jicht in voet
Expert: Jaap Gerrijts | 14 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Jicht in voet

Jicht in de voet is een pijnlijke ontsteking veroorzaakt door urinezuurkristallen. Steeds meer mensen ervaren klachten van jicht en de oorzaak daarvan kan gevonden worden in het consumeren van teveel voeding die fructose bevatten. Jicht geneest meestal binnen één tot drie weken, maar kan na verloop van tijd weer terugkomen.

Jicht in de voet kan pijnlijk zijn. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat jicht is en wat de oorzaak is. Bovendien hebben we waardevolle tips voor je om jicht te voorkomen of verhelpen. Lees je mee?!

Jicht in voet

Jicht is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt wanneer zich te veel urinezuur in het lichaam ophoopt. Hoge niveaus van urinezuur veroorzaken de vorming van kristallen in de gewrichten en dit zorgt voor ontsteking en intense pijn. Het lichaam produceert urinezuur omdat het purines afbreekt die vaak voorkomen in voedsel zoals:

Vlees

Alcohol

Fructose

Zeevruchten

Peulvruchten 

Granen

Verschillende groenten

Als je lichaam goed functioneert dan lost het urinezuur op in de bloedbaan en gaat het vervolgens door de nieren en word het in de urine vrijgegeven. Als je te veel urinezuur in het lichaam hebt of als de nieren het niet kunnen bijhouden dan hoopt het zuur zich op en vormt het naaldachtige kristallen in een gewricht die intense pijn veroorzaken. 

Niet alleen urinezuur maar ook het eiwitmetabolisme kan slecht werken en hierdoor vormen er zich mononatriumuraathydraatkristallen die zich meestal ophopen in de grote teen. Deze onverteerde eiwitten veranderen in kleine kristallen en dit kan voor ontstekingen zorgen. 

Naast de pijn kun je als je terugkerende jichtaanvallen hebt een groter risico lopen op het ontwikkelen van andere aandoeningen zoals kanker en hartaanvallen. Het is enorm belangrijk om een behandeling te vinden die voor je werkt om je op deze manier te beschermen tegen toekomstige gezondheidsproblemen.

Zonder de juiste behandeling en veranderingen in het voedingspatroon is er een grote kans dat jichtaanvallen terugkeren en zullen ze over het algemeen frequenter en pijnlijker worden en langer duren dan de eerste aanval.

 

 

”Pijnlijke en ontstoken gewrichten”

Wat zijn jichtsymptomen?

De eerste tekenen van jichtsymptomen begint vaak met hevige pijn in één van de grote tenen, voet, knie of de hand. Meestal komt deze eerste aanval ‘s nachts voor en veroorzaakt genoeg pijn en ongemak om je wakker te maken. Deze pijn kan zo hevig zijn dat zelfs liggen onder een laken ondraaglijk kan worden.

Soms kan de pijn binnen een week vanzelf verdwijnen en vervolgens in de weken of maanden daarna weer terug komen. Voor anderen kan de pijn gedurende langere tijd aanhouden waarbij het telkens erger word en weer wat afzwakt.

Meestal is de pijn het grootst in de eerste 12 tot 24 uur van de aanval. Dit kan echter variëren per persoon en kan onder andere afhankelijk zijn van wat je eet. 

Naast hevige pijn in je grote teen zijn er nog meer jichtsymptomen zoals: 

Gewrichten die ontstoken en gevoelig zijn

Ernstige pijn in gewrichten van voet, hand, enkel, knie, heup, pols of rug 

Opgezwollen gewrichten die warm en stijf zijn

Koorts tot 39 graden Celsius

Verkleuring in de gewrichten. Van ze dieprood tot paars 

Harde knobbeltjes of bulten bij de gewrichten 

Aanvallen die later voorkomen duren vaak langer en zijn pijnlijker

Urinezuur tophi kan optreden wanneer jicht chronisch wordt zonder dat de pijn en symptomen eerder zijn verdwenen. Tophi zijn afzettingen van urinezuur die zichtbare bulten en misvormingen in de gewrichten veroorzaken. Knobbeltjes die ontstaan zijn erg pijnlijk en kan leiden vernietiging van het gewricht en dit word ook wel chronische topheuze jicht genoemd. 

Als je hier last van hebt dan is het belangrijk om een arts er naar te laten kijken om andere chronische artritisaandoeningen uit te sluiten.

 

 

”Suiker, overgewicht, nierziekte en medicatie”

Wat is de oorzaak van jicht?

Om jicht in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak te vinden en eventuele risicofactoren aan te pakken. Een recent onderzoek in Amerika liet zien dat mannen die twee of meer suikerhoudende dranken per dag consumeerden 85% meer kans hadden om jicht te ontwikkelen dan mannen die minder dan één suikerhoudende drank per maand consumeerden. 

Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten fructose-glucosestroop waarvan wordt aangenomen dat het een belangrijke bijdrage levert aan jicht. Niet alleen suikers maar ook andere voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van jicht.

Een andere oorzaak van jicht is het eten van voedsel met een hoog purinegehalte. Voedsel met veel purine zijn onder andere orgaanvlees, haring, asperges, zeevruchten, alcohol, peulvruchten en bepaalde groenten. Ook een dieet rijk aan gehydrogeneerde vetten, alcohol, conventioneel vlees en geraffineerde koolhydraten kunnen bijdragen aan jicht. 

Andere oorzaken van jicht zijn:

Metabool syndroom

Hoge bloeddruk

Obesitas

Uitdroging

Hoge niveaus van triglyceriden

Hartaandoeningen

Suikerziekte

Nierziekte

Genetica

Medicatie

Ook het hebben van aandoeningen zoals insulineresistentie, chronische stress, hoge bloeddruk en een zuur systeem kan het risico op het ontwikkelen van jicht aanzienlijk vergroten.

 

 

”Afgebroken purines zijn een oorzaak van jicht”

Wat zijn purines?

Purines zijn een soort organische verbinding die in verschillende voedingsmiddelen voorkomen. Ze kunnen daarnaast ook op natuurlijke wijze door je lichaam worden aangemaakt. Chemisch gezien vormen purines en pyrimidines de bouwstenen van DNA en spelen ze een sleutelrol bij het behoud van de algehele gezondheid.

Purinebasen worden echter ook afgebroken tot urinezuur en zorgt voor de vorming van kristallen die zich ophopen in de gewrichten en bijdragen aan jicht. Het veroorzaakt hiermee ernstige pijn en ontsteking in verschillende delen van het lichaam. Om deze reden wordt vaak een dieet met een laag purinegehalte voor jicht aanbevolen om te helpen voorkomen dat urinezuur zich in het bloed ophoopt.

 

”Vermijd voeding met veel purines”

Dit kan je het beste vermijden!

Als je last hebt van jicht dan kun je bij de huisarts medicatie krijgen die helpt om symptomen te bestrijden, ontstekingen te verminderen en de ophoping van kristallen te verminderen. Het nadeel van deze medicijnen is dat het allerlei bijwerkingen kan veroorzaken en niet altijd de oorzaak van het probleem aanpakt.

Om je te helpen de oorzaak aan te pakken en de symptomen van jicht te verlichten hebben we hier enkele tips voor je op een rij gezet.

Verschillende studies hebben laten zien dat veel van de voedingsproducten die we consumeren leiden tot jicht. Het veranderen van je voedingspatroon en levensstijl kan een mogelijke oplossing zijn om jicht te verslaan. Eén van de eerste dingen die je moet doen is bepaalde voedingsmiddelen en dranken vermijden om jicht te verslaan.

Voedingsmiddelen rijk aan purines:

Rundvlees, varkensvlees, orgaanvlees, schaaldieren, ansjovis, haring, makreel, gist, spinazie, asperges, bonen, paddenstoelen, erwten, linzen en spinazie

Oxalaatrijk voedsel

Spinazie, bieten, rabarber, noten, chocolade, bonen, zwarte thee, tarwezemelen en aardbeien.

Geraffineerde koolhydraten 

Witbrood, pasta’s, suikers, gebak, ontbijtgranen, snoep, snacks etc..

Natriumrijk voedsel 

Snacks, vleeswaren, worst, gezouten nootjes, chips etc..

Alcohol 

Gefrituurd voedsel en gehydrogeneerde oliën

Gefrituurd voedsel en maïs-, groente-, soja-, en koolzaadolie 

Veel voorkomende allergenen

Zuivel, maïs, tarwe /gluten en voedseladditieven

Eet de juiste voeding bij jicht

Zoals je inmiddels begrijpt is voeding een belangrijke sleutel bij jicht. Welk voedsel kan je lichaam ondersteunen bij jicht?

Vezelrijk voedsel – fruit, groenten, noten en zaden 

Kaliumrijk voedsel – avocado, kokoswater, zalm, pompoen, bananen en abrikozen

Probiotische voedingsmiddelen – zuurkool, kimchi

Zoals je hebt gelezen is er allerlei voedsel wat purines bevat en ontkom je er niet zo maar aan. Maar waar zit niet zo veel purine in?

Voedsel met een laag purinegehalte zijn:

Eieren

Fruit: sinaasappels, peren, appels, bananen, bessen, perziken, meloen

Groenten: broccoli, wortelen, boerenkool, courgette, aardappelen, knoflook, uien, spruitjes

Noten: walnoten, amandelen, macadamianoten, cashewnoten, pistachenoten

Zaden: hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten

Volkorengranen: gerst, haver, gierst, couscous, quinoa, farro, boekweit

Zuivelproducten: yoghurt, kaas, kefir, boter

Kruiden en specerijen: kaneel, kurkuma, gember, zwarte peper, koriander, basilicum, oregano 

 

 

”Mineralen, kruiden en extracten in de juiste dosering”

Wat kun je doen tegen jicht?

Naast het vermijden van voedsel dat jicht kan helpen veroorzaken of symptomen verergeren kun je voeding, kruiden en mineralen eten wat juist kan helpen om de symptomen en pijn te verlichten.

Wat kan mogelijk helpen als je last hebt van jicht?

Selderijzaad en selderij sap – voor gewrichtspijn, jicht en nier- en leverinfecties

Zwart kersensap of kersensap-extract – vermindert ontstekingen en de opbouw van urinezuur in het lichaam

Brandnetels in de thee, supplement of vers – vermindert ontstekingen 

Magnesium – kan de vorming van urinezuur in het lichaam verminderen

Proteolytische enzymen zoals bromelaïne – helpen bij het afbreken van eiwitten in kleinere structuren en vermindert urinezuur en ontstekingen

Omega 3-vetzuren – helpt bij het verminderen van ontstekingen en ziekteverwekkende stoffen

Duivelsklauw of kattenklauw – helpt bij pijnverlichting

Iporuru – helpt bij pijnverlichting

Chinese kaneel / Cinnamomum cassia – helpt de urinezuurspiegel verlagen en remt het enzym xanthine-oxidase

Ook het extract van witte Chinese moerbei en Alfa-liponzuur word vaak gebruikt bij de behandeling van jicht.

 

Let erop dat het enkele weken kan duren voor je een verandering merkt. Je lichaam zal hard moeten werken om het urinezuur gehalte te verlagen en eiwitten goed te kunnen verwerken. Dit kost bij de meeste mensen tijd en zal niet in één keer opgelost zijn.

Wanneer je gezond gaat eten en erop let wat voor voeding je koopt en klaarmaakt dan ben je bewust bezig. Het zal niet alleen helpen bij jicht maar ook andere gezondheidsvoordelen hebben. Zorg er ook voor dat je zoveel mogelijk stress vermijd, goed slaapt en iedere dag voldoende beweegt om je lichaam gezond te houden en aandoeningen zoals jicht helpt te bestrijden.

Tips:

1) Voorgekookt of te lang gekookt voedsel kan de functie van de nieren en lever vernietigen. Dit zijn de organen die eiwitten verwerken en opruimen

2) Water drinken kan helpen om urinezuur uit je lichaam te spoelen

3) Vermijd voeding met veel purine, suiker en geraffineerde koolhydraten

4) Laat je controleren op een tekort aan kalium, magnesium en andere vitamines en mineralen en vul het aan bij een tekort

5) Beweeg iedere dag minimaal een uur om overgewicht te voorkomen

Tot slot

Jicht in de voet stond centraal in dit artikel.  dolor consectetur Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit Helpe dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Welk fruit bevat veel kalium?

Wat doet magnesium?

Waar is zink goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *