kalknagels
Expert: Jaap Gerrijts | 23 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Kalknagels

Kalknagels zijn ontsierend en kunnen soms pijnlijk zijn. Ze worden veroorzaakt door een schimmelinfectie die zich onder de nagel nestelt. Kalknagels zijn niet gevaarlijk en gelukkig zijn er allerlei manieren om kalknagels te behandelen en te voorkomen.

Heb je last van kalknagels? In dit uitgebreide artikel leggen we uit hoe ze ontstaan en vertellen we hoe je ze kunt behandelen. Lees je mee?!

Een vitamine B-complex supplement is goed voor huid, haar en nagels

Kalknagels

Op je voeten zitten gemiddeld rond de 150 soorten schimmels en de meeste ervan horen hier ook thuis en zijn niet schadelijk voor je. Als je echter in aanraking komt met de verkeerde schimmels zoals Onychomycose wat ook wel tinea unguium word genoemd dan kan dit een infectie veroorzaken waardoor je een kalknagel krijgt. Het wordt veroorzaakt door onderliggende schimmelgroei van dermatofyten, niet-dermatofytische schimmels en gisten van voornamelijk Candida-soorten.

Een schimmelnagel kan je vrij gemakkelijk overdragen naar andere mensen en je ziet dit dan ook veel gebeuren in vochtige ruimtes zoals bij het zwembad of in sportscholen en gymzalen. Het is ook mogelijk om jezelf te besmetten waardoor de infectie naar andere nagels kan verspreiden.

In de meeste gevallen krijgt een schimmelinfectie greep op het lichaam doordat het immuunsysteem niet zo goed werkt als dat het zou moeten. 

Veranderingen in je voedingspatroon, supplementen en bepaalde etherische oliën kunnen helpen de oorzaak van de teennagelschimmel te behandelen en wegnemen. Het is dan ook belangrijk om er niet te lang mee door te lopen en er zo snel mogelijk wat aan te doen.

Wij gaan je uitleggen hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten!

 

 

”Kalknagels word veroorzaakt door schimmels, gisten en bacteriën”

Wat is de oorzaak van kalknagels?

Wanneer je een symptoom zoals kalknagel opmerkt dan is er iets dieper aan de hand. Er leven namelijk niet alleen vriendelijke bacteriën in en op je lichaam. Je hebt ook vriendelijke schimmels en deze zijn gunstig voor je lichaam tenzij hun omgeving verandert, ze gestrest raken en ziek worden.

Wat is de oorzaak van kalknagels?

Hoge bloedsuikerspiegels

Hoge cortisolspiegels 

Verlaagd immuunsysteem 

Deze kunnen aan de basis liggen van bepaalde aandoeningen die kunnen leiden tot kalknagels. Bij kalknagels is het daarom enorm belangrijk om je immuunsysteem te ondersteunen en in sommige gevallen een boost te geven!

 

 

”3 tot 12 procent van de bevolking heeft van schimmelinfecties”

Symptomen van een kalknagel

Onychomycose komt veel voor en men schat dat ongeveer 3 tot 12 procent van de bevolking tot op zekere hoogte last heeft van schimmelinfecties op hun vingers of tenen. Oudere mensen hebben meer kans op kalknagels dan jongere mensen en als je een aangetast immuunsysteem hebt dan ben je zelfs nog vatbaarder.

Wat zijn typische kalknagel symptomen?

Je nagels worden broos of veranderen van kleur. Vooral je grote teennagel is hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd geraakt 

Een witachtig/gele of bruinachtige verkleuring aan de voorkant of zijkanten van de nagels

Nagels die zacht worden, snel breken of dikker worden en van vorm veranderen

Pijn rond de nagels

Een nagel die loslaat van de huid of het nagelbed

Er vormen zich witte vlekken op het oppervlak van de nagel, ofwel in grote vlekken ofwel in kleine verspreide puntjes

Aanhoudende symptomen kunnen langzaam verschijnen maar kunnen wel jaren aanhouden. Het verwijderen van teennagelschimmel kan wat geduld vergen en heeft tijd nodig om volledig te genezen. Het kan vaak enkele maanden duren voordat de behandeling succesvol is. Het is belangrijk om het op de juiste manier te doen en de onderliggende oorzaak van kalknagels aan te pakken. Dit is het enige dat ervoor zorgt dat de infectie niet meer terugkomt.

Welke soorten teennagelschimmel zijn er?

Er zijn vier veel voorkomende soorten onychomycose of teennagelschimmel die we voor je op een rij hebben gezet!

Distale subunguale onychomycose 

Dit is het meest voorkomende type dat 58 tot 85 procent van alle gevallen vertegenwoordigt. Het wordt gekenmerkt door een makkelijk afbrokkelende nagel, dik met verkleuring en subunguale hyperkeratose oftewel schilfering onder de nagel.

Proximale subunguale onychomycose 

Gebruikelijk bij patiënten met immunosuppressie. Hierbij word de nagelplaat wit vlakbij de nagelriem.

Witte oppervlakkige onychomycose 

De nagel wordt wit en kan kruimelig worden.

Candida onychomycose 

De nagelplaat scheidt van het nagelbed. 

 

Dermatofyten 

Dit is een schimmel die op de huid, het haar en de nagels groeit maar niet doordringt in de weefsels van het lichaam. Voetschimmel of Trichophyton rubrum is de meest voorkomende dermatofyt en kan zelfs de teennagels infecteren. Infectie kan ook beginnen door het aanraken van voorwerpen met dermatofyten zoals:

Nagelknippers

Nagelvijlen

Sokken

Schoenen

Douchevloeren

Dermatofyten zijn de oorzaak van de meeste schimmelinfecties van teennagels.

Gisten 

Dit is een soort schimmel die op de huid en nagels groeit. Hoewel het al aanwezig is op het menselijk lichaam kunnen ziekte, het gebruik van antibiotica of anticonceptiepillen en problemen met het immuunsysteem een overmatige groei van gist aanwakkeren en een schimmelinfectie veroorzaken.

Schimmels 

Deze worden aangeduid als niet-dermatofyten en zijn een soort schimmel die vaak in de grond groeit en op de huid en nagels kan groeien. Het wordt meestal niet overgedragen door mensen. 

Het geslacht van schimmels dat tinea unguium of teennagelschimmel veroorzaakt wordt trichophyton genoemd en kan ook leiden tot ringworm, jeuk en zelfs infecties van de baard, huid en hoofdhuid.

 

 

”Een schimmelnagel kan je vrij gemakkelijk overdragen naar andere mensen”

Welke medicijnen worden voorgeschreven bij kalknagels?

Voor problemen met kalknagels wenden de meeste mensen zich tot de huisarts, dermatologen of podotherapeuten en vooral in gevallen waar de nagelinfectie verder gaat dan de nagels. Sommige mensen gebruiken ook plaatselijke behandelingen of medicijnen om zo van hun teennagelschimmel af te komen maar vaak werken deze niet op de lange termijn of lossen ze het onderliggende probleem niet op. 

Sommige medicijnen die zijn ontworpen om nagelschimmel te doden en die je in het verleden misschien hebt geprobeerd zijn itraconazol of terbinafine. Deze kunnen tussen de drie en zes maanden worden ingenomen om schimmelnagelinfecties te behandelen maar veel mensen zullen nog steeds merken dat de schimmel terugkomt. 

Medicijnen in tabletvorm zijn veel effectiever in het bestrijden van nagelschimmel dan lokale behandelingen maar ze werken niet gegarandeerd en hebben ook meer bijwerkingen, lange behandelingsduur en mogelijke interacties. Een ander nadeel is dat ze lijken op het aanbrengen van een pleister op het probleem en ze gaan niet in op waarom de schimmel zich in de eerste plaats ontwikkelde. Met andere woorden de oorzaak word niet aangepakt en daarom zal het probleem vaak weer terugkeren!

 

Een ander veel gebruikt medicijn voor kalknagels is Lamisil.

Mogelijke bijwerkingen van Lamisil:

 • Depressie

 • Verlies van smaak

 • Verhoogde leverenzymen

 • Lever schade

 • Lupus

 • Beschadiging centraal zenuwstelsel

 • Geelzucht

 • Alopecia

 

 

”Tea tree-olie is een natuurlijk antischimmelmiddel met een breed spectrum”

Wat is een natuurlijke behandeling van kalknagels?

Naast het gebruik van medicatie kun je ervoor kiezen om olie, supplementen en andere middelen te gebruiken om het probleem te verhelpen en de daadwerkelijke oorzaak aan te pakken zodat het niet weer terugkomt.

Wat is een natuurlijke behandeling van kalknagels?

Elimineer de bron van gist en schimmel

De eerste stap bij het behandelen van kalknagels is het gebruik van één van de meest effectieve en natuurlijke manieren om candida te bestrijden. Met andere woorden je zult waarschijnlijk enkele veranderingen in je eetpatroon moeten aanbrengen en een candida-dieet moeten volgen. 

De meest cruciale tactiek voor het behandelen van candida groei is om te elimineren wat de gist en het candida virus voedt dat in de eerste plaats in je spijsverteringskanaal leeft: 

Suikers en graanproducten!

Candida albicans is een veel voorkomende gist die in het menselijk lichaam groeit. Bij gezonde mensen houden andere bacteriën en immuuncellen deze gist onder controle zodat het geen problemen veroorzaakt. Bij sommige mensen kan candida overwoekerd raken en infecties veroorzaken in verschillende gebieden. Eén van de manieren waarop candida opduikt is via de huid waar het merkbare reacties of infecties kan veroorzaken. Andere manieren zijn op de mond, vagina en anus.

Wat triggert candida in de eerste plaats? Deze overmatige groei van gist kan het gevolg zijn van een aantal factoren zoals:

Het gebruik van antibiotica

Slechte spijsvertering

Lage werking van het immuunsysteem

Dieet met veel suiker en granen

Stress 

Hormonale veranderingen

Al deze punten creëren een zure omgeving die de groei van gist en de aanwezigheid van candida bevordert. Veel mensen kiezen voor vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes of zelfs medicijnen maar ze behandelen alleen de symptomen en niet de omgeving waarin candida kan gedijen.

Als het eenmaal vastzit dan gedijen de bacteriën en gisten van suikermoleculen die het spijsverteringskanaal binnendringen via het voedsel dat je eet. Dat is precies waarom je de onderliggende oorzaak moet elimineren die waarschijnlijk voortkomt uit je dieet en mogelijk ook je levensstijl. Dit zal uiteindelijk helpen om de pH-balans van je lichaam te herstellen, je immuunfunctie verbeteren en de aanwezigheid van goede bacteriën in je darmen te stimuleren.

Het zal moeilijk zijn om elke vorm van schimmelinfectie of teennagelschimmel effectief te overwinnen zonder van je suikerverslaving af te komen en bijna suikervrij en graanvrij te eten en drinken.

 

Gezonde bacteriën aanvullen

Na het elimineren van de levenstoevoer naar de gist die het probleem veroorzaakt is de volgende stap in termen van het veranderen van je dieet het gaan consumeren van de juiste voedsel dat de groei van goede bacteriën ondersteunt.

Superfoods die je kunnen helpen om de niveaus van gezonde bacteriën aan te vullen zijn onder meer verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en kimchi. Ik raad je aan om dagelijks gefermenteerde groenten te eten en samen met andere probiotische voedingsmiddelen zoals gefermenteerde zuivelproducten of kombucha.

Voordelen van yoghurt en kefir zijn bijvoorbeeld het verbeteren van de immuunfunctie en het herstellen van de darmgezondheid door de afweermechanismen van je lichaam op te bouwen. Daarnaast kun je ook een probiotisch supplement van hoge kwaliteit gebruiken om het genezingsproces te versnellen.

 

Eet meer eiwitten, vezels en gezonde vetten

Begin vervolgens met het eten van een vezelrijk dieet. Vanwege de structuur en ons onvermogen om het te absorberen gaan vezels door ons spijsverteringssysteem en worden niet geabsorbeerd door spijsverteringsenzymen en zuren in je maag. Dit kan helpen om gifstoffen, afval, vetdeeltje en cholesteroldeeltjes mee te nemen die zich in je darmen kunnen ophopen.

Omdat je de meeste suikers en granen uit je dieet schrapt, raad ik naast vezels ook aan om meer eiwitrijk voedsel te eten. Zorg er ook voor dat je grasgevoerd vlees en biologische scharreleieren en kip eet. Je kunt ook rauwe, ongepasteuriseerde zuivelproducten en in het wild gevangen vis eten want dit is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen en tegelijkertijd de gifstoffen in je dieet te verminderen.

Naast hoogwaardig vezelrijk en eiwitrijk voedsel hebben je darmen ook voldoende gezonde vetten nodig zoals kokosolie en olijfolie. Kokosolie bevat caprylzuur en laurinezuur en dit zijn antibacteriële en antimicrobiële vetzuren die je lichaam helpen bij het doden van candida.

Als je een voedingspatroon aanhoud dat rijk is aan goede vetten en eiwitten en samen met hoogwaardige vezels en daarnaast suiker en geraffineerde koolhydraten kunt verminderen dan ben je op weg om candida in je lichaam te elimineren. 

Hier zijn wat meer details over welke soorten voedsel je moet beperken of vermijden om gist en schimmels te bestrijden.

Voedsel om veel van te eten:

Kleurrijke groenten 

Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële vitamines en mineralen die helpen bij het genezen van de darmen en het stimuleren van het immuunsysteem.

Gekweekte zuivel of gefermenteerd voedsel – bij voorkeur biologisch en rauw 

Deze zijn gunstig voor het vervangen van goede bacteriën in de darm omdat ze probiotica bevatten. Probiotica helpen gist onder controle te houden en hebben ook tal van immuun versterkende effecten. Probeer voor andere bronnen van probiotica naast yoghurt of kefir voedsel zoals kimchi, kombucha of zuurkool.

Groentesap

Groene groenten helpen je immuunrespons te verbeteren en afvalstoffen, gifstoffen en bacteriën uit je darmen te spoelen. Voeg geen fruit en suiker toe aan je groene drankjes en concentreer je in plaats daarvan op verse groenten. Je kunt een kleine hoeveelheid biologisch stevia extract gebruiken om de groentesap wat zoeter te maken aangezien het geen suiker bevat.

Kokosolie, gemalen lijnzaad en chiazaad 

Lijnzaad en chiazaad zijn schimmelwerend en zijn een gezonde bron van vetten. Kokosolie doet hetzelfde en het bevat laurinezuur wat een krachtig antimicrobieel en antibacterieel vetzuur is.

Knoflook, kurkuma en kaneel

Deze zijn allemaal effectief voor het bestrijden van bacteriële infecties, virussen en helpen bij een slechte darmgezondheid

Ongezoet cranberrysap 

Cranberrysap creëert een omgeving in je lichaam die onaangenaam is voor gist. Zorg er wel voor dat je op zoek gaat naar een 100 procent puur cranberrysap zonder toegevoegde suikers.

Eiwitten

Hoogwaardige eiwitten van met gras gevoerde, in de wei gekweekte, kooivrije kip, rundvlees en eieren en in het wild gevangen vis.

 

Voedingsmiddelen om te verwijderen of sterk verminderen:

Suiker

Alle soorten inclusief rietsuiker, kokossuiker, Manukahoning, en ahornsiroop. Suiker voedt gist en daarom moet je het zoveel mogelijk vermijden als je kunt.

Granen 

Granen breken uiteindelijk af tot suikermoleculen die zoals je inmiddels weet candida, gist en slechte bacteriën voeden. Zelfs volle granen zoals haver, rijst, quinoa kunnen het probleem verergeren. Maar je moet vooral geraffineerde granen beperken zoals de soorten die worden gebruikt in gebak, brood, ontbijtgranen, muffins en verpakt en bewerkt voedsel.

Fruit of vruchtensap 

Ook al is fruit over het algemeen gezond, het bevat veel suiker en kan daarom candida verergeren. Vruchtensap bevat ook geen vezels en veroorzaakt daarom pieken in de bloedsuikerspiegel die kunnen leiden tot onbedwingbare trek, weinig energie, ontstekingen en een slechte weerstand.

Alcohol 

Alcohol produceert meer gist en moet daarom zoveel mogelijk worden vermeden. Veel alcoholische dranken bevatten ook veel suiker.

Voedselintoleranties 

Sommige schimmelinfecties zijn te wijten aan voedselallergieën. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die negatieve reacties van welke aard dan ook veroorzaken en let op de symptomen die je ervaart bij het eten van dingen zoals zuivel, eieren, bepaalde noten, tarwe bevattend voedsel en granen. 

Als je denkt dat je een voedselallergie of voedsel gevoeligheid hebt, probeer dan een eliminatiedieet om erachter te komen welke voedingsmiddelen intolerantie veroorzaken en werk aan het elimineren van deze voedingsmiddelen.

Door dit protocol enkele maanden te volgen kan het probleem mogelijk voorgoed worden opgelost, en dan kun je langzaam suikerbronnen zoals fruit of volle granen opnieuw introduceren terwijl je de voortgang in de gaten houdt. Houd er wel rekening mee dat sommige candida- of gistpatiënten al jaren met hun aandoening leven en daarom kan het meer dan een paar weken of maanden duren om het probleem te verhelpen.

Voor sommige mensen kan het noodzakelijk zijn om zes maanden of langer volgens een anti candida dieet te volgen en voor andere mensen kan het permanent elimineren van alle geraffineerde koolhydraten, suikerhoudend voedsel en alcohol noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de overmatige groei van schimmel terugkeert.

 

Gebruik van supplementen en essentiële oliën

De laatste stap om schimmel- en gistinfecties te verwijderen is het nemen van supplementen zoals het probiotische supplement die we hierboven al hebben genoemd. Een probiotisch supplement van hoge kwaliteit helpt je om de gist en candida in je systeem kwijt te raken die kalknagels veroorzaken. Ik raad persoonlijk een probiotisch supplement aan dat ten minste 10 soorten probiotica bevat met ten minste 15 miljard kolonievormende eenheden.

Daarnaast kun je olijfbladextract gebruiken. De voordelen van olijfblad zijn onder meer de krachtige antimicrobiële werking die kan helpen gist in je lichaam te elimineren. Er zijn ondertussen andere supplementen die enzymen zoals cellulose en hemicellulose bevatten en die schimmels in je systeem kunnen doden, dus probeer deze enzymen ook eens uit.

Etherische oliën

Het geheim van een natuurlijke en effectieve behandeling van kalknagels en er voorgoed vanaf komen is het gebruik van etherische oliën. Persoonlijk raad ik hieronder vier krachtige etherische oliën aan als je van kalknagels af wilt komen. 

De eerste olie die je wilt gebruiken is oregano olie. Oregano olie kan niet alleen schimmels doden, het kan ook schimmels en andere oorzaken van candida in je systeem doden. Probeer oregano-olie te gebruiken samen met een andere essentiële oliën zoals:

 • Tea tree-olie

 • Kruidnagelolie

 • Lavendel olie

Het gebruik van Tea tree-olie zal je verbazen want het vermogen om als een natuurlijk antischimmelmiddel te werken is hierbij erg krachtig. Gebruik deze oliën dagelijks op je kalknagels. Ik raad aan om drie druppels oregano-olie en twee druppels Tea tree-olie rechtstreeks op de teennagel aan te brengen, idealiter vier keer per dag. Daarnaast kun je het afwisselen met de kruidnagelolie en de lavendel olie.

De sleutel tot het effectief bestrijden van kalknagels met etherische oliën is consistentie. Je moet consistent zijn met het gebruik van etherische oliën om zo blijvende resultaten te halen. Je kunt dit niet één keer per dag doen, dan hier en daar een dag overslaan en zeggen dat je geen veranderingen ziet. 

Als je deze vier oliën twee maanden lang vier keer per dag gebruikt dan zal het in meer dan 90 procent van de gevallen je kalknagels voorgoed verhelpen!

 

Zo ondersteun je je immuunsysteem:

Verhoog je vitamine D spiegels

Verhoog je vitamine C spiegels

Neem extra zink

Neem extra magnesium

Doe aan intermitterend vasten en periodiek langdurig vasten

 

Andere huismiddeltjes voor kalknagels:

Epsom-zout:

Los twee eetlepels Epsom-zout op in vier kopjes heet water

Laat het water iets afkoelen en laat je voeten eenmaal per dag een kwartier in het mengsel weken

Droog je voeten goed af

Laat je voeten ademen

 

Jodium

Doe één of twee druppels ontkleurd jodium of povidon-jodium op je nagel en laat het drogen. Doe dit voor het slapengaan.

 

* Geef deze behandelingen wat tijd en pak de oorzaak van het probleem aan zodat de kalknagels niet meer terugkomen

Tips:

1) Je kunt je kalknagels ook elke dag in een bakje met pure azijn laten weken. Doe dit gedurende een kwartier en spoel je voeten daarna goed af met water. Het is wel belangrijk dat de nagel goed kort wordt geknipt en plat geveild voordat je voeten in het badje gaan. Zo kan de azijn dieper de nagel inkomen. Je kan je kalknagels ook aanstippen met wat appelciderazijn

2) Neem om de dag een voetbad met magnesium om de nieuw aangroeiende nagel mooi schoon te houden

3) Schimmels leven van koolhydraten. Als je minder koolhydraten binnenkrijgt dan neemt het risico op terugkeer van de kalknagel drastisch af

4) Zorg ervoor dat je je voeten goed blijft verzorgen en hygiënisch te werk gaat zodat je andere teennagels en de nagels van andere mensen niet besmet

Vermijd alcohol zo veel mogelijk als je last hebt van kalknagels

Tot slot

Kalknagels stonden centraal in dit artikel. Heb jij weleens last gehad van een kalknagel? En weet je de oorzaak van de kalknagel? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat te doen tegen haaruitval?

Slijmbeursontsteking schouder

Wat helpt tegen misselijkheid?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *