Voeding > jujube 

jujube
Expert: Jaap Gerrijts | 1 maart 2023 | Leestijd: 8 minuten

Jujube

Jujube wordt ook wel ‘de rode dadel’ genoemd. Het is een exotische fruitsoort met een schat aan gezonde stoffen. Jujube staat bekent om zijn vele gezondheidsvoordelen en zit boordevol vitamine C en belangrijke mineralen en antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen.  

Jujube kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat allemaal zijn, hoe je het kunt toepassen en wat de risico's of bijwerkingen zijn. Lees je mee?!

Jujube zit boordevol antioxidanten die het lichaam helpen beschermen

Jujube

Jujube is een fruitsoort die oorspronkelijk in China is ontdekt. Het word al duizenden jaren verbouwd en gebruikt vanwege de vele gezonde stoffen die erin zitten. Ze worden ook wel rode dadels, borstbes, Koreaanse dadels, Chinese dadels of Indiase dadels genoemd.

Jujube fruit kan van twee soorten bomen komen namelijk:

Chinese jujube – Ziziphus jujuba

Indiase jujube  – Ziziphus mauritiana

Deze beide soorten worden in Azië, Amerika en Afrika gekweekt en over de hele wereld gegeten of gebruikt in voeding en supplementen.

Het fruit wat van deze bomen afkomt zijn steenvruchten die sterk in groote en vorm kunnen variëren. Wanneer de vrucht nog niet rijp is dan zijn ze groen en tijdens het rijpingsproces worden ze goudgeel met roodbruine vlekken. Als hij helemaal is uitgerijpt dan is de vrucht helemaal rood en daarom word het ook wel rode dadel genoemd. Jujube fruit is 2,5 cm tot maximaal 6 cm groot en kan glad of ruw van buiten zijn. Het vruchtvlees is wit en heeft wanneer het rijp is een sappige structuur en een zoete smaak.

Waar is jujube fruit goed voor? In de traditionele geneeskunde worden de vruchten, zaden en de schors van jujube onder andere gebruikt voor:

Ondersteuning van de spijsvertering

Angst

Slaapproblemen

Problemen met de glucosehuishouding

Weerstand

Hart en bloedvaten

Verminderen van ontstekingen

Laryngitis, astma en hoesten

Leverproblemen

Het fruit is enorm populair in Azië en heeft daar verschillende toepassingen:

Jujube vruchtenthee is een welkomstdrankje in de Koreaanse cultuur

In Vietnam eet men gerookte jujubes en dit noemd men zwarte jujubes

In Libanon, Jordanië en andere landen in het Midden-Oosten wordt het gegeten als tussendoortje of bij een dessert

Jujube word veel gebruikt als kalmerend middel in de traditionele Chinese geneeskunde

 

 

”Boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten”

Wat is de voedingswaarde van jujube?

Jujube staat er om bekend dat het net als andere fruitsoorten vol gezonde stoffen zit. Het is naast vitamines en mineralen rijk aan verschillende fytonutriënten zoals:

Polyfenolen

Saponinen

Bioflavonoïden

Triterpenoïden

Polysacchariden

Nucleotiden

Jujube vruchten bevatten ook de organische verbinding oleamide. Dit is een amide die is afgeleid van het vetzuur oliezuur. 

In de bladeren van de jujube zit de stof ziziphin en dit is een triterpeenglycoside met smaakveranderende eigenschappen. Het onderdrukt het vermogen om een zoete smaak waar te nemen.

Naast deze stoffen zitten er verschillende vitamines en mineralen in zoals:

50 gram jujube 

140 calorieën

36 gram koolhydraten

2 gram eiwit

3 gram vezels

Vitamine C              109 milligram 

Kalium                     250 milligram 

Magnesium            10 milligram 

Calcium                   21 milligram 

IJzer                          2,5 milligram 

Fosfor                       23 milligram 

Natrium                    3 milligram 

Koper                        0,1 milligram 

Mangaan                  15 milligram 

Het bevat ook kleine hoeveelheden koper, zink en verschillende soorten vitamine B

 

 

”Al duizenden jaren gebruikt  vanwege zijn gezondheidsvoordelen”

7 gezondheidsvoordelen van jujube!

Jujube is niet alleen lekker om te eten, het bevat veel antioxidanten en andere stoffen die  het lichaam kan helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het word ook gebruikt om de weerstand een boost te geven, de spijsvertering te verbeteren, angst en stress te verminderen, de slaap te verbeteren en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Jujube is al door vele wetenschappers onderzocht en men heeft het volgende ontdekt.

 

Hart en de bloeddruk

Jujube bevat voedingsstoffen zoals kalium en mangaan die ontstekingsremmende effecten hebben en die kunnen helpen om de bloeddruk op een gezond niveau te houden.

Mangaan kan mogelijk een rol spelen bij het beheersen van de bloeddruk vanwege zijn anti-oxidatieve functies. Daarnaast is kalium belangrijk om de bloedvaten te ontspannen, wat een gezonde doorbloeding bevordert.

Gedroogde jujube bevat ijzer en andere stoffen en word al vele eeuwen gebruikt om een tekort aan bloed te behandelen. Gedroogd fruit kan helpen bij:

Vermoeidheid

Zwakte

Weerstand

Bloedarmoede

De vele polysacchariden, flavonoïden en triterpenoïde in jujube helpen bij het ondersteunen van de hartfunctie en metabole functies.

 

Spijsvertering

Jujube-fruit wordt al duizenden jaren gebruikt als thee, puree of soep om de spijsvertering te verbeteren.

In een studie waarbij mensen 40 milligram jujube per dag aten liet zien dat het de werking van de maag en darmen kon verbeteren en de blootstelling van darmslijmvlies aan giftige ammoniak en andere schadelijke stoffen kan verminderen.

Het blijkt dat ook de nierfunctie bij nierpatiënten kan verbeteren als gevolg van verlaging van de creatinine- en ureumspiegels. Wanneer nierpatiënten het dagelijks gebruiken dan kan dit het risico op schade aan de nieren helpen beperken.

 

Rijk aan vitamine C

Jujube bevat niet alleen veel antioxidanten maar ook een gezonde dosis vitamine C. Je lichaam kan vitamine C niet zelf aanmaken en het is daarom belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen. Het eten van iets minder dan een half kopje verse jujube voldoet aan meer dan 100 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Vitamine C is ook de sleutel tot een gezonde huid en haar en het helpt om wonden en verwondingen aan het lichaam sneller te genezen. Bovendien wordt aangenomen dat vitamine C en andere verbindingen die in deze vrucht worden aangetroffen natuurlijke antibacteriële en antimicrobiële effecten hebben.

 

Verminderen van slaapproblemen

In de Chinese geneeskunde word jujube al heel lang gebruikt om slaaproblemen te behandelen. Het fruit bevat verbindingen zoals saponinen, polysacchariden en flavonoïden waarvan is aangetoond dat het een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel bij dieren. Men denkt dat dit de reden is waarom het bij mensen kan helpen om beter en langer te slapen. 

Een Chinese studie ontdekte dat de saponinen een kalmerende en hypnotische functie hebben en men raad aan om bij slaapproblemen een kopje jujube-thee voor het slapen gaan te drinken.

 

Chronische verstopping van de darmen

Jujube heeft een speciale werking op de darmen en helemaal als deze verstopt zijn. In een studie bij mensen met chronische constipatie bleek dat het een veilige behandeling kan zijn en het kan helpen de stoelgang te verbeteren. 

 

Ondersteuning en ontspanning van de hersenen  

Jujube staat erom bekend dat het een rustgevend effect heeft op lichaam en geest. Het werd daarom al van oudsher gebruikt als een natuurlijk antidepressivum, anti-angst en anti-stress middel. De zaden van de jujube-vrucht zijn onderzocht op dieren en men kwam erachter dat ze betrokken zijn bij het verminderen van angst.

Het zaad heeft namelijk angstremmende effecten bij een lagere dosis en kalmerende effecten bij gebruik in een hogere dosis. Het specifieke effect is helaas nog niet op mensen getest maar onderzoek bij dieren heeft laten zien dat het kan werken als een mogelijke stressverlichter.

In een ander onderzoek kwam men erachter dat jujube jujube neuroprotectieve activiteiten bezit zoals:

Het bevorderen van geheugen en leren

Het stimuleren van neuronale differentiatie

Het verhogen van de expressie van neurotrofe factoren 

Het beschermen van neuronale cellen tegen neurotoxinestress

Dit heeft te maken met het rijke aanbod aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die de hersenen helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

 

Ondersteuning van het immuunsysteem en bescherming tegen kanker

Onderzoek heeft laten zien dat de sappen uit jujube bepaalde soorten kankercellen kunnen remmen zoals:

Huidkanker

Leverkanker

Eierstokkkanker

Baarmoederhalskanker

Borstkanker

Darmkanker

In een onderzoek werden gedroogde jujube-vruchten op mogelijke kankerbestrijdende effecten en automatische celdood van menselijke tumorcellijnen onderzocht. Men kwam erachter dat ziziphus jujuba-extract menselijke tumorcellijnen onderdrukte, vooral een leukemielijn.

Men denkt dat de vele antioxidanten het vermogen hebben om deze tumorcellen te doden en het wellicht in de toekomst hiervoor kan worden ingezet. Er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden hoe dit het beste mogelijk gemaakt kan worden.

 

Over het algemeen is jujube een gezonde vrucht die een groot scala aan gezondheidsvoordelen kan bieden. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat ze met mate moeten worden geconsumeerd omdat ze suiker bevatten.

 

 

”Jujube heeft weinig tot geen bijwerkingen”

Risico's en bijwerkingen van jujube

Er zijn niet veel negatieve bijwerkingen van jujube gemeld. Toch zijn er enkele mogelijke voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

Als je een aandoening hebt of medicatie gebruikt dan kan het raadzaam zijn om de arts in te lichten voor je allerlei supplementen gaat gebruiken. Dit is vooral belangrijk als je antidepressiva gebruikt. Een voorbeeld hiervan zijn serotonine-noradrenalineheropnameremmers waarvan de werking kan worden beïnvloed door de effecten van jujube.

Jujube staat erom bekend dat het de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden. Als je hier problemen mee hebt of diabetes hebt dan is het belangrijk om hier extra goed op te letten bij het gebruik van jujube.

Hoeveel jujube kun je veilig eten?

Blijf bij ongeveer een half kopje gedroogde jujube per dag of ongeveer een kopje rauw jujube.

 

 

”Jujube kan ook in thee worden gedronken”

Toepassingen jujube

Gedroogd kan jujube op vele manieren worden gegeten en gebruikt. Jujube is heerlijk als toevoeging aan je desserts, taart en cake. Jujube word ook wel rode dadel genoemd en je kunt het in gerechten vervangen voor dadel. 

Als je rauwe jujube vruchten koopt, kijk dan naar die stevig en vol zijn. Ze moeten groengeel tot geelachtig rood van kleur zijn met een gladde schil. Naarmate de jujube rijpt wordt de roodachtige huid donkerder tot kastanjebruin en vervolgens tot paarsachtig zwart en begint hij te kreuken als een dadel. 

Jujube kan rauw worden gegeten maar ook worden gekookt, gebakken, gestoofd of gedroogd. Ze worden vaak gebruikt om een puree of pasta te maken die aan gerechten kan worden toegevoegd voor extra smaak, zoetheid en gezondheidsvoordelen. Sommige mensen gebruiken jujube om heerlijke jam van te maken.

Andere manieren om het te gebruiken zijn:

Garnering bij vis of geroosterd vlees

Vullen met geitenkaas

Roerbakken met een rode ui

Verwerken in een zelfgemaakte reep

In een appeltaart als vervanging voor appels

 

 

”Droog, donker en koel bewaren”

Jujube bewaren

Gedroogd is jujube maandenlang houdbaar. Je kunt ze het beste bewaren op een droge, donkere en koele plek. Als je ze lang bwaart dan kunnen ze wel uitdrogen. Daardoor smaken ze wat minder vers maar zijn ze nog steeds goed eetbaar.

Rauwe verse bessen blijven ongeveer drie tot vier dagen goed bij kamertemperatuur of een paar weken in de koelkast. 

Jujube kopen

Helaas zijn jujubes niet gemakkelijk te vinden in supermarkten, maar ze zijn vaak in Aziatische speciaalzaken te koop die exotisch fruit importeren. Soms wordt de jujube af en toe ook op de plaatselijke markt aangeboden.

Je kunt het als supplement kopen in capsule vorm waarbij word geadviseerd om er dagelijks 1 tot 2 capsules van 400 milligram in te nemen.

Tips:

1) Houd je bij het gebruik van een jujube supplement altijd aan de aanbevolen dosering die op de verpakking staat

2) Overleg altijd met de arts als je antidepressiva gebruikt en jujube supplementen wilt gaan gebruiken

3) Een half kopje gedroogde of vol kopje verse jujube per dag is ruim voldoende

4) Maak er jam, taart of cake van en gebruik het als garnering bij een dessert of stoofschotel

Jujube kan bijdragen aan een betere stoelgang

Tot slot

Jujube stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens jujube gekocht? En hoe heb je dat toegepast? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Hoeveel suiker per dag?

Roomboter

Zonnebloempitten

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *