Junkfood is eten dat veel ongezonde suikers, zout, vetten en calorieën bevat. Eet je graag junkfood dan denk je waarschijnlijk alleen ‘hoe’ het eten smaakt en niet aan de voedingswaarde van hetgeen je eet.. Junkfood bevat namelijk maar weinig vitamines en mineralen. Junkfood is vaak snel te bereiden en het is goedkoop maar helaas brengt het eten van dit ‘voedsel’ verborgen risico’s voor je gezondheid met zich mee.
Het eten van junkfood kent veel verborgen risico's voor de gezondheid! In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!
Er zijn veel onverwachte bijwerkingen van het eten van junkfood. Het is vaak goedkoop, snel en gemakkelijk maar dit gaat ten koste van andere dingen. Zoals je zelf weet is het eten van junkfood niet heel slecht als je het met mate doet. Helaas nemen de meeste mensen vaker dan eigenlijks zou moeten de verkeerde keuze wat ze willen eten en dit kan resulteren in overgewicht en andere gezondheidsproblemen.
Wist je dat meer dan de helft van alle Nederlanders last heeft van overgewicht? Hiervan heeft 15% ernstig overgewicht oftewel obesitas en van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 16% overgewicht. Het grote probleem is dat deze aantallen de laatste 20 jaar alleen maar stijgen en er zit nog geen verandering in deze stijgende lijn.
Junkfood bevat vaak veel calorieën, suiker, zout en ongezonde vetten en daarnaast weinig voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Het regelmatig eten van junkfood kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico’s zoals:
Spijsvertering
Doordat junkfood weinig vezels bevat en veel transvetten kan eten ervan leiden tot problemen met de spijsvertering. Verstopping van de darmen, diarree en een onregelmatige stoelgang komen hierbij het meeste voor.
Gewichtstoename
Doordat junkfood veel calorieën bevat kan het eten ervan leiden tot overgewicht. Als je veel junkfood eet dan kan overgewicht op zijn beurt weer zorgen voor andere gezondheidsproblemen zoals kanker, hartproblemen en diabetes.
Diabetes type 2
Doordat junkfood vaak veel suiker en ongezonde vetten bevat kan dit zorgen voor insulineresistentie en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Hart- en vaatziekte
Junkfood bevat vaak veel ongezonde vetten en zout wat kan leiden tot hoge bloeddruk en het risico op hartaandoeningen kan verhogen.
Problemen met het gebit
Het eten van junkfood word vaak gecombineerd met frisdrank wat enorm veel suiker bevat. Wanneer je veel frisdrank en voedsel wat suiker bevat eet dan is de kans op gebitsproblemen zoals gaatjes en tandbederf aanwezig.
Tekorten aan voedingsstoffen
Vet eten wat uit de frituur komt bevat weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Dit kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen als je geen gebalanceerd eetpatroon hebt.
Mentale problemen
Het eten van veel junkfood is in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie, angst en andere psychische problemen.
Zoals je ziet kan het nemen van de verkeerde keuzes gezondheidsproblemen veroorzaken. Het probleem is dat dit vaak heel geleidelijk gaat en als het kwaad geschied is dat het soms moeilijk is om de schade terug te draaien.
Het is daarom belangrijk om de consumptie van junkfood te beperken en te focussen op een gebalanceerd en voedzaam eetpatroon om het risico op deze gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te verminderen.
”Er zijn veel onverwachte bijwerkingen van junkfood”
9 mogelijke gevaren van junkfood!
Iedereen weet dat junkfood niet gezond is maar toch eten we het. Wij gaan je laten zien wat de verborgen gevaren kunnen zijn van het eten van junkfood zodat je weet waar je aan begint.
Vlees dat niet alleen maar vlees is
Verschillende DNA-testen lieten onlangs zien dat kip van veel fastfoodleveranciers niet altijd echte kip is.
De dieptepunten van deze DNA-testen zijn:
• De geteste kip van Subway was slechts 50 procent kip en de andere helft soja
• Fastfoodkip bevat ongeveer een kwart minder eiwit dan kip die je thuis klaar maakt
• Fastfoodkip bleek ook enorm hoge natriumgehaltes te hebben. Maar liefst zeven tot tien keer hoger dan in een kip uit de supermarkt
Kip nuggets zijn vaak één van de meest voorkomende bestellingen van kinderen die junkfood eten. Een onderzoek onthulde de werkelijke inhoud van kip nuggets van twee grote fastfoodketens. De onderzoekers ontdekten dat de klompjes in plaats van kippenvlees voornamelijk uit vet bestonden samen met wat bot-, zenuw- en bindweefsel. In sommige gevallen zitten er ook kleine stukjes microplastic in wat erg slecht is voor de gezondheid.
Kankerverwekkende frietjes?
Het eten van frietjes kan ook het risico op kanker verhogen. Wist je dat frietjes acrylamide bevatten? Rauwe aardappelen lijken geen acrylamide te bevatten maar wanneer ze bij hoge temperaturen gebakken worden dan vindt er een chemische reactie plaats die acrylamide vormt. Hoe heter en langer het frituren des te hoger het gehalte aan deze ongewenste chemische verbinding. Volgens een recent onderzoek lijken patat en chips de hoogste niveaus van acrylamide te hebben.
Antibiotica
In een recent onderzoek scoorden maar liefst 16 van de 25 fastfoodbedrijven een onvoldoende. Er werd hierbij gekeken naar het gebruik van antibiotica en dit bracht een aantal ernstige gezondheidsvragen op.
Het merendeel van het fastfoodvlees wordt ook in de fabriek bewerkt en dit is een manier die een gezonde eiwitbron verandert in een ongezond stuk vlees met ongewenste en negatieve gezondheidseffecten.
Fructose-glucosestroop en andere schadelijke zoetstoffen
Als je je gaat verdiepen in de ingrediënten van junkfood dan zal je fructose-glucosestroop en andere gevaarlijke kunstmatige zoetstoffen tegenkomen. Waarom zou je je zorgen maken over fructose-glucosestroop? Er zijn hier vele redenen voor en om te beginnen verhoogt fructose-glucosestroop het risico op chronische en dodelijke gezondheidsproblemen zoals:
• Obesitas
• Hoge bloeddruk
• Diabetes
• Hart- en vaatziekten
Ondertussen worden chemische zoetstoffen steeds vaker worden gebruikt zoals aspartaam, sucralose en sacharine en deze worden in verband gebracht met:
• Migraine
• Diabetes type 2
• Gewichtstoename
• Hart- en vaatziekten
Als je het woord dieet of caloriearm ziet op het menu van een fastfoodketen, denk dan zeker twee keer na voor je het koopt. Het zit waarschijnlijk vol met één of meer van deze kunstmatige zoetstoffen die eigenlijk niets doen om je taille te verkleinen en allerlei serieuze gevaarlijke bijwerkingen hebben. Zoetstoffen zijn ook te vinden op plaatsen die je niet zou verwachten zoals saladedressing, hamburgerbroodjes en natuurlijk in light frisdrank.
Giftige verpakkingen
Wist je dat verpakkingen van junkfood mogelijk kankerverwekkende bestandsdelen bevatten? Volgens een onderzoek bevatten junkfoodverpakkingen chemicaliën waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Eén van de slechtste chemicaliën zijn PFAS’s en deze bevatten zeer persistente synthetische chemicaliën waarvan sommige in verband zijn gebracht met:
• Immunotoxiciteit
• Kanker
• Ontwikkelingstoxiciteit
• Andere gezondheidseffecten
Deze verpakkingen worden gebruikt om te voorkomen dat vet door de verpakking en op de handen en kleding lekt. Dit zorgt er voor dat de chemicaliën makkelijk in het voedsel worden overgebracht. Uit een studie bleek dat de chemicaliën in de anti-vet verpakking gemakkelijk kunnen uitwijken naar de voedselinhoud van de met chemicaliën beladen verpakking.
Er bestaan veel veiligere verpakkingen maar het probleem is dat niet alle fastfoodketens deze willen gebruiken. Om geperfluoreerde chemicaliën zoals PFAS’s te vermijden moet je ook uitkijken voor de inhoud van papieren borden, kommen en potten en pannen met antiaanbaklaag.
Sauzen waar je migraine van krijgt
Steeds meer mensen krijgen migraine na het eten van fastfood. De boosdoener hiervan is mononatriumglutamaat en dit komt veel voor in Chinees eten en in junkfood. Mononatriumglutamaat is één van de slechtste ingrediënten die je moet vermijden en dit wordt aan junkfood toegevoegd om de smaak te verbeteren. Andere ingrediënten maskeren vaak de aanwezigheid van mononatriumglutamaat zoals:
• Natriumcaseïnaat
• Gist
• Geautolyseerde gist
• Gehydrolyseerde eiwitten
• Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten
• Glutaminezuur
• Natuurlijke smaakstoffen
Bekende bijwerkingen van mononatriumglutamaat zijn:
• Zwakte
• Hoofdpijn
• Migraine
• Misselijkheid
• Piepende ademhaling
• Ademhalingsproblemen
• Branderig gevoel in onderarm en/of nek
• Verandering in de hartslag
Olie dat ontstekingen veroorzaakt
Wist je dat het eten van junkfood gelijk staat aan het eten van ongezonde oliën? De meeste fastfoodketens gebruiken oliën die goedkoop en prikkelend zijn. Ik heb het over geraffineerde oliën zoals canola-olie die vaak gedeeltelijk wordt gehydrogeneerd om de stabiliteit te vergroten. Die langere houdbaarheid brengt echter verschillende problemen met zich mee. Daarnaast is meer dan 90 procent van de koolzaadolie genetisch gemodificeerd. Maïsolie en sojaolie zijn andere sterk geraffineerde GMO-oliën waar veel vraag naar is in de fastfoodindustrie.
Voorbeelden van fastfoodketens die momenteel ongezonde oliën gebruiken zijn:
• McDonald’s
• Burger King
• Kentucky Fried Chicken
Kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen
Als je de ingrediënten van junkfood goed bekijkt dan zie je dat het allerlei kleurstoffen bevat. Je zult ook twijfelachtige conserveermiddelen tegenkomen waarvan bekend is dat ze negatieve bijwerkingen op de gezondheid hebben. Verschillende studies brengen zowel kunstmatige kleurstoffen als conserveermiddelen in verband met ADHD bij kinderen.
ADHD lijkt alleen maar vaker voor te komen naarmate de tijd verstrijkt en fastfoodketens blijven etenswaren uitbrengen die enorm bewerkt zijn met allerlei kleurstoffen en conserveermiddelen. Het gebruik van kleurstoffen in junkfood is gericht op de bevolking die het grootste risico loopt om te lijden onder de negatieve effecten van deze vreselijke ingrediënten namelijk onze kinderen.
Vernietiging van het milieu
Een recent rapport benadrukt de negatieve impact van fastfood op het milieu. Volgens het rapport voedt de sojaproductie de ontbossing in vele landen. Ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer over de hele wereld wordt momenteel gebruikt om sojabonen te verbouwen. De recente DNA-testen laten zien dat we heel veel soja binnen krijgen met fastfood kip, en er worden ook sojabonen in enorme hoeveelheden geproduceerd om het vee te voeden dat in fastfood-producten worden verwerkt.
Volgens dit recente rapport is Burger King één van de grootste overtreders als het gaat om het negatief beïnvloeden van het milieu. In het rapport staat: “Bedrijven die in de toeleveringsketen van Burger King zijn gevonden worden in verband gebracht met de voortdurende vernietiging van bossen en inheemse prairies. Het gaat hier om het leefgebied voor dieren in het wild zoals luiaards, jaguars, reuzenmiereneters en andere soorten. Helaas kan het eten van junkfood in sommige gevallen ook neerkomen op het vernietigen van het milieu.
”Waar een wil is is een weg”
Wat gebeurt er als je een maand geen junkfood eet?
We gaan het hebben over wat er zou kunnen gebeuren als je een maand lang geen fastfood meer zou eten. Het verminderen van koolhydraten en suiker kan veel voordelen hebben maar er zijn ook andere dingen in junkfood die nuttig kunnen zijn om uit je dieet te schrappen.
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak zeer weinig voedingsstoffen. Voedingsmiddelen zonder voedingswaarde kunnen de reserves aan vitamines en mineralen zelfs uitputten wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.
Wanneer je lege calorieën of geraffineerd voedsel consumeert dan krijg je ook geen fytonutriënten binnen. Nu kun je een situatie creëren waarin je geen antioxidanten aanmaakt en te veel oxidatie hebt. Oxidatie kan schade in het lichaam veroorzaken en fytonutriënten doen veel om het lichaam te helpen beschermen.
Als je te lang blootgesteld bent aan vrije radicalen dan kan je allerlei klachten krijgen zoals vermoeidheid, hersenmist, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn en nog veel meer.
Er zitten ook veel chemische additieven in junkfood zoals:
• Conserveringsmiddelen
• Kleurstoffen
• Stoffen die de textuur versterken
• Zoetstoffen
• Stoffen die de smaak versterken
Wat kan er gebeuren als je een maand lang geen fastfood eet:
• Je honger zal verdwijnen
• Je onbedwingbare trek zal verdwijnen
• Je vochtretentie zal verbeteren
• Je geest zal helder zijn
• Je lichaam voelt schoon aan – geen hersenmist en meer energie
• Je zult vet verliezen
Probeer het uit en laat niet alleen junkfood staan maar ook alle bewerkte voedingsmiddelen, suikers, geraffineerde koolhydraten en transvetten.
”Junkfood bevat stoffen die enorm schadelijk kunnen zijn”
Hamburgers van maïs gevoerd rundvlees
93% van de hamburger die je eet in een fastfood restaurant is afkomstig van mais. We hebben het niet over koeien die gras hebben gegeten maar over maïs gevoerd rundvlees.
Het overgrote deel van het voedsel dat we eten is afkomstig van maïs, soja en tarwe en de bouwstenen van dieren en mensen worden hierdoor maïs, soja en tarwe. Zelfs zogenaamde “gezonde” plantaardige eiwitten zijn afkomstig van soja, tarwegluten en aardappelzetmeel. Natuurlijk zijn deze plantaardige eiwitten ook enorm bewerkt.
De grote problemen met fastfoodburgers:
• 12% van de hamburgers blijkt afkomstig te zijn van spiervlees. De rest van de burger was gemaakt van suiker, sorbitol, vleeslijm en gehydrolyseerd maïseiwit
• Ze bevatten veel omega-6-vetzuren die zeer ontstekingsremmend werken
• Ze bevatten zeer grote hoeveelheden natrium. Het natrium dat je consumeert kan het beste in de vorm van zeezout zijn en je moet het altijd in evenwicht brengen met voldoende kalium
• Ze bevatten glyfosaat dit is een herbicide dat de bodem vernietigt en ons lichaam aantast
• Het vlees kan sporen van antibiotica bevatten. Verhoogde blootstelling aan antibiotica kan leiden tot antibioticaresistentie
• Het vlees kan een chemische stof bevatten om ziekteverwekkers te doden
• De kruiden, patat, frisdrank en broodjes zijn gevuld met soja, maïs, geraffineerde tarwe en GMO-suiker. Het broodje bevat ook synthetische vitamines en een deegconditioner
Het is een goed idee om je eigen hamburgers te maken met gras gevoerd rundvlees. Koop wat gehakt, cheddar cheese en goed brood van de bakker. Beleg het met wat sla, augurk en tomaat met een klein beetje saus dat je ook zelf kunt maken.
”Vermijd de plekken waar junkfood word verkocht”
Wat kan je doen om slechte gewoontes te doorbreken?
Verleiding is iets waar bedrijven slim op inspelen met reclame en andere manieren zodat je getriggerd word om wat te gaan kopen. Wat kan je doen om slechte gewoontes te doorbreken?
• Vermijd omgevingen waar voedsel wordt uitgestald – Dit zal je helpen de verleiding te weerstaan
• Neem vitamine B1 – Dit zal je helpen de hunkering naar junkfood te verminderen. Een natuurlijke bron van B1 is voedingsgist
• Slaap meer – Als je moe bent dan ga je eerder naar suiker en junkfood verlangen
• Menstruatie – neem natuurlijke kruiden die je oestrogeen in balans helpt te houden
• Reguleer bloedsuikers met keto en periodiek vasten – Als je bloedsuiker niet de hele dag door schommelt dan hunker je minder snel naar suiker en junkfood
• Vervang desserts – In plaats van zoete desserts kan je het ook overslaan en als voorafje wat meer salade en nootjes eten
• Geen junkfood in huis – Je hebt minder verleiding als je geen slecht bewerkt eten in huis haalt. Eet wat nootjes of een stukje paprika als je toch zin in wat eten hebt later op de dag
• Plan je maaltijden – Zorg dat je twee tot drie maaltijden eet op een dag. Als je een planning maakt en hier regelmaat in houd dan heb je niet de hele dag door trek in allerlei snacks
• Stop met ‘s avonds laat te snacken – ‘s avonds laat snacken zorgt voor de aanmaak van insuline en voorkomt afvallen. Eet meer gezonde vetten tijdens je laatste maaltijd om het hongergevoel laat op de avond te verminderen.
Tips:
1) Zorg dat je alleen maar gezonde snacks in huis hebt
2) Werk samen met een voedingscoach als je er zelf niet uit komt
3) Vermijd en verminder stress. Stress zorgt ervoor dat je meer zin hebt in suikers en junkfood
4) Beweeg iedere dag minimaal een uur. Slaap minimaal 8 uur per nacht. Eet gevarieerd en vul een eventueel tekort aan met vitamines en mineralen
Junkfood stond centraal in dit artikel. Ben jij iemand die graag junkfood eet? Wat eet je graag? En ben je je bewust van de negatieve invloed van junkfood op je gezondheid? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!