of goed doorslapen. Kamille bevat specifieke stoffen die een belangrijke invloed kunnen hebben op de hersenen. Doordat bepaalde receptoren worden beïnvloed kan je sneller in slaap vallen en langer doorslapen. Veel mensen drinken daarom voor het slapen gaan een kopje kamille thee zodat ze beter kunnen slapen en uitgerust wakker worden.

 

De huid

Kamille bevordert een gladde, gezonde huid en verlicht irritaties dankzij de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

De flavonoïden en essentiële oliën van kamille dringen onder het huidoppervlak door tot in de diepere huidlagen van de huid. Hierdoor kan het jeugdige uiterlijk en het immuunsysteem behouden blijven. Als traditioneel medicijn wordt het al eeuwenlang gebruikt om wonden, zweren, eczeem, jicht, huidirritaties, kneuzingen, brandwonden en aften te behandelen.

Tegenwoordig weten we dat de voordelen en het gebruik van kamille nog verder gaan. Het word ook gebruikt om tekenen van veroudering zoals donkere vlekken en fijne lijntjes te verwijderen, roos op natuurlijke wijze te verminderen, waterpokken snel te behandelen en littekens te vervagen. Bovendien is het een geweldige natuurlijke behandeling van luieruitslag en kan het zelfs rond de ogen worden gebruikt om stal en infecties te bestrijden.

 

Angst en depressie

Volgens verschillende onderzoeken is kamille in de vorm van thee, tinctuur of etherische olie één van de beste geneeskrachtige kruiden om stress te bestrijden en ontspanning te bevorderen. Het inademen van kamilledampen met kamilleolie wordt vaak aanbevolen als een natuurlijke remedie tegen depressie en algemene angst. Dit is één van de redenen waarom kamilleolie een populair ingrediënt is in veel kaarsen, aromatherapieproducten en voor in bad.

In extractvorm wordt kamille vaak gebruikt als een mild kalmerend middel om zenuwen te kalmeren en angst te verminderen omdat de dampen rechtstreeks naar het reukgedeelte van de hersenen reizen.  Dit zorgt er voor dat de spanning wordt uitgeschakeld en de stressreactie van het lichaam wordt verminderd. Dit is de reden waarom therapeuten kamille gebruiken om symptomen van chronische angst en stress effectief te verlichten zoals hysterie, nachtmerries, slapeloosheid en verschillende spijsverteringsproblemen. 

 

 

”Kamille olie kan verlichting geven bij zonnebrand”

Kamille olie

Roomse kamille word in het Latijns Chamaemelum nobile genoemd en deze soort word veel gebruikt om olie voor te maken. Kamille olie word veel ingezet voor het behandelen van psoriasis en eczeem. Door de kalmerende eigenschappen kan het de symptomen helpen verminderen zoals irritatie, schilfers, irritatie en roodheid. Ook bij puistjes of een oude huid word het gebruikt. 

De antioxidanten in kamille werken het beste en blijven beter geconserveerd in een alcoholische tinctuur of in de vorm van “etherische olie”. 

De geur van kamille word rechtstreeks naar de hersenen vervoerd en dient als een emotionele trigger. Geuren zijn een directe weg naar herinnering en emotie. Geuren zoals kamille verlichten pijn en beïnvloeden over het algemeen de persoonlijkheid en het gedrag. 

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van geurolie een van de snelste manieren is om psychologische resultaten te bereiken.

Je kunt ook je eigen kamille olie maken door gedroogde kamille te mengen met biologische koudgeperste olijfolie of kokosolie. Je kunt het prima gebruiken op de huid mits je er niet gevoelig voor bent. Zorg dat je het donker en koel bewaart zodat het lang houdbaar blijft.

Hoeveel kamille thee per dag is gezond?

Ieder mens is anders en ook het doel van het gebruik van kamille kan verschillen. Wanneer je last hebt van de maag dan kan het nuttig zijn om bij iedere maaltijd een kop kamille thee te drinken.

Gemiddeld gezien zijn twee koppen per dag voldoende om een goed effect te hebben. Ook voor het slapen gaan kan het helpen om een kopje te nuttigen. Probeer niet meer dan vier koppen op een dag te drinken want ook hier is een juiste balans belangrijk.

 

”Kamille heeft bijna geen bijwerkingen”

Bijwerkingen kamille thee

Kamille thee heeft enorm veel voordelen en vrij weinig nadelen. Er zijn mensen die allergisch zijn voor de kruid en je kunt dit makkelijk testen door wat op je huid te wrijven en kijken af er een rode uitslag of jeuk ontstaat. Heb je veel last van hooikoorts dan kan het voorkomen dat je ook niet goed tegen kamille kunt. 

Dit komt omdat er ook andere pollen op de kruid aanwezig kunnen zijn waar je een allergische reactie op kunt krijgen. Wanneer je allergisch bent voor kamille dan kun je het beter niet gebruiken. 

Kamille thee heeft een licht bloed verdunnend effect en het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Het kan ook hartkloppingen veroorzaken en als je hier last van hebt dan is het belangrijk om geen kamille thee meer te nuttigen tot je de oorzaak weet. 

Neem daarom contact op met je huisarts als je last hebt van duizeligheid, hartkloppingen of kortademigheid. 

Baby’s en jonge kinderen worden afgeraden om kamillethee te drinken. Het kan namelijk besmet zijn geraakt met botulismesporen die erg gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. 

Ben je zwanger of geef je borstvoeding dan kan je gerust een kopje kamille thee drinken. Als je twijfelt naar de interactie met kamille en medicijnen die je neemt twijfel dan niet en overleg eerst met de apotheker of huisarts.

Hoe maak je kamille thee?

Kamille thee kan je kant en klaar kopen in de winkel maar je kunt het ook van verse of gedroogde kamille bloemen uit de tuin maken. 

Hoe maak je kamille thee?

1) Kook water en laat het afkoelen tot 75 graden Celsius

2) Neem voor één kopje vier eetlepels verse bloemen of gebruik 2 eetlepels gedroogde bloemen en plaats ze in een theezeef. Als het te sterk is voeg dan wat minder toe

3) Schenk het water erover heen en laat het enkele minuten trekken

4) Geniet van je thee!

Tips:

1) Kies altijd biologische kamille

2) Kamille kan prima vers of gedroogd uit de eigen tuin gebruikt worden voor een lekkere thee

3) Maak je eigen kamille olie door gedroogde bloemen met olijfolie of kokosolie te mengen

4) Je kunt makkelijk testen of je allergisch bent voor kamille door een blaadje op de huid te wrijven en kijken of er irritatie ontstaat

5) Kamille kan een bloed verdunnend effect hebben. Pas daarom op met het gebruik van bloedverdunners en kamille thee

Tot slot

Kamille thee stond centraal in dit artikel. Drink je weleens kamille thee? Was je ook bekent met de gezondheidsvoordelen die deze ‘speciale’ bloem heeft? Zo ja, bij welke klacht of klachten drink je het? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Winderigheid bij ouderen

Is kruidnagel gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *