Jeneverbes is een vrouwelijke zaadkegel dat in naaldbomen groeit. Het wordt gebruikt als specerij in gerechten en men maakt er krachtige olie van. De jeneverbes zit boordevol vitamine C en antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
De jeneverbes kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat allemaal zijn. Lees je mee?!
De jeneverbes is eigenlijk helemaal geen bes. Het is een vrouwelijke zaadkegel die in jeneverbesplanten groeit. Dit is een conifeer die in het Latijns Gymnospermae word genoemd en het is een kegeldragende plant of boom. Jeneverbesplanten variëren in uiterlijk en kunnen laag en breed groeien als een struik of hoog als een boom.
Door hun uniek vlezige, samengevoegde schubben zien ze eruit als een bes en daar heeft het de naam aan te danken. De meest gebruikte en onderzochte jeneverbes is de Juniperus communis.
Naast de misleidende naam is de jeneverbes ook geen bes die je bij het ontbijt zou eten zoals bosbessen. In plaats daarvan word de jeneverbes vaak gebruikt als een bitter kruid. De bes geeft bijvoorbeeld het drankje gin zijn kenmerkende smaak. Jeneverbessen zijn officieel de enige specerij die afkomstig zijn van een naaldboom.
Eén van de belangrijkste toepassingen van de jeneverbes is etherische olie. Het staat bekend in de volksgeneeskunde en sommige moderne onderzoeken als een natuurlijk antisepticum en antioxidant. Om deze reden is de etherische olie van de jeneverbes een populaire therapeutische olie.
Er zijn verschillende soorten jeneverbessen. Enkele eetbare varianten hebben we voor je op een rij gezet.
• Juniperus communis
• Juniperus phoenicea
• Juniperus drupacea
• Juniperus excelsa
• Juniperus deppeana
• Juniperus oxycedrus
• Jeneverbes chinensis
• Juniperus californica
Lang voordat ze in voedsel werden gebruikt gebruikten de Grieken jeneverbessen als medicijn en stimulerend middel voor Olympische atleten. Romeinen gebruikten ze als goedkopere pepervervanger en voor de ondersteunende werking op de spijsvertering.
Wetenschappers beginnen er nu pas achter te komen hoe heilzaam de bes kan zijn als natuurlijke remedie voor verschillende problemen.
Waarom is de jeneverbes zo heilzaam?
Jeneverbessen zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Deze antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals giftige stoffen, vervuiling en zonlicht.
De jeneverbes word veel gebruikt voor:
• Ondersteuning van de nierfunctie
• Werking als antioxidant
• Ondersteunen van een goede vochtbalans
• Verschillende huidaandoeningen
”Jeneverbessen hebben maar liefst 87 verschillende antioxidanten”
7 gezondheidsvoordelen van de jeneverbes!
De jeneverbes word al vele honderden jaren gebruikt vanwege de verschillende gezondheidsvoordelen die het heeft. Er is de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan en wij gaan deze bevindingen met je delen.
Kan helpen de spijsvertering te verbeteren
De jeneverbes word in de volksgeneeskunde al lang gebruikt als een hulpmiddel bij de spijsvertering. Er zijn op dit moment weinig studies die deze effecten uitvoerig hebben onderzocht. Uit een onderzoek met melkkoeien bleek dat het geven van etherische olie van de jeneverbes aan de koeien resulteerde in een verbeterde spijsvertering.
De bes werkt ook als diuretica en daarom kunnen ze in sommige gevallen een opgeblazen gevoel helpen verlichten.
Natuurlijk ontsmettingsmiddel
De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van de jeneverbes werd vroeger al ingezet door de Romeinen en Grieken. Eén van de redenen is dat etherische olie van jeneverbes vaak wordt gebruikt als een natuurlijk schoonmaakmiddel. Deze bessen hebben namelijk een overtuigend effect op vele soorten bacteriën en schimmels. Eén studie liet zien dat ze deel zouden kunnen uitmaken van de behandeling van huid- en luchtweginfecties.
• De essentiële olie van jeneverbes vernietigt de candida-schimmel die een infectie kan veroorzaken en verantwoordelijk is voor een enorme waslijst aan vervelende bijwerkingen.
• De olie blijkt ook bacteriën en ontstekingen in de mond net zo efficiënt te verminderen als chloorhexidine.
• Er zijn aanwijzingen dat de olie van jeneverbessen mogelijk ook bacteriën kan doden die resistent zijn tegen gewone antibiotica.
Verlichten van oxidatieve stress
De jeneverbes bevat verschillende antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam bij het voorkomen en bestrijden van ziekten omdat ze oxidatieve stress verlichten die wordt veroorzaakt door vrije radicalen.
De jeneverbes bevat polyfenolische verbindingen die bekend staan als bioflavonoïden of flavonoïden. Deze verbindingen geven fruit en groenten hun antioxiderende ladingen. Jeneverbessen hebben maar liefst 87 verschillende antioxidanten. Deze verbindingen lijken vaker voor te komen in rijpe bessen dan in onrijpe bessen.
Het belangrijkste punt is dat de activiteit van drie uiterst belangrijke antioxidanten in het lichaam wordt aangemoedigd door jeneverbessen:
• Glutathion peroxidase
• Superoxide dismutase
• Catalase
Problemen met superoxide dismutase worden in verband gebracht met verschillende ziekten zoals:
• Syndroom van Down
• Kanker
• Longziektes
• ALS
Catalase en superoxide dismutase beschermen je lichaam tegen schade door peroxide terwijl glutathionperoxidase hetzelfde doet en wordt geassocieerd met het helpen voorkomen en behandelen van kanker en hartaandoeningen.
Word gebruikt bij verschillende huidaandoeningen
Eén van de meest voorkomende toepassingen van de jeneverbes in de vorm van etherische olie is het behandelen van huidproblemen zoals eczeem. De antioxidanten die het bevat is een belangrijke reden waarom het zo effectief kan zijn.
In een onderzoek naar hoe dierenwonden genazen wanneer ze werden behandeld met essentiële olie van jeneverbessen ontdekten onderzoekers dat twee cultivars van jeneverbessen opmerkelijke wondgenezing en ontstekingsremmende activiteiten vertoonden. Dit toont aan dat het oude gebruik van jeneverbessen als huidgenezer nu wetenschappelijk bewezen is.
In een Zuid-Koreaanse studie bleek het ook mogelijk dat extract van jeneverbessen kan helpen bij de behandeling van huidpigmentatiestoornissen zoals vitiligo.
De olie van jeneverbessen wordt ook al enige tijd gebruikt door vrouwen om cellulitis te verminderen op de dijen, heupen en billen.
Goed voor hart- en bloedvaten
Men denkt dat de antioxiderende eigenschappen van de jeneverbes kan helpen om de hartfunctie te verbeteren.
• In dierstudies is bijvoorbeeld aangetoond dat de olie van jeneverbessen hoge bloeddruk kan verlagen.
• Een soortgelijk onderzoek stelde dat de functie van de jeneverbes als natuurlijk diureticum ook bijdraagt aan zijn bloeddrukverlagende werking.
• Een studie onder ratten wees uit dat extracten nuttig kunnen zijn bij het verlagen van hoge triglyceriden.
Jeneverbessen werken ook als een anticholinesterasemidde. Dit is belangrijk voor de hartfunctie omdat anticholinesterasemiddelen helpen bij de opbouw van acetylcholine in het zenuwstelsel. Dit zorgt voor:
• De vertraging van de werking van het hart
• Verlaging van de bloeddruk
• Verhoging van de bloedstroom
• Samentrekkingen van het hart
Bevordert de slaap
Verschillende specialisten bevelen de olie aan als een ontspannend middel en geloven dat het een positieve invloed kan hebben op de hersenchemie en rust bevordert.
Een onderzoeksteam in Japan onderzocht de effecten van een therapeutische geur zoals de etherische olie van jeneverbessen en sandelhout en roos op mensen die slecht konden slapen en er medicatie voor gebruikte.
Zesentwintig van de 29 deelnemers waren in staat hun medicatie te verminderen en een goede nachtrust te bereiken na het verspreiden van de geur gedurende de nacht. Van de groep stopte er 12 mensen volledig met hun medicatie tegen het einde van het onderzoek.
Kan worden gebruikt door diabetici
Een ethanolextract en een thee van jeneverbessen lijken de potentie te hebben om een hoge bloedsuikerspiegel bij diabetische ratten te verlagen.
De olie van jeneverbessen lijkt ook de hoeveelheid malondialdehyde die door dierlijke lichamen wordt geproduceerd te beperken. De rol van malondialdehyde bij diabetes word niet volledig begrepen. De concentratie ervan is wel veel hoger bij mensen met diabetes.
Ook hier moet in de toekomst nog meer onderzoek naar worden gedaan.
“Jeneverbes kan een wisselwerking hebben met medicijnen”
Is jeneverbes veilig?
De jeneverbes is over het algemeen veilig voor de meeste mensen. Toch zijn er enkele voorzorgsmaatregelen en medicinale interacties waarmee rekening moet worden gehouden.
Wie kan beter geen jeneverbes consumeren?
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan raad men af om jeneverbes te gebruiken. Het kan mogelijk schade aan het ongeboren kind veroorzaken of baarmoedercontracties forceren.
Jeneverbes word ook afgeraden voor mensen met een slechte nierfunctie.
Het kan gebeuren dat je een allergische reactie op jeneverbes krijgt. Je kunt dit merken aan symptomen zoals huiduitslag en ademhalingsproblemen. Als je één van deze symptomen ervaart na het gebruik van jeneverbes stop dan met het gebruik en raadpleeg onmiddellijk een arts.
De jeneverbes kan in sommige gevallen ook een negatieve wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Ze kunnen een geneesmiddel metaboliserend enzym in het lichaam, bekend als CYP3A4 remmen. Dit enzym metaboliseerd ongeveer de helft van de medicijnen op de farmaceutische markt, terwijl de andere helft van de medicijnen het enzym daadwerkelijk remt.
Het is daarom enorm belangrijk als je medicatie gebruikt eerst met de arts of apotheker te overleggen of het samen gaat met jeneverbes.
”Jeneverbes is in verschillende winkels en online te koop”
Waar kan je jeneverbes kopen?
Je kunt jeneverbes kopen in natuurwinkels, drogisterij of online. Het staat ook in de supermarkt in de kruidenrek als gedroogde korrels die je kunt gebruiken om eten of drinken op smaak te brengen. De jeneverbes is te koop in de volgende varianten:
• Gedroogde jeneverbes
• Jeneverbes supplement in capsule
• Jeneverbesolie
De jeneverbes word gebruikt in marinades, ragouts, stoofgerechten, ovenschotels, visgerechten, zuurkool, wildgerechten, thee, likeur of voor het aromatiseren van jenever, gin, Bénédictine of Aquavit.
Als je jeneverbes gebruikt als supplement in de vorm van olie of capsules dan is het belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden die in de gebruiksaanwijzing staat.
Tips:
1) Een klein beetje van het kruid kan een bittere citrus smaak aan elk gerecht toevoegen
2) Overleg bij het gebruik van medicatie altijd met de arts als je jeneverbes als olie of supplement wilt gaan gebruiken
3) Eet maximaal twee tot 10 gram jeneverbes per dag
4) Maak een heerlijke heilzame jeneverbes thee. Overgiet gekneusde bessen met heet water en laat het 10 minuten trekken
Jeneverbes stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens jeneverbes gekocht in een natura winkel? En voor welke specifieke reden heb je het gekocht? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!